Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 1 - FREDAG 14 OKT 2005 • • Snabba KonsumentNyheter • • www.konsumentsamverkan.se

Biffimport från Brasilien stoppas

EU stoppar importen av nötkött från tre brasilianska delstater. Importstoppet träder i kraft omedelbart och är orsakat av ett utbrott av mul- och klövsjuka i delstaten Mato Grosso do Sul. Utbrottet kommer leda till en kraftig minskad brasiliansk nötköttsexport och möjligtvis till stigande världsmarknadspriser.

Foto: Sara Midhed

Unilever fälls
av Marknadsetiska Rådet

Minns ni reklamen som hävdade att våra barn inte bara tycker om utan faktiskt kräver Milda Fruity?
SKIS uppmärksammade detta redan 2004 som ett solklart fall av manipulerande reklam riktad till barn. Marknadsetiska Rådet har gått på samma linje och fäller Unilever Bestfoods.

Måltidens dag

Måltidens dag 2005 firades för sjunde året i rad torsdagen den 13 oktober, alltid i samma vecka som World Food Day och alltid på en torsdag. I år firas Måltidens dag för sjätte gången och som traditionen bjuder kokar vi en härlig soppa till våra vänner, i skolan, i vården, på krogen och hemma...

Årets Måltidens dag-soppa, klicka på bilden för receptet.

Ehec kan finnas i naturgödsel

Naturgödsel avsedd för vanliga trädgårdar innehåller ofta avloppsslam där ehec-smitta kan överleva i mer än ett år. Forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kritiserar nu att tillverkarna inte informerar om riskerna på förpackningen.

Av fisk blir du klok

Äldre människor som äter fisk en eller två gånger i veckan bevarar sin intellektuella förmåga längre än jämnåriga som äter mindre fisk. Effekten är så stor att fiskätarna kan hålla sig tre–fyra år yngre.

Att fisk och fiskfetter som omega 3 är hälsosamt ur flera aspekter, framför allt för att skydda hjärtat och hjärnan, är tämligen väl bevisat.

Nu kommer en ny studie som ytterligare bekräftar dessa teser och som erbjuder uppenbart goda råd till i detta fall äldre personer.

©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) Prenumerera gratis här >