Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -

Nr 6 - Fredag 18 november 2005

• • Snabba KonsumentNyheter • • www.konsumentsamverkan.se
Frukostflingor i fokus

Länge har tillverkarna av frukostflingor kunnat fortsätta att ”berika” cornflakes och andra flingor med socker och salt. Allt för att smaken ska göra oss beroende eller att barnen ska tjata, för att det smakar sött. Med sockerhalter upp till 50 procent har branschen bara ångat på. När debatten kom igång ändrade en del märken på innehållet, ”under galgen”, inte för att dom kom på det själva, fast det låter så från centralt håll i livsmedelsbranschen. Vi krävde redan 2004 av regeringen ett snabbt reklamstopp för sockerflingor.

Enklaste rådet: köp rena flingor, undvik cornflakes som är gjorda av majs*, blanda och tillsätt bär eller vad du vill. Om du köper färdiga blandningar, köp då nyckelhålmärkt, titta inte på frestelserna på paketen och vägra ”föroreningar” i paketen, som leksaker eller cd-skivor.
Nu tävlar tidningarna om att avslöja avarterna och ibland lyfta fram de bra alternativen:
Göteborgs Tidning 9 nov 2005
Expressen 8 nov 2005
Expressen 20 juli 2005
Råd & Rön 5 maj 2003

Hittar du fler artiklar på nätet, meddela oss så lägger vi ut en sammanställning på hemsidan.
* Eftersom det är så ovisst med majsen och utvecklingen på GMO-området är det lika bra att undvika den redan och välja nyttigare och garanterat GMO-fria flingor.
Bra ICA att ni tar bort
frukostflingor med hög sockerhalt!


Vi läser i Buffé nr 10 att ni kan ta till er av kritiken. Egentligen borde ni aldrig tagit fram produkter med så höga sockerhalter, men ni är ju inte ensamma! Frågan är nu när COOP ska ta bort en liknande, ännu sötare produkt, med 49 procent sockerarter? COOP Honey Bees.
Se bilder och innehållsförteckning
.


Se också vår undersökning från 2004, där principen syns hur vi har avsikt att göra prisjämförelser, inkl. sockerhalt, KRAV-märkt med mera.
 

Undersökningen ska utvecklas tillsammans med våra medlemmar över hela landet. Exempel på undersökning

Tips på hur du kan blanda dina egna frukostflingor kommer i nästa nummer av SKN - Snabba KonsumentNyheter.
Varning för falska förmedlare av mobilabonnemang
En tjej, ovanligt rapp i käften, ringde och presenterade sig som ombud för Telia, Tele2, Vodafone och 3. Vid närmare frågor från vår sida yttrade hon att Vodafone var bäst, tillsammans med 3. Vid påpekande att hon inte var objektiv framkom att hon jobbade för Vodafone men kunde ”om någon absolut ville” även förmedla abonnemang hos övriga, så visst var hon förmedlare enligt henne.

Det luriga var att hon 1. pratade för fort, 2. låtsades vara objektiv, men vill sälja abonnemang hos Vodafone, 3. insisterade på att hon var objektiv.

Avstå alltså från att gå på att teckna abonnemang hos Vodafone, det är enklaste rådet.
Sänk risken för tjocktarms-cancer med rätt fett
Svenska forskare har publicerat intressanta rön om mjölkfettets (fet ost, smör, helmjölk, grädde och yoghurt) positiva effekter på förekomsten av tjocktarmscancer. Denna form av cancer är den tredje vanligaste i hela världen. Speciellt intressant i denna rapport är att man studerat CLA, den konjugerade linolsyrans effekter.

Den vetenskapliga rapporten är nu refererad av den amerikanske läkaren Dr Mercola här.

Olivoljan innehåller beståndsdelar som hämmar tjocktarmscancer

Läs artikeln här
Fler inlägg i ämnet, klicka här.
Bara 1/3 av amerikanska konsumenter betänksamma mot mat från klonade djur
När FDA, Food and Drug Adminisration i USA övervägde hur man skulle hantera riskvärderingen om man skulle tala om för konsumenterna att kött eller mjölk kom från klonade djur, gjorde man en undersökning och fann överraskande att två tredjedelar kunde tänka sig köpa och äta det även om de visste om klonursprunget. Och det är här det intressanta ligger. Man hade inför intervjun informerat om att det skulle ge en massa fördelar. Det var alltså styrd undersökning. Läs mer
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >