Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 2 - FREDAG 19 OKT 2005 Snabba KonsumentNyheter www.konsumentsamverkan.se

Swedish Meats öppnar för GMO - foder i köttproduktionen

I torsdagens (13 okt) nyhetsbrev från Jordbruksaktuellt redovisades det senaste utspelet från Swedish Meats i GMO-frågan. Det är en katastrof på gång – inte bara för att man successivt öppnar upp för användningen av GMO-användning i livsmedel, än så länge via djuren, men det är första steget och ett sätt att kringgå den heta debatten, när nu de flesta konsumenterna säger nej till GMO. Det är också en katastrof för det svenska köttet, efter all debatt om dess förträfflighet i jämförelse med importerat kött, som lantbrukskooperationen satsat så hårt på. Nu punkterar Swedish Meats hela bubblan, lagom till larmet om mul- och klövsjukan i Brasilien, som hade kunnat ge det svenska köttet en behövlig draghjälp.

SKIS ordförande gick genast in i debatten och bevarade inlägget samma dag. Han avslutar med följande:

– Sveket mot konsumenterna har aldrig varit så stort som nu. Skärpning och tänk en gång till på era kunder – annars har ni nog gjort er hittills sämsta affär!

Det kanske är dags nu att vi plockar fram dekalerna med GMO – nej tack! Och sätter på våra fönster i bilarna så det syns att många inte vill ha GMO i livsmedel.

Nu är det dags att vi konsumenter mobiliserar och återupplivar debatten om GMO!

Äntligen kommer bönorna till heders

Och det är glädjande, för bönor är en del i förändringen mot ett hållbart samhälle. I Svenska Dagbladet den 16 oktober kan man läsa en artikel, som bl a visar på den kraftiga ökningen av konsumtionen (försäljningen) av bönor, linser och ärter.

Om bönor

1998 gav vi ut ett kompendium om just baljväxterna och deras positiva effekter på många områden. Bara ett exempel, 1 kg bönor kan produceras med i genomsnitt 300 liter vatten medan 1 kg nötkött kräver mellan 20.000 och 50.000 liter vatten. En klar miljö- och resurseffekt.

Kockelever lagar mat åt äldre

I förra Snabba KonsumentNyheter, den 14 oktober, hade vi en notis om Måtlidens Dag, som inföll den 13 oktober.

Här kommer ett positivt reportage från hur man firade det i Bjurslätt i Göteborg. Vilket härligt initiativ, tänk om vi finge mer fokus på de äldres situation och inte minst hur viktig maten är för de äldre. Det är viktig för oss alla, men den är katastrofalt eftersatt just för de äldre. Pinsamt, eftersom de är dessa som byggt det Sverige vi har i dag!

En doft från den fina världen?

Det pågår en intensiv debatt inför EU-Parlamentets omröstning om det nya förslaget till kemikaliepolitik – REACH. Det ursprungliga förslaget, som kom på Margot Wallströms tid som kommissionär för miljön, har med intensiv lobby från kemikaliindustrin urvattnats till ett värdelöst dokument. Omröstningen ska ske den 16 november, så än kan vi lobba.

Här ett inslag om de väldoftande kemikalierna som möter oss i nya bilar. En mix av färsk plast, färg och stoppningar, som kan förknippas med en giftig cocktail av skadliga kemikalier. Japanerna har tagit initiativ till att få bort dessa ”dofter”. Det kan stimulera liknande aktioner i USA och Europa. Läs här ett inslag från Dr Mercolas nyhetsbrev, på engelska.

Djungeltelegrafen SKN!

Sprid snabbt !
SKN – Snabba KonsumentNyheter –- är snabb, kort, effektiv, billig och kommer från konsumenterna!

Det är ingen reklam, inga sensationer som ska sälja lösnummer. Vi vänder nu begreppet, i stället för information till konsumenterna kommer nu information från konsumenterna. Näringslivet och politikerna behöver det, vi alla har nytta av det.

©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >