Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -

Nr 6 - Torsdag 16 november 2005

• • Snabba KonsumentNyheter • • www.konsumentsamverkan.se
Frukostflingor i fokus
Länge har tillverkarna av frukostflingor kunnat fortsätta att ”berika” cornflakes och andra flingor med socker och salt. Allt för att smaken ska göra oss beroende eller att barnen ska tjata, för att det smakar sött. Med sockerhalter upp till 50 procent har branschen bara ångat på. När debatten kom igång ändrade en del märken på innehållet, ”under galgen”, inte för att dom kom på det själva, fast det låter så från centralt håll i livsmedelsbranschen. Vi krävde redan 2004 av regeringen ett snabbt reklamstopp för sockerflingor.

Enklaste rådet: köp rena flingor, undvik cornflakes som är majs*, blanda och tillsätt bär eller vad du vill, se receptet separat. Om du köper färdiga blandningar, köp då nyckelhålmärkt, titta inte på frestelserna på paketen och vägra ”föroreningar” i paketen, som leksaker eller cd-skivor.

Nu tävlar tidningarna om att avslöja avarterna och ibland lyfta fram de bra alternativen:

Göteborgs Tidning 9 nov 2005
Expressen 8 nov 2005
Expressen 20 juli 2005
Råd & Rön 5 maj 2003

Hittar du fler artiklar som finns på nätet, meddela oss dem så lägger vi en sammanställning på hemsidan.

* Eftersom det är så ovisst med majsen och utvecklingen på GMO-området är det lika bra att undvika den redan och välja nyttigare och garantyerat GMO-fria flingor.
Fiskeriverket kräver nu totalstopp
för torskfisket i Skagerack

Utfiskningen och hotade fiskebestånd är ingen nyhet för oss konsumenter. I fjol blev vi ju uppmanade av WWF att bojkotta torsken och I dagarna rasar debatten om varför man kasta en massa fisk överbord, död. Vi föreslog förra året att höja minimistorleken till 45 cm i st f 40 cm, så könsmogen torsk kan leka 2 ggr i st f 1 gg och lekmassan blir också då dubbel, alltså en 4 ggr så snabb uppförökning, i stället för att laborera med fiskestopp.

Nu är det dags igen, diskussionen om fiskestopp, länkar till aktuella artiklar finns nedan. Vi ska följa upp frågan löpande, för den är inte lätt.
DN 2 november: Fiskeriverket kräver totalstopp
DN 2 november: Svenska fiskare fruktar torsktopp
Synpunkter på fisket i vårt remissvar till Bilen Biffen och Bostaden

Äldre information:
Vårt pressmeddelande 2004 när bojkotten påbjöds
Av fisk blir du klok, notis i SKN Snabba Konsumentnyheter 14 okt 2005
Viktiga länkar om fiske

Ta för vana att ofta kolla Svensk Fisk, organisation för objektiv information om fisk. Nyheter. Recept.

Bara en tredjedel av amerikanska konsumenter betänksamma mot mat från klonade djur
När FDA, Food and Drug Adminisration i USA övervägde hur man skulle hantera riskvärderingen om man skulle tala om för konsumenterna att kött eller mjölk kom från klonade djur, gjorde man en undersökning och fann överraskande att två tredjedelar kunde tänka sig köpa och äta det även om de visste om klonursprunget. Och det är här det intressanta ligger. Man hade inför intervjun informerat om att det skulle ge en massa fördelar. Det var alltså styrd undersökning. Läs mer
Sänk risken för tjocktarms-cancer med rätt fett
Svenska forskare har publicerat intressanta rön om mjölkfettets (fet ost, smör, helmjölk, grädde och yoghurt) positiva effekter på förekomsten av tjocktarmscancer. Denna form av cancer är den tredje vanligaste i hela världen. Speciellt intressant i denna rapport är att man studerat CLA, den konjugerade linolsyrans effekter.

Den vetenskapliga rapporten är nu refererad av den amerikanske läkaren Dr Mercola här.
Läs hela rapporten.
Olivoljan innehåller beståndsdelar som hämmar tjocktarmscancer
Läs artikeln här
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >