Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 15 - Tisdag 31 januari 2006 • • Snabba KonsumentNyheter • •       
Bregott och Becel
– ja det är en hälsofråga


Äntligen en oberoende forskare som vågat kritisera Becel margarin! Professor Göran Petersson vid Kemi- och Bioteknik på Chalmers
har gjort en vetenskaplig jämförelse och bl a kollat innehåll av Omega-6,en fettsyra vi får för mycket av via en del fleromättade oljor. Därför är det inte bra med för höga halter av just fleromättade fetter. Den höga totalandelen fleromättat - närmare hälften - är kanske en ännu större riskfaktor för hjärt-kärlproblem än den relativt höga kvoten omega-6/omega-3. Intaget av Omega-3 bör öka men helst ska det komma från fiskfett, då växtvarianten är mindre värdefull hälsomässigt än omega-3 från fisk

Han visar att Bregott är att föredra då det innehåller lägre halt av fleromättade fetter och Omega-6 är bara 10 procent medan Becel innehåller hela 50 procent. Det är denna jämförelse som är viktig, då Omega-6 är det fett vi ska ha mindre av. Becels reklambudskap är alltså vilseledande då man bara fokuserar bara på innehållet av de mättade fetterna, som idag inte alls anses vara problemet. Läs hela hans rapport här i pdf.

Vi kommer nu att anmäla Unilevers marknadsföring om ”hälsosam fettsammansättning” till Konsumentverket för vilseledande marknadsföring och deras nya symbol ”nu med Omega-3”. Läs mer och se fler bilder.
ICA har gått över gränsen

I ICAs i övrigt positiva satsning på hälsa, har man definitivt gjort bort sig med ett otroligt övertramp och i grunden felaktig och osaklig information. Man har gjort en intervju med Eva Skoog från Unilever, (tillverkare av Becel bl a) som fått göra ohämmad reklam för margarin och sitt företags produkter. Marknadsföringen döljer man genom att gör det i en intervjuform, men även detta är oförenligt med god marknadsföringssed. Under avsnittet Fett i maten påstår man sig veta allt! Citat: Fett är både nyttigt och onyttigt på samma gång - så hur gör man? Vi vet!

Men synen på fett är både gammal, förlegad och strider mot vetenskapliga forskningsresultat. Det är skandalöst att hantera fakta så ansvarslöst- i synnerhet när det gäller en så viktig fråga som fetterna och vår hälsa. Man spelar rysk roulett med vår hälsa för att skydda Unilever, en av ICAs stora leverantörer.
En anmälan till bl a Konsumentverket är på gång.

Folkstorm
Avslutningsvis i intervjun säger Eva Skoog om hur hon själv äter: ”Men jag älskar godis! Och choklad!” Det gäller att skapa trovärdighet…Men det utlöste en folkstorm! Missa inte alla kommentarerna från allmänheten i ICAs forum, det är en folkstorm emot ICAs budskap.
Läs mer på vår hemsida: www.konsumentsamverkan.se
Kalla Fakta fortsätter granska den svenska livsmedelsindustrin
Kalla fakta fortsätter att granska den svenska
maten - varifrån kommer egentligen fisken och köttet på våra svenska middagsbord?

Missa inte onsdagskvällens program i TV4 20.30, som i detta avsnitt granskar hanteringen av grisar på svenska slakterier. (Repris lördag ca 12:00)
Läs mer om programmet - Kalla Fakta
Debattartikel:
Kriminalitet bakom
mycket av vår mat

Tack vare prispress och konkurrenssträvan har en kriminell utveckling stimulerats i livsmedelskedjan, där man gör allt för att slå ihjäl varandra bara man själv kan tjäna storkovan, utan respekt för oss konsumenter som ska äta och betala, men nu räcker det.
Det är ju inte bättre kvalitet, smak, omsorg, hälsa och valuta för pengarna vi får, vi blir bara mer och mer
lurade och de kvarvarande handelshusen blir bara större och färre men ”lönsammare”.

Jag tror det bästa vi konsumenter nu kan göra, för vårt eget bästa, men även för att ha kvar marina livsmedelsresurser i framtiden och även seriösa företag, är att vi ”mobiliserar” och låter vår röst höras.
Och att konsumenttrycket ökar och ger effekt bakåt i leden via handel, producenter, myndigheter och därmed kunna genomsyra hela kedjan. Det vi köper blir producerat, det är vi som styr.
Läs Bengt Ingerstams debattartikel: Kriminalitet bakom mycket av vår mat
Läs tidigare debattartikel om förtroendet för producenter och handel (pdf).
Det naturliga smöret slår ut de
processade margarinerna i England

Försäljningen av smör ökar i England, medan margarin går tillbaka. Under senaste 2 åren har margarinets marknadsandelar sjunkit från 61 till 57 procent. Man tolkar det som att konsumenterna blir mer och mer medvetna om den tidigare snedvridna fettdebatten och går tillbaka till mera naturliga livsmedel, speciellt det naturliga smöret.

Läs notisen Butter revival batters margarine sales in UK i Dairyreporter.
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >