Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -

Nr 5 - Tisdag 8 november 2005

• • Snabba KonsumentNyheter • • www.konsumentsamverkan.se
Detta SKN är ett temanummer om genteknik - GMO
Bevaka i fortsättningen GMO-frågorna på SKIS hemsida.
"Bullshit"

Hennes motståndare kallar henne för ”The Green Killer”. De gav henne ”Bullshit-priset” för att hon ”håller kvar folk i fattigdom”. Tidskriften TIME däremot utnämnde henne till en av vår tids ”hjältar” - en ikon för världens alla unga.


Det handlar om Vandana Shiva, indisk forskare och miljöprovokatör. Redan 1993 fick hon alternativa Nobelpriset och idag skriver hon sina krönikor i all världens press och är en eftertraktad föreläsare. Men framför allt är hon en orädd provokatör som drar multinationella företag inför rätta.

Filmen har premiär 14 november på följande orter >

Läs mer om filmen här >
Genmanipulerade kycklingar ska nu rädda oss från fågelinfluensan

Times vetenskaplige reporter Mark Henderson, trumpeter ut brittiska forskares plan på att utradera fågelinfluensan genom att inom 4-5 år föda upp tillräckligt med kycklingar för att ersätta hela världens bestånd med en genmanipulerad sort som ska vara motståndskraftig mot influensan. Denna “rädda världen med GMO” -historia är klassisk för Mark Henderson. Vi känner igen från hans tidigare löftesrika reportage:
- GMO bomull en välsignelse för indiska bönder
- GMO gräs “to put club golfers on par with the best”
- Dumhet är just en annan sjukdom att bota säger DNA pionjär
- GMO grödor kan återuppliva hotade arter
- Bananer kommer att dö ut utan genetisk modifiering
  osv. osv.
Vad vi skulle behöva är ett sätt att byta ut världens bestånd av idiotiska vetenskapliga språkrör som lyfter fram alla fantasisjuka forskare.
Läs mer >
Massivt motstånd världen över
- mot alla försök att tvinga på konsumenterna oönskade genmanipulerade livsmedel

Vi får varje dag information från många håll om händelser och rapporter, som inte precis är positiva för GMO-utvecklingen i världen. Misslyckanden tonas ner och konsumentrörelsen har inte tillgång till dagstidningarnas sidor, som ofta rapporterar GMO-positiva inslag, men inte vad konsumenterna tycker.

Nu hoppas vi komma ut bättre via detta nyhetsbrev, som är gratis och kan nås av alla och snabbt läsas av alla. Du får här ett smakprov på information som når oss, är du intresserad finns länkar till en mängd annan information. Intressanta Länkar >
Ekologiskt jordbruk kan föda världen – GMO kan det inte!
En utmärkt uppsats från Organic Federation of Australia ger en översikt av forskning som visar att ekologiskt jordbruk kan leverera uthålligt höga skördar till låga kostnader och höja levnadsstandarden för befolkningen.

Det är en markering (makes a point) som annars inte hörs i all propaganda för GMO som en lösning av världens hunger. ”Det kostar 100-tals millioner kronor och tar massor av år att utveckla en enda GM-modifierad art”. Läs mer direkt på GM Watch hemsida >
Lantmännen arbetar för genomslag för GMO-foder
Det GMO-baserade fodret, påstår Lantmännen, kommer att få fullt genomslag bland svin- och nötköttsproducenter när Swedish Meats vid årsskiftet slopar kravet på GMO-frihet. Se nyhetsbrev nr 2.

Lantmännen är en organisation med kopplingar till genteknikföretag.

Att priser går upp är vi konsumenter vana vid och merkostnaden är c:a 3 öre per konsument och dag. Är det så oroväckande att det behöver debatteras? Nej, om alla andra prishöjningar skriver man inget, men med GMO vill man bädda för acceptans. Det är en oseriös manöver!

Man har i debatten framfört att vi med GMO skulle få billigare mat, men här är beviset – det blir dyrare! Dyrare för särhållningen ja, men majoriteten vill inte ha den ”billigare” GMO-maten, inte ens om det först ska passera djuren.
Läs hela notisen från Land Lantbruk >
ARLA FOODS hade velat ge klartecken för GMO-foder
Arla Foods hade velat luckra upp reglerna nu när Swedish Meats gick ut med att man kommer tillåta GMO-foder i djurhållningen från årsskiftet. Men Arla fick inte övriga föreningar med sig, och att ensam lämna den gemensamma policyn var aldrig aktuellt. Svensk Mjölks styrelse håller därför fast vid sin policy för ett GMO-fritt foder.

SKIS kommentar:
Bra att sanningen kommer fram om att Arla Foods hade velat gå på Swedish Meats linje, men att övriga mejeriföreningar stod emot. Det hedrar den övriga mjölkbranschen. Arla har blivit för stort, vi kan hitta alternativ om de inte lyssnar på sina kunder.
Läs hela notisen från Land Lantbruk
>
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >