Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -

Nr 10 - Fredag 13 januari 2006

• • Snabba KonsumentNyheter • •       
Kolesterolskräcken nu affär även för Hjärt-Lungfonden

Trots alla nya rön, som motsäger tidigare myt om att man måste äta margarin, lättmargarin och numera även Unilevers Becel pro.activ, berikat med kolesterolsänkande fytosteroler till skyhöga priser, fortsätter man att förföra folk att ”köpa sig till påstått lägre kolesterolvärden”.

Nu köper man sig till en god image, genom att använda sig av Hjärt-Lungfonden och det behjärtansvärda att samla pengar till mer forskning, allt för att behålla greppet om marknaden.

Varför inte äta några valnötter om dagen, ett par bitar inlagd sill på frukostmackan eller ta en promenad varje dag och få samma effekt utan att betala 140 kr/kg för ”klister på mackan” med tillsatta fytosteroler.

Alla nya rön om mjölkfetternas nyupptäckta medicinska fördelar kanske oroar Unilever, med all rätta. Läs mer här, och citat från Hjärt-Lungfondens hemsida som kunde läsas under hösten.

Utbrett slarv i livsmedelsbutiker

Livsmedelsverket har under en tvåårsperiod haft ett stort antal butiker under uppsikt och funnit stora brister när det gäller både underhåll av lokaler samt hygienen. Även kommunernas kontroller fick kritik, då de utföres för sällan.

Slarv förekommer med ursprungsmärkning och brister uppdagades när det gäller innehållsmärkningen.

Detta kan vi konsumenter inte acceptera utan kräver skärpning. Vi inbillade oss att alla matlarmen skulle ha väckt butikerna och att en skärpning skulle bli resultatet, men nu kan vi bara konstatera att denna nyhet platsar på ”SKAMPÅLEN” och även på ”Chicken Race”.

Ansvaret ligger helt i händerna på handeln, förtroendet skapas inte av flådiga annonser och saftiga lågpriserbjudanden. Ta fram skurtrasan i st för 39:90-skylten!

Livsmedelsbutikernas hjälpreda
Livsmedelsverket har tagit fram en ”Hjälpreda till checklista för LIVSMEDELSBUTIK”. Den kan du som konsument också ha glädje av att läsa. Åtminstone kan du vara mera vaken och veta vad du kan begära och kräva. Klaga i butiken om du upptäcker fel, men tipsa också Hälsoskyddskontoret på din kommun, de ska följa upp sådant här. Läs mer här (pdf)
(Hjälpredan finns i bilaga 3b i pdf-dokumentet.)
Information på vår hemsida hittar du på www.konsumentsamverkan.se
Bojkotten mot
Swedish Meats utökas

Då Swedish Meats från årsskiftet tillåter GMO-foder i grisuppfödningen (läs mer), utvidgas nu bojkotten. Dels har charkföretaget Pärsson (med tunna skivor) nu köpts upp av Swedish Meats och sedan länge ägs också Scan av Swedish Meats. De är också mycket aktiva f n för nya uppköp och flyttar en stor del av verksamheten till Polen genom uppköpet av Skånekött, med produktion i Polen (inte att förblanda med Skåne!)

Vi lägger in allteftersom i bojkott-listan när nya märken tillkommer, ägda av Swedish Meats.

Tyska konsumenter köper
alltmer ekologiskt

Efter alla matskandalerna i Tyskland har konsumenterna tappat förtroendet för konventionella livsmedel och ökar nu sin efterfrågan på ekologiska varor. Den strängare kontrollen skapar förtroende, men handelskedjornas större satsning påverkar också efterfrågan. Priserna har också sjunkit tack vare ökande volymer. Läs mer i Sveriges Radios rapport från Berlin här.

Lidl i Tyskland
lanserar EKO-sortiment
Lidl börjar från denna vecka att sälja ekologiskt odlade grönsaker. Detta rapporterar Dagens Handel och hänvisar till ”Planet retail”. (OBS! Om länken till artikeln i Dagens Handel ej fungerar, klicka här!).

Sortimentet består av ekologiskt odlade frukter och grönsaker och till att börja med omfattar det tio produkter. Lidls tyska konkurrent Aldi Süd har under flera år sålt ekologiska varor som ägg, ost och frusna grönsaker.
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >