 |
Bort med dåligt
fett |
 |
bra |
 |
Men det ska framgå
i deklarationerna vilken typ av fett och hur mycket
som ingår. Vettiga namn inte kemiska beteckningar
på de ingående fetterna och att det
ska kunna läsas UTAN förstoringsglas! |
 |
Åtminstone sätta
ett lågt gränsvärde |
 |
De naturliga transfetterna
i mjölk och kött är okej. Det är
de industriellt framställda transfetterna som
bör förbjudas - helt och hållet. |
 |
Eftersom industriella
transfetter ej behövs så kan de lika
väl förbjudas. (Jag jobbar inom livsmedelsindustrin,
om det nu har något med saken att göra) |
 |
Hela konceptet med
härdade och omestrade fetter är en skymf
mot människokroppen. Det finns ingen som helst
anledning till att medvetet förse folk med
giftiga livsmedel! |
 |
Vissa männikor
har anlag att få blodfetter och hjärt
och kärlsjukdomar. Mera information vilka fetter
ska vi inta använda. |
 |
Eftersom det inte
är naturliga råvaror! |
 |
Javisst ska dessa
giftiga grejer bort! Man vill ju förbjuda vitaminer
och mineraler, som är livsnödvändiga
för att vi ska vara friska, men allt möjligt
skräp som industrin tycker sig behöva
är tillåtet. Tack för att ni gör
det här jobbet! |
 |
Åtminstone ska
innehållet deklareras. |
 |
Djupt tragiskt om
regeringen vill att våra kärl ska ´kläggas
igen' av transfetter. Lika så om de vill att
vi ska få i oss nickel och andra farliga ämnen
genom härdat fett. |
 |
Tittade på TV
idag (Oprah W )mycket intressant 10 % av USAs befolkning
har skader på levern pga dessa transfetter. |
 |
Fram för naturliga
födoämnen för folkets hälsas
bästa. |
 |
jag vill bestämma
själv vad jag skall äta. |
 |
Detta borde vara något
industrin skulle arbeta med att ta bort, om man
bryr sig om konsumenten, utan att det skulle behövas
lagstifta om det. det bästa är att se
till att konsument själva kan göra sina
val genom bra märkning och information. Idag
i samband med att många produkter inte tillverkas
i Sverige, ställer det större krav på
den enskilde konsumenten som inte längre kan
lita till det egna landets kontroll och företag
som man känner väl till och vet vad dom
står för. Här har även handel
ett ansvar. |
 |
Som ersättningsolja
används ofta palmolja som är mättad
och konsumenterna kanske får i sig tillräckligt
med mättat fett ändå. Tyvärr
måste man fråga tillverkarna vilken
sorts vegetabiliskt fett som används eftersom
det tydligen inte är bindande att tala om
det på förpackningarna.
Vad gäller palmolja är miljökonsekvenserna
av odling och beredning av mark för odling
tyvärr inte alltid de bästa. |
 |
Kan inte lagstifta
om allt, däremot bör en stor allmän
folkupplysnign genomföras. Tror inte folk förstår
hur farligt det är. Vet man om det och har
möjlighet att välja annat alternativ så
är det självklart att man väljer
sånt som är mindre farligt. På
så sätt kommer efterfrågan minska
och producenterna har ingen anledning att använda
de industriella / härdade fetterna. |
 |
Vi måste satsa
på en så sund och allsidig kost som
möjligt. Det sparar natur och människor.
Det bli även billigare för sjukvården! |
 |
dumt att industrin
ska använda billiga fetter och samhället
bära kostnaden för sjukvård p g
a dessa fetter |
 |
Vi behöver inte
konstgjorda fetter när vi har så bra
naturliga. |
 |
Jag tycker det är
självklart med en förbjudning nu när
man vet hur pass farligt det faktiskt är. Vi
får i oss tillräckligt med farliga ämnen
som finns i nästan alla hel/halv fabrikat.Så
kan det bli förbud mot sådant så
är det ju en hjälp för oss människor
och inte tvärtom som "en del påstår".
Ska vi lyckas med att få ner canser-sjukdommar
och andra så kallade välfärds-sjukdommar
så är det ju till gagn för hela
MÄNSKLIGHETEN. |
 |
Självklart! |
 |
Varför ska vi
förstöra vår hälsa med fetter
framställda på kemisk väg när
det finns gott om naturliga bra fetter, både
mättade och omättade, fasta och flytande.
Naturligt fett är ingen bristvara precis ... |
 |
Konsumenter ska inte
tvingas äta onaturliga fetter som gör
dem sjuka! Och som konsument är det ibland
inte helt lätt att kunna "lista ut"
genom innehållsförteckningen om produkten
innehåller dåligt fett eller inte. Det
är dessutom ganska så tidskrävande
att behöver leka detektiv varje gång
man vill handla.... |
 |
Konsumenter ska inte
tvingas äta onaturliga fetter som gör
dem sjuka! Och som konsument är det ibland
inte helt lätt att kunna "lista ut"
genom innehållsförteckningen om produkten
innehåller dåligt fett eller inte. Det
är dessutom ganska så tidskrävande
att behöver leka detektiv varje gång
man vill handla.... |
 |
Självklart
skall vi ha det, härdade fetter finns ingen
som helst näring i utan enbart ekonomisk vinning
för oseriösa livsmedels tillverkare. |
 |
Genvägar till
dålig hälsa undanbedes!! |
 |
Jag vet att industriella
transfetter inte är bra för kroppen, men
jag är osäker på om det finns naturliga
härdade fetter och vad de har för effekter
på kroppen. Där av är jag osäker
på fråga 2. |
 |
Då jag
vet att det finns mycket transfetter i Pommes Frites
och färdiga såser, som folk äter
mycket av är det på tiden det stoppas. |
 |
Nu måste det
bli slut på att lura oss , detta har pågått
alldeles för länge . |
 |
Dessutom, viktigt
att även lagstifta mot annat onaturligt, t
ex Palmolja. Den är tydligen både skadlig
och har stor negativ påverkan på miljön
i områden där den utvinns. |
 |
Frågan är;
Vad kommer dom att använda istället? |
 |
Det finns inga
bevis för att industriella transfetter är
mer skadliga än "naturliga"
Härdat (fullhärdat) är jämfört
med mättat fett och då ska vi också
förbjuda smör, grädde, kokosfett
etc. tror inte lagstiftning mot fett är det
som löser svenskars hälsoproblem. Använd
er energi till att få folk att äta
mer frukt och grönt och motionera i stället!
(Svarat nej på båda frågorna) |
 |
varför äta
sådant som är skadligt. om människorna
hade vetskap om dess negativa verkan så skulle
de inte köpa dessa produkter. det sorgliga
är att många inte tar sig tid att läsa
den nest intill oläsliga texen om vad produkten
innehåller. |
 |
Det finns naturliga
alternativ. |
 |
Låt förnuftet
råda - bort med dessa skadliga fetter! |
 |
Jag e säker på
att ni har rätt men er retorik är felaktig,
orsaken till diabetes och övervikt är
inte enbart från det här, dessa sjukdomar
har många orsaker och är komplicerad,
tycker det blir lite pinsamt med era kvällspressretorik
och hets, det är en orsak men inte den enda.
Skärpning, var saklig och tänj inte så
mycket på gränserna, det undergräver
ert förtroende. |
 |
Det finns fler ämnen
som inte hör hemma i livsmedel som jag som
konsument önskar ha vetskap om då jag
står i butiken och väljer produkt. |
 |
Att pumpa ut
skadliga ämnen i vår föda som är
till stor skada för folkhälsan och därmed
hela nationen borde minst sagt vara straffbart. |
 |
För folkhälsans
skull sluta med härdade fetter och transfetter!
Om de ska vara kvar skall livsmedel med detta i
ha tydlig framsidesmärkning att det ingår
i livsmedlet så att vi har en rimlig chans
att välja bort det! |
 |
Detta måste
göras NU! Svenska folkets hälsa kan inte
bli offer för industrins intressen! |
 |
Naturligt råmaterial
bygger naturliga kroppar! |
 |
Detta arbete
är ett steg i rätt riktning för att
investera för framtiden! Tack för att
ni gör undersökningen!! |
 |
Men hur ska vi göra
med palmoljan vars tillverkning innebär ytterligare
ett miljöproblem och utnyttjande av U-länderna
? Ett dilemma som är mycket svårt att
lösa. |
 |
Alla som har tillräcklig
kunskap kring detta bör ta sitt ansvar NU!
Vi kan inte tillåta alla dessa "livsmedel"
som faktiskt är "sjukmedel" och "dödsmedel".
Mer lättillgänglig information och utbildning!
|
 |
se på omvärlden
som har vaknat och förbjuder dem, annars hänvisa
till "försiktighets principen" och
förbjud dem redan nu ändå. GLÖM
inte att transfetter i naturen, t.ex mjölken,
är det INGA fel på !! Kolla vad hon kristdemokraten
håller på att snurra till det med när
det gäller märkning av livsmedel (fett-skräcken
som inte boprde finnas o.s.v) se på : http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika) |
 |
Det är en
självklar rätt att maten vi köper
och äter ska vara fri från kända
skadliga ämnen och gifter. I osäkra
fall ska man naturligtvis hellre fälla än
att fria tills ev motsatsen bevisats. |
 |
Det som inte
är bra för hälsan borde aldrig vara
tillåtet. Eftersom folk inte orkar sätta
sig in i vad som är bra och inte bra är
det lika bra att det inte får marknadsföras.
|
 |
Självklart. Handlar
om hållbara utveckling på flera fronter. |
 |
De sämst
informerade är de som bäst behöver
skydd i form av lagstiftning mot transfetter i livsmedel. |
 |
Det är rena giftet
för vår kropp |
 |
Det är
självklart att vi ska förbjuda transfetter.
i längden blir det dyrare för samhället
med sjukdomar som kan uppkomma pga transfetter. |
 |
Livsmedelsindustrin
visar genom sina processförändringar att
riskanalysen endast hanterar ekonomiska risker.
Folkhäsla är något man skulle vilja
slippa. Att man inför dessa billiga ingredienser
med suspekta egenskaper och framförallt hur
framställningen går till, visar på
att lagstiftare MÅSTE ta marknaden i örat
och visa vem som bestämmer. INGEN kan lita
på de storbolag som driver utvecklingen. INGEN...
|
 |
allt som inte hör
till i livsmedlen ska bort enligt min mening det
ska vara ren mat ren och oprocessad |
 |
Hurra, vad
ni är bra som jobbar med den här frågan!
Jag hörde av en ayur vedisk läkare för
många år sen att man skulle undvika
härdade och delvis härdade fetter, men
ingen har lyssnat på mej förrän
nu när debatten ha kommit igång! |
 |
Jag fick kunskap om
transfetternas farlighet-ja cancerogena egenskaper,
redan 1984 av dåvarande vd:n för Köttrådet
i Sverige. Hon hade då haft samma kunskaper
i 25 år, från ryska forskare och undersökningar!
Att kunskap skall ta så lång tid att
förmedla... Märk väl...det tog 50
år..! innan läkare införde regeln
att tvätta händerna innan operation, fast
kunskapen fanns där. Lycka till!
|
 |
Eftersom härdade
fetter förekommer naturligt i vissa mejeriprodukter,
så vore det lämpligast att sätta
en gräns väldigt nära det som är
hälsosamt för människans kropp. |
 |
Låt det narturliga
vara naturligt. Tänk inte bara
på förtjänst och lång hållbarhet.
Satsa på livskvalitet. |
 |
Ännu viktigare
än förbud anser jag vara att man inför
ett tvång för tillverkaren att ange transfettförekomsten
i innehållsdeklarationen. T.ex: Innehåller
delvis härdat vegetabiliskt fett (palmolja),
varav 5 procent transfettsyror. På det viset
kan, och kommer, konsumenterna effektivt sortera
ut transfettmaten. Vilket får samma, och kanske
kraftigare och snabbare, effekt än ett förbud. |
 |
VI ÄR I DET
HÄR LÄGET KLART MEDVETNA OM ATT DET
ÄR FARLIGT FÖR HÄLSAN - SJÄLVKLART
SKA DET DÅ BORT!!!!!!!!!!! |
 |
Eftersom man
inte kan lita på att företagen - framför
allt i övriga EU-länder - frivilligt tar
bort dessa fetter så måste det lagstiftas.
Det fuskas så mycket med all livsmedelsproduktion
så varför skulle transfetterna utgöra
något undantag? |
 |
Dom
naturliga transfetterna kan vi inte ta bort, men
absolut dom industriella. då dom förorsakar
både sjukdomar för alla levande varelser
och Om industrin slutar att producera dessa fetter
kommer även miljön att må bättre
för det kommer att generera i mindre utsläpp
av kolldioxid som bildas i tillverkning. |
 |
Varför ska andra
tjäna pengar på människors okunskap? |
 |
Någon gång
måste det väl få vara så
att hälsan är viktigare än vinster. |
 |
Vi ska bara äta
naturligt framställt fet. Allt annat ska vi
bojkotta. |
 |
jävla skit de
blandar i käket |
 |
Du
som är politiker är - glöm inte
detta - folkvald med ett mycket stort ansvar.
Se nu till att stoppa allt vad konstgjort är.
Besprutning, konserveringsmedel, lightprodukter,
fel sorters fett, palmolja som transporteras i
fartygstankar som ej rengjorts från gifter,
pcb, rengöringsmedel såsom aceton,
bensinrester m.m.
Försök att fatta någon gång
att agera NU innan allt detta tar död på
oss människor.
Ta bort all matmoms på nyttig mat och tillåt
endast godkända kosttillskott.
Gör om läkemedelslagen
så att bevisligen hälsosamma och naturliga
produkter som fungerar får finnas fritt
på marknaden. Det måste väl i
herrans namn få finnas annat än läkemedel
som görs reklam om i TV vartannat inslag.
Alvedon - genom hela livet ! Vad är det
för ett liv ??? Ta tag i detta NU - innan
allt går överstyr. |
 |
Det är
förskräckligt att det används onyttiga
fetter i vår mat utan att de flesta vet om
det eller förstår hur illa det är. |
 |
De naturliga fetterna
ska vi behålla som finns i smör och
grädde osv, men ej de kemiskt framställda
och förstörda fetterna. Använd
sunt bondförnuft! |
 |
Livsmedel som efter
granskning är eller misstänks kunna vara
skadliga för människor skall särskilja
genom ex-vis märkning eller klassning från
övriga livsmedelsprodukter |
 |
Jag förstår
inte varför man inte kan hålla sig till
det som är naturligt. |
 |
Heja Danmark
(som lagstiftat mot de industriella transfetterna
i våra livsmedel)! |
 |
Folkhälsa är
av ekonomiskt intresse, det borde väl politikerna
förstå! |
 |
Vi borde om inte annat
låta försiktighets- principen gälla
och framför allt när människors hälsa
samt att det finns naturliga alternativ. |
 |
Vilka konsumenter
efterfrågar transfetter och härdade fetter? |
 |
Jag tycker att alla
ska ha möjligheten att välja om man inte
vill äta detta gift! |
 |
Om vi ska få
bukt med den ökande ohälsan så måste
bl.a. problemet med processade fetter ses över.
Hjärt-kärlsjukdomar kostar staten enorma
summor pengar varje år. |
 |
eftersom det är
skadligt bör det inte finnas i vår mat |
 |
Detta är solklart
om man tänker på människors hälsa
ur alla vinklar |
 |
Mat skall vara nyttig
och ej innehålla sådant som är
skadligt för vår kropp. Vi borde vara
trygga när vi handlar och inte behöva
lusläsa alla innehållsförteckningar. |
 |
Härdat
fett är skadligt för människan. När
nu den kunskapen finns så är det viktigt
för folkhälsan att det åtgärdas.
Människor lever ju i allmänhet i god tro
och har svårt att föreställa sig
att livsmedelsfabrikanterna använder skadliga
eller rent farliga tillsatser. När bevisen
finns så finns det all anledning att lagstifta
mot användandet av härdade fetter. |
 |
Samhället
skulle tjäna pengar på sådana här
lagar, eftersom sjukvårdskostnaderna skulle
minska. Det är ologiskt att konsumenten ska
kunna köpa billigt transfett och att staten
får betala för de resulterande sjukdomarna. |
 |
Jag tycker man ska
iaktta försiktighet att använda syntetiskt
framställda ämnen i livsmedel, hudvårdsprodukter
och läkemedel |
 |
Ta bort även
alla andra onödiga tillsatser som smakförstärkare.
Är råvarorna så dåliga att
de måste "kryddas" med glutamat
o. dylikt!? Eftersom vi inte köper sådana
livsmedel som har gifter eller en massa industriellt
manipulerat fett, färgämnen eller tillsatser
i sig skulle vi ha svultit ihjäl om vi inte
hade odlat grönsaker och köpt kycklingar
och får av grannen. |
 |
Jag tycker
att hälsovådliga ämnen i vår
mat borde förbjudas omgående. Framförallt
tycker jag att all märkning om innehåll
är med alldeles för SMÅ bokstäver
så ingen kan läsa vad om står.
De flesta har inte tid att med hjälp av förstoringsglad
försöka läsa vad som står.För
de gamla måste det vara hur svårt som
helst. Inte heller verkar det finns några
vettiga studier gjorda hur vi drabbas av alla ackumulerade
gifter. |
 |
Förbudet
är absolut nödvändigt för att
höja/bevara den svenska befolkningens fysiska
hälsa. Den får inte riskeras av ekonomiska
skäl. I det här fallet går USA före.
Kanske har USA kalkylerat med mindre sjukvårdskostnader
om transfetter och härdade fetter förbjuds
i befolkningens livsmedel. Det borde Sveriges riksdag
också göra tycker Pensionerad dietist |
 |
Vill vi inte att folk
ska ha färre sjukdomar och därmed kosta
samhället mindre pengar? När vi vet att
dessa fetter inte är hälsosamma på
något vis, vad är det då för
frågetecken att ta bort dem helt? Det kan
ju inte jag förstå. Danmark har ju gått
i rätt riktning att ta bort transfetterna,
så varför ska inte vi i Sverige göra
det. Det är rent att önska folk ohälsa
och sjukdom samt att vi gillar att spendera så
mycket pengar i vården. Kan man minska den
kostnaden något så är det väl
bra. Finns det något gott med transfetter?
Det enda är väl att det billigt. |
 |
Jag kan
inte förstå hur något som kan/är
vara skadligt för människan att äta
kan förekomma på marknaden! |
 |
Men en lagstiftning
på förpackningar vad det innehåller
samt att det kan påverka hälsan cancerrisk. |
 |
Tycker att det ska
bli tvång på att deklarera mängden
härdat fett och mängden industriellt härdat
transfett. |
 |
Viktigt att
framförallt skydda de mindre intresserade konsumentgrupperna
som också står för den största
delen av dessa fetter genom sin stora konsumtion
av framförallt FastFood och färdigrätter
ur frysdiskarna |
 |
Man kan sätta
upp en gräns som de facto blir ett förbud.
Så gjorde man i Danmark. |
 |
Jag tycker vi ska
använda naturliga ingredienser i alla livsmedel.
När det gäller fetter endast flytande
oljor där det passar i övrigt smör.
Vi ska satsa på en ren naturlig föda,
det finns ingen annan väg. Bort med alla kemikalier
i vår mat! |
 |
önskar att alla
industriellt framställda fetter försvann
ur våra livsmedel till förmån för
äkta smör. |
 |
Om alla härdade
fetter är hälsofarliga bör de förbjudas. |
 |
fråga två
både ock, eftersom det är bra med transfetter
i vissa produkter och livsmedel. |
 |
Dessa fetter är
fullständigt onödiga, det finns bra och
billiga substitut. |
 |
Man maste hjalpa folk
till att fa battre halsa, sa eg kanske man ej borde
borbjuda alla hardade fetter eftersom folk vill
ha fri vilja, sa dar skulle jag vilja saga att jag
valjer en mellanting medllan Ja och Tveksam. |
 |
Viktigt att mjölkens
betydelse som livsmedel kommer fram. Mjölk
och mjölkprodukter är ett utmärkta,
näringsrika livsmedel i normal konsumtion.
Dessutom lokalt producerat! |
 |
Vi skall inte ha massa
konstgjort i våra livsmedel. Bort med transfetterna
nu! |
 |
Viktigt att vi får
rätt information och kan ta beslut om vår
mat utifrån detta. Jag tror inte att de naturliga
livsmedlen leder till ohälsa om man äter
normalt. |
 |
Varför skall
vi äta livsmedel som är konstgjord? |
 |
vi måste värna
om vår hälsa |
 |
..och hur kan det
vara möjligt att diabetessjuka människor
ordineras en kost som gör dem ännu sjukare?
Jag har tappat tron på svensk sjukvård! |
 |
Det är
klart vi ska ha sunda livsmedel för folkhälsans
skull! Lagstiftning sätter press på livsmedelsindustrin
och gör att vi konsumenter slipper granska
livsmedel med lupp. Dessutom är befintliga
innehållsdeklarationer inte tillräckligt
informativa. Det döljer sig olika fetter bakom
vissa beteckningar som t ex vegetabiliskt fett.
|
 |
Det är på
tiden att något gör mot det hälsovådliga
onaturliga fetterna som människor stoppar i
sig daglig dags. Fram för mer naturlig mat. |
 |
Att behandla fullgoda
livsmedel av god kvalité och näringsinnehåll
och förstöra/förändra - bara
för att industrin vill kunna förlänga
lagerhållning och distribution samt dessutom
tillsätta kemikalier för anpassning till
vad processen kräver - är en felaktig
tanke. Borde vara brottsligt! Livsmedel ska behandlas
så att näringsämnen behålls
dvs så ömsint det går - det är
processen och distributionen som ska anpassas. Att
tillsatser och för kroppen främmande ämnen
tillsammans med vårt övriga leverne (mediciner,
kemikalier i luft och vatten samt allt annat konstgjort
vi tillför våra kroppar...tandlagningar/implantat
av olika slag... gör att sjukvårdkostnaderna
kommer bara att öka. Och vår livskvalité
minska. Lokal produktion, minskade distributionssträckor,
mindre utsläpp.... är ett bättre
"tänk". |
 |
Utred myndighetsutövningen
på Livsmedelsverket! Är chefen fortfarande
expert åt margarinbolag? |
 |
Ta tillvara den nya
forskningen på smör och mjölkfett! |
 |
Människor
litar på att myndigheterna stoppar sådant
osm är skadligt. De tär dags för
myndigheterna att verkligen göra detta också
! |
 |
vi bör däremot
äta vanligt smör och dricka vanlig mjölk
osv. Detta måste informeras mer om! |
 |
Jag vill inte ha några
vare sig härdade eller delvis härdade
fetter i min mat. Jag vill ha en ren och naturlig
mat. |
 |
Tillbaka till det
naturliga! |
 |
Det helt onaturliga
måste bort från våra livsmedel.
Industrin MÅSTE acceptera att laga livsmedel
med kroppsvänliga ingredienser. |
 |
Konsumenterna
behöver skyddas. Inte alla konsumenter är
så medvetna och kunniga att de kan välja
bort de livsmedel som är skadliga för
hälsan. Sanslöst att Livsmedelsverket
likställer industriella transfetter med transfetter
i smör mm |
 |
upplysning är
vad konsumenter behöver |
 |
Industrin ser först
och främst till lönsamheten, rationella
metoder för att kunna öka produktionen
och att aktieägarna får sitt. Industrin
ändrar inte på något som bara kostar
pengar.(vet eftersom jag själv arb. inom sådan
bransch) Därför är det nödvändigt
med lagstiftning för att få till en ändring.
Vi vet ju om hälsoriskerna, så varför
vänta? Ställ krav!! |
 |
Som minimum ska alla
fetter deklareras separat - ej slås ihop till
mättade etc |
 |
Låt oss leva
sunt. Vi får i oss massor av skit i alla fall
tex genom luften och halvfabrikatföda. |
 |
Hälsa viktigare
än ekonomi |
 |
Varför
ska man ha något i vår mat som är
farligt för vår hälsa?? |
 |
Härdade fetter
i smör ok - men viktigt att ta bort transfetter
liksom andra erkänt ohälsosamma fetter
som kokosfett. |
 |
|
 |
Alla dessa fetter
är onaturliga fetter och gör oss sjuka
och feta,de "kloggar" igen blodkärlen
och orsakar infarkt och stroke Likaså övriga
fetter, som man gör margarin av, t.ex Lätta,
Becel ska totalförbjudas av samma skäl,
alltså de är absolut INTE föda för
människor eller djur!! |
 |
Anser det vara nöd
vändigt då reklamen viseleder våra
konsumenter. |
 |
Eftersom transfett
är en kostgjord molekyl där en"spegelvändning"
av en gren har åstadkommits känner inte
kroppen igen den men betyraktar den som gift. Kommersiellt
är transfetter "Bra för business"
eftersom de inte härsknar på hyllan.
De kanske håller längre än de andra
ämnena i kakan. |
 |
Inget annat hjälper |
 |
VI MÅSTE SLUTA
LÅTA PENGAR STYRA VAD SOM HAMNAR I VÅRA
BUTIKER OCH BÖRJA TÄNKA PÅ VÅR
HÄLSA I STÄLLET. VI MÅSTE TÄNKA
PÅ VAD VI GER VÅRA BARN!! |
 |
Jag tycker det är
fruktansvärt att ett sådant farligt fett
skall finnas i olika produkter som framförallt
barn äter. |
 |
Ekonomiska särintressen
kan inte vara viktigare än folkhälsan.
Konsumenter och kunder efterfrågar hälsosammare
mat, skapa konkurrensfördelar istället
för att vända er emot era kunder! |
 |
Transfetter tillför
inget, utan bara skadar. |
 |
Ingen mår dåligt
av riktiga fetter som kroppen känner igen.
Men de så kallade påhittade fetterna
är förödande för folkhälsan. |
 |
Det är väl
självklart att kämpa för att vår
mat ska vara så naturlig som möjligt,
och inte göra oss sjuka!!! |
 |
Varför inte skyhöga
skatter på alla onyttiga livsmedel och ingen
skatt eller moms på nyttiga livsmedel! |
 |
Nu
måste riksdagen lyssna på "folkets
vilja" och befria oss från dessa transfetter. |
 |
Vi ska inte använda
tveksamma eller rent av skadliga tillsatser i våran
mat, det kommer bara att göra oss sjukare och
därmed orsaka mer belastning på sjukvården.
Vi ska använda så rena livsmedel som
möjligt. |
 |
Om det är
för människans bästa och inte för
producenternas penningbörs så skall ALLT
industriellt härdat fett genast bort från
människans föda. När skall vi börja
sätta människan och miljön i fokus
istället för pengar? |
 |
Vår mat bör
vara "ursprunglig"! Vi vill ha livsmedel
som vi mår bra av helt enkelt. Alla bör
ta sitt ansvar, även industrin som ska producera
så näringsriktiga och obearbetade varor
som möjligt. |
 |
Härdade och transfetter
har bevisat hälsofarliga effekter på
människor och ska därför inte finnas
i maten. |
 |
Jag tycker att all
mat ska vara så naturlig som möjlig.
Även fast den är fabriksproducerad. Det
mår vi alla bäst av i längden. |
 |
Det är bara Redigt
SMÖR som går att äta utan gifter
och det är transfetterna som man blir fet av. |
 |
Det är
svårt även för en medveten konsument
att hålla rätt på alla olämpliga
livsmedelsingredienser. Därför måste
vi ha lagar å förordningar som begränsar. |
 |
Allt fler studier
internationellt tyder på att transfetterna
inte har något att tillföra och som konsument
är jag övertygad om att de orsakar mer
skada än nytta. Medelhavskosten har mycket
att lära oss. |
 |
Det är
vi konsumenter som måste agera eftersom Livsmedelsverket
inte tar sitt ansvar. Är inte Livsmedelsverket
till för folkets skull?? |
 |
Lagstiftning ger på
ett annat sätt tillverkare motiverade att ta
bord skadliga eller tvivelaktiga ämnen i våra
livsmedel |
 |
tycker att det ska
vara självklart att man förbjuder allt
som kan/är hälsofarligt. |
 |
Livsmedel ska inte
vara skadligt att äta! |
 |
Håll den
svenska landsbygden levande. Låt lantbruket
leva vidare och fortsätta producera våra
livsmedel. Undvik de produkter som ersätter
jordbrukets produkter som genom hävd har
producerats på Svenska gårdar. |
 |
Självklart
ska vi äta oss till HÄLSA och inte ohälsa
som även i längden fördyrar även
för samhället i form av sjukvård
osv. Bra o rena råvaror är en självklarhet.
Tack för att ni finns! |
 |
Helt fel att jämföra
transfetter med mättade fetter när det
gäller risk för arterioscleros och hjärt-kärlsjukdomar. |
 |
Vi måste ha
rätt att kräva oförfalskad riktig
mat, annars kan det inte heta livsmedel. |
 |
Det ska framgå
på förpackningen vad för typ av
fetter som finns i de. |
 |
De bör begränsas
så mycket som möjligt. Det kan vara omöjligt
att helt ta bort dem. |
 |
Jag tycker att även
margariner och andra dåliga fettblandningar
som är hälsovådliga borde förbjudas.
Men det är väl en utopi och det minsta
man kan begära då, är att allt fett
ska specificeras exakt på varje livsmedelsprodukt.
Detta bör det även lagstiftas om! Men
egentligen kvittar det, för de flesta livsmedelsprodukter
innehåller även så mycket annat
"skräp", så det är bättre
att inte köpa alls. Tyvärr drabbas de
som inte bryr sig eller inte är tillräckligt
informerade och pålästa. Men när
det drabbar oskyldiga barn på daghem och skolor
samt äldre på vårdinrättningar,
då är det rent ut sagt kriminellt! /Arg
konsument |
 |
Fram för naturliga
råvaror! |
 |
självklart vem
vill tanka kroppen med dåligt bränsle.
Folkvalda och beslutsfattare måste ta sitt
ansvar för vår framtida hälsa. |
 |
Jag tycker
det är fruktansvärt att medborgarna har
lurats att använd margariner och alla konstgjorda
fetter. Jag känner mig hellurad som gått
på alla dessa kostråd från livsmedelsverket
och dessa förstockade s k professoer som inte
ids eller vågar pröva om deras forskningsstöd
har bevis i verkligheten. Stackars alla överviktiga
och sjuka barn som får lida av dessa råd.
|
 |
Det
är hög tid att vi tar folkhälsan
på allvar och verkligen tar till oss vad
många vetenskapliga undersökningar
visar och välj opartiska ovinklade forskningsresultat!
Det är många forskare/läkare/dietister/läkemedelsindustri/livsmedelsindustri
som har alltför stora fula intressen i den
guldgruva som felaktigt fettintag (fel fett och
för lite fettmängd) genererar. (Och
högkolhydratintag). Alltså sjukdomsframkallande
fetter och kolhydrater.
Våra kostrekommendationer skapar ohälsa
och sjukdomar-men lugn, läkemedelsindustrin
fixar det. Att jag blir fet, mår dåligt
och dör i förtid gör väl inget,
vi har ändå inte tid för mig eller
andra eller plats de nedlagda fina ålderdomshemmen
för oss när vi börjar bli pensionärer.
Analysera den ovetenskap som bedrivs och dra slutsatser
av den beprövade dåliga erfarenheten
som finns. Våra diabetesmottagningar har
mycket av den beprövade dåliga erfarenheten
att visa. Svaren finns mitt framför näsan
på oss. Titta vad folket lägger i sina
korgar och vagnar i affären. Bla bröd
med härdade vegetabiliska fetter, dessa fetter
finns i varje godisbit och lägg märke
till den höga konsumtionen av socker, vitt
bröd, vitt ris, potatis i olika former -
vad insulinkrävande mat gör med hälsan
- inte undra på våra höga diabetestal.
Varför trötta ut våra bukspottkörtlar,
man föds ju bara med en.... och till slut
ska stackars feta tonåringar med diabetes
typ 2 med högt blodtryck få sina magsäckar
opererade till valnötssmå säckar
när de inte ens prövat en lågkolhydrat/högfettsdiet
vilket är en diet som man mår bra av,
är mätt länge på efter varje
mål, går ner i vikt och kan hålla
den och slipper svältkänslor som pulverdieter
och tallriksmodeller ger i långa loppet,
för att ändå tappa sugen och gå
tillbaka till skräpmaten igen. Insidan på
våra blodkärl klottas igen av de härdade
fetterna. Och varför sitter hjärt-lungfondens
logotyp på becels reklam över hela
stan? Jo hjärtlungfonden har fått väl
tilltaget ekonomiskt bidrag av becel - så
hamnade deras logga på becelpaketen... Men
vad visade en nyl gjord vetenskaplig undersökning
om olika fetter? Att testpersonernas blodfettsvärden
förbättrades mer av bregott än
av becel.
Politiker, skaffa er egna kunskaper, följ
tex dr annika dahlqvists blogg på passagen,
läs stoff från lars-erik litsfeldt,
sten sture skaldeman osv. Den här tallriksmodellen
som socialstyrelsen ej lyckats visa de vetenskapliga
studierna från finns på våra
dagis och ålderdomshem, från början
till slut av livet. Skrämmande. Men för
läkemedelsindustrin är det ju bara bra,
blodtrycksmediciner, blodfettsmediciner, diabetestabletter
och insulin behövs nu även till unga
- guldgruvan växer. Är ni så bra
att ni vill att den ska sina? Samhället kan
ju spara mycket pengar på att folk slipper
dessa sjukdomar genom att äta annorlunda.
Eller tjänar staten mer på att fler
diabetesläkare behövs som betalar skatt,
läkemedelsindustrin har många fler
anställda till att ta fram mer mediciner,
fler dietister betyder mer skatt osv osv. All
felaktig mat i affärerna ger också
pengar i statskassan. Att räkna på
vad som blir bäst för den enskilda människan
vore kanske för etiskt och moraliskt riktigt?
|
 |
Om transfetter
inte är nyttiga för oss, varför ska
vi ha dem då? |
 |
Bra folkhälsa
är bra för ekonomin. |
 |
Självklart ska
alla gifter bort från den mat vi ska äta! |
 |
Man bör äta
äkta smör, inte margarin, lätta,
lätt och lagom mm. Likaså lightprodukterna
är mer skadliga än nyttiga. Vår
kropp vill ha mat som är så nära
naturen som möjligt. Helst ekologiskt. |
 |
god vetenskap och
beprövad erfarenhet som SLV brukar säga
ger ett otvetydigt JA |
 |
Detta är ett
allvarligt hälsoproblem. Varför fegar
Sverige i denna fråga? Andra länders
producenter har ju visat att det finns möjlighet
att ersätta med annat. |
 |
Slå för
allt i världen inte ihop mättade fetter
och transfetter under en rubrik. Det vore ungefär
lika begåvat som att säga att man inte
ska äta svamp alls eftersom flugsvampen är
giftig. |
 |
Eftersom det är
hopplöst att läsa sig till på
förpackningar och förstå vad man
får i sig. |
 |
TVEKSAMHETEN PÅ
NR. 2 ÄR MYCKET STOR. |
 |
Varför skall
vi tillåta använda cancerframkallande
mat? Det är känt sedan länge men
nedtystat! |
 |
Det är sedan
länge ställt utom allt tvivel att dessa
fetter är dåliga för hälsan. |
 |
Jag har hört
så många dumma argument från representanter
som inte är konsumenter att jag blir tokig.
Vad har argument som att "vi har inte tradition
att lagstifta om dessa saker" att göra
med saken. Flummigheten i detta av makthavarna och
deras reps är otrolig. Kör hårt!! |
 |
|
 |
Jag vill ha
bort de industriellt tillverkade transfetterna.
Vi ska inte blanda ihop dem med de som finns naturligt
i vissa animaliska livsmedel. Inte heller med mättade
fetter. Den debatten handlar om fettkonsumtionen
i sig och är en annan fråga. |
 |
Varför ignorera
transfetter som finns "naturligt" i
vissa matvaror, som t.ex. mjölk och kött
(speciellt från boskap som matats med mat
innehållande transfetter)? Dessa är
lika allvarliga för folkhälsan. Tvinga
industrin att finna alternativ på dessa
också.
Folkhälsomässigt är det också
viktigt att det framgår tydligt att transfetter
uppstår när annars nyttigt fett hettas
upp, snarare än att exempelvis mättat
fett i sig är onyttigt. |
 |
Hur kan man ge sin
kropp som människa , något som är
skadligt!! Behöver man diskutera ovanstående
fråga. |
 |
Allt ind. framställt
blir onaturligt för vår kropp o därmed
fel. |
 |
Det är
en självklarhet! Nu får det bli ett slut
på alla farliga tillsatser i våra livsmedel!!! |
 |
Kemiskt framställda
fetter ger biverkningar |
 |
Många
konsumenter blir lurade att äta sådant
de skulle välja bort om de hade mer kunskap
om innehållet. Alla har inte kunskap om näringslära
osv. och litar på att det som säljs som
livsmedel är tryggt och säkert. Härdade
fetter är inte trygga och säkra livsmedel,
så fram för ett totalförbud! |
 |
Samt ta bort alla
andra tillsatser i maten och gifter vid uppfödning
av djur samt odlingar. Mera ekologiskt och mer ren
mat. |
 |
Industrin tar
ansvar för avkastning på kapital men
inte folkhälsa. |
 |
Livsmedelsverket
tillämpar den s k försiktighetsprincipen.
Det innebär t ex att man inte förändrar
kostråden förrän man på goda
vetenskapliga grunder tycker att man kan göra
det. Denna princip borde även gälla alla
tillsatser och skadliga ämnen i maten. Dvs
man bör inte tillåta dessa (t ex härdade
fetter) i livsmedel förrän man på
goda vetenskapliga grunder kan bevisa att det är
ofarligt, eller rent av hälsomässigt positiva,
för människa och miljö. |
 |
Krossa makt eliten |
 |
Jag är
inte miljöpartist och tycker inte att partitillhörighet
ska få lägga hinder på förbjudande
av industriellt skapade transfetter. Man har vetat
sedan många år att industriella transfetter
är skadligt. Det är bra att det nu kommer
fram till debatt och jag hoppas att riksdagen tar
sitt förnuft tillfånga. |
 |
Man ska inte behöva
bli lurad av matindustrin. Vinstintresse (girighet)
borde inte få styra innehållet i våra
produkter. Köper man färdigt borde man
kunna lita på att man ska kunna äta utan
att bli sjuk. Som komjölksallergiker finns
det härdat fett i de mjölkfria produkter
marknaden tillhandhåller. Det finns inget
annat alternativ. |
 |
Transfetter är
ett gift. Vi dör av det. Vad är problemet
med att ta bort det??? Helt självklart skall
det bort ur livsmedel. |
 |
Det är
dags att förbjuda livsmedel som är skadliga
för mänskligheten! |
 |
Det är
väl en självklarhet att vi ska slippa
äta sånt som inte är bra för
oss |
 |
jag tycker
att det är värdelöst att det blir
svårare och svårare att hitta bra livsmedel
och att man måste vara så väl på
läst för att undvika ämnen som inte
har en gynnande effekt på kroppen. |
 |
behövs ej någon
kommentar det här är en självklarhet. |
 |
Vi vet att transfetterna
skadar vår hälsa. Därför bort
med dom |
 |
vi tar livet av oss
med allt skit vi stoppar i oss, stoppa det NU! |
 |
Tycker såhär
därför att härdade fetter påverkar
kroppen negativt. |
 |
slösa koloxidutsläpp
på sådan industrier nej tack |
 |
Det förstår
ju även ett lite bra att våra kroppar
inte mår bra av dessa fetter. |
 |
Eftersom detta är
farligt vore det väl bra att sätta press
på tillverkarna för att få bort
detta |
 |
Eftersom det inte
räcker med "frivillig basis", så
måste det tydligen lagstiftas.. Dock verkar
en del producenter ha förstått reklamvärdet
i att deklarera sina produkter som "fria från
transfetter", då detta har blivit ett
försäljningsargument. Det som är
tråkigt, är att de NATURLIGA transfetterna
i mjölk och smör, blandas ihop med de
industriellt tillverkade kemikalierna.. |
 |
Detta bör också
gälla de omestrade fetterna som har liknande
degenerativa effekter på nervceller! |
 |
Dessa fetter
ger upphov till förkalkningar i kärlväggarna!
Vad gör socialstyrelsen, livsmedelsverket för
nytta egentligen? De borde ha stoppat detta för
länge sedan!!!!!!!!!!!!!!! |
 |
Det finns redan tillräckligt
mycket forskning gjord på området som
indikerar transfetters och härdade fetters
skadliga inverkan på olika biokemiska processer
och cellhälsa. |
 |
Jag vill absolut
att vi ska ta bort alla härdade och industriella
transfetterna, de gör sådan skada, jag
vill ha sådant som bygger upp kroppen o inte
bryter ner och ger sjukdomar, och detta är
enkelt att åstadkomma, coh vill att riksdagen
tar sitt ansvar i denna fråga, vi kommer att
spara på sjukvårdskonstnaderna! |
 |
Vi har tillräckligt
av tidigare använda ingredienser till bakning,
matlagnng m.m., så förbjud detta snabbt. |
 |
Jag är för
naturliga livsmedel, naturens eget skafferi. Lagom
av allt: smör, ost, mjölk, ägg, grönsaker,
fläskkött, nötkött, fisk ...
Allt i lagom doser! Inga tillsatser! Lugnt leverne!
Frisk natur, friska människor, friska djur!
Närodlat, närproducerat, ekologiskt! Kapitalet
behövs, men skapar mycket ofta girighet! Vilket
skapar listiga farligheter som enbart gynnar penningen.
Men det blir penningar utan värde. Det märker
inte de förblindade, de penningstinna bakom
laboratorierna och fabrikerna. Men vi andra märker
att sådan peng är grus. Grus i maskineriet:
Livet. Leve det småskaliga! Leve människan,
klarsynt och lugn! |
 |
Låt det sunda
förnuftet segra. |
 |
Gynna ekologisk odling
med skatte subv. i förs. ledet. Skatte subv.
mat i affärerna som är utan socker, sötningsmedel,
vitt salt, vitt mjöl, konsv. medel. Dvs. Råvaror.
Lägg skatten på junkfood, fastfood etc. |
 |
Vi ska äta bra
mat. Själv har jag inte ätit kött
och korv m.m. på 22år. |
 |
Om man funnit i andra
länder att transfetter är skadliga för
hälsan, bör de absolut inte få förekomma
i den mat vi äter. |
 |
Kan minska sjukvårdskostnaderna.
Industrin tar inte sitt ansvar utan lagstiftning.
|
 |
Finns ingen
anledning att ha dessa transfetter, ingen kan visa
på någon bra egenskap hos dem. Dags
att agera innan vi alla får diabetes och andra
viktrelaterade sjukdomar. Särskilt i dessa
tider när alla sjukhus ska spara. Hur länge
har vi råd med transfetter? |
 |
Det är
så mycket "skit" i maten i våra
affärer att det tar en evighet att gå
igenom innehållsförteckningarna när
man handlar. Är det inte transfetter så
är det sukralos, aspartam, glutamat eller något
annat som jag inte vill stoppa i mig eller mina
barn! |
 |
Hur skulle det kunna
kontrolleras? (Svarat nej på båda frågorna) |
 |
detta med transfetter
eller härdade fetter har förekommit länge
och jag hoppas verkligen att det sätts stopp
NU. |
 |
jag vill äta
så naturligt som möjligt och ge mina
barn så bra mat jag kan |
 |
I fråga sätt
också varför vi har konserveringsmedel
i de flesta industri framställda livsmedel
i dag. Hur mår vår tarmflora av detta
missbruk? |
 |
Jag tycker som ni
man ska inte förbjuda naturliga transfetter
det har man ätit i alla tider |
 |
Man måste väl
få kunna lita på att maten vi köper
inte är hälsofarlig!!!!! |
 |
Sätt folkets
hälsa i första hand. |
 |
På sikt...Vad
finns det för vinster för industrin
egentligen att producera tveksamma produkter över
huvud taget. Det borde vara kriminellt att spela
med människors hälsa som insats. |
 |
Såg Argument
i förrgår. Det är ju möjligt
att mättade fetter är ett större
problem än transfetter idag men de är
ju inte FARLIGA! Det finns ju något bra med
dem. Men transfetter finns det INGET bra med. Jag
tycker att vi ska koncentrera oss på det som
är värst (läs skadligast) först
och främst. Sen kan vi ta itu med folkhälsoinformation
om mättade fetter. |
 |
Vi ska inte äta
så mycket processad mat över huvud taget.
Det MÅSTE finnas bra alternativ även
för de som inte vill laga sin mat själv
från grunden!!! |
 |
Ni behöver inte
fundera sluta med en gång. |
 |
Låt folket bli
frisk! |
 |
Vi behöver
inte dessa konstigt framställda härdade
fetter och resterna av kemikalierna som blir kvar
efter denna process |
 |
Visa gärna bilder
på transfett, det ser hemskt ut. Oprah hade
en hel hink i sin show och det såg ut som
vit hudkräm med en ruggig konsistens. |
 |
Oerhört att det
är tillåtet att använda. |
 |
Även om man nu
förhoppningsvis förbjuder de härdade
fetterna, så bör man också kunna
redovisa klart och tydligt för konsumenten
vilken typ av fett som ingår i produkten. |
 |
Skulle helst se att
vi omgående får en lagstiftning som
den i Danmark, där även mängden transfett
i produkten anges, har förståelse för
en omställningsperiod för livsmedelsindustrin,
men budskapet måste gå fram att transfett
o härdat fett är artificiella o inte skall
förekomma i mat! |
 |
Vi måste tänka
på framtiden och våra barn-våra
kroppar är inte gjorda för konstgjorda
tillsatser och ämnen. |
 |
Jag tycker att hälsovådliga
ämnen i vår mat borde förbjudas
omgående. Framförallt tycker jag att
all märkning om innehåll är med
alldeles för SMÅ bokstäver så
ingen kan läsa vad om står. De flesta
har inte tid att med hjälp av förstoringsglad
försöka läsa vad som står.
För de gamla måste det vara hru svårt
som helst. Inte heller verkar det finns några
vettiga studier gjorda hur vi drabbas av alla accumulerade
gifter. |