Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -

Nr 4 - Torsdag 3 november 2005

• • Snabba KonsumentNyheter • • www.konsumentsamverkan.se
Bilen Biffen Bostaden
Stefan Edmans utredning om Hållbara laster - smartare konsumtion har remissbehandlats.
Sveriges Konsumenter i Samverkan har skickat in sitt remissvar, som du kan läsa på vår hemsida. Läs SKIS remissvar >

Mycket var bra men vi lyfte främst fram en del principiella argument, som att inte lägga över allt ansvar på konsumenterna! Staten, myndigheterna och kommunerna måste gå före med gott exempel och näringslivet har ett stort ansvar. Dessutom fokuseras köttproduktionen medan katatrofalt nog fisket och den nyttiga fisken är bortglömt.
Läs artikeln i GP >
Fixarbranschen nu under luppen - svagt på etiska värderingar!

Fair Trade Center har just publicerat sin senaste utredning om företagen i hobby-, bygg, verktygsbranschen. Det var ingen smickrande genomgång för den delen av näringslivet. Sälja är det viktigaste tydligen och billigt för att locka oss kunder, men ansvar av etisk karaktär är något man inte kommit på att ta med i beräkningen. Vi konsumenter gör det mer och mer, så upp till bevis nu, lyssna på era kunder! Utredningen uppmärksammas på många ställen.

Här några länkar för att lyssna eller läsa mera:
P1 Konsuments hemsida där du även kan lyssna en vecka framåt från 2/11 Läs mer >
Näringsliv 24 2/12 Läs mer >
Fair Trade Center Läs mer >
Fortsätt bojkotta produkter med delvis härdade eller härdade fetter!

Debatten har under hösten "luddats till". Industriella transfetter anses farliga, medan de som finns i mjölk och smör är naturliga och anses inte skadliga.

Genom att industriellt fullhärda vegetabila oljor minskar mängden transfett och en del företag hävdar nu att deras produkt är fri från transfett. Men det är inte poängen, de härdade och omestrade fetterna har inte i våra livsmedel att göra, oavsett mängden transfett.
Läs klargörande text på hemsidan >
Läs allt tidigare utlagt material här >

Jämför med vad Göteborgs Kex skriver:
klicka vidare på deras hemsida >

Fisket i fokus
Missade du Vetenskapsradion: Historia som 3/11 bland annat handlade om fisket. Gå in och lyssna via Internet >
Konsumentmakt -
Ny TV-serie startar i SVT 1


Måndag 7 november 17.00 startar en ny programserie - Konsumentmakt i SVT 1 kanal.

Första programmet ger en bild av hur choklad produceras och hur vi konsumenter kan välja för att påverka. Missa inte att titta på programmet - eller banda och lyssna senare!
Utan standardisering
blir det kaos


Alla blir vi irriterade när saker fungerar på olika sätt på olika ställen eller när när alla gör på olika sätt.

Nyligen var jag i Prag och kunde inte låsa dörren till hotellrummet. Efter besök från receptionen och instruktion på tjeckiska fick jag veta att man skulle lyfta handtaget 90 gradet först och sedan vrida om nyckeln. Jaha, den varianten har jag aldrig tidigare sett. Tänk om alla vore lika ändå.

Vi deltar i arbetet i SSR Konsumentråd för standardiseringsfrågorna. Nyligen hölls ett seminarium i Stockholm, 27 september, i riksdagshuset för att höja intresset allmänt men i synnerhet hos politikerna. Endast en riksdagman kom, men vi var två från SKIS! Vill någon läsa referatet från mötet kan vi skicka kopia per mail, hör av dig då.
* * *
Vi vill också ha kontakt med personer som skulle kunna vara med i detta arbete, som har tid att åka på möten och är tekniskt välorientrerade. Maila oss i så fall, så hör vi av oss närmare. Kontakta oss!
* * *
Bengt Ingerstam
Ordförande
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >