Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -

Nr 7 - Fredag 25 november 2005

• • Snabba KonsumentNyheter • • www.konsumentsamverkan.se
Vad hade vi väntat oss?
Hade vi väntat oss något annat? Nej knappast. Man skänker inte bort något, möjligen lockar in oss i butiken med ett erbjudande. Men man gör inte reklam för EMV-produkterna med påståendet ”högsta kvalitet” som för andra märken, det ser man bara på ordinarie produkter.

Prisfokuseringen är förödande och trubbar av konsumenternas känsla för kvalitet, det dämpar medvetenheten och snart ser vi bara priset, och bakom det finns inga exakta kostnadskalkyler precis, 9:90 eller 19:90 eller 29:90 eller 39:90 för helgmaten.

Det är ju en väl känd parodi, alla genomskådar den, men man nöter in den oavsett vi vill eller ej. Vi är försvarslösa! Och all prisreklam betalar vi i priserna, kanske för andra produkter.

När handeln trumpeter ut att detta gör man för oss och att det är bra för oss konsumenter, kan vi ju gissa att de menar att det är bra för dem. Tro inget annat om dessa s k ”välgörenhetsinrättningar”.
Läs vårt pressmeddelande Lågprishotet ett skämt. Mer om detta i nästa brev, samt en enkät om hur konsumenter reagerar.

Läs artiklen Fusket med 14 lågprisvaror i Expressen
Fiskeriverket kräver nu totalstopp
för torskfisket i Skagerack

Utfiskningen och hotade fiskebestånd är ingen nyhet för oss konsumenter. I fjol blev vi ju uppmanade av WWF att bojkotta torsken och I dagarna rasar debatten om varför man kasta en massa fisk överbord, död. Vi föreslog förra året att höja minimistorleken till 45 cm i st f 40 cm, så könsmogen torsk kan leka 2 gånger i stället för 1 gång och lekmassan blir också då dubbel, alltså en 4 gånger så snabb förökning, i stället för att laborera med fiskestopp.

Nu är det dags igen, diskussionen om fiskestopp, länkar till aktuella artiklar finns nedan. Vi ska följa upp frågan löpande, för den är inte lätt.
DN 2 november: Fiskeriverket kräver totalstopp
DN 2 november: Svenska fiskare fruktar torsktopp
Synpunkter på fisket i vårt remissvar till Bilen Biffen och Bostaden.

Läs mer om fiske

Löksill för 207:52 kr/kg – inte ett skämt men väl högt!
Märkning av livsmedel är en tråkig historia. Det fuskas enormt, inte bara med ursprung utan även med innehåll. Här ett exempel där inte bara märkningen är fel, utan priset är helt galet. Det gäller Buhres löksill.

Läs detaljer och se bilder
Hjälp oss! Många abonnerar och uppger fel mailadress. Dessa får inte SKN med ett mail. Gör så här...
Nu kommer Svenskt Sigill-märkt kött i butikerna
Premiär för Svenskt Sigill-märkt kött
- Vi tror att konsumenterna är villiga att betala några öre extra för ett kött som är garanterat svenskt och kommer från grisar som fått god omsorg. * Bland annat odlar vi själva den spannmål vi utfodrar grisar med och även den är Svenskt Sigill-märkt, säger Sven-Erik Johansson som driver Nibble Lantbruk i ett pressmeddelande.
Ett 30-tal gårdar i södra Sverige investerar också för att bli Svenskt Sigill-märkta, vilket innebär att det snart även finns kvalitetsmärkt nötkött i butikerna.

* Det tror inte Swedish Meats, som släpper in GMO-fodret! Se tidigare nyhetsbrev.


Sigill har helt tagit avstånd för GMO-fodret till djuren, så nu är det bara att visa vad vi konsumenter föredrar. Även KRAV-kött är fritt från GMO i fodret.

Källa: Land Lantbruk, läs hela artikeln.
Tänk att det ska vara så svårt att märka fisk rätt!
Polar Seafood är ute i blåsväder igen. Man har levererat djupfryst fisk med beteckningen ”stillahavsflundra” med två olika latinska beteckningar. Kan också ha varit ”lerskädda”.

Det var en vaken livsmedelsinspektör som anmodade butikerna att ta bort den felmärkta fisken eller returnera den. Det var samma företag som packade den berömda leklaxen till Eldorado, med det röda skinnet, som vi skrivit om tidigare på vår hemsida.

Håll ögonen öppna för Polar Seafoods produkter och anmäl till din lokala livsmedelsinspektör om ni hittar fel. Ni kan även kontakta oss om ni är tveksamma.

Kolla på vår hemsida under kampanjen ”Mat från hav och sjö”, där information om länkar och märkningsföreskrifter finns.

Läs artikeln Felmärkt fisk stoppas i Östgöta Correspondenten
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >