Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 

Tidigare löpsedelsnotiser

Senaste l 2007 l 2006 I 2005 I 2004 I 2003 I 1998-2002

2007
2007-12-10
Soppigt om köttfärsen
-”Det verkar som att många inblandade nu mest kastar sten i glashus, antingen för att ta poäng i debatten eller framstå som indignerade felfria aktörer”, säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan.

Vi föreslår märkning med klockslag på känsliga varor för att inte behöva kasta eller fuska med att märka om. Läs hela pressreleasen här >>
upp

2007-12-10
Organisationen Sveriges Konsumenter
dömer ut ICA utan mandat från konsumenterna

Vi tar avstånd från Sveriges Konsumenters angrepp på ICA. De har inte alla Sveriges konsumenter bakom sig men har däremot uppenbara band till KF och representerar LO, TCO, PRO, ABF, Konsumentgillesförbundet (KF) m fl. Deras agerande skadar hela konsumentrörelsen och vi vill inte förväxlas med organisationen Sveriges Konsumenter, vilket är oundvikligt när de nästan tagit vårt namn.

Läs mer här >>
upp

2007-12-06
N O   M O R E   C O M M E N T S
Vi har redan sagt vårt, se här några axplock:
Det finns säkert fusk och girighet i de flesta branscher, även i finanssektorn har det ju visat sig. Nu krävs en större respekt för oss konsumenter, det räcker inte med mera lagar och etiska regler, om inte moralen finns för att tillämpa dem.

Nu drar vi igång "Framtidens mat - på konsumenternas villkor".
Ställer ni upp på detta gemensamma projekt - i Samverkan? Frågan ställs till både producenter och handel. Hör av er då.
Men vi uppmanar även konsumenter att vara med i detta arbete, ställ upp bakom Sveriges genuina konsumentorganisation, med enbart konsumenter i styrelsen, vår egen organisation.
upp

2007-12-05
Vad kostar snabbmaten per 100 kcal?
Två helsidor i EXPRESSEN den 12 november skrev om att gå ner i vikt 1 kg per vecka samt testade 10 snabbluncher. Artikeln har vi kommenterat här, men vi tycker att det är dags att börja prata om vad maten egentligen kostar. Snabbmaten kostar mellan 5 och 10 gånger så mycket som genomsnittet av hela den svenska konsumtionen, som ligger runt 1:-/100 kcal. Läs mer >>

upp

2007-12-04
Nu kan du lättare söka på hemsidan!
Uppe i högra hörnet här på startsidan finns nu en sökfunktion inlagd "Sök på sajten".

Vår tidigare slutade fungera för en tid sedan, men nu har vi lyckats få igång sökfunktionen igen.

Prova exempelvis med att söka på ordet "glutamat". Lycka till!

upp

2007-12-04
Oljepalmer ett växande hot
Läs artikeln Oljepalmer ett växande hot i SvD från den 5 december.

Det ger väl tyngd åt vad vi hävdar och gör frågan om palmoljefett ännu mer relevant. Bort med den i margarin (se vår anmälan mot Unilever) och SCAN-artikeln här i nyhetsbrevet, de som steker i palmolja!

Tips! Bojkotta alla produkter som bara anger ”vegetabiliskt fett”, annars fattar inte industrin vad vi säger. Fram med sanningen bakom ”vegetabilsikt fett!”
upp

2007-12-04
EKOlogisktVAL
Nu talar allt mer för EKOlogisktVAL. Det står helt klart att vi med tanke på hälsan ska öka intaget av grönt och frukt.

Det är inte längre viktigast att dra ner på fettet, det är ju grönsakerna som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomarna med sina högre halter av antioxidanter, vitaminer, mineraler och fibrer och inte enbart vissa ”hälsomargariner”. Läs mer >>

upp

2007-12-04
Nu är ekologiskt bevisat bättre för hälsan
I förra nyhetsbrevet KR 6 och SKN 73 hänvisade vi till artikel i The Sunday Times (den 28 oktober). Det kom lite i skymundan varför vi skriver lite mera detaljerat nu.

I den största undersökningen hittills, finansierad med EU pengar, är bevisen överväldigande att ekologisk produktion är att föredra ur hälsosynpunkt . Hela 40 % mera antioxidanter fann man i grönt och frukt från ekologiska odlingar och hela 90 % mera antioxidanter fann man i mjölk från ekologiskt uppfödda och utfodrade kor, jämfört med konventionell uppfödning.

Ingen överraskning
Kom detta som någon överraskning för oss konsumenter? Nej men bara som ett bevis hur svårt det är att utmana etablissemangets ingrodda uppfattning om konventionell kemikaliberoende livsmedelsproduktion.

Oavsett vad myndigheterna säger är det skäl nog för oss konsumenter att fatta våra beslut redan nu och tänka på vår egen hälsa och även naturens hälsa. Det finns inga skäl varför vi ska invänta tröga myndigheters utvärderingsprocesser.

Konsekvenserna av vår konsumtion
Vi kan lika väl lita på senaste och övertygande forskning, vi får ju i alla fall ta konsekvenserna av vår konsumtion och livsstil, nu medan vi lever och behöver inte vänta tills det är för sent. Läs mer >>

2007-11-28
Transfett på gott och ont
Sedan flera år har debatten varit intensiv, men lugnat ner sig lite senaste året. Det beror mest på att de flesta företag plockat bort de delvis härdade fetterna, som kunde innehålla transfetter. Men fortfarande luddar somliga till begreppet, genom att ange härdade vegetabiliska fetter/oljor och i informationen sedan säga att produkten är fri från transfett.

Men fortfarande påpekar Livsmedelsverket att ”det finns ju transfetter också i de animaliska fetterna som smör, mjölk och ost”. Men det är ju skillnad på äpplen och päron (eller om man vill säga mellan smör och margarin).

Därför är det intressant att EXPRESSEN idag presenterar fakta från en annan professor (andra experter) än Livsmedelsverkets experter som alltid insisterar på att svartmåla våra naturliga fetter som vi ätit i årtusenden, utan att överviktsepidemin slog till som nu.

Expressen: Allt transfett är inte farligt

Länkar till de viktigaste dokumenten om just ”transfetterna” på vår hemsida, alltsedan starten av kampanjen mot härdningen av fetter 2003
upp

2007-11-22
Sveriges Konsumenter har INTE anmält Unilevers margarinkampanj!
Vi beklagar att vi, Sveriges Konsumenter i Samverkan, inte kunde få ha vårt namn i fred och att en annan konsumentorganisation bytte namn till just "Sveriges Konsumenter" (utan Samverkan).

Kanske var det just för att förvirra. Finns det något annat motiv, att ändra från Sveriges Konsumentråd till Sveriges Konsumenter? För nu har det hänt igen. Media klarar inte av att hålla isär begreppen. Dagens Media anger just Sveriges Konsumenter som avsändare för vår anmälan till Konsumentverket.

Även allmänheten har svårt att skilja organisationerna åt nu när namnen är så snarlika. Vi får mängder av telefonsamtal och mejl som har gått fel.

Hjälp oss därför att bli större och starkare som Sveriges enda konsumentstyrda konsumentorganisation där styrelsen består av enskilda medlemmar och inte av representanter från stora intressenorganisationer exempelvis LO.

Det finns massor av människor som uppskattar vårt arbete.
Här är en av de senaste kommentarerna:
"hur i all friden skulle vi klara oss utan ert idoga arbete med att avslöja alla bluffmakare! Tack för fantastiskt välskriven och välunderbyggd anmälan till Konsumentverket betr. Margarinreklamen.
*******!!!!!!******* betyder ni är stjärnor!"


Ta ställning och gör något >>

Läs även debattartikeln Ska regeringar styra konsumentorganisationer? >>
Läs fler kommentarer om vårt arbete (pdf) >>

upp

2007-11-22
Fett är inte största hotet mot hälsan
Ja tänk vilka felaktiga slutsatser man tidigare dragit av vissa forskningsresultat. Margarinindustrin med sina lättmargariner har levt gott på denna feltolkning, medveten eller omedveten.

Vi har under ”Debatten om matfetterna” flera gånger skrivit om kolesterolmyten och att kostråden var förlegade. Så sent som NU går Unilever ut med en massiv reklamsatsning: www.margarin.se och för fram de förljugna påståendena om att margarin är rätt fett och andra vilseledande påståenden.
Läs mer >>

2007-11-21
Sveriges Konsumenter vill inte ha glutamat
Utvärderingen av vår enkät om tillsatser, i synnerhet glutamat, är nu klar. Vi har skickat ut resultatet till våra medlemmar och prenumeranter av KR och SKN via e-post.

Hör av dig till oss om du också vill ta del av informationen.
upp

2007-11-20
Margarinkampanj anmäls för osaklig och vilseledande reklam
Sveriges Konsumenter i Samverkan har anmält UNILEVERs massiva kampanj ”10 sanningar om margarin” till Konsumentverket för vilseledande reklam och oseriös hantering av vetenskapliga fakta.

Citerat ur anmälan: "Att vetenskapsmän kan ha olika uppfattningar och visa på olika resultat är ju ett ännu starkare skäl att inte ta så starka ord i bruk som ”10 sanningar”. Vi menar att det här handlar om ett oacceptabelt sätt att hantera vetenskapliga fakta och att man utnyttjar ”vetenskapen” och viss expertis i ett syfte att grovt vilseleda konsumenterna.

Ansvaret vilar tungt på annonsören att man här manipulerar konsumenterna till vanor som kan innebära allvarliga risker för den egna hälsan. Vajande guldgula svenska rapsfält får inte dölja sanningar om t ex importen av den omstridda palmoljan och den efterföljande industriella hanteringen. Bara det att palmoljan är en tung ingrediens i margarinerna, vore skäl nog att helt undvika alla margariner."

Kampanjen är vetenskapligt osaklig och långt ifrån vederhäftig och bygger på många idag mycket diskutabla påståenden. Läs vår anmälan >>
Läs vårt pressmeddelande >>
upp

2007-11-13
Köttindustrin som klimatbov
12 kg koldioxid för 1 kg biff, eller 7 mil per bil! Livsmedelssektorn har hamnat i skymundan för transporter av människor och prylar.

Dags att ifrågasätta importen av allt kraftfoder (soja och majs och därmed GMO-industrin) och nöja oss med vilt och extensiv djurhållning och naturligtvis mera fisk från säkra bestånd. En tredjedel av energin vi använder slukar maten. 18 % av världens växthusgasutsläpp står livsmedelsproduktionen för, mer än vad flyg och transporter släpper ut.

Dags att börja tänka och sätta fokus på relevanta frågor. På 50 år har köttkonsumtionen 5-dubblats – hur blir det om vi får uppleva 50 år till? Ja detta är frågor som kommer att tränga sig på oss, varken vi vill eller ej.

Läs notisen på Vetandets värld >>
Läs mer på vår hemsida om Klimatet >>
upp

2007-10-31
Kommer glutamat att gå samma öde till mötes som de industriella fetterna med transfetter?
Matdebatten har en längre tid fokuserat på "transfetter" där livsmedelsproducenter har varit lyhörda för opinionen och till stor del plockat bort det från sina produkter. Azofärgerna kom i fokus nyligen efter larm från engelska livsmedelsverket som påtalade att det förelåg en risk för överaktivitet hos barn som åt godis innehållande azofärger.

Debatten om glutamat har också blossat upp nu på höstkanten (läs mer på vår sida om glutamat). I den enkät vi nyligen gjorde och håller på att utvärdera har 96.9 procent svarat att det är en tillsats konsumenterna inte behöver och 96.3 procent ansåg glutamat vara "onyttig". Även här finns reaktioner från producenthåll, att man fasar ut glutamat.
Läs mer >>

upp

2007-11-13
Fet kost inte dåligt för hjärtat
Vetenskapsradion avslöjar idag det många länge har hävdat, att fettintaget inte har med hjärt- och kärlsjukdomar att göra. Det är snarare bristen av intag av frukt och grönt som inverkar och självklart motion.

Man hänvisar till aktuella forskningsresultat, som offentliggjorts av Kardiologiska Kliniken Universitetssjukhuset i Malmö där en av forskarna Margrét Leósdóttir säger:
– Det som vi har kommit fram till är att det totala fettintaget inte verkar inte ha något samband med risken av att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Mättat fett hittade vi heller inget samband (med hjärt- och kärlsjukdom)

Länkar till mera information >>

upp

2007-11-09
Ännu ett cancerlarm för rött kött
Världscancerfonden, WCRF, uppgraderar nu risken för hög konsumtion av kött samt avråder helt från konsumtion av chark, korvar och pastejer. Det är många bidragande orsaker som bör uppmärksammas, som rökning, grillning, nitrit och nitrat, men vi vill nog lägga till den just nu heta debatten om glutamat.

Vi ger dig länkar här till de viktigaste tidningarna och även en forskningsrapport som motsäger detta larm, så du själv kan göra ditt val.

Tidigare har vi i SKN 34 2006-08-11 refererat till Karolinska Institutets information om riskerna med konsumtion av rött kött, se länk längre ner. Just nu håller vi på med en genomgång av skinka och rostbiff och ev glutamatinnehåll. Håll koll på det när du handlar!

Så de enkla råden vi vill ge är:
1 - använder du kött så koka gärna grytor och minska köttmängden till hälften och lägg till i slutet kokta bönor (se vår bok ”Dessa Fantastiska Bönor”)
2 - undvik alla produkter med glutamat E621 (se nyhetsbreven SKN 69, 70, 71)
3 - ät mera grönsaker (för överviktiga dock mindre potatis, m fl med högt GI-index)

Här hittar du alla länkarna>>

upp

2007-10-31
Världens sämsta företag har utsetts på Consumers Internationals kongress i Sydney, Australien
Världskongressen för världens konsumentorganisationer som i år hålls i Sydney i Australien, utsåg fyra värstingar bland företag och annonsörer, som bryter mot de internationella konsumenträttigheterna. De som ”tilldelats” detta ”International Bad Products Award” är:
Coca-Cola, Kellog´s, Mattel och Takeda Pharmaceuticals (sömnpiller för barn).
Läs mer på Consumers Internationals hemsida>>
Se också SKAMPÅLEN >>
upp

2007-10-31
Slutsnaskat i grundskolorna
Från och med 1 januari 2008 är det slutsnaskat på alla förskolor och grundskolor i Halmstads kommun, såväl för gammal som ung. Inget prassel från kolapapper ska då höras i korridorer eller lärarrum, skriver Hallandsposten.
– Skälet till av vi tog beslutet är hälsoperspektivet. Det handlar om friskvård, tandstatus, fetma, diabetes och allting som kommer in i det här, säger Ann-Charlotte Westlund (m), ordförande i nämnden. Läs hela artikeln >>
upp

2007-10-30
Slaveriet på hamburgerierna avslöjat i Uppdrag granskning!
Missade du sändningarna? Du kan fortfarande se inslaget direkt på nätet >>

Läs mer om programmet på SVTs hemsida "Åklagare utreder städbolaget" (OBS! Skrolla ner till rubriken ovan när du kommit in på sidan.)

Det blir ståplats på SKAMPÅLEN nu och varför inte undvika dessa "det-visste-vi-inte-restauranger" i fortsättningen?

Läs krönikan här eller på Bengt Ingerstams blogg >>

upp

2007-10-29
Slaveriet på hamburgerierna avslöjat i Uppdrag granskning!
Har du missat sändningarna, se reprisen i dag i 24:an kl 22.30 eller se inslaget direkt på nätet >>

Läs mer om programmet på SVTs hemsida "Åklagare utreder städbolaget" (OBS! Skrolla ner till rubriken ovan när du kommit in på sidan.)

Det blir ståplats på SKAMPÅLEN nu och varför inte undvika dessa "det-visste-vi-inte-restauranger" i fortsättningen?

Läs krönikan här eller på Bengt Ingerstams blogg >>

upp

2007-10-24
Ingen ljusning för Östersjötorsken
Den 23 oktober träffades EU’s fiskeriministrar i Luxembourg för att bestämma nästa års fiskekvoter för
Östersjön.

Trots att kvoterna baseras på råd från Internationella Havsforskningsrådet ICES, har ministrarna ännu en gång struntat i forskarnas råd och bestämt högre kvoter än vad bestånden tål. ICES råd är att helt stänga fisket i östra Östersjön, men ministrarna har satt kvoten till 38 765 ton för 2008, en minskning med fem procent. För västra beståndet är kvoten 19 221 ton, en minskning med 28 procent. Läs mer på Greenpeace hemsida >>

Läs även Jordbruksminister Eskil Erlandssons uttalande Krafttag mot svartfisket i Östersjön.
upp

2007-10-23
Mycket frukt och grönt ger gott hopp för hjärtat
Ny rapport från Karolinska Institutet ger hopp för inte bara kvinnor men oss alla, om vi bara gör något själva. Man lyfter även bönor som en av de livsmedel som vi ska öka konsumtionen av.

Se vårt kompendium ”Dessa Fantastiska Bönor
Läs hela informationen från KI här >>
Länk till Abstract och undersökningen >>
upp

2007-10-23
”Majoriteten gillar direktreklamen”
Rubriken är tagen från en artikel i Svenska Dagbladet som konstaterar detta, läs artikeln i SVD >>

En intressant översikt visar att direktreklamen står för 22 % av reklamutgifterna. Den sista siffran vi hittat var att 13 % har satt upp ”Nej tack till reklam” skylt på sina brevlådor. Nu verkar det som siffran stigit till 20 %. I så fall en stor ökning på ett år!

Att 20 % uttryckligt säger NEJ är en stark opinionsyttring och visar på en utbredd reklamtrötthet. Det är inte det samma som att ”80 % gillar reklamen” utan snarare att dessa inte kommit på att man kan slippa den, eller sitter fast i prisjakten via handelns veckoblad.

Läs vad vi tidigare skrivit på hemsidan om direktreklam bl a med tanke på klimatproblemen kan man ju börja här och minska slöseriet med papper. Här beställer du dekalen ”Nej tack till direktreklam”.

upp

2007-10-18
Barn på dagis blev sjuka av soppor med glutamat
Föräldrarna undrade varför barnen fick diarré efter att man serverats soppor och grytor. Buljongpulver hade använts och det innehåller ganska mycket glutamat. Livsmedelsverket säger att det inte är farligt, i så små doser som det förekommer i Sverige.

Men vem är det som kontrollerar hur mycket buljongextrakt som används i köken på dagisen och för den delen på olika restauranger? Här gäller inte SLVs statistiska uppgifter, barns magar är olika och de ska inte behöva utsättas för denna misshandel.

Tidningen City rapporterade om Biskopsnäsets förskola i Ludvika. Läs artikeln >>
upp

2007-10-18
Livsmedelsverket lugnar men oron växer
Det kan vara så att håller man sig under de av EFSA fastställda värdena är det ofarligt för normalbefolkningen. Men vem vet hur mycket man får i sig? Vem vet hur känslig man är? Vem vet hur mycket naturlig glutamat man redan har fått i sig? Vem kollar upp i verkligheten hur stora doserna är?

Alla är inte lika och inte lika känsliga. Statistiska värden får inte vara en grund för vad man rekommenderar folk att äta. I vart fall ökar inte allmänhetens tilltro till verket som försöker lugna konsumenterna för konsumtion av aspartam, sukralos, azofärger, sötningsmedel och genmodifierade livsmedel.

Tidningarna lyder inte Livsmedelsverket, de skriver och fortsätter att skriva, som här i EXPRESSEN och i City.
upp

2007-10-18
Brister i kontrollen av vårt dricksvatten
Livsmedelsverket har rapporterat i sin senaste rapport att det råder stora brister i rutinerna på kontrollen av vårt dricksvatten. Läs mer >>
upp

2007-10-18
Fluor i dricksvattnet kan ge cancer
Svenska Dagbladet publicerade tisdagen den 16 oktober 2007 en artikel just med denna rubrik. Det hänvisas till en studie från Harvard dental school och riskerna där hade bedömts utifrån halva värdet på förekomsten av fluor än vad Livsmedelsverket accepterar för svenskt dricksvatten, 1,5 mg/liter.
Läs mer >>

upp

2007-10-16
Pressmeddelande:
Sveriges konsumenter litar inte på Livsmedelsverket!
- Det framgår tydligt av svaren på enkäten om glutamat som Sveriges Konsumenter i Samverkan gjort och resultaten som baserar sig på över 600 inkomna svar och det bekymrar oss. säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan.

Läs vårt pressmeddelande >>

upp

2007-10-12
Al Gore och FN:s klimatpanel får Nobels Fredspris
Dagens stora nyhet, att Al Gore och FN:s klimatpanel fått Nobels fredspris, är en historisk händelse och vändpunkt i utvecklingen.

Det är en klar markering att världens politiker och regeringarnas handlingskraft inte uppfyller förväntningarna från Jordens befolkning, väljarna i demokratiska politiska val samt vi alla som konsumenter.

- Ska vi vänta på politiska beslut får vi nog inte uppleva det i vår livstid, möjligen ett konstaterande att världens regeringar är överens om att de inte ensamma kan lösa klimatproblemen, säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan.

Läs mer >>
Läs vårt pressmeddelande >>
upp

2007-10-09
Hur informerad är du om glutamat?
Vi önskar kartlägga uppfattningen hos konsumenter om den pågående glutamatdebatten, glutamat som sådant och hur mycket konsumenterna vet om glutamat.

Glutamatfrågan är viktig för oss alla och genom att kartlägga konsumentopinionen blir det ett instrument för att påverka. Till enkäten >>

Läs mer om glutamat på hemsidan >>
upp

2007-10-03
Dags att bojkotta igen?
Rubriken fanns i Göteborgs Posten 3 oktober. De har haft en serie om fusket med maten och ”fulmärkning” som de kallat det. Fusklaxen var första artikeln, glutamat var en annan. Kolla på www.gp.se och klicka på konsument.

Vi citerar: "Senaste dagarna har vi avslöjat hur svensk livsmedelsindustri lurar oss. De bluffar om matens ursprung, de lurar oss med slagord om mycket fibrer, de ljuger om fisksorter och de fuskar genom att ta en genväg via glutamat till smaken." Läs mer >>
upp

2007-09-27
Ska laxfusket ta slut nu?
Sedan 2005 har vi uppmärksammat fusket med lax, såväl försäljningen av gammal lekmogen lax (Willys) som vilseledande märkning med ”laxfile”, ”laxsida”, ”Stillahavs lax”, ”vildfångad lax” och liknande, innehållande den i stort sett fettfria chumlaxen (Oncorhynkus Keta).
Läs mer >>

Det har gett eko i pressen och i radion och vi har uppmanat konsumenter att anmäla lokalt när de ser sådant i butikshyllorna.

Bild från Royal Foods hemsida
Nu verkar det som om en förändring är på gång. Det lönar sig att påtala felaktigheterna och ibland får vi också draghjälp av media.

I framtiden ska vi alltså (om några veckor då de gamla förpackningarna har tagit slut -?- säger företaget Royal Foods till Gefle Dagblad) få se ”Chumlaxfile” på paketen.

Läs mer i GP "Lax inte alltid lax" samt i GD "Krafttag mot laxfusket".

2007-09-27
När har vi ätit vår sista torsk?
Se Argument ikväll 22.00 i SVT1
Om du är intresserad av läget för Östersjötorsken får du inte missa Argument ikväll. Repris i morgon 15.00, samt 2/10. Det går också att se programmet på webben.

Om programmet på SVTs hemsida:
'Om inget görs kommer torsken i östra Östersjön att försvinna. Enligt vissa forskare krävs nu ett flerårigt fiskestopp för att rädda torsken. Ett stopp skulle drabba fiskeribranschen hårt. Svenska fiskare känner heller inte igen sig i krisbilden.

Till studion kommer bland annat Isabella Lövin, författare till en ny bok om utfiskningen av Östersjön. Deltar gör också fiskeribranschens Henrik Svenberg och jordbruksminister Eskil Erlandsson.'


Till programmets hemsida>>

2007-09-26
Vad är egentligen transfetter?
Professor Göran Petersson på Chalmers har välvilligt låtit oss publicera hans översikt av transfetter.

Den behandlar transfetter ur teknisk och kemisk synpunkt och vilka effekterna kan bli vid konsumtion av dessa fetter. Han klargör också vad som skiljer de naturliga transfetterna, som ingår i animaliska fetter som smör, mjölk, ost och kött, och de industriellt bildade transfetterna som uppkommer i härdningsprocessen och som återfinnes i en mängd industriprodukter som flytande fett, margariner, bakverk, såser godis m m.

Vi har saknat en så översiktlig uppsats som förklarar det svåra området och som debatterats så intensivt senaste åren. Läs artikeln här (pdf) >>
upp

2007-09-19
Mjölkbönder kräver mer för mjölken
– Jag tror att man får vänja sig vid att lika väl som allt annat går upp, t ex priset på bensin, så kommer även de här produkterna att gå upp.

Det säger Bengt Ingerstam som är ordförande för Sveriges Konsumenter i Samverkan i en intervju med Sveriges Radio.

Läs hela artikeln och lyssna på inslaget >>
.
upp

2007-09-18
Arlas aviserade prishöjning, förvånar - förvånande
Arla aviserade under måndagen 17 september prishöjningar den 3 december på mjölk, ost och matfett. I genomsnitt rör det sig om 10 %. För produkter som har mjölk som råvara, t ex ost som kräver c:a 10 liter för varje kilo ost blir naturligtvis höjningarna större än på konsumtionsmjölken.

Man anger i pressmeddelandet:
Skälet till prishöjningarna är att efterfrågan på mejeriprodukter är större än utbudet. Produktionen av mjölk har minskat i flera stora producentländer samtidigt som ökat välstånd i många länder drivit upp efterfrågan.”

Redan den 3 september i SKN 67 varnade vi för ökande livsmedelspriser på grund av klimatfaktorer, kriget om råvaror för etanolproduktion samt ökande konsumtion i utvecklingsländerna. Att jämföra prishöjningen med inflationen är inte särskilt relevant i detta läge.

I DN under ekonomi citeras Sveriges Konsumenter (tidigare Sveriges Konsumentråd):
”Sveriges Konsumenter är förvånat över storleken på Arlas prishöjning.
- Jämfört med att inflationen är två procent är tio procent på ett bräde väldigt mycket, säger Jan Bertoft, generalsekreterare hos Sveriges konsumenter.”
Läs artikeln direkt i i DN >>

Läs vidare:
Arlas pressinfo >>
Arlas presentation av världsbilden (pdf) >>
upp

2007-09-17
Sveriges Konsumenter i Samverkan
gästar radioprogrammet Centrum

Centrum är ett lokalt samhällsprogram som sänds i Kalmar radio. På måndagar ingår konsumentnyheter och i programmet som sänds idag (17/9) 15.03 handlar det om hur regeringen lyckats på det konsumentpolitiska planet.

Inslaget kan höras på nätet via Sveriges Radios 30-dagarsarkiv dagen efter att progammet har sänts i radio. Klicka här och välj datum och tid : 17 september, 15.00-15.30.
upp

2007-09-10
”Tyst hav” möttes inte av tystnad
Både i SKN 66 och SKN 67 har vi skrivit om Isabella Lövins bok ”Tyst hav”.

Det är inte utfiskningen av Östersjön som är grundproblemet, som en del vill begränsa det till, utan allas vår avsaknad av de totala konsekvenserna av den kommersiella misshandeln av hela livsmedelskedjan och Planeten. Bönderna reagerar och känner sig påhoppade, likaså känner fiskerepresentanterna missförstådda. Tystnaden från politikerna är bedövande.

Så kommer vi då som konsumenter och lägger oss i den så besvärliga frågan, ja men det är vår skyldighet! Läs mera om varför >>
upp

2007-09-05
Naturchips med tillsatser
Tänk om vi skulle lägga upp en svart lista för alla produkter med smakförstärkaren GLUTAMAT, som inte har i maten att göra? Vi skulle drunkna i jobb!

Men nu går väl OLW för långt! Läs mer och se bilder >>


upp

2007-09-05
Nytt avsnitt under område KLIMATET
Vi har lagt upp ett avsnitt för omvärldsbevakning utifrån KLIMAT-frågan. Där har vi tänkt att samla inslag både från våra SKN nyhetsbrev och från andra källor. Det är en service för intresserade läsare eftersom alla inte kan bevaka alla media och mängden nyhetsbrev som cirkulerar. Läs mer >>
upp

2007-09-04
Ny attack från GM-förespråkare
Olof Olsson, professor i molekylärbiologi vid Göteborgs Universitet, har i tidningen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift, nr 4/ 2007, gjort sitt inlägg i debatten. Vi lägger nu ut detta debattinlägg under vår avdelning för debatt och kommer med ett motinlägg närmaste dagarna. Du är välkommen att ge dig in i debatten, skicka bara ditt inlägg till oss.

Vi är neutrala, har inga barn med industrin, men vi vill gärna se någon konsumentnytta i all ny teknik om vi ska ”svälja” den både bokstavligt och mentalt.

Läs artikeln Hur kan man vara emot GMO? >>
upp

2007-09-04
Festa på fisk med gott samvete
Vi matas(!) mest med negativa rapporter om att fisken tar slut, svartfisket, rovfisket, överfisket och fiskekvoterna som EU bestämmer. Visst är det kris, men ska konsumenterna kunna medverka måste positiva nyheter överväga de dåliga. WWF har kommit med en ny fiskguide ”Fisk till middag” som ger god vägledning för gröna val. Det finns godsaker som är tillåtna, faktiskt. Läs mer >>
upp

2007-09-04
Matpriserna kommer att öka dramatiskt
Larmen haglar tätt om att matpriserna kommer att rusa i höjden. Årets vädersituation med för mycket regn på sina håll och torkan på andra områden, en obestridlig klimatfaktor, är inte hela sanningen. Men hoten mot klimatet kommer paradoxalt nog att öka, beroende på flera faktorer.

Dels pratar man vitt och brett om att öka produktionen av etanol, för att få fram ”koldioxidneutral energi till bilarna” och detta tränger undan matproduktionen i många länder. Kriget om arealerna trappas upp.

Läs mer >>

upp

2007-09-03
CE-märket en meningslös EU-symbol
Redan 2004 varnade vi om detta på vår hemsida (läs mer om det här) för att tro att CE-symbolen innebar någon garanti för säkerhet. Vi krävde då både certifiering och kontroll av efterlevnaden.

Nu har Europeiska kommissionenslagit till och begär att Konsumentverket ska undersöka vad som finns av kinesiska leksaker på den svenska marknaden. 44 % av alla rapporterade säkerhetsrisker gäller produkter som kommer från Kina. Läs mer här >>
upp

2007-08-28
Smaklust
– det ingav hopp

Smaklust var en kick, värd hela helgen och det ingav hopp.

Regional och småskalig mat presenterades från hela Sverige på Smaklust-mässan på Street och i Tantolunden i Stockholm under helgen som gick.

Vädret visade sig från sin bästa sida och Stockholmarna var på både benen och bettet. Läs hela rapporten och se bilder här >>
upp

2007-08-28
Kantareller till HEKTO-pris
Varför kan vi aldrig få korrekt prismärkning? Kilo och liter ska det vara. Man kan ju undra om handelns reklammakare inte själva ser hur fånigt det ser ut, kantareller till hektopris men paprika till kilopris. Det finns regler, så det är bara att läsa på. Se bild här >>
upp

2007-08-27
Laxfilésida inte gjord på lax
Ännu ett exempel på hur man missbrukar ordet LAX. Vi anser inte att det räcker att i liten stil ange ”Chumlax”. Det ska heta ”Chumlaxfilésida”.

På baksidan gör man flera misstag, t ex ”Chumlax är en vildfångad lax som simmar i Stillahavet, är mindre fet och köttet är mörkare än odlad norsk fjordlax.” Chumlax är inte lax, utan en laxliknande art av släktet Oncorhynkus. Det är snyltning att jämföra det med odlad norsk fjordlax, som är av släktet Salmo. Läs mer >>
upp

2007-08-27
Låt oss hjälpas åt att få bort felmärkt lax ur butikshyllorna
Debatten vi fört om felmärkt hundlax, som man kallat lax, har gett en viss effekt. Senast nu i ICA Nyheter >>
och i Nerikes Allehanda >>

Efter en anmälan till Miljökontoret i Örebro från en uppmärksam konsument fick butikerna uppmaning om att rensa bort produkterna från butikerna.

Du kan göra likadant och hänvisa till Örebrofallet, anmäl vilseledande märkning som Stillahavslax, ”laxfile viltfångad” eller ”Laxsida” eller annan beteckning, även om det står finstilt att det är ”Onchorynhcus keta” på latin.

Märkligt att ”branschen” inte lär sig, eller gör man det medvetet så länge det går utan upptäckt.

Allt om fiske på vår hemsida >>
upp

2007-08-27
"Tyst hav - jakten på den sista matfisken"
Isabella Lövin, frilansjournalist och matskribent bl a i Allt om Mat, är aktuell just nu för sitt radikala inlägg i fiskedebatten. Hon kommer med sin bok just nu på Ordfront förlag med titeln "Tyst hav - jakten på den sista matfisken".

Visst kan man hålla med om att situationen är krisartad och intressena bakom fisket och fiskeripolitiken inte haft uthålligt fiske framför ögonen. EU är inte skuldfri heller och de starka internationella kommersiella krafterna har gjort sitt bästa för att kapa linan de hängt i.

Det har hittills handlat om nationella intressen, kommersiella intressen, näringens intressen men väldigt lite om konsumenternas behov av bra näring!

Läs ”Politikernas lek har förstört havet” här på SVTs hemsida >>
Läs om varför vi engagerar oss i fiskefrågorna >>


upp
2007-08-23
Smaklust - en smakrik och lustfylld matresa genom Sverige
24-26 augusti i Stockholm

En imponerande uppvisning av den efterlängtade utvecklingen av regional lokalproducerad mat (Sveriges Mathantverk) går av stapeln på söder i Stockholm i helgen längs Hornstulls Strand och i Tantolunden.

Det är gratis inträde, provsmakning mot avgift, utställningar samt massa olika evenemang.

Mer information hittar du på www.eldrimner.com , organisationen bakom mässan eller läs deras pressmeddelande (pdf).
upp

2007-08-17
Chicken Race
Det är främst på tre områden vi blir lurade som konsumenter:
1. Reklamen
2. Prisdribblet
3. Förpackningshysterin

Gemensamt är att man lurar av oss konsumenter mera pengar och samtidigt hotar gemensamma intressen för oss alla och samhället och inte minst Planeten och Klimatet. Vi har ansett det vara viktigt att fokusera på hur marknaden inte fungerar på ett för oss konsumenter tillfredsställande sätt. Läs mer>>
upp

2007-08-17
Kräftgång i kräfttester
Vi lovade i förra SKN 64 att redovisa vår kräfttest. Egentligen borde vi gjort en jämförelse mellan alla andra kräfttester, för det är ju ett måste bland tidningarna att ha kräfttester så här års. Vilken variation på tyckande! Och så har man testat kräftorna i originalspadet – som man ju alltid måste kassera.

Vår bedömning efter ett dygn i ny lag och länkarna till de andra testerna får du här:
Testresultat och länkar till andra kräfttester >

2007-08-02
Saltade priser på salt
Aningen chockade kan vi nu sammanfatta början till marknadsöversikten av salt.

Även här slår de s k småprisprodukterna igenom, d v s produkter där man inte tittar på kg-priset. I ett fall blev det 1150 kr/kg och den svarta färgen kom från aktivt kol! Fint bordssalt fanns från 5 till 149 kr/kg, den senare i glasburk i kryddhyllan!

Det finns pengar att spara, om man bara vet och tänker på att jämföra.
Läs mer >>


upp
2007-08-02
Vi testar kräftor
Det är kräfttider och testen av årets (eller fjolårets?) kräftor är på gång men inte riktigt klar än. Det vi fått fram hittills kan du läsa mer om här >>


upp
2007-08-02
Kronfågels grill får underkänt
I tider då man ska tänka på klimat och miljö samt resurshushållning, sticker det i ögonen när man säljer urbenade kycklinglår (kallar det lårfile) i ett aluminiumtråg med räfflad botten, för att det ska se ut som en grill.

Resultatet vid grillförsöket blev en katastrof.

Läs mer >>


2007-08-02
Vertikalgrill mest hälsosamma grillen
I den test som Testfakta publicerat nyligen visade det sig att gasolgrillarna gav högre halt PAH (Polycykliska aromatiska kolväten), som är känt för att vara ett av de värsta cancerframkallande ämnen. För en gasolgrill med lock uppmättes hela 18,3 mikrogram per kilo medan vertikalgrillen endast gav 0,83. Läs mer >>

2007-08-02
Ska EU lugna oss konsumenter – igen, om GMO?
Livsmedel producerat via djur som ätit GMO är idag inte märkt med gmo-ursprung. Största andelen gmo-grödor går till djurföda, så när nu inte konsumenterna accepterade gmo-livsmedel, gjorde EU en märklig manöver när man krävde obligatorisk märkning för gmo-livsmedel men inte livsmedel med animaliskt ursprung där djuren fått gmo-foder.

Var detta ett sätt att tillmötesgå lobbyisterna från gmo-industrin? Läs mer >>

2007-06-29
Två viktiga nyheter!
Den första är viktig för konsumentrörelsens utveckling och berör alla konsumenter. Sveriges Konsumenter i Samverkan blir nu den verkliga konsumentorganisationen, där konsumenterna har det direkta inflytandet.

Vid årsmötet den 7 juni beslöts att styrelsen ska väljas av årsmötet och ledamöterna inte längre ska väljas av medlemsorganisationerna. Dessa organisationer blir nu ”stödorganisationer”. De nu valda styrelseledamöterna är alltså valda för sina egna kvalifikationer och i höst vid extra årsmöte ska tillval ske av ytterligare ledamöter och alla medlemmar kan kandidera.

Den andra ”nyheten” är att juli månad stänger vi kontoret i Stockholm för välbehövliga semestrar. Något SKN kommer alltså inte under juli, men om något viktigt inträffar så meddelas detta via e-post till betalande prenumeranter och medlemmar.

Två viktiga skäl för att antingen bli betalande prenumerant eller gå med som medlem! Gör så här >>

2007-06-29
Konsumenter kräver kontroll
av företagens klimatpåståenden

En omfattande undersökning som nu redovisats har gjorts av Consumers International i samarbete med AccountAbility. Undersökningen har gjorts i USA och England parallellt och 2734 konsumenter har intervjuats. Det framgår klart att konsumenterna är skeptiska, som vanligt, till företagens sätt att kommunicera, i detta fall klimatargumenten.

Läs mer >>

2007-06-29
Köttproduktionen beroende av soja
Intressant att notera att de vanligaste grödorna som genteknikindustrin satt klorna i är soja och majs. Båda är basen för köttindustrin, där det används som foder och tyvärr har man lyckats få EU med på noterna att det inte ska märkas, så konsumenterna kan undvika det.

Läs mer >>

2007-06-29
Planteringsjord i handeln ett sorgligt spel med priser
Vem har inte gått på erbjudandet om ”4 för 100”? Sedan händer inget med plantorna eller i sämsta fall, i vart fall med de billigaste, är det en torr klump i krukan efter ett tag, som inte tar åt sig vatten längre.

Läs mer >>

upp
2007-06-29
Tester i olika media
Vi har tidigare uppmanat er läsare och medlemmar att tipsa om tester ni hittar i olika tidningar för att göra en sammanställning, där man enkelt kan hitta vad man behöver just i ett visst ögonblick.

Alla har inte alla tidningar, därför kan vi hjälpas åt att kartlägga alla källor för tester.

Här kommer ett par aktuella tester nu
när solen skiner mellan skurarna:
”Högst solskyddsfaktor inte alltid bästa skyddet” som kan hittas på Barometerns hemsida.
Och Göteborgs-Postens solskyddstest.

2007-06-29
Var med och granska företagens reklam och påståenden
om hur bra deras produkter är för miljö och klimat!

När man läser rapporten från USA/England om konsumenternas syn på företagens påståenden om positiva effekter på den globala uppvärmningen, klimatet och miljön, framgår ju tydligt att konsumenterna är skeptiska till denna form av reklampåståenden.

Läs mer >>

2007-06-29
2,5 gånger så dyrt i mindre förpackning
Frödinge ostkaka har kommit med en liten – 115 gram, en knapp portion för en person – som kostar 11:90 = 103:48 per kilo. I 600g förpackning är kilopriset 41:50. Den lilla förpackningen är alltså 2,5 gånger så dyr. Köper man i stället en 300 g förpackning i samma butik blir det två lite större portioner på 150 g för 8:85/portion. Läs mer om hur vi luras >>

2007-06-29
Vi engagerar oss för fisket och fisken – varför?
Vi har nyligen deltagit i ett möte i Köpenhamn i BSRAC, Baltic Sea Regional Advisory Council, där Bengt Ingerstam ingår i Executive Committee. Arbetet för ett uthålligt fiske är i fokus och restaureringen av fiskebestånden är målet.

Jag framförde där synpunkter från konsumentsidan om en helt annan syn på fiskets utveckling och här kommer lite av tankarna.

Vi är som konsumentorganisation av olika skäl engagerade för ett framtida produktivt och uthålligt fiske. Inte bara för att fisk ger oss bra proteiner och de feta fiskarna är en bra källa till Omega-3 fettsyror, alltså en hälsofråga. Men bakom vår övertygelse ligger mer än bara den kortsiktiga problematiken. Det finns uppfattningar om att klimatfrågorna inte är de övergripande, då utsläppen av koldioxid kommer att radikalt minska då oljan tar slut.

Men vi vill nog framföra att vattenfrågan är än mer akut. Somliga fokuserar på övergödningen och algblomningen just nu, utan att inse att dessa är symptomen på vår förstöring av vattnen, haven, sjöarna, vattendragen och vattenreserverna.

Läs mer >>


upp
2007-06-29
Fler tester av matjes – intressanta skillnader
I SKN 61 presenterade vi vår test av årets matjessill. Vi hade med bilder på alla testade sorterna, på tallrikar i hela bitar och skräp, så man kunde se vad man fick för pengarna. Vi visade också jämförpriserna och jämförde i samma tabell poängen som sorten fick.

Vi har hittat flera tester, bl a Tastelines och GP:s silltest och hittat intressanta saker när man jämför testerna.

Läs mer >>
2007-06-20
Glad Midsommar!
Vi på Sveriges Konsumenter i Samverkan önskar er alla en härligt solig midsommarhelg.

Missa inte vårt omfattande test av matjessill inför midsommarfesten.
Snabbguide för enklare val >>
Se testresultaten här >>
Se bilder och läs mer här >>


2007-06-20
Vill du kunna påverka marknaden?
Du erbjuds nu att delta i en enkät, om det finns intresse att skapa en helt gratis funktion, som går under projektnamnet "konsumentalliansen", och som kommer att projektfinansieras, alltså utan deltagaravgift.

Det går ut på att lokalt, regionalt eller på riksplanet göra gemensamma aktioner för att påverka marknaden.

Gå in här och läs mera samt svara på 3 enkla frågor.

2007-06-19
Inför midsommar:
8 av 14 testade märken av matjessill fick ej godkänt
Årets test av matjessill inför midsommar var en rysare ur många aspekter. Priset för samma märke skiljde mellan butikerna upp till 33 procent, värt att kolla alltså. Över lag var de flesta lösare i konsistensen är tidigare år.

Årets vinnare blev Koster, samma som vann i tidigare test och låg prismässigt lägst bland de godkända, utom Eldorado som var ett verkligt budgetalternativ om man ska ha huset fullt och inte är så noga med smaken.

Snabbguide för enklare val >>
Se testresultaten här >>
Se bilder och läs mer här >>


upp
2007-06-08
Jämför priser mellan butiker och spara 30 %
Visst finns det massor att spara, både i pengar och ur annan synvinkel. Om ett salt kostar 29:90 i en butik och samma salt kostar 39:90 i en annan och 49:90 i en tredje, samt på Arlanda Taxfree 79 kr så inser ju alla att det kan löna sig att jämföra och veta. Likaså att jämföra samma produkt i samma butik, men med olika förpackningsstorlek. Läs mer >>

2007-06-08
Regeringen vill förbjuda fosfater i tvättmedel
Under våren har röster höjts från vissa miljöorganisationer om ett förbud mot fosfater i tvättmedel. I april gick miljöminister Andreas Carlgren ut och förklarade att regeringen vill införa ett förbud.

Det får oss att minnas vad vi i Konsument-Forum gjorde 1987, startade Sveriges första miljömärkning. Läs mer >>

2007-05-31
Sockerjakten – tävling för unga under juni
Tävla om 5000:- eller 3000:- eller 5 tredjepris på 1000:-

I projektet SOCKERJAKTEN ingår att ungdomar själva ska kolla sin omgivning och hitta källorna som stimulerar till sockerkonsumtion.

Läs mer >>


2007-05-31
Det här blir sista gratisnumret av SKN
Redan i förra SKN 58 aviserade vi förändringen, att SKN fr o m nr 60 kommer i utvecklad form och automatiskt sändas per mail till prenumeranter som betalar 100 kr per år eller är medlemmar eller stöder oss ekonomiskt och har e-post. Läs mer >>

2007-05-31
Azo-färgämnen, sötningsmedel och glutamat har inte i maten att göra
Det är alla tillsatser som industrin har tagit till sig för att “göra maten mer aptitlig”, d v s lättare att sälja, få den att se bättre ut, ha söt smak utan socker och smakförstärkare så det smakar mer.

Men vi konsumenter har inget behov av dessa, snarare tar vi onödiga risker. Vi driver hårt opinionen emot dessa kosmetiska och förledande tillsatser, sedan länge. Läs mer >>

2007-05-24
Nu utvecklas SKN - Snabba KonsumentNyheter
och det kommer att kosta 100 kr/år

KONSUMENTKRAFTEN är på gång!
Framgången med Snabba KonsumentNyheter, SKN, vill vi nu bygga vidare på och utveckla med fler funktioner. Vi behöver därför utöka organisationen bakom utgivningen av nyhetsbrevet SKN och måste nu ta ut 100 kr för nyhetsbrevet med de nya funktionerna och som du kan fortsätta att få hemskickat till din mailbox (drygt 2 kr/ vecka). Läs mer >>

2007-05-24
Varning för Fåddman ettersalta stekfläsk
Det är dags att ge spridning åt information om produkter som inte borde finnas på marknaden. Här är ett hemskt exempel. Ska vi hålla igen på salt, bör inte fläsket drypa av saltlake och knappt gå att steka.

Se bilder och läs mer här >>

2007-05-24
Ny laxbluff - Nu är ULLMO ute i grumliga vatten
Hur många gånger ska det behövas debatt om vilseledande märkning av hundlax? Läs mer >>

2007-05-22
Ut och flyg med Fun Light
Egentligen slår man ett slag för att du kan vinna en flygresa, men priset är att du köper lite kemikalier som du kan använda för att hemma tillsätta till kranvatten.

Läs mer >>2007-05-16
Missa inte veckans Debatt på söndag:
Är shopping vår nya religion?
Veckans avsnitt av Debatt fokuseras konsumtionen. Vi köper som aldrig förr, inte minst lyxartiklar. Blir vi lyckligare av shopping eller skapar den skapar tomhet och ångest? Ska vi bejaka reklamkampanjer i media och köpa mer? Eller ska vi bojkotta ”köphysterin”, jobba mindre och bara konsumera det nödvändigaste?

Programmet sänds på söndag i Axess TV kl. 20.00. För att se programmet redan nu på Internet,
klicka här >>


2007-05-10
Måste 2 miljoner träd offras årligen
för att vi ska få reklambladen i våra brevlådor?

På tio år blir det 20 miljoner träd, som inte får stå kvar och absorbera koldioxid. Det är inte förenligt med arbetet för att minska klimathotet.

Dessutom driver reklamen på konsumtionsökningen, som också innebär högre koldioxidutsläpp och förvärrar situationen, samtidigt som våra plånböcker töms.
Läs mer >>


2007-05-10
Presmeddelande:
Konsumenterna kräver snabbare
insatser mot klimathoten
– ta itu med reklamen i våra brevlådor!
Sveriges Konsumenter i Samverkan står för att bättre utnyttja konsumentkrafterna för att förändra vårt samhälle mot en mer hållbar konsumtion – bra för plånbok och klimatet. Nu vill vi konsumenter öka trycket på snabba och radikala insatser och kommer här med första förslaget där konsumentkrafterna kan medverka och påverka. Läs hela pressmeddelandet >>

2007-05-09
Lägg inte hela klimatbördan på oss konsumenter
– stoppa reklamflödet till våra brevlådor
I förra SKN nr 56 kunde ni läsa om många olika aktioner vi haft på vår hemsida, som nu samlats ihop till lämpliga klimat-projekt. Vi har alltså i vårt skafferi mängder av lösningar och kanske är den mest radikala, enklaste och effektivaste att utgå ifrån KONSUmindre-begreppet och vi har därför valt att som första utspel i satsningen på ”KONSUMENTKRAFTEN” valt att ställa kravet att
bromsa upp den skenande reklamen, som syftar till att få oss att öka konsumtionen, konsuMERA. Läs mer >>

1 av tre tips: Sätt upp en "Nej tack till reklam-dekal" på dörren eller brevlådan >>


2007-05-04
Klimatfeber i SR
Klimatfeber i radion >>
Pengar att tjäna på klimatåtgärder >>

2007-05-04
Nu är det läge för
KONSUMENTKRAFTEN!
Vad döljer sig bakom 39:90?
Jo helt enkelt att några vill åt dina pengar för att öka sin försäljning, utan att tänka på klimatet, din hälsa och välfärd, genom att få oss att konsuMERA en massa du inte behöver.

Lösningen heter KONSUmindre
– med tanke på din plånbok vår VÄLFÄRD och KLIMATET. Läs mer >>

2007-04-27
Din guide i djungeln av tillsatser —
E-nummerguiden är här!

Nu kommer det många har efterfrågat, en liten uppslagsbok, lätt att ha med sig i handlaväskan.

Det går framåt! Boken heter E-nummerguiden och ger omfattande bakgrundsfakta för varje E-nummer.

Läs mer och beställ boken >>
Fem myter om tillsatserna i maten >>

2007-04-27
KLIMATET i fokus på TV
Här är länkar till de stora TV-satsningar som just nu är aktuella.
Läs om Planeten på SVT >>
Läs om klimatet på SVTs vädersidor >>
Läs om Klimatsmart på TV4 >>

2007-04-27
Sukralos nu även i EXPRESSEN
EXPRESSEN startade 26 april en serie om ”Vad är det vi äter” och starten kom att fokusera just sukralos. Just detta sötningsmedel har vi sedan en tid både under Bojkott samt under ”Debatten om socker” där också länk finns till svarta listan på produkter med sukralos. Coca Cola går till angrepp i artikeln mot forskarna som ”skrämmer upp konsumenterna”. Så bra att någon varnar, för det gör ju inte Livsmedelsverket. Läs på vår hemsida bl a vad Professor Göran Petersson har skrivit.

Läs artikeln i Expressen >>
Läs mer >>


2007-04-26
Klimatet och spriten
Större och mer seriös helhetssyn krävs om vi ska klara klimatet och framtiden. Visst ska vi enskilda små medborgare göra vårt, men krafttag från beslutsfattarna, lagstiftarna och regeringarna måste gå före för trovärdighetens skull. Men troligen är statsmakternas inkomster från alkoholskatterna så stora att man inte gärna tar i det som man borde.

Bortsett från sjukvårdens kostnader och mänskligt lidande kostar faktiskt produktionen av spriten, transporterna, returhanteringen av flaskorna, reklamen, utnyttjandet av odlingsmarken och bortfallet av arbetsinsatser både pengar och ökade koldioxidutsläpp. De kostnader som hela ”hanteringen” drar är inte en bagatell. Intressanta siffror presenteras i artikeln ”Råsupande ungdomar oroar EU” i Svenska Dagbladet 25 april. Läs mer >>

2007-04-11
Missa inte Vetenskapsmagasinet i kväll i SVT2
Kvällens avsnitt handlar om Mat och klimat, om hur dolda utsläpp, bakom all mat, står för en stor del av världens alla växthusgaser. Programmet tar även upp skövlingen av världshaven, en mycket viktig fråga för oss konsumenter. Läs mer om programmet här >>

Sändningstider: I kväll kl 21.30 i SVT2 med repris i SVT2 12/4 kl 19.30 och 15/4 kl 23:45. Eller se avsnittet direkt på nätet.

Läs vad vi redan har skrivit om
KONSUmindre istället för konsuMERA:

KONSUmindre för MERA i plånboken >>
Slöseriet med mat som slängs på ”bäst-för-dagen” >>
Förödande priskrig för alla parter – och klimatet >>
Lågpris ett lågvattenmärke >>

samt om fiske och mat från hav och sjö >>

2007-04-05
Välkommen till sambord
Att inte kunna äta en god middag på restaurang bara för att man är ensam kommer snart vara ett minne blott.

Föreningen Låt Måltiden Blomma kommer I samarbete med oss, Sveriges Konsumenter i Samverkan att driva satsningen Sambord och redan nu är ett flertal ledande restauranger med. Läs mer här >>

2007-04-05
Att trolla med vatten!
För 2000 år sedan gjorde Jesus om vatten till vin. Industrin har "hunnit ikapp" nu! Med alltmer raffinerade syntetiska aromer och utstuderat vokabulär får man oss att betala vatten med upp till 5000 gånger priset, bara genom att tillsätta syntetiska aromer och sötningsmedel.

Vad sägs om "Light smultronblom, med smak av smultronblom". Vad smakar smultronblom egentligen? Läs mer och se bilder >>

2007-04-02
Myten om de farliga fetterna ifrågasätts
I onsdags hade Vetenskapsmagasinet säsongspremiär med ett program med titeln "Gillar du fet mat?" Fettet är inte så dåligt. Vi verkar till och med kunna sätta i oss mer av det mättade fettet från smör, ost och bacon, utan att lida. Så låt er väl smaka.

Man ifrågasätter Livsmedelsverkets alltmer ifrågasatta fettskrämselpolicy, låter hoppfullt.

Om du har tillgång till bredband kan du se hela programmet direkt på nätet.

2007-03-27
Man göder djuren inför slakten – med majs, soja, potatis och spannmål – vad äter vi själva?
Den tekniken är ingen hemlighet, den är väl utprovad inom lantbruket, sedan århundraden. Ändå förvånas vi när vi nu oroas av den våldsamma fetmaepidemin som drar fram över världen. Är det så svårt att dra parallellen med hur vi göder våra barn och oss själva? Läs mer >>

2007-03-26
Missa inte Vetenskapsmagasinet på onsdag,
där myten om de farliga fetterna ifrågasätts

På onsdag 28 mars i TV2 21.30 är det säsongsstart för Vetenskapsmagasinet. Del 1 av 10 har temat ”Gillar du fet mat?” Fettet är inte så dåligt. Vi verkar till och med kunna sätta i oss mer av det mättade fettet från smör, ost och bacon, utan att lida. Så låt er väl smaka.

Man ifrågasätter Livsmedelsverkets alltmer ifrågasatta fettskrämselpolicy, låter hoppfullt.

Läs mer om matfett här på hemsidan >>


2007-03-23
Sukralos inget för oss konsumenter
Vatten med sukralos kan Procordia Foods sälja till törstande ungdomar. "Fun Light Crystal" lockar, men få läser det finstilta på baksidan att det innehåller sukralos.

Sedan december 2005 har vi bevakat sukralos och efter prof Göran Peterssons varning om miljöeffekterna har vi haft en bojkottaktion på vår hemsida:
Vi kan inte vänta på myndigheterna, vi gör det snabbast själva. Nu verkar i alla fall myndigheterna vakna. Men fortsätt bojkotta sukralos och följ utvecklingen på vår hemsida.

Ska vi konsumenter "rasa" så låt oss välja väsentligheterna. Läs mer >>


2007-03-20
Konferens om svartfiske i Östersjön
Baltic Sea Regional Advisory Council BS RAC ordnar stor konferens i Köpenhamn 28-29 mars med tema:
”Kontroll och Efterlevnad ” med målet att få bukt med överfisket i Östersjön.

Sveriges Konsumenter i Samverkan deltar som enda svensk konsumentorganisation. Läs mer >>
2007-03-30: Läs rapporter från mötet

2007-03-16
Nu vänder opinionen, vi blir inte feta av fett
I alla fall inte enligt den rapport som presenterades i förra veckans nummer av amerikanska läkarförbundets tiskrift JAMA. Där gav Atkinsmetoden bästa resultatet jämfört med tre andra metoder, som alla innebär mera kolhydrater och mindre fett än Atkins. Läs mer >>

Läs mer om fett här på hemsidan >>


2007-03-16
Hearing om kost och fetma
I dag kl 14 - 17 ordnar jordbruksministern och folkhälsoministern en hearing om kost och fetma, med inbjudna företrädare för livsmedelsbranschen, handeln, forskningen och konsumentorganisationer.
Rapport kommer snart.

Läs mer:
Pressmeddelande på regeringens hemsida >>
Läs mer om folkhälsa här på hemsidan >>


2007-03-13
Bakslag för Monsantos genmajs
Nu larmar forskare om den genmodifierade majsen MON 863 som nyligen tilläts som livsmedel inom EU. Den borde omedelbart förbjudas! Det hävdar det ansedda franska vetenskapsrådet CRII-GEN, som gjort den enda oberoende analysen av kemikoncernen Monsantos testdata.

Kan det här bli spiken i kistan för genmanipulering av livsmedel och i foder till djur?

Läs mer:
Forskare kräver stopp för genmajs - SvD
Greenpeace har en presentation av rapporten här (pdf på engelska)

Läs mer om genteknik här på hemsidan >>


2007-03-13
Klimatet – ja men! Del 2
Klimatfrågan är viktig och överskuggar allt annat. Det är därför vi lyfter debatten om klimatet, för att den ska tas på allvar. Men om våra folkvalda ledare och näringslivet ledare inte går före med gott exempel och visar måttlighet, kanske jag inte känner det så viktigt att släcka lamporna när jag lämnar ett rum.

Läs mer om hur engagemang skapas för att vi alla ska göra vår insats >>

2007-03-05
BS RAC, Regionala rådgivande kommittén för östersjöfisket hade årskonferens i Stockholm den 28 februari med medverkan från konsumentorganisationer
Viktigt beslut togs om hur den vilda laxen i Östersjön ska räddas och målet för 2008 sattes att få stopp på det illegala fisket. Läs mer >>

2007-02-26
Svenska konsumenter vill ha ett förbud mot industriella transfetter
Vi har fått in ett oväntat stort antal svar på mycket kort tid på vår enkät inför omröstningen om transfetternas vara eller inte vara i livsmedel. Särskilt överraskade är vi över den mängd kommentarer som strömmat in.

547 personer har svarat på enkäten.
97%
vill ha ett förbud mot industriella transfetter
1,5% röstar nej
resten är tveksamma
Se enkätresultat och läs kommenterer här >>

2007-02-22
Svenska konsumenter vill ha ett förbud mot industriella transfetter
Folkstorm - Vi har fått in ett oväntat stort antal svar på mycket kort tid på vår enkät inför omröstningen om transfetternas vara eller inte vara i livsmedel. Särsklit överraskade är vi över den mängd kommentarer som strömmat in. Se enkätresultat och läs kommenterer här >>

2007-02-22
Svenska folket vill!
97% vill ha ett förbud mot de industriella transfetterna
1,5% röstar nej
resten är tveksamma.

Enkät - Svara snabbt! (enkäten är nu stängd)
547 personer har svarat, gör det du med, men svara snabbt så att vi kan informera riksdagsledamöterna om "folkets vilja" i tid innan omröstningen i dag (torsdag). Till enkäten >>

2007-02-21
Brev till Regeringen och berörda departement 20 februari
Ska Jordbruksdepartementet och Livsmedelsverket fortsätta att hota de svenska konsumenternas hälsa samtidigt som man hotar lägga ner det svenska jordbruket? Läs hela brevet här >>

2007-02-21
Debatt om transfetter i Argument i SVT 1
Programmet sändes 20/2 och går i repris den 22 och 23/2 Politiker från Mp och M samt Åke Bruce från Livsmedelsverket debatterade transfetter.

Missa inte denna avslöjande debatt om lagstiftning eller speciell märkning! Läs mer >>

2007-02-13
Dags för en AKTIONSfond
– ge oss ett bidrag

Just nu inför civilprocessen mot Sveriges Konsumentråd, som tagit över i stor sett vårt namn genom att kalla sig Sveriges Konsumenter, behöver vi lägga upp en reserv för eventuella kostnader, som t ex advokatkostnader. Tycker du vi ska slåss för att få ha vårt namn i fred och att vi ska få existera som fristående organisation?

Ge oss då snarast ett handtag genom att skicka in ett bidrag till plusgiro 638 20 78-1 och märk talongen med ”Aktions-fonden”. Läs mer >>

2007-02-12
Seminarium i riksdagen om industriella transfetter i livsmedel 14/2
Vi från konsumentsidan önskar möta politiker och ta upp frågan om främmande och hälsovådliga ämnen i våra livsmedel i synnerhet transfetterna från industriell fettproduktion. Sveriges Konsumenter i Samverkan anordnar därför ett seminarium om industriella transfetter i livsmedel i samarbete med Miljöpartiet.
Läs mer >>


2007-02-12
Debattartikel av Bengt Ingerstam, publicerad i ICANYHETER 9 februari 2007.
Ska regeringar styra konsumentorganisationer?
Som en följd av skriverierna om Sveriges Konsumentråds namnbyte till Sveriges Konsumenter, som vi – Sveriges Konsumenter i Samverkan - naturligtvis starkt opponerat oss emot, ombads vi att skriva en debattartikel för tidningen Icanyheter. Läs mer >>

2007-02-09
Debattartikel av Bengt Ingerstam, publicerad i kort version i Tidningen Market 31 januari 2007.
Förödande priskrig för alla parter – och klimatet
Det är alltid någon som tjänar på priskriget, men hittills har det inte varit konsumenterna, hälsan eller miljön. Senaste dagarnas priskrig mellan handeln och producenterna håller nu på att trappas upp och det är naturligtvis inte en tillfällighet. Alla har kunnat konstatera hur handeln stärkt sin maktposition.

Läs hela debattartikeln här >>

2007-02-02
Klimatet: Ingen tvekan om att vi
människor skadar planeten

Nu har klimatrapporten från FN kommit ut. Allt pekar på att människan har en stor del i klimatförändringarna. Läs rapporten här >>

Läs mer om vårt förslag "konsuMINDRE" här >>

2007-01-25
Det är inte vi som bytt namn till Sveriges Konsumenter
Vi heter, och kommer att fortsätta att heta, Sveriges Konsumenter i Samverkan. Men det är den andra konsumentorganisationen Sveriges Konsumentråd (med ugglan som sin logga) som nu bytt namn till Sveriges Konsumenter.

Det är ingen sammanslagning eller något övertagande, men som vi tolkar det, en fientlig och väl planerad, medveten handling. Läs mer om namnbytet >>


2007-01-25
Följ kontinuerligt utveckligen om namnstriden
Sveriges Konsumentråd byter namn till Sveriges Konsumenter - På följande länk kan du läsa med liten fördröjning vad som kommer i media samt i övrigt vad som händer i denna chockerande historia:
Läs mer>>


2007-01-16
Svenska konsumenter kräver ”Vår mat ska vara fri från klonade djur”
Sveriges Konsumenter i Samverkan kräver att vi ska kunna lita på våra livsmedel och slippa inblandning i framtiden av såväl avkomman från klonade djur som av klonade djur direkt. Vi föreslår nu skärpning av regelverket och nöjer oss inte med att FDA – amerikanska Food and Drug Administration lugnar oss med att det inte är farligt att äta sådana livsmedel.
Läs vårt pressmeddelande. Läs mer>>

Hela texten till vårt förslag kan läsas i bilaga. Läs mer>>

Detta arbete ingår i vår satsning på att dels påverka utvecklingen, men också att medvetandegöra konsumenterna om allvaret i hur konsumenterna oftast körs över av de kommersiella intressena och vikten av att vi får ännu starkare konsumentorganisationer, genom ett större engagemang från de enskilda konsumenternas sida.

2007-01-02
SKIS anmäler inslag i TV om transfetter
Sveriges Konsumenter i Samverkan anmäler inslaget om transfetter i TVs Aktuellt den 29 december för vilseledande information, brist på saklighet och en skrämmande partiskhet.

Den svenske reportern Stefan Åsberg, visade till och med ett inslag från www.consumerfreedom.com som är en falsk konsumentsite där restauranger bland annat ligger bakom i en förvirrande motkampanj mot kampanjen från alla världens konsumentorganisationer i bland annat fettfrågan. Detta är horribelt och synnerligen partiskt, varför vi anmält programmet till SVTs ledning.

Läs själv vad hemsidan www.consumerfreedom.com förmedlar samt vår anmälan här.
upp
2006
2006-12-28 Uppdaterad 2007-01-15
KONSUMmindre och få MERA i plånboken!
Sveriges Konsumenter i Samverkan vill önska de svenska konsumenterna ett Bättre Nytt År, med 10 smarta råd om hur du kan spara minst 30 % av dina pengar och din köpkraft bara genom att själv kolla, jämföra och planera.

Läs vårt pressmeddelande >>

10 smarta råd för att få mera pengar över 2007 >>
20 smarta råd för att få mera pengar över 2007!>>

2006-12-20
Stor framgång för GMO-motståndet vid EU-omröstning
Vid miljöministrarnas möte i Bryssel den 18 december blev omröstningen en stor seger för GMO-motståndarna och ett kraftigt bakslag för GMO-intressenterna och WTO. Läs mer >>

2006-12-20
Hur vi vill ha Framtidens Mat
Vi har länge drivit frågan om de härdade fetterna och transfetterna, de är nu på väg ut. Andra frågor som vi opinionsbildat om är gentekniken, bestrålningen av livsmedel, gödsling med avloppsslam på åkermark m m. Gemensamt för allt detta är att det inte tillför några fördelar för oss konsumenter. Vi får däremot ta riskerna och betala både varorna och vården. Läs mer >>

2006-12-18
Du såg väl SVT1 den 17 januari, "Vetenskap - Universum i provrör", med programmet "Sockerkriget".
Nu debatteras sukralos även i TV:
Fortsätt och bojkotta SUKRALOS,

trots att Livsmedelsverket godkänt det. Nu kommer nya fakta upp i dagen, reningsverken vill inte ha ut det i cirkulation, flera professorer varnar för konsekvenserna för miljön och nu ska Naturvårdsverket, som inte visste att Livsmedelsverket godkänt det, ta tag i det. Läs mer >>

Missade du programmet kan du se det på SVTs hemsida Går du i skolan? Be din lärare att ni alla får se programmet på skoltid! Programmet kan köpas eller lånas. Läs mer om det här >>.

2006-12-15
Kemikalieindustrin skålade i
champagne på Luciadagen, för REACH!

Den 13 december röstades den nya kemikalie-lagstiftningen REACH igenom i Europaparlamentet.

Man firade i champagne för att det nu är upp till kemikalieindustrin att blanda gift-cocktailen för oss konsumenter enligt ”eget recept”. EU-maskineriet gav upp för de starka lobbyisterna från industrin. 529 parlamentariker röstade för och 98 emot. Visst står det klart att näringslivet styr EU Parlamentet – de folkvalda! Vi har valt fel – ska inte Europaparlamentet vara folkets representanter?

Vi återkommer med mer detaljer i nästa nummer av SKN, nr 48.
Börja med att läsa EU Observers rapport här >>


2006-12-15
Snabb reaktion från Livsmedelsverket på New Yorks beslut
Den 4 december offentliggjorde New Yorks borgmästare att industriella fetter med transfetter ska vara borta den 1 juli 2007. Informationen nådde media den 5 december och redan den 6 december fanns kommentarer på Livsmedelsverkets hemsida, med sedvanliga hänvisningar till de naturliga fetterna som smör, mjölk mm. Intressant är att man nu t o m tar åt sig äran av att användningen i Sverige kraftigt minskat av de industriella fetterna med transfetter.

Men vi vet hur vi fått kämpa för att skapa opinion och hela tiden har vi haft verket emot oss. Men intressant är nu i alla fall att SLV tycker att det är bra att användningen sjunkit. Läs mer >>
Läs allt som vi har lagt ut på hemsidan om fetterna >>

2006-12-12
Samverkan för singlar
Se programmet ARGUMENT i SVT1 kl 22.00 i kväll eller repriserna den 14:e och 15:e december.

Det kommer att handla om ”singelpolitik”. Det är inte bara en social fråga utan i hög grad också en fråga för oss som konsumenter av mat, varor, tjänster, transporter, vård och mycket annat.

Läs om våra konkreta idéer här >>

Läs mer om programmet >>

2006-12-07
Nu blir New York fritt från transfetter
Nu börjar det gå undan, de industriella transfetternas historia går mot sitt slut. New Yorks borgmästare Michael Bloomberg har drivit på och drivit på och senast 1 juli 2007 måste restauranger och snabbmatskedjorna ta bort fetter som innehåller industriella transfettsyror. Bageriindustrin får lite mer tid på sig. Läs mer >>

2006-12-07
Fortsatt desinformation
från Livsmedelsverket

Livsmedelsverket hävdar i en artikel i Aftonbladet att de mättade fetterna är farligare än transfetterna. Har man helt fått detta om bakfoten i New York när man nu vill stoppa alla syntetiska industrifetter, delvis härdade med transfetter eller fullhärdade? Eller har utvecklingen sprungit ifrån Livsmedelsverkets experter? Läs mer >>

2006-11-22
Snabbmatskedjorna byter frityroljor och drar ner på transfetterna
En av de stora källorna till fel fett har länge varit oljorna för fritering av t ex pommes frites. Det är utan tvekan också en av orsakerna bakom fetmaepidemin världen över. Läs mer >>

2006-11-22
Bengt Ingerstams Personliga Blogg
Falköpings mellanfil åkte ut i slasken!
Dagen startade inte bra. Direkt på morgonen gick det snett. Hade köpt Falköpings mellanyoghurt med blåbär, för att fota den och lägga ut på hemsidan under Sukralos. Den var ju märkt med "Utan tillsatt socker" och var alltså sötad med sukralos.

Det var ingen höjdare, snarare ett bottennapp. Den smakade beskt, urk, oätlig, ja f-n. Den kan väl bara inte bli en succé? Läs fortsättningen och kommentera gärna i bloggen!

För större bilder klicka här.

2006-11-22
Oron för att fisken ska ta slut är befogad
Frågan är bara vems oro som är viktigast? Vi anser att det är konsumenternas framtida överlevnads som måste sättas i första rummet. Vi behöver mat för överlevnad och tar maten slut blir det en tragedi som kan liknas vid hur det gick för befolkningen på Påskön, de åt upp varandra, sen var det slut!
Läs mer >>


2006-11-22
Avstå inte från fett – välj rätt
Debatten om våra matfetter är inte slut än, men motsättningarna mellan olika falanger består.
Läs mer >>


2006-11-03
Nytt stort projekt öppnas för hållbar konsumtion
Vi har som konsumentorganisation nu tagit initiativet till ett samarbetsprojekt där ett oanat stort antal föreningar, organisationer och myndigheter kan medverka.

Det blir ett nätverk med namnet 123abc.nu med en helt egen webbsida
Läs mer >>

2006-11-03
Testa pepparkakor
Nu är vi ute i god tid, hjälp oss och er själva att testa pepparkakor. Det kan hjälpa många att inte gå på minorna och att hitta de goda pepparkakorna. Jag gick just på en mina, Willy´s pepparkakor.
Läs mer om Willy´s pepparkakor, testen och och se bilder >>

2006-11-03
Halloween på er alla!
Så var vi där igen. Vi ska festa till helgen. Helgskinkan för 39:90 och en massa kläder för att spöka ut oss i, både barn och vuxna. Har någon sett det i någon gammal almanacka? Läs mer >>

2006-10-18
Börja blogga! Matfetterna - Falskt eller Sant?
Vi upprättar nu en blogg där diskussioner kan genomföras direkt via nätet. Vem som helst, oavsett var man bor kan gå in och läsa och skriva inlägg här: http://konsumentsamverkan.blogg.se/

Vad är en blogg?
En blogg är som ett diskussionsforum fast på nätet. Du kan läsa andras inlägg och själv svara på eller lägga in ett nya inlägg.

2006-10-18
Dold Becel-reklam i COOP-bilaga
Som bilaga i GP 16 oktober fanns en 14-sidig bilaga, en annons från Coop!

Temat för annonsen är ”Mellanmål för barn i alla åldrar” samt ”Att ändra barns matvanor kan vara svårt. Att byta till ett nyttigare mellanmål är ganska lätt”.

Det lät väl präktigt, men så var det inte. Ett rejält nytt bottennapp, COOP!

Vill du veta vad bilagan med nyttigheter för barn innehöll, mer än ÖL!.....
Läs mer här >>


2006-10-13
EU släpper lös kaoset med olika förpackningar
”Bra, säger livsmedelsindustrin. Nu kan konsumenterna köpa exakt så mycket som de vill av en viss vara.
– Dåligt, det bara gör det svårare att få en bra uppfattning om vad varan verkligen kostar, säger Bengt Ingerstam, ordförande i organisationen Sveriges konsumenter i samverkan.” Läs mer >>

2006-10-13
Special SKN om GMO en avknoppning
Nu är vi snart framme vid ett special nyhetsbrev om GMO, problemen, löftena som svikits, skandalerna och det vi letar efter med ljus och lykta, framgångarna!

Vi överväger att göra ett special SKN-GMO, men vill ha synpunkter om det finns intresse av att utveckla detta. Läs mer här >>

2006-10-04
WHO, Världshälsoorganisationen uppmanar till
global utfasning av härdning av fett

Nu är flera inne på att fasa ut de delvis eller fullt härdade fetterna. Enligt nyhetsbrevet Food Navigator som sprids till hela världens livsmedelsföretag, rapporterar nu att WHO klart tagit ställning emot dessa industriella fetter som kan innehålla ”artificial trans fats”. Läs mer >>

2006-10-04
New York City på väg att förbjuda fetter med transfett
Krafttag görs i New York för att förbättra hälsan. För tre år sedan förbjöds rökning i restauranter och nu vill man förbjuda användningen av oljor och fetter som innehåller transfetter. Representant för hälsomyndigheten säger:
-Det är en farlig onödig ingrediens. Ingen kommer att sakna den när den är borta! Rapporterar SVD >>
Se "Senaste nytt" i SKN 39 om CNN >>

2006-10-03
Anmälan om vilseledande, ovetenskaplig, massiv marknadsföring och information – Becel
Sedan länge har Unilever via annonser och inte minst i TV-reklam skojat med svenska konsumenter och ett antal vittnen har fått påstå ”hur bra dom mår nu” efter att ha ätit Becel och Becel pro-active.
Läs vår anmälan till Konsumentverket >>

2006-10-02
Alla vill tjäna pengar på kolesterolskräcken!
Inte minst Unilever med sitt Becel och den nu pågående kampanjen runt om i landet:
Testa ditt kolesterol - gratis!

Nu har även Aftonbladet hakat på (se bild här) och uppmanar folk att köpa dagens ”lösnummer”.
Gör gärna det och bli chockad av hur ohöljt man varnar för mjölk, smör och alla andra animaliska fetter. Det skiner igenom att man har utsatts för manipulativ lobby från Unilever och deras kampanj just nu för Becel, genom att skrämma folk för kolesterol. Läs mer >>

2006-09-27
Missledande information om transfett i tidningen Vi
TRANSFETT - ÅRETS MODEORD - Det var rubriken, och det kan stämma. Men sedan var inte allt lika glasklart. Beklagligtvis blandas som vanligt från myndighetshåll begreppen industriellt framställda transfetter och naturliga transfetter ihop. Läs mer >>

2006-09-27
Heinz ketchup lika söt men…
Märkning är ofta förledande. Nu när debatten är aktuell om socker, passar det bra att blåsa upp
”50 % mindre socker” stort på framsidan, för det är där de flesta tittar. Läs mer och se bilder >>

2006-09-19
Dags att omvärdera myterna
Ja myterna har varit många. Det är dags att avslöja en del politiska och kommersiella påståenden, som bara är till för att vilseleda. Läs mer >>

2006-09-19
Nestlé frestar med socker

Nu kommer ytterligare en Nestlé-produkt som vänder sig till barn, med 34,2 procent socker i flingorna och med tävling riktad till barn.

De heter CINI MINIS och kostade 29:90 i butiken där vi hittade dem. Innehåller 375 gram socker i paketet. Det blir 80 kr per kilo. Dyrt för socker.

Läs mer och se fler bilder här >>

2006-09-15
Konsumenter måste bygga egen konsumentorganisation
Sveriges Konsumenter i Samverkan, Sveriges enda helt fristående och obundna konsumentorganisation, tar nu ytterligare ett steg mot konsumentdemokrati. Vi inser att om vi ska ha en fristående och konsumentstyrd organisation så är det vi konsumenter själva som ska bygga och driva den. Det gäller både faktamaterial, opinion och inte minst ekonomi. Läs mer >>

2006-09-15
Nu har Greenpeace bevis på svartfisket i Östersjön!
”Våra aktivister har hittat mängder med fiskenät i det stängda området." meddelar Greenpeace i ett dagsfärskt pressmeddelande. Under de senaste två dygnen har greenpeaceaktivister på fartyget Arctic Sunrise hittat mängder med fiskenät i områden där det är förbjudet att fiska den utrotningshotade torsken. De funna näten härstammar från Polen och har beslagstagits av Greenpeace.

Med dessa bevis är det än mer angeläget att handeln tar sitt ansvar och beslut på att inte sälja torsk från Östersjön!
Läs Greenpeace pressmeddelande >>
Läs vår tidigare notis om svartfisket >>

2006-09-15
Vart tog konsumentfrågorna vägen i valdebatten
Dansen kring gottepåsen! Årets valdebatt blev mycket av en överbudstillställning, bortsett från all smutskastning. Alla bjöd över varandra och fokuserade mycket på de kortsiktiga plånboksfrågorna. Ett typiskt uttalande i debatten i radio från onsdagen: ”Jag kommer att rösta på xxxx för de lovar 6-timmars arbetsdag med bibehållen lön”. Ja löftena lär visst kunna svika! Läs mer >>

2006-09-14
Vad gör ICA i frågan om Östersjötorsken?
Torsken i Östersjön är allvarligt utrotningshotad. Till stor del beroende på ett oerhört svartfiske. Vi rapporterade om det senast i SKN 36.

Vi uppmanade då till bojkott av Östersjötorsk och den gäller såväl fryst som färsk torsk som fiskats i Östersjön.

Tidigare har Coop, Willys, Netto och Lidl uttalat att de inte säljer Östersjötorsk. Idag meddelar Bergendahls att de också tar bort torsk från Östersjön från sina butiker. Vad gör Ica?

2006-09-12
Nanoteknologi
- en relativt ny teknologi som vi nu börjar bevaka. Nytt avsnitt har lagts upp under aktuella frågor.
Läs mer här >>


2006-09-11
Debattartiklar ur konsumentsynpunkt inför valet
Ingen kan klara välfärden om inte fler jobbar
- lite av politisk klartext! >>

Politiskt konststycke i Persson-klass >>

2006-09-08
Partierna och konsumentfrågor
Nu startar säsongen för programmet Plus i SVT. Det första programmet kommer bland annat att handla om var de olika partierna står i konsumentfrågor och vad de vill med konsumentpolitiken.

"Så tycker partierna i konsumentfrågor"
Plus har ställt sju aktuella konsumentfrågor till de sju riksdagspartierna. Så här svarade de >>

Programmet visas i SVT1 på måndag kl. 21.00. Visas även 13/9 och 16/9. Läs mer på Plus hemsida >>

Även P1 Konsument har genomfört "valintervjuer".
Läs mer om dem här >>

2006-09-06
Absolut senaste nytt (10:30)
Var tredje torsk är svartfiskad i Östersjön!
Vid presskonferensen i dag på förmiddagen ombord på Greenpeace fartyg Arctic Sunrise framkom att svartfisket är förödande stort i Östersjön. Minst var tredje torsk är svartfiskad. Värst är Polen.
Läs mer >>


2006-09-05
Ännu en stor GMO-skandal avslöjad!
Ej godkänt genmodifierat ris inblandat i konventionellt ris från USA
Hur länge ska man tro att man kan bluffa oss konsumenter? Hur kan man bara tro att det går att lugna oss? Läs mer >>

2006-08-24
Konsumenter kräver bättre märkning av vegetabiliska fetter
92 procent av alla 600 svar vi fått på enkäten, som vi gjorde under veckorna 33-34, gav klart besked: tala om vad det är för fett som döljer sig bakom beteckningen ”vegetabiliskt fett”. Läs mer om resultatet >>

2006-08-24
COOP har svårt att lära sig och läsa innantill
Stillahavslax ute och simmar igen, nu som extraerbjudande för 39:90 (79:80 per kg!). Ingen uppgift om fångstzon eller ursprungsland eller produktionssätt. Läs mer >>

Det händer mycket kring fiske nu. Följ debatten här >>

2006-08-24
Hetskampanj mot KRAV
och den ekologiska odlingen

Aftonbladet hade under vecka 33 en hel serie med artiklar där man på ett mycket ovetenskapligt sätt och på gränsen till ovederhäftighet behandlade den ekologiska odlingen och KRAV och stödet från regeringen. Läs mer och hitta länkarna till artiklarna >>

2006-08-23
Hjälp oss att identifiera fisken!
Fisken såldes som torsk utan att det latinska namnet fanns med och inte heller fångstzon, uppgifter som enligt lag måste anges.

Så stora fjäll har vi aldrig sett på en torsk. Fallet är anmält till Livsmedelstillsynen.

Har du svaret? Eller vill du gissa! Se bilder här >>

2006-08-23
Debatt - Nytt avsnitt på hemsidan

Här kommer vi lägga in debattinlägg från såväl oss själva som allmänhet, näringsliv eller organisationer. Du får gärna komma med ett debattinlägg eller starta en ny debatt. Vi lägger in inläggen sorterade efter ämne.

För senaste inlägg "Politiskt konststycke i Persson-klass" klicka på Konsumentinflytande. Läs mer >>

2006-08-22
Debattartikel:
Politiskt konststycke i Persson-klass
Efter ett mångårigt maktinnehav har det gått upp för Göran Persson och hans partikamrater, att stor del av svenska folket saknar tänder, eller har det dåligt ställt med tuggverktyget i alla fall. Man skäms inte och vill inte erkänna att man vanvårdat svenska medborgare länge nog, men nu inför valet kommer gottepåsen fram. Läs hela debattartikeln här >>

2006-08-11
Vegetabiliska fetter, vaddå?
I Radions Ekonyheter den 8 augusti 2006 togs frågan upp om de vegetabiliska fetterna.
Se notis på hemsidan >>


Vi har länge krävt att ursprunget (vilken sorts fett) av de vegetabiliska fetterna anges. Det är ju ett samlingsnamn för fetter utvunna ur vegetabilier, fröer eller frukter. Innehållet varierar kraftigt vad fetternas egenskaper beträffar, t ex fleromättade, enkelomättade och mättade fettsyror. Men också innehåll av t ex Omega 3, som just nu marknadsföres urskiljningslöst. Läs mer >>

2006-08-11
Sanningen om den verkliga bekämpningsmedelsanvändningen
- ett hårt slag mot GM-industrin
Bönderna använder nu lika stor mängd pesticider vid GM-odling (genmodifierade grödor) som konventionell odling rapporterar tidningen Independent, efter en offentliggjord amerikansk forskningsrapport. Läs mer här >>

2006-08-11
Charkprodukter utpekas som cancerrisk
Charkprodukter är ofta saltade, rökta (tillsatt arom!) eller tillsatta nitrit. Karolinska Institutet och Institutionen för miljömedicin där gjorde en meta-analys och fann en påtaglig ökning (15-38 procent) av risken för magsäckscancer vid en ökad konsumtion med 30 gram per dag.

Vad kan vi göra då? Jo nu kommer ett tips om en frukostmacka med lite hälsosammare pålägg.
Läs mer >>
Se recept >>

2006-08-10
Engelska handelskedjorna kastar ut de härdade fetterna
Intressant att notera att handeln i England har tagit initiativet. Här i Sverige har vi, Sveriges Konsumenter i Samverkan, fått driva kampanjen utan uppbackning av vare sig handeln eller Livsmedelsverket.
Läs mer >>


2006-08-08
Varför mörkar näringslivet om de vegetabiliska fetterna?
Redan 1995 ställde vi (Konsument-Forum) kravet på ursprungsmärkning av vegetabiliska fetter. Kravet finns med i vår aktuella folder V V V - Vi Vill Veta (pdf).

Idag uppmärksammades frågan i Sveriges Radio. Läs mer >>

Följ debatten om matfetterna >>

2006-08-04
Danisco skakat av sockerdebatten

Danisco, är ”Sockerbolaget” som haft monopol på sockermarknaden i Sverige. Nu har man ”produktutvecklat”! Man lanserar en ny produkt som heter Sweet & Less med tillsats av, hör och häpna, ett artificiellt sötningsmedel baserat på aspartam och acesulfamkalium.

Man har blandat råsocker med sötningsmedel för att ”ge ökad sötma med mindre kalorier”. Har man tagit intryck av sockerdebatten?

Jovisst. Men till vilket pris? Smart kan man kalla det, men det är chockerande. Läs mer och se bilder här >>

2006-08-04
Sucralose ifrågasätts av Whole Foods i USA
Whole Foods är världens ledande butikskedja med tonvikt på naturliga och ekologiska livsmedel med butiker främst i USA men även i England.


Man har i sin policy klart deklarerat att Sucralos inte ingår i deras produkter och analyserar grundligt på sin hemsida varför man är tveksamma.
Läs mer och se bilder här >>


2006-08-04
"Trist test, COOP!"
Det är högaktuellt att vi konsumenter börjar bygga upp ett nätverk med egna testpaneler för olika produkter.

Det finns en uppsjö av olika tester i olika tidningar och även företagens egna test- och smakpaneler. Det vimlar av dem. Men kan vi lita på dem?

Detta är ett exempel på en produkt, som jag nyss testade. Det är alltså mina personliga synpunkter, men det vore trevligt om vi hade en panel, för att få objektivitet.

Läs mer här >>
Läs mer om produkttester här >>


2006-08-04
Ska idrotten vara reklampelare
för ohälsosamma produkter?

Det finns en flod av mindre hälsosamma produkter som det är dags att ifrågasätta om det etiska med att idrottsmän ska göra reklam för. Läs mer här >>

2006-06-30
VVV - Vi Vill Veta
”Vi vill veta för att välja”, var namnet på kampanjen vi lanserade till den Internationella Konsumentdagen 15 mars 2000. Läs uppropet här. En folder V V V togs fram och har spritts sedan dess. Läs mer här >>

2006-06-30
Konsumentministern kallade på handeln och producenterna
Diskussionerna om ursprungsmärkning har pågått länge, men inget har hänt från näringslivets sida.
Läs mer >>


2006-06-30
Sockerskandal i spåren av fotbolls VM
12 europeiska konsumentorganisationer uppvaktar FIFA
Nestlé har köpt rätten att marknadsföra sina frukostflingor med användandet av FIFA-symbolen.
Läs mer >>

2006-06-30
Kapten Royal Laxfilé – ännu ett laxfall
Det är imponerande hur svårt det är att märka rätt. Vad som helst får inte kallas lax. COOP/Konsum verkar dessutom lyckats hitta alla avarterna. Här är ett ytterligare fall. Denna gång från Konsum i Hultsfred. Läs mer och se bilder >>

2006-06-22
82,4 procent svarade i enkäten ”Minskat förtroende för Livsmedelsverket” efter debatten om de härdade fetterna
Läs kort redovisning av enkäten från förra SKN här >>

2006-06-22
Glad Midsommar med God Matjes
Snåla inte med kronorna när du köper matjessill, håll hellre igen lite på mängden dryck när du ska skölja ner sillen – det lönar sig.

Läs mera här om jämförelser och hur du kan testa matjessill.

2006-05-24
Vad ger vi våra barn att äta och dricka?
Det är skrämmande att se hur industrin satsar in sig på våra barn, de unga och utnyttjar deras (eller föräldrarnas) rädsla för socker. Ingen av produkterna behövs. Har inte Coca Cola, ketchup, yoghurt med frukt det gemensamt att det är produkter riktade till unga och stressade föräldrar, ovetande skräpmatskonsumenter?
Nu kommer det mera! O´boy chokladdryck från Kraft Food och Risifrutti från Procordia, den senare med (ja jag hoppade högt när jag såg det) Kajsa Bergqvist som förtroendeingivande garant för att det är en bra produkt, alla med Sukralos sötningsmedel. Läs mer >>

2006-05-24
Sveriges Konsumenter i Samverkan har i ett öppet brev till
Regeringen krävt översyn av direktiven till Livsmedelsverket

Sveriges Konsumenter i Samverkan har i ett öppet brev till Regeringen begärt en omgående översyn av direktiven till Livsmedelsverket eftersom man hotar både hela det svenska jordbruket och konsumenternas hälsa. Läs mer >>

2006-05-22
Göteborgs Kex felaktigt utmålade i media
om innehåll av transfetter i sina produkter

Under en längre tid har Götebors Kex successivt tagit bort såväl delvis härdade (innehåller transfetter) som härdade fetter på många av sina produkter. Läs mer här >>

Se listan på produkter där Göteborgs Kex nu är fria från härdade fetter och transfetter >>

2006-05-18
Livsmedelsverket sprider dimridåer
Efter veckor av debatt i pressen om de härdade/delvis härdade fetterna och de ingående industriella transfetterna har Livsmedelsverket vikt sig, kan det tolkas. SLV offentliggjorde nyligen de tabeller de hade om fettinnehåll i olika produktgrupper, där mängden transfett framgår. Men ack vilken besvikelse! Man har ”bakat” ihop alla transfetter, oberoende om de är naturliga eller industriellt framställda. Tvärt emot mängder av forskning som kommit sedan länge. Läs mer >>

2006-05-18
Mediastorm om transfetter
Veckan har precis gått och en ovanligt frekvent aktivitet i media har vi upplevt, om de härdade fetterna, fullhärdade eller delvis härdade, samt transfetter som en obehaglig fettsyra som bildas vid härdningen av vegetabiliska oljor.
Läs mer >>

2006-05-17
Sukralos – gjort på socker, ja men klorerat
I reklamen säger man bara att det är gjort på vanligt socker, men inte hur man gjort om det kemiskt.
Läs mer >>

2006-05-16
Världens största handelskedja Wal-Mart
startar med ekologiska livsmedel

Det rör sig bland de stora. Tidigare rapporterade vi att LIDL i Tyskland tar in ekologiska varor, NETTO har börjat göra det i Sverige. Lågpriskedjorna har upptäckt att de inte kan stänga den ekologiska trenden ute.

Läs direkt i New York Times >>
Se på BBCs hemsida >>

Vi återkommer i nästa Snabba KonsumentNyheter nr 29 med mera text på svenska.

2006-05-13
Så undviker du transfetter!
Listan över livsmedel som innehåller härdade och delvis härdade fetter (där transfetterna finns) hittar du här >>

2006-05-12
Nyheten spred sig under natten
– transfetter bort från nyckelhålsmärkta produkter!

Sedan Karin Bojs artikel i DN publicerades runt midnatt med nyheten att Livsmedelsverket nu ändrar sig om produkter som innehåller härdade/delvis härdade fetter och därmed transfetter, inte längre ska få nyckelhålsmärkas, brakade det loss. Läs mer >>

2006-05-11
Uppdaterad!
”Dagens Äppelbomb” var en mediabomb
Läs mer >>

(2006-05-04)
Dagens Äppelbomb
– varken Smart eller Fresh

Hann inte vakna idag förrän någon ringde från TV och ville ha kommentarer. I flera tidningar fanns nyheten om SmartFresh behandlingen av importerad frukt, speciellt äpplen. Men även annan frukt behandlas. Läs mer >>

2006-05-09
Livsmedelsslöseriet uppmärksammas i TV 4 Nyheterna
TV 4 Nyheterna tar upp livsmedelsslöseriet i kväll kl. 19.00.


2006-05-08
Sveriges konsumenter kräver
att få GMO-fria livsmedel

Svenskt jordbruk står och faller med besluten som ska fattas i dagarna av Lantmännen och LRF. Läs vårt pressmeddelande >>

2006-05-03
Efterlysning – lokalt intresse i Nässjö
En av våra medlemmar efterlyser kontakt med intresserade konsumenter i Nässjö, för att bilda en lokal konsumentgrupp. Speciellt frågor som tillgång på ekologiskt odlade livsmedel och närodlade livsmedel i butiker eller direkt från odlarna samt undersökning av prisbilden i området. Meddela ditt intresse per mail till oss så ska vi meddela vidare för en första träff.

Finns det fler som vill göra likadant på andra orter? Meddela oss så offentliggör vi det i kommande nyhetsbrev.

2006-05-03
Konsumenterna, inte lagstiftningen,
kommer att styra framtiden för GMO i Europa

En unik oenighet blottades under konferensen om GMO-grödor i Wien i början av april. Framtiden för GMO-livsmedel inom EU är trolighen mer beroende av konsumenternas eventuella acceptans än av lagstiftningen från Bryssel, rapporterade Chris Jones. Läs mer >>

2006-05-03
Det går dåligt för ekologisk mat i Sverige
Svenska Dagbladet rapporterade den 29 april att:
"Världsmarknaden för ekologisk mat uppgår enligt KRAV till cirka 28 miljarder dollar och den växer med cirka sju till nio procent per år. Trots att 96 procent av Sveriges konsumenter känner till KRAV-märkningen är andelen bara 3 procent i Sverige, medan det växer starkt i många länder, som Danmark och USA."

Vi undrar nu, beror det på att man har marknadsfört de ekologiska produkterna dåligt i Sverige, eller har handeln förblindat oss konsumenter med all sin prisinformation och fokus på lägre priser? För det kan väl inte vara okunskap eller ointresse från konsumenternas sida?

Läs hela artikeln Ekologisk mat inget för svensken i Svenska Dagbladet.

2006-04-28
SKIS ordförande Bengt Ingerstam fick
diplom på mässan Gastro Nord i Älvsjö

Föreningen Låt Måltiden Blomma delade i veckan ut årets diplom till personer som gjort vårt samhälle goda tjänster i Måltidens anda.

Bengt Ingerstam, ordförande i SKIS var en av de tre mottagarna.
Läs mer här >>

Foto: Lars Ingerstam

2006-04-28
Förvirrad debatt om transfetter
får oönskade effekter

Expressen hade den 23 april ett antal artiklar om ”det farliga fettet”. Det är bra att detta problem får så stor publicitet.

Där uppgavs bl a att Pågens ändrat sina recept efter Expressens tidigare artiklar 2005. Men vi ser oroat på att vissa felaktigheter i artikeln kan slå snett och skapa ännu större förvirring bland konsumenter och producenter. Problemet är att härdning av fetter är det skadliga och dessa fetter ska bort ur livsmedel, inte enbart om transfetter, naturliga eller industriella, finns med och hur skadliga de är. Läs mer här >>

2006-04-19
Polar Torsk, som inte är torsk – nu i P1 Konsument
I vårt nr 21 av Snabba KonsumentNyheter hade vi ett inslag om denna felmärkta och bedrövliga produkt, billig men bara att kasta. I dag togs det upp i P1 Konsument.
Läs mer >>

2006-04-19
Säger konsumenterna nej till lokalproducerad mjölk?
Arla Foods uppgav att de skulle satsa på lokalproducerad mjölk till konsumenterna i närområdena Hjo och Gotland, så sent som i augusti 2005. För Hjo handlade det om tre gårdar och max 5 mils avstånd. Merpriset var 1 krona/liter. Färsk lokalproducerad mjölk, mindre än 24 timmar gammal. Men gensvaret från konsumenterna har uteblivit och nu efter 7 månader ger Arla upp i Hjo. För Hjo Mejeri betyder det att 5 anställda får gå. Sorgligt! Läs mer >>

2006-04-19
Den anonyma långfärdsmaten
Ja det handlar inte om picknickkorgen vid utflykter på långfärdsskridskor. Det är allvarligare än så. Länge har vi från konsumentorganisationerna kämpat för att få veta varifrån maten kommer. Vi har det inskrivet som en rättighet i FN:s dokument för konsumenträttigheter. Rätten att veta, för att kunna göra medvetna val. Läs mer >>

2006-04-19
Regeringen mutar väljarna men struntar i konsumenterna
Finansminister Pär Nuder sa i radion i går att det blir skattelättnader på 100 kr för alla och att han hoppades att hushållen (det vi kallar konsumenterna) nu skulle ta på sig spenderbyxorna och hjälpa till att få fart på näringslivet så att sysselsättningen kan öka. Sysselsättningen var vad det handlade om i hela debatten. Men var fanns den hållbara utvecklingen, den hållbara konsumtionen i det hållbara samhället?

Läs mera om vart pengarna går och man struntar i oss konsumenter direkt här >>

2006-04-13
Glad Påsk till alla konsumenter!
Läs det påskaktuella nyhetsbrevet här >>

2006-03-29
Informerade konsumenter säger 100 procent
NEJ till GMO i både livsmedel och i foder till djuren
I Snabba KonsumentNyheter nr 19 utlyste vi en opinionsundersökning bland prenumeranterna. Det var den första i sitt slag. Även om vi ännu inte är uppe i 1000 svar, är tendensen mycket klar.
Läs mer här >>


2006-03-29
Ännu ett bevis för lågprispressens effekter – vattukorven!
Svenska Dagbladet avslöjade den 13 mars hur det ligger
till med vår svenska falukorv. Läs mer här >>

2006-03-13
Skydda åkermarken runt storstäderna
En segdragen debatt som poppar upp då och då är spridningen av avloppsslam. Vi har under åren medverkat till slamstopp i två omgångar. Nu är frågan snart uppe igen, för problemet växer med att ”bli av med skiten”.

Nu gäller det att politikerna fattar långsiktiga beslut, med minst 100-årsperspektiv och inte kortsiktiga lösningar, som så ofta tidigare. Vi har därför tillskrivit Naturvårdsverket om hur viktigt det är att skydda framtida odlingsmark, speciellt runt storstäderna, nära konsumenterna. Läs brevet >>

2006-03-03
Vet du vad du äter?
Stöd Greenpeace namninsamling och kravet på märkning även för
GMO-foder i produktionen av vår mat

Gå vidare här och anmäl dig på listan för att stödja kravet, eller dra ut listan på papper för att cirkulera för fler påskrifter.
 

2006-02-17
Lågpriserna ett lågvattenmärke
Nu har utvecklingen av lågprisutvecklingen gått för långt. Nu hotas kvalitet, nyskapande, forskning, konsument- behoven, hälsan, tillverkarnas existens och arbets-tillfällena, ja hela den uthålliga utvecklingen i samhället och t o m handelskedjorna själva. De kan själva inte längre ta sig ur denna accellererande och hotande utveckling. En effekt av konkurrensen!

Kvar står nu konsumenterna, som har det slutgiltiga valet, att försöka vända utvecklingen - tillbaka till mer både valuta och kvalitet för pengarna.

Läs hela artikeln Lågpris ett lågvattenmärke här. Artikeln är publicerad i kort version i ICA Nyheter idag.

2006-02-07
Bregott och Becel – ja det är en hälsofråga
Äntligen en oberoende forskare som vågar kritisera Becel margarin!
Professor Göran Petersson vid Kemi- och Bioteknik på Chalmers menar att Bregott är att föredra då det innehåller lägre halt av fleromättade fetter och Omega-6 är bara 10 procent medan Becel innehåller hela 50 procent. Det är denna jämförelse som är viktig, då Omega-6 är det fett vi ska ha mindre av.

Becels reklambudskap är alltså vilseledande då man bara fokuserar bara på innehållet av de mättade fetterna, som idag inte alls anses vara problemet.
Läs mer >>

2006-02-06
Torsk-skandalen
Avslöjandet i TV4 Kalla Fakta den 18 januari skapade vrede bland konsumenterna. Stora ekonomiska intressen struntar i både etik och moral och ska bara ”sko sig” på konsumenternas bekostnad.

Tidigare inslag här på hemsidan har samlats på en sida.
Läs mer här >>

Läs direkt i arkiv >>

2006-02-06
Becel pro-activ på tal om hälsa
Tillväxtmotorn i dag heter växtsteroler, en biprodukt från massaindustrin, som visat sig ha kolesterolsänkande effekter.
Toppen för tillväxten, att rida ytterligare en tid på kolesterolmyten.

Det började med Becel pro-activ margarin, bröd med växtsteroler är på gång från Fazer och nu yoghurt Becel pro-activ. Läs mer >>

2006-01-26
Kriminalitet bakom mycket av vår mat
Tack vare prispress och konkurrenssträvan har en kriminell utveckling stimulerats i livsmedelskedjan, där man gör allt för att slå ihjäl varandra bara man själv kan tjäna storkovan, utan respekt för oss konsumenter som ska äta och betala, men nu räcker det.
Vi har inte lust längre att ”finansiera” svartfisket med mer än 5 miljarder per år. Läs Bengt Ingerstams debattartikel >>
Läs tidigare debattartikel om förtroendet för producenter och handel (pdf) >>

2006-01-26
Vad kan jag äta i stället för fryst torsk?
Det finns ju naturligtvis färsk torsk i många butiker, se bara upp så fångstzon är angiven. Men letar du i frysfacken så finns det gott om ”goda” alternativ. Läs mer >>

2006-01-26
Fiskeriministern Ann-Christin Nykvist agerar:
– informerar nu Norges ministerkollega om hur de svenska konsumenterna ser på problemet
Med anledning av TV4:s avslöjanden om svartfisket i Barents hav har nu fiske- och konsumentminister Ann-Christin Nykvist beslutat om åtgärder för att få upp frågan internationellt. Bra, och mycket bra att hon även tänker visa hur ”de svenska konsumenterna ser på problemet”.
Läs mer >>


2006-01-25
Uppdaterad information
Följ mediedebatten om Torskskandalen >>

2006-01-23
Den norska torsken sjönk snabbt
Vi hade knappt hunnit lägga ut 20/1 nyheten om GRÖN TORSK, listan över torsk vi kan äta och nämnt om att det troligen skulle bli grönt ljus för torsk packat i Norge, förrän det också sprack. Läs mer >>

2006-01-20
Stor uppmärksamhet i media för torskskandalen
Kalla Fakta i TV4 fick oerhört genomslag och gav även snabbt resultat. T ex vände Findus redan dagen efter och säger upp leveransavtalet med det utpekade danska företaget Kangamiut.

Följ utvecklingen på vår hemsida där vi kompletterar listan över inslag i media kontinuerligt.


2006-01-20
Illegalt torskfiske ingen nyhet
Redan i april 2005 hade WWF en rapport färdig om d
et illegala fisket i Barnets hav. Läs mer >>

2006-01-19
Pressmedelande:
Vi är ”torsk” allihopa ! Nu blir det BOJKOTT
Läs mer >>

2006-01-19
Bojkotta fryst torsk
Skandalen som avslöjades i TV4 Kalla Fakta 18/1 är grund nog för att tills vidare avstå från att köpa fryst torsk.
 
Välj färsk torsk i stället. Den kan inte komma från tjuv- och svartfiskande ryska båtar.

Läs mer om skandalen >>
Media om skandalen >>
Bojkotta >>

2006-01-19
Vi är "torsk" allihopa!

Avslöjandet i TV4 Kalla Fakta den 18 januari skapade vrede bland konsumenterna. Stora ekonomiska intressen struntar i både etik och moral och ska bara ”sko sig” på konsumenternas bekostnad.

Detta fusk med torken är en ren stöld av miljarder kronor i konsumentledet och även ett hot mot seriösa
producentintressen. Handelsblockens överdrivna prispress och satsning på EMV (egna märkesvaror) är en kraftigt bidragande orsak.
Nu mobiliserar vi konsumenter!

Nu räcker det! Läs mera här >>


2006-01-19
Torskskandalen
Läs vad media har skrivit >>

2006-01-11
GMO i fokus
I SKIS nyhetsbrev nr 5, som gick ut 8 november 2005, var GMO i fokus. Sedan dess har debatten blossat upp ordentligt och vi listar här de artiklar som därefter har tillkommit:
- Motståndet mot GMO-foder större än köttbranschen vill erkänna
- BOJKOTTA Swedish Meats som från årsskiftet tillåter GMO i foder i grisproduktionen
- Siljans Chark backar – avstår nu GMO i fodret
- GMO-ärtor stoppade - gav lungskador på möss
Läs mer om GMO här >>

2006-01-09
Var finns sötningsmedlet Sukralos?
Här publiceras nu en lista över företag/produkter där sötningsmedlet Sukralos ingår. Hjälp oss hitta fler produkter. Mer om Sukralos >>

2006-01-09
Motståndet mot GMO-foder större än köttbranschen vill erkänna
Läs mer >>
upp

2005
2005-12-23
BOJKOTTA
Nytt avsnitt på hemsidan. Där hittar du produkter som inte har på marknaden att göra, av skäl som uppges.
Den första att hamna här är Swedish Meats, som från årsskiftet tillåter GMO i foder i grisproduktionen.
Man har i uttalanden bl a sagt att konsumenterna inte kommer att reagera. Läs mera här >>

2005-11-09
Konsumentmakt - ny programserie
En ny programserie har startat i SVT 1 - Konsumentmakt. Läs mer om kommande program >>

2005-11-04
Nu enklare att köpa bröd
Tack Cerealia för att ni har tagit bort de härdade och delvis härdade fetterna i era bröd! För konsumenterna betyder detta att vi nu lugnt kan handla märkena AXA, Schulstad och Skogaholm. Lista över dessa bröd kommer snart att läggas ut på hemsidan. Se den uppdaterade listan >>

2005-11-03
Bilen, Biffen och Bostaden
Stefan Edmans utredning om Hållbara laster - smartare konsumtion har remissbehandlats.
Läs SKIS remissvar >>

Läs artikel i GP >>

2005-10-17
Debatt om kostråd till gravida och ammande i Kalla Fakta
I kväll handlar Kalla Fakta om kostråden till ammande och gravida. Programmet sänds 20.30 i TV4: Mat för mammor. Livsmedelsverket har redan gått ut för att bemöta kritiken, se deras hemsida.

2005-10-13
Matdebatten igång igen - köttet i centrum
Är vi konsumenter villiga att tumma på kvalitén bara priset är lågt? Snart kan köttfärsen i butikernas kyldiskar komma från centrifugerade köttslamsor - eller till och med från förorenat slaktavfall.
Följ matdebatten här >>


2005-10-12
Unilever fälls av Marknadsetiska Rådet
Unilever har fällts för att i sin marknadsföring uppmana barn att övertala föräldrar och andra vuxna att köpa företagets produkt Milda Fruity.

Läs mer >>


2005-10-05
Ny service på hemsidan
Vi hjälper dig hitta rätt till alla intressanta konsumentprogram i radio och TV. Se direktlänk i högerspalten.

2005-09-26
Miljögift spårat i matförpackning
Nytt på Chicken Race. Läs mer >>

2005-09-22
Höj tempen på standardiseringsarbetet!
Hur kan standarder främja svenskt näringsliv? Vad gör våra grannländer? Vad gör svenska regeringen? Dessa och andra frågor får du svar på vid ett (gratis) seminarium i Riksdagshuset den 27 september i Stockholm. Sista anmälningsdag är den 23 september.
Läs inbjudan (pdf-fil)

2005-09-20
Gamla myter om fett omvärderas allt mer
Vi har sedan 2001 följt debatten om fett och hälsa och lagt ut många avsnitt på denna hemsida som ifrågasatt gamla myter om fett, kolesterol, hälsa. Fler och fler inlägg i debatten ger oss nu stöd för det vi publicerat.
Läs mer >>

2005-06-22
Sveriges regering sviker sina medborgare
EU-kommissionen tänker, med svenskt stöd, godkänna den kritiserade genmajsen MON 863 som visat sig orsaka inre skador på råttor.
Läs mer >>


2005-06-15
Eldorados lax
"ett enstaka misstag", enligt Axfood

Läs artikeln Bli inte lurad av butikens leklax i Aftonbladet.

Typiskt exempel på hur man luras:
Chicken Race >>

2005-06-13
Lax var lax, men könsmogen leklax
ELDORADOS lax var könsmogen leklax, inte regnbåge som vi först misstänkte
Läs mer här >>
Läs vårt pressmeddelande (pdf) >>


2005-06-08
Nu drar projektet Chicken Race igång
SKIS avslöjar hur vi konsumenter blir lurade. Läs mer här >>

2005-06-07
Efter Aftonbladets avslöjande 7/6:
Behandla oss inte som idioter, som bara ska luras!
Skärpning hela livsmedelsbranschen, men en allvarlig vädjan till handeln:
Sätt stopp för felaktig, falsk och missvisande märkning. Det är ert jobb!

Läs mer om vårt upprop här >>

Läs vårt pressmeddelnde >>
Följ den fortsatta utvecklingen >>

2005-05-26
Nu har vi helt tappat förtroendet för genteknikföretagen
Monsanto har mörkat en studie där det visat sig att råttor som matats med GM-majs har fått stora hälsoproblem som sämre immunförsvar, blodförändringar och förminskade njurar.
Läs mer här >>

2005-05-23
Ekoguide till Stockholm
I strålande solsken med snittar, mingel och bubbeldricka press-visades ekoSTHLM.

- en ny guide för den som vill uppleva Stockholm ur ett mer ekologisk perspektiv
Läs mer här >>

2005-05-09
Eldorado Lax innehåller regnbåge
Paketet är märkt med Salmo Salar = Lax, medan Regnbåge heter "oncorhynchus mykiss" och är en annan laxart.

Trots att märkningen lovar 100 procent Lax finns det både Lax och Regnbåge i samma paket, det är bedräglig märkning och har anmälts.

Läs vår anmälan till Miljö- myndigheter och Livsmedelsverket här >>
Läs vårt pressmeddelande >>

2005-04-15
Pressmeddelande:
Kravet kvar, bort med alla härdade fetter ur maten!
Så länge producenterna inte uppger mängden industriellt transfett i de härdade fetterna i innehållsförteckningen, finns bara en lösning
– ta bort de härdade fetterna helt!

Det naturliga transfettet som kommer från idisslare ska inte jämföras med det industriellt och onaturliga transfettet, som bevisligen är mångdubbelt farligare än mättade fetter.
Läs mer (pdf) >>

Läs också här direkt rapporter från TACD-mötet i Washington 16-19 april.


2005-04-13
24 konsument tar upp de härdade fetterna i våra livsmedel
Bengt Ingerstam, ordförande i SKIS, intervjuades i 24 konsument som sändes tisdagen den 12 april
Se avsnittet på svt:s hemsida >>
Skriftligt referat >>

2005-04-08
24 konsument tar upp de härdade fetterna i våra livsmedel
Bengt Ingerstam, ordförande i SKIS, intervjuas i svt:s 24 konsument som sänds tisdagen den 12 april kl 20.05.

2005-04-06
Härdade fetter i livsmedel
Konsumenter kräver att härdade fetter tas bort från våra livsmedel. Läs mer >>
Listan över livsmedel med härdade fetter >>
Tidigare pressmeddelande >>
Läs Expressens artikel om härdade fetter >>


2005-04-05
Lidl spelar högt med konsumenternas hälsa
Lidl lurar oss konsumenter med tysk biff, som inte är salmonellatestad. Är huvudsaken att kunna sälja billig mat till intet ont anande konsumenter och spela högt med deras hälsa? Läs mer >>
Läs SKIS pressmeddelande >> (pdf)
Läs mer om lågprisbluffen >>
SKIS anmäler Lidl till Livsmedelsverket för vilseledande marknadsföring. Läs anmälan >>

2005-04-02
APRIL APRIL....
Notisen om den nya revolutionerande tekniken som gör vissa GMO-livsmedel ovanligt nyttiga är redan arkiverad eftersom 1 april är över.
Läs notisen här >>

2005-04-01 (OBS! aprilskämt)
Revolutionerande teknik gör GMO-livsmedel välkomna
En helt oväntad ny teknik gör vissa GMO-livsmedel ovanligt nyttiga och kommer nu att välkomnas av konsumenterna. Den bygger på eliminerade gensekvenser i stället för tillförda.
Läs mer >>


2005-04-01
Är det etiskt rätt att reklam riktas direkt till barnen? Vem skyddar barnen från reklamen när den finns överallt i medier, på flingpaketen, på yoghurten och i form av tävlingar på hemsidor?
Läs mer >>

2005-03-23
Chicken Race - nu igen!
"Det visste vi inte" och "Det ska vi genast ändra på" säger ICA och COOP när de ertappas...
Läs mer >>

2005-03-22
Skandal hotar UNICEF
USAs fd jordbruksminister, Ann Veneman, känd förespråkare för att lösa världssvälten med genteknik, ska nu bli chef för UNICEF och värna om barnens framtid. Läs mer >>

2005-03-22
Inför påsken
Ägg - nu ett ännu svårare val
Aktuella tester avslöjar stor skillnad i kvalitet.
- Ett av fyra ägg för gammalt (SvD)
- Alla ägg klarar inte kvalitén (GP)
Att välja rätt ägg till rätt pris är för konsumenterna en näst intill omöjlig uppgift idag.

I tidigare inlägg på hemsidan kan du därför få tips och lära dig mer om äggen, priserna och märkningsreglerna:
2004-11-16
Allt om ägg >>
2004-09-07
Enkla råd vid köp av ägg >>
Märkningen av ägg >>
Läs och lär mera om ägg >>
Nyhetsbrev om ägg (pdf-fil)
Läs pressmeddelandet: Bojkotta Buräggen!
SKIS anmäler äggproducent för felaktig märkning - läs anmälan!

2005-03-16
På Skampålen:
Lägre pris och mera vatten
I frysdiskarna tar importerade kycklingfileér allt större plats. De är billigare än de svenska fileérna men innehåller också dubbelt så mycket vatten.
- Vad hade vi väntat oss? Man pressar inte priserna utan att samtidigt pressa kvalitén, säger Bengt Ingerstam, orförande för Sveriges Konsumenter i Samverkan.
Läs mer >>
Läs mer om Skampålen >>

2005-03-15
Internationella Konsumentdagen:
Världens konsumentorganisationer i
gemensam Aktion emot GMO-livsmedel

Läs SKIS pressmeddelade >>


2005-03-10
Konsumenter säger NEJ till GMO
15 mars manifesteras den internationella konsumentdagen samtidigt startas den internationella kampanjen "
NO to GMOs".
Läs mer >>

2005-02-25
Nytt från SKIS:

Här publicerar vi nyheter om olika aktörers ageranden som förtjänar att hamna vid skampålen.
Läs mer >>


2005-02-14
Bort med härdade fetter från våra livsmedel!
McDonalds tvingas betala skadestånd. Läs mer >>
Läs om hela vår kampanj mot de härdade fetterna >>
Läs listan över produkter som innehåller härdade fetter >>

2005-02-10
Förslag till handlingsplan mot fetman blev 79 förslag men vi slapp en ny motbok
9 februari överlämnade representanter för Livsmedelsverket och Folkhälsoinstitutet den av regeringen beställda utredningen om hur man kan förbättra folkhälsan, speciellt inriktad på övervikt och fetma, i form av 79 olika förslag till regeringen för åtgärd.
Länkar till utredningen (pdf-fil)

2005-01-31
Var finns UNG TUPP att köpa i Stockholm?

Se svaret här >> Foto Bengt Ingerstam

2005-01-03
- Blir det för varmt tinar gubben upp och tappar moroten,
(en miljöfråga)
- Blir det för kallt är det förkylt. (en hälsofråga)
- Då gäller det ju att ha "en morot för både hälsa och för miljö" (pdf)!
Ha en bra start!
upp
2004
2004-11-29
Mildas Fruity-reklam fälld av KO
I reklamen presenteras pålägget, som är både sött och fett och inte alls särskilt nyttigt, som om det skulle passa bra som mellanmål till barn. Nu har den fällts av KO som i sin tur anmält reklamen till Marknadsetiska Rådet. (Milda är ett av Unilevers varumärken.)

Läs artikeln från KO >>
Se bilden i större format >>

Läs mer om tveksam produktutveckling >>

2004-11-26
Uthållig konsumtion
Uthållig konsumtion är en förutsättning för en hållbar produktion och ett för uthålligt samhälle.

Läs föredraget Sustainable Consumption and Production av Bengt Ingerstam på Asiatisk konsumentkonferens.

Kunskap om behov och val - Läs mer >>


2004-11-16
Allt om Ägg!
Nytt dokument finns nu utlagt på hemsidan. Här kan du lära dig mer om märkningen av ägg, få råd vid köp samt läsa våra pressmeddelanen och mycket mer. Läs mer här >>

2004-10-26
Special:

Nyhetsbrev om ägg, märkning av olika produktionssystem, marknad och priser.
Nyhetsbrevet är en del av vår medlemsinformation. Nu får du chansen att ta del av ett nummer.
Läs mer >>


2004-10-18
Vad kostar reklamen?
Läs mer >>

2004-10-18
Reklamen börjar ifrågasättas
Redan den 17 februari 2004 krävde Sveriges Konsumenter i Samverkan förbud mot reklam riktad till barn. Läs mer här >>


Nu börjar det röra på sig. Läs om Konsumentminister Ann-Christin Nykvists planer.

2004-10-18
SKIS sajt är bäst!

Datatidningen
PC för Alla (Nr 9/2004) har utsett SKIS hemsida till "Månadens sajt"

Läs mer >>

2004-10-12
Varning för transfetter!
UPPROP
- Nu vänder vi oss till alla konsumenter, både medlemmar och icke medlemmar:
Sluta köpa produkter som innehåller härdade och delvis härdade fetter då dessa innehåller transfetter!

Läs mer >>
Läs pressmeddelandet >>


2004-10-11
Timbro ifrågasätter
konsumentskydd och konsumentorganisationer

Näringslivets tankesmedja Timbro ifrågasätter konsumenternas rätt att granska näringslivet. Läs rapporten "Konsumentindustrin" (pdf-fil).

Nu startar Sveriges Konsumenter i Samverkan en granskning av producentindustrin.

2004-10-11
Ekologisk mjölk
innehåller mera E-vitamin

Ny studie gjord av Danmarks JordbrugsForskning visar att ekologisk mjölk innehåller högre halter av det nyttiga E-vitaminet jämfört med den konventionella mjölken.

Läs mer >>


2004-10-01
Världslivsmedelsdagen
FAO arrangerar varje år Världslivsmedelsdagen den 16 oktober.

Med anledning av detta arrangerar Svenska FAO-kommitten tillsammans med Jordbruks-departementet en konferens den 14 oktober. Temat för 2004 är biologisk mångfald och tryggad livsmedelsförsörjning.

Läs mer >>


2004-09-17
Vi sätter fokus på
onödigt höga matpriser

Mycket att tjäna på att jämföra priser mellan butiker, förpackningar och produkter. Som medlem får du en ”verktygslåda” och kan medverka lokalt. Läs mera här >>

2004-09-07
Ägg - ett svårt val
Att välja rätt ägg till rätt pris är för konsumenterna en näst intill omöjlig uppgift idag. I länkarna nedan kan du därför få tips och lära dig mer om äggen, priserna och märkningsreglerna.

Enkla råd vid köp av ägg >>
Märkningen av ägg >>
Läs och lär mera om ägg >>

Foto:
Sven Secher
Nytt! - Nyhetsbrev om ägg (pdf-fil)
- Läs pressmeddelandet: Bojkotta Buräggen!
- SKIS anmäler äggproducent för felaktig märkning - läs anmälan!


2004-07-12
Massor med luft i priserna
Den här burken med lingonsylt kostar på NETTO 14:90. Vad tror du enbart burken kostar?

Klicka här för svaret! >>
Och till ett smakprov på vår Prisundersökning för vecka 28: Otroliga skillnader mellan butiker på samma ort, mellan olika orter, mellan olika förpackningsstorlekar och tillverkningssätt. Massor att tjäna på att VETA.

2004-07-07
Lågprishotet ett skämt!
- Att tro att lågprishotet från utländska aktörer påverkar matpriserna i Sverige är mer ett skämt än verklighet, snarare har det bidragit till att sänka kvaliten på vår mat,", säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan.

Läs pressmeddelandet >>

2004-06-30
KonsumentNYTTA
Nytt avsnitt på hemsidan KonsumentNYTTA
Vi börjar med bara vanligt vatten - Bland annat sensationella skillnader i pris och mineralinnehåll.

Läs mer >>

Bilden: Två loosers och en vinnare...

2004-06-10
Snacka om matpriser!

Nu är matpriserna uppe på tapeten igen och Konkurrensverket vill ha in fler lågprisbutiker. Med lockpriser och helgpriser ska konsumenterna lockas till köp, ofta på bekostnad av kvalité och smak.

Läs mer >>
Läs pressmeddelandet >>


2004-05-19
Nu startar vi konsument- och testpaneler!
Behovet av fler synpunkter på produkter blir allt större. Reklam och kuponger vilseleder oss att köpa det som är billigt framför kvalitet. Det här vill vi ändra på, gärna med din hjälp!

Läs mer här >>

2004-04-29
Halvera reklamen!
Vi konsumenter vill inte offra 10 år av våra liv för att betala för all reklam, som sedan styr över vår konsumtion.

Fem år är mer än tillräckligt!

Läs mer >>

2004-04-14


2004-04-02
SKIS granskar reklamen!
Felaktig märkning och vilseledande reklam.
Vi publicerar kontinuerligt nedan dåliga exempel:
Aktuellt exempel: SKIS KRÄVER
Förbud mot märkning som
"hälsosam fettsammansättning"


Om budskapet i märkningen egentligen är att fettsammansättningen är ”mindre skadlig” bör matfettet inte marknadsföras som ”hälsosamt".
Läs mer!

Foto: Bengt Ingerstam

2004-04-01
Äntligen förbud mot obeställd e-postreklam!
Från och med den
1 april är det förbjudet att skicka obeställd e-postreklam till privatpersoner och enskilda firmor. Lagen gäller inte alla typer av "spam", utan bara meddelanden som har ett kommersiellt budskap.

konsumentverkets hemsida hittar du mer information om hur du gör och vad du kan anmäla. Anmäl obeställd e-postreklam här >>

(OBS! Om du har fått e-postreklamen före den 1 april kan du inte anmäla den.)

2004-03-23
Debattartikel i SvD, Brännpunkt
Rika länder vill privatisera fattigas vatten
SKIS och Forum Syd i gemensam aktion mot privatisering av vattenresurserna i fattiga länder.

Läs debattartikeln >>

2004-03-22
Internationella Vattendagen 22 mars
Consumers International lanserar Policy Statement: Water and Sanitation (pfd-fil)

2004-03-16
Internationella Vattendagen
- Världens Vatten i fokus


22 mars är det FNs Internationella Vattendag. Inför detta har vi gjort en sammanställning över ideella föreningars aktiviteter och kampanjer samt över artiklar och infomaterial som också berör världens vatten.

Läs mer >>

2004-03-15
Världens konsumenter tar upp vattenfrågan på Internationella konsumentdagen - 15 mars
Vatten är temat för den Internationella konsument-dagen 2004: "Consumers and Water" - Konsumenterna och vattnet.

Med anledning av detta har Consumers International tagit fram ett informationsmaterial som du kan läsa mer om här!

2004-03-04
EKOLOGISKTVAL på hushållsmässa

Projektet
EKOLOGISKTVAL lanserades på Hushållsmässan i Göteborg 26-29 februari.

I samband med mässan har vi tagit fram två foldrar:
- EKOLOGISKTVAL
- En Morot - för hälsa och miljö

Här kan du ladda ned foldrarna som pdf-filer.

2004-02-06
European Safer Internet Day - Pressmeddelande
Internet håller på att bli oanvändbart!

För att engagera ungdomarna i frågan om säkerhet på nätet har vi startat en speciell hemsida för ungdom och här lagt ut texterna för de båda häftena Surfa Säkert.

Läs pressmeddelandet >>

2004-02-17
Vi söker DIG som vill
engagera dig i vattenfrågan!

Internationella Konsumentdagen den 15 mars har i år som tema "Consumers and Water", Konsumenterna och vattnet.

Consumers International har gett ut en infopack för att förbereda aktiviteter inför den 15 mars.
Läs mer >>

Hör av dig till oss!

Om du vill medverka i en vattengrupp, eller vill vara med och arrangera ett seminarium (inte nödvändigtvis bara i Stockholm). Kontakta oss via e-post eller skriv till oss.


2004-02-19
KO fällde Unilevers annons om falsklarm!
Läs KOs dom (pdf)
Läs mer om KOs beslut (pdf)
Läs mer om turerna kring Becel Pro.activ

Läs vad Livsmedelverket anser om det som Unilever påstått vara Falskt Larm.

2004-02-18
EKOLOGISKTVAL på hushållsmässan 26-29 februari!
Det här är första gången som konsumenter, miljörörelser, myndigheter och ekoproducenter konkret går samman i gemesam sak. I en monter på Nya Dagens Hushåll under devisen "EKOLOGISKTVAL" vill vi visa att det är nödvändigt att ställa in kursen mot en hållbar konsumtion.

Kom till "Nya Dagens Hushåll" på Svenska mässan i Göteborg 26-29 februari!

Läs pressmeddelandet (pdf) >>
2004-01-19
Bacon-bluffen!
Förpackningen döljer innehållet.
Se fler bacon-bluffen i bilder här!

upp
2003
2003-12-19
Opinionen lyckades vända KRAV
Tack vare en stark opinion har KRAV gått med på att inte tillåta omestring av fetter.

Läs mer >>

2003-12-19
Missvisande reklam

Det var inget fel på senapen, men påståendet på burken visade sig vara vilseledande och felaktigt.

Ska vi acceptera den här typen av märkning?
Låt oss rösta!
(Ange "Knärullad senap" i ämnesraden, och skriv "Nej" eller "Ja" i textrutan.

Läs mer om Knärullad senap här.

2003-11-29
Missvisande märkning
Pepparkakor som innehåller 13 procent delvis härdat vegetabiliskt fett marknadsförs som bakade med smör. Men mängden smör är bara 3 procent.

Läs SKIS anmälan till Livsmedelsverket >>

2003-11-27
Varför ska det vara så svårt att datummärka maten?
Betyder 031104 att utgånget datum är 2003 eller går det ut 2004?

Diskussionerna om märkning i allmänhet pågår ständigt, datummärkningen är en följetong, nu debatteras den igen.

Läs mer >>

2003-11-14
Spannmålsodlarna förlorade
reklamstriden mot KF

Tingsrättens dom offentliggjordes under fredagen 14/11 och friade KF helt och hållet i målet om den berömda giftsprutningsfilmen.
-
Det var mycket glädjande, eftersom det annars hade inneburit munkavle på all reklam med ekologiska argument, säger Bengt Ingerstam ordförande i SKIS.

Läs mer >>

2003-11-04
"Vad är det vi äter?"
Sveriges Konsumenter i Samverkan och Ekocentrum arrangerar en föreläsningsserie på detta tema i Göteborg. Under ett liv stoppar vi svenskar i oss cirka 70 ton mat och dryck. Det är ungefär lika mycket som fem fullastade långtradare! Vad betyder det för vår hälsa och miljö?

Läs mer >>


2003-11-06
Tala om vad du tycker om ”spam”!
Problemet med obeställd och oönskad reklam via e-post är ett gissel. SKIS har engagerat sig länge för att få ändringar till stånd. I en enkät framtagen av TACD kan Du säga Din mening!

Läs mer >>
2003-09-26
Debatten om härdade fetter fortsätter
P1 Konsument har vid tre tillfällen tagit upp de härdade fetterna i vår mat. Här kan du läsa ett skriftligt referat av inslagen i programmen.

Vi har gjort en
sammanställning över forskning som klart motsäger vad Livsmedelsverkets experter vill få att framstå som forskningens sanningar. Läs mer (pdf) >>

Läs mer om de härdade fetterna >>


2003-09-18
SIM startar igen
Nu startar vi servicen SIM igen -
Selektiv (och Snabb) InfoMail. SIM kommer oftare, med aktuell information, och blir kortare för att inte bli ytterligare ett konventionellt nyhetsbrev i mängden.

Läs mer om SIM >>


2003-10-06
Lokala aktiviteter i Västra Götaland
Lev väl - Ät S.M.A.R.T.
Studiecirkel om mat, hälsa och miljö - Vårt handlande och beteende påverkar i hög grad vår hälsa och miljö. Vilka möjligheter har du att påverka både din hälsa och miljö och hur hänger dessa båda ihop?

I
studiecirkeln Lev väl - Ät S.M.A.R.T. tas de här frågorna upp till diskussion och visar på de möjligheter du har att påverka. Start 3 november!

Läs mer >>


2003-10-22
Att arbeta för ett uthålligt samhälle
Diskussionsmöte i Göteborg - I dag träffas representanter från bl a KRAV, Svenska Naturskyddsföreningen och Agenda 21 tillsammans med SKIS för att gemensamt diskutera och hitta metoder för att öka intresset för en utveckling i ekologisk och hållbar utveckling.

Läs inbjudan >>

2003-10-22
Matens påverkan
på både hälsa och miljö

17 personer kom och lyssnade till föredraget "Lev väl - Ät S.M.A.R.T. måndagen den 20 oktober. Många frågor ställdes rörande matens påverkan på både hälsa och miljö och vad du som enskild konsument kan göra.

Föredraget var en introduktion till cirkeln med samma namn som startar den 3 november i Göteborg Sveriges Konsumenter i Samverkans och Studiefrämjandets regi.

Läs mer >>


2003-10-08
Till intresserade av ett uthålligt samhälle

Möte i Göteborg 22 oktober - Den ekologiska odlingen och produktionen står inför många utmaningar, inte minst hot från intressenter som ser sina verksamheter hotade. Därför är det viktigt att vi mobiliserar alla krafter för att öka intresset för en utveckling i ekologisk och hållbar utveckling.

Läs mer >>

2003-09-15
Var med och påverka
KRAVs regler!

Läs vårt remissvar och hör av dig med kommentarer via e-post eller brev till oss.

Läs SKIS remissvar >>
Läs hela remissen från KRAV >>

2003-09-10
Livsmedelsdagarna i Tylösand
I år var temat kommunikation. Bengt Ingerstam, ordförande i SKIS, var en av talarna.
Läs mer >>

2003-09-08
Missade du
Vetenskapens värld
Se reprisen (20/9) av Folke Rydéns reportage
Genteknik - mat och miljö behandlas GMO - genförändrad mat, hur långt forskningen kommit och varför vi ser olika på den nya gentekniken. Både kritiker och förespråkare får komma till tals. Bengt Ingerstam, SKIS ordförande, är en av de som medverkar i programmet.

Genteknik - mat och miljö.
SVT2 20/9 (repris) Läs mer >>


2003-09-15
Mer om härdade fetter
Två onsdagar i rad har härdat fett i våra livsmedel diskuterats i P1 konsument.
Lyssna på inslagen:
OBS! Tyvärr kan du inte längre lyssna på inslagen
P1 konsument 10 september
P1 konsument 17 september


Läs mer! om härdade fetter på hemsidan!

2003-09-08
Följ Beceldebatten i GP:
Livsmedelsföretagens vd anklagar SKIS för falsklarm för anmälan om PAH i Becel pro.active
Slutreplik från Agneta Dreber
4/9  I ytterligare en debattartikel i GP har Livsmedelsföretagens vd kritiserat SKIS handlande i Becelfrågan. Sista ordet är inte sagt i frågan - fortsättning följer...
Läs artikeln i GP >>

Ska konsumentorganisationer tystas?
30/8  SKIS tillbakavisar Agneta Drebers kritik och hävdar rätten att reagera och agera. En konsumentorgaisation har skyldighet att granska produkter, företeelser och handläggning av anmälningar till myndigheter.
Läs artikeln i GP >>

Falsklarm om mat skadar förtroendet
26/8  I en debattartikel i GP den 26 augusti anklagar Livsmedelsföretagens vd SKIS för att på lösa grunder slagit larm om PAH halterna i Becel pro.active samt för att vi inte tagit avstånd från våra uttalanden och anmälningar.
Läs artikeln i GP >>

2003-09-01
Unilevers annonser om falskt alarm anmält till Konsumentverket
Bedömningen "falskt" får stå för Unilever, nu måste neutral part göra bedömningen.

Läs anmälan här >>

2003-09-01
Svar till Unilever
- med anledning av brev med begäran att ta bort allt på vår hemsida och att offentligt dementera att det föreligger någon risk att äta Becel pro.activ.

Läs brevet >>

2003-09-01
Debattartikel i GP:
Ska konsumentorganisationer tystas?
Läs SKIS svar på Agneta Drebers, vd för Livsmedelsföretagen, debattartikel i GP >>


2003-08-27
Livsmedelsföretagens vd anklagar SKIS förfalsklarm för anmälan om PAH i Becel pro.active
I en debattartikel i GP den 26 augusti anklagar Agneta Dreber, vd för Livsmedelsföretagen, SKIS för att på alltför lösa grunder slagit larm om PAH halterna i Becel pro.active men också för att vi inte tagit avstånd från våra uttalanden och anmälningar.

Läs hela debattinlägget >>

2003-07-02
Debatt i TV mellan SKIS och Livsmedelsverket

Bengt Ingerstam, ordförande Sveriges Konsumenter i Samverkan mötte i SVT Morgon (2/7 06.45) Ulla Nordström från Livsmedelsverket och debatterade bl a riskerna med Becel Pro.active och turerna med
testprotokollen.

2003-06-30
Vi har krävt förtydligande av Livsmedelsverket
Krav på klargörande från Livsmedelsverket >>

EU planerar mycket snäva gränsvärden för PAH
Margarinet kommer inte att klara dessa. Läs mer i Svenska Dagbladets artikel (från 2003-06-28)
.

Nya turer kring Becel Pro.activ
- cancerrisken är inte borta. Men frågorna blir fler
Efter kontakter som Unilever har haft med laboratoriet vi anlitat, ändrar man sig och har nu kommit med nya testresultat med lägre PAH-halter.

Men Becel Pro.activ är ändå inte helt fritt från PAH. Vi är förvånade att Livsmedelsverket nu lägger ner frågan utan att grundligt undersöka hur ett av dem betrott laboratorium helt plötsligt ändrat sig.

Ta del av den samlade informationen >>

2003-06-23
Genmodifiering:
"Miljö-, konsumentrörelsen och
lantbruket enas om krav på regeringen"

Innan nya GMO kan tillåtas för odling på marknaden krävs regler för samexistens som klart tydliggör vem som är ekonomiskt ansvarig om problem med GMO uppstår, skriver ledande företrädare för lantbruket, miljörörelsen och konsumentorganisationerna på DN Debatt.

Läs hela debattartikeln >>


2003-06-11
Vi testade matjesill
Läs hur testet gick till och slutresultatet >>
2003-04-15
Seminarium i Stockholm den 24 april:
Konkurrens - vem tjänar på det?
Konkurrensen är inte till för konsumenternas bästa. Men det påstås så från både ministrar, myndigheter och näringsliv. Just därför borde vi ifrågasätta deras påståenden.

Läs mer >>

2003-05-02
Ser du skillnaden?
Samma produkt, ansjovis - olika varumärken.

SKIS har undersökt skillnaden i pris, smak och innehåll för ICAs och
Grebbestads ansjovis.

Läs mer >>

2003-04-29
Handelns egna varumärken minskar konsumenternas valfrihet
Läs pressmeddelandet från de nordiska konsumentorganisationerna >>

2003-03-26
SKIS prisundersökning av ekologisk mjölk fortsätter
Enligt uppgift i ICA Nyheter den 21/3 skulle COOP ha sänkt priset på Eko-mjölken med 25 öre per liter i hela Sverige tidigare i veckan. Prissänkningen verkar dock inte vara genomförd, efter lokal kontroll på några orter i Sverige.

Under februari i år höjdes däremot priset med 40 öre och där ligger det kvar.

Vi vill ha ytterligare tips från konsumenter på olika orter för att få en översikt över vad som händer med priserna på ekomjölken just nu.

Läs mer >>


2003-03-10
Konsumenter vädjar till McDonalds att inte använda GMO-vete i sina hamburgerbröd
Aktionen är en del av uppmärksammandet av Internationella konsumentdagen som firas världen över 15 mars. Vi uppmanar främst ungdomar att ta med sig en vädjan till McDonald's att inte ska börja använda GMO-vetet, som nu är på gång från Monsanto, i sina hamburgerbröd.

Brevet och information om aktionen >>
Läs SKIS svenska kampanjmaterial >>
Läs Consumers International material >>
Svensk övers. av oroande artikel, USA >>

2003-03-12
Var med i SKIS prisundersökning
av ekologisk mjölk
Resultatet av potatisunder-sökningen blev mycket intressant och vi tror att även mjölken som baslivsmedel och viktig ekologisk produkt kan bli lika intressant.

Läs mer >>

2003-02-10
Djuretik på skolagendan
Jordbruks- och konsumentminister Ann-Christin Nykvist presenterade idag skolmaterialet Djuretik, ett diskussionsmaterial för gymnasieskolan. Syftet med materialet att involvera och stimulera ungdomar till diskussionen om de djuretiska frågorna.

Läs mer >>

2003-01-29
Ekologiskt Val - endast ett godkänt
kontrollorgan i Sverige

Vissa ekologiska livsmedel blir märkta med en rad olika symboler från olika länder. Läs mer >>

2003-01-22
LRFs tidning Lantbruk
sprider osanningar om GMO

Den slutsatsen drar Sveriges Konsumenter i Samverkan efter att ha läst flera artiklar som tidningen publicerat den senaste tiden. Vi undrar varför tidningens reportrar tycks försöka lura sina läsare att odlingen av GMO är en framgång. I själva verket har bönder och konsumenter i land efter land vänt sig emot denna riskabla teknik.

Läs mer >>

2003-01-16
PRISUNDERSÖKNINGEN AVSLUTAD

Sensationella resultat - Ekologisk potatis alltifrån 4:90 och 11:45!
Resultatet av första prisundersökningen i projektet EKOLogiskt Val är upprörande. Måste skillnaden vara 6:55 mellan butikerna, inkl moms? Så mycket skiljer det inte i inköpspris från odlarna. Det är i högsta grad oseriöst.

Även skillnaden mellan de stora kedjorna är uppseendeväckande. Hemköp 6:90 kr/kg, ICA 7:85 kr/kg och chocken stod COOP för - hela 8:90 kr/kg.
Läs hela sammanställningen här >>
Läs vårt pressmeddelande >>

Tack till alla er som har medverkat! Nästa vända tar vi äggen: burägg, frigående och ekologiska ägg.
2003-06-03
Vad föreställer bilden?
Vi vet svaret!


Läs Scans förklaring >>