Temanmmer:
Artificiella sötningsmedel i vår mat
Och nu öppnar vi ett nytt avsnitt
på SKIS hemsida: BOJKOTTA
Läs
mer här. |
 |
Bojkotta
"Sukralos" - ett klororganiskt sötningsmedel
Raden av sötningsmedel blir bara längre
och nu varnar forskare också för SUKRALOS. Det
är ett klororganiskt ämne som nu börjat användas
i Felix ketchup och yoghurt från Arla.
Felix har hårdlanserat sin ketchup med argumentet
att ”socker inte tillsatts”, vilket ju är
en lögnaktig sanning. Värre är det med Arlas
Yoggi mini, där man påstår att ”sukralos
är framställt av vanligt socker”. Varningen
kommer från Professor Göran Petersson, Kemi-
och Bioteknik, Chalmers och hans utförligare dokument
kan läsas här
(pdf-fil).
Den här nyheten lägger vi in på vår
hemsida under vårt nya avsnitt "BOJKOTTA".
Det är sorgligt att våra betrodda producenter
döljer sanningar och vilseleder oss konsumenter och
har så lite omsorg om oss att de kan blanda in klororganiska
ämnen i våra livsmedel. Här tillämpar
man inte ”försiktighetsprincipen” utan
den oacceptabla principen ”så länge det
går så tjänar vi pengar på de intet
ont anande konsumenterna”. Låt
oss visa gadden – bojkotta och köp inte!
Se
bilder på Felix ketchup och yoghurt från
Arla
Läs
mer om Sukralos på vår hemsida |
|
 |
Livsmedelsverket
snabbt ute och lugnar: Sukralos ofarligt
I Aftonbladet den 21december (läs
artikeln) fanns en artikel om sukralos. Samma dag, snabbservice
av en myndighet, ligger det redan lugnande besked på Livsmedelsverkets
hemsida.
Det är imponerande snabbt, men när oberoende forskare
slår larm rycker myndigheten snabbt ut och lugnar folket!
Samma sak gäller aspartam, som skyddas idogt av Livsmedelsverket.
Inser inte Livsmedelsverket själva att folk inte går
på den här taktiken? Konsumenterna har helt rätt
att iaktta försiktighet och gäller det en klororganisk
substans finns anledning att dra öronen åt sig. Det är
ju inga livsnödvändiga produkter, Felix Ketchup och Arlas
Yoggy, som båda INTE har något tillsatt socker, men
sukralos. Det är ingen konsumentnytta utan ett jippo för
att lura konsumenterna att köpa, skrämda av senaste tidens
skräckdebatt om socker. Jämför det med lördagsgodiset!
Konsumentorganisationer världen över varnar för aspartam
och sukralos, m fl sötningsmedel. Så fruktansvärt
okunniga kan inte alla sådana organisationer vara, men vi
står på konsumenternas sida. I denna fråga står
helt klart Livsmedelsverket på industrins sida. Är inte
konsumenternas hälsa mer värd än att benhårt
värna om de ekonomiska intressena och helt och hållet
glömma bort försiktighetsprincipen?
Ingen har dött av några gram socker i en tallrik yoghurt,
men ingen vill ta risken att stoppa i sig denna klororganiska substans.
Vi får redan för mycket kemikalier i oss på olika
sätt.
Sen får industrin förlåta, men varför gå
ut och ange på paketen att sukralos är en produkt av
rent socker! Vill ni få oss konsumenter att tro att det är
lika rent som socker? Glöm det, så dumma är vi inte,
men ni skadar ert eget förtroende. Det är precis amma
sak som när ni påstår att delvis härdade fetter
är vegetabila fetter.
Får vi be om en sakligare och ärligare dialog med konsumenterna
än den förljugna reklamen.
Vi är inte helt dumma, fast lättlurade ibland! |
|
 |
Aspartam
inte alls säkert ofarligt
Aspartam har alltid ifrågasatts av en mängd organisationer,
forskare och läkare, men alltid bemötts av lugnande
besked från myndigheter, bl a av vårt eget Livsmedelsverk.
Även EFSA, den Europeiska Livsmedelsmyndigheten, har förklarat
aspartam ofarligt.
Men nu har det kommit ytterligare en studie, som publicerats förra
månaden av Ramazzini Institute of Bologna, som rapporterar
ökad förekomst av elakartad cancer hos råttor
som fått måttliga doser. EFSA planerar nu att granska
aspartam ytterligare efter rapporten, så vi får väl
se!
Bäst är att avstå, för vi litar inte på
myndigheterna och behöver inte aspartam. Det håller
bara sockerbehovet uppe.
Läs nyheten på Just-Foods nyhetsbrev direkt här. |
 |
Nya
rön om aspartam omedelbart attackerat av lobbyisterna
Det dröjde inte länge förrän lobbyisterna
för sötningsmedelsindustrierna, Calorie Control Council,
attackerade EFSA, den europeiska livsmedelmyndigheten, som efter
rapporterna den 19 december från Ramazzini Institute of
Bologna skulle granska huruvida aspartam innebar några risker
att konsumera. Det kom dagen efter!
Man ifrågasätter forskarna i Bologna och hur de gjort
försöken. Ett klassiskt sätt att stoppa allt som
kan vara negativt för industrin. Läs hela nyheten från
Just-Food nyhetsbrev, bifogat
här.
Nu när sådant här kommer till allmänhetens
kännedom öppnar sig den dolda värld som är
den verklighet där frågor avgörs, eller tystas.
Hur reagerar du som läser detta? För oss räcker
det nu, aspartam hamnar nu på den nyupplagda sidan på
hemsidan som helt enkelt heter ”BOJKOTTA”.
Kom gärna med synpunkter, så vi får tyngd bakom
aktionen. Vi lägger ut dessa på hemsidan, anonymt. |
 |
Mjölkprodukters
nyttighet
ska nu utredas
Allt fler signaler kommer om mjölkfetternas goda sidor efter
alla år med propaganda från margarinindustrin och deras
skrämsel med kolesterolvärden, påhejade av myndigheter
och vissa forskningsfonder. Vi har tidigare rapporterat i flera
omgångar här i nyhetsbrevet nr
6 och nr
3
om förändringar som börjar komma fram. Vi har också
på vår hemsida löpande rapporterat om nya revolutionerande
rön:
Nu ska det vetenskapligt utredas ytterligare och Uppsala Nya Tidning
berättar här om att man funnit att en grupp äldre
män, som åt mera mjölkprodukter, mådde bättre,
hade lägre vikt och lägre blodtryck och bättre kolesterolvärden.
Nu ska man forska vidare vid Uppsala Universitet. Läs artikeln
här.
|
|