Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -

Nr 9- Fredag 23 december 2005

• • Snabba KonsumentNyheter • • www.konsumentsamverkan.se
Temanmmer: Artificiella sötningsmedel i vår mat
Och nu öppnar vi ett nytt avsnitt på SKIS hemsida: BOJKOTTA
Läs mer här.
Bojkotta "Sukralos" - ett klororganiskt sötningsmedel

Raden av sötningsmedel blir bara längre och nu varnar forskare också för SUKRALOS. Det är ett klororganiskt ämne som nu börjat användas i Felix ketchup och yoghurt från Arla.

Felix har hårdlanserat sin ketchup med argumentet att ”socker inte tillsatts”, vilket ju är en lögnaktig sanning. Värre är det med Arlas Yoggi mini, där man påstår att ”sukralos är framställt av vanligt socker”. Varningen kommer från Professor Göran Petersson, Kemi- och Bioteknik, Chalmers och hans utförligare dokument kan läsas här (pdf-fil).

Den här nyheten lägger vi in på vår hemsida under vårt nya avsnitt "BOJKOTTA". Det är sorgligt att våra betrodda producenter döljer sanningar och vilseleder oss konsumenter och har så lite omsorg om oss att de kan blanda in klororganiska ämnen i våra livsmedel. Här tillämpar man inte ”försiktighetsprincipen” utan den oacceptabla principen ”så länge det går så tjänar vi pengar på de intet ont anande konsumenterna”. Låt oss visa gadden – bojkotta och köp inte!

Se bilder på Felix ketchup och yoghurt från Arla
Läs mer om Sukralos på vår hemsida

Livsmedelsverket snabbt ute och lugnar: Sukralos ofarligt

I Aftonbladet den 21december (läs artikeln) fanns en artikel om sukralos. Samma dag, snabbservice av en myndighet, ligger det redan lugnande besked på Livsmedelsverkets hemsida.

Det är imponerande snabbt, men när oberoende forskare slår larm rycker myndigheten snabbt ut och lugnar folket! Samma sak gäller aspartam, som skyddas idogt av Livsmedelsverket. Inser inte Livsmedelsverket själva att folk inte går på den här taktiken? Konsumenterna har helt rätt att iaktta försiktighet och gäller det en klororganisk substans finns anledning att dra öronen åt sig. Det är ju inga livsnödvändiga produkter, Felix Ketchup och Arlas Yoggy, som båda INTE har något tillsatt socker, men sukralos. Det är ingen konsumentnytta utan ett jippo för att lura konsumenterna att köpa, skrämda av senaste tidens skräckdebatt om socker. Jämför det med lördagsgodiset!

Konsumentorganisationer världen över varnar för aspartam och sukralos, m fl sötningsmedel. Så fruktansvärt okunniga kan inte alla sådana organisationer vara, men vi står på konsumenternas sida. I denna fråga står helt klart Livsmedelsverket på industrins sida. Är inte konsumenternas hälsa mer värd än att benhårt värna om de ekonomiska intressena och helt och hållet glömma bort försiktighetsprincipen?

Ingen har dött av några gram socker i en tallrik yoghurt, men ingen vill ta risken att stoppa i sig denna klororganiska substans. Vi får redan för mycket kemikalier i oss på olika sätt.

Sen får industrin förlåta, men varför gå ut och ange på paketen att sukralos är en produkt av rent socker! Vill ni få oss konsumenter att tro att det är lika rent som socker? Glöm det, så dumma är vi inte, men ni skadar ert eget förtroende. Det är precis amma sak som när ni påstår att delvis härdade fetter är vegetabila fetter.

Får vi be om en sakligare och ärligare dialog med konsumenterna än den förljugna reklamen.

Vi är inte helt dumma, fast lättlurade ibland!

Aspartam inte alls säkert ofarligt
Aspartam har alltid ifrågasatts av en mängd organisationer, forskare och läkare, men alltid bemötts av lugnande besked från myndigheter, bl a av vårt eget Livsmedelsverk. Även EFSA, den Europeiska Livsmedelsmyndigheten, har förklarat aspartam ofarligt.

Men nu har det kommit ytterligare en studie, som publicerats förra månaden av Ramazzini Institute of Bologna, som rapporterar ökad förekomst av elakartad cancer hos råttor som fått måttliga doser. EFSA planerar nu att granska aspartam ytterligare efter rapporten, så vi får väl se!
Bäst är att avstå, för vi litar inte på myndigheterna och behöver inte aspartam. Det håller bara sockerbehovet uppe.

Läs nyheten på Just-Foods nyhetsbrev direkt här.

Nya rön om aspartam omedelbart attackerat av lobbyisterna
Det dröjde inte länge förrän lobbyisterna för sötningsmedelsindustrierna, Calorie Control Council, attackerade EFSA, den europeiska livsmedelmyndigheten, som efter rapporterna den 19 december från Ramazzini Institute of Bologna skulle granska huruvida aspartam innebar några risker att konsumera. Det kom dagen efter!

Man ifrågasätter forskarna i Bologna och hur de gjort försöken. Ett klassiskt sätt att stoppa allt som kan vara negativt för industrin. Läs hela nyheten från Just-Food nyhetsbrev, bifogat här.

Nu när sådant här kommer till allmänhetens kännedom öppnar sig den dolda värld som är den verklighet där frågor avgörs, eller tystas. Hur reagerar du som läser detta? För oss räcker det nu, aspartam hamnar nu på den nyupplagda sidan på hemsidan som helt enkelt heter ”BOJKOTTA”. Kom gärna med synpunkter, så vi får tyngd bakom aktionen. Vi lägger ut dessa på hemsidan, anonymt.

Mjölkprodukters nyttighet
ska nu utredas

Allt fler signaler kommer om mjölkfetternas goda sidor efter alla år med propaganda från margarinindustrin och deras skrämsel med kolesterolvärden, påhejade av myndigheter och vissa forskningsfonder. Vi har tidigare rapporterat i flera omgångar här i nyhetsbrevet nr 6 och nr 3
om förändringar som börjar komma fram. Vi har också på vår hemsida löpande rapporterat om nya revolutionerande rön:
Kan felaktiga kostråd ligga bakom den snabba ökningen av diabetes? (pdf-fil)
Mättat fett är lika bra som annat fett
Matfett och diabetes

Nu ska det vetenskapligt utredas ytterligare och Uppsala Nya Tidning berättar här om att man funnit att en grupp äldre män, som åt mera mjölkprodukter, mådde bättre, hade lägre vikt och lägre blodtryck och bättre kolesterolvärden. Nu ska man forska vidare vid Uppsala Universitet. Läs artikeln här.
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >