 |
Bregott
och Becel
– ja det är en hälsofråga
Äntligen
en oberoende forskare som vågat kritisera Becel
margarin! Professor Göran Petersson vid Kemi- och
Bioteknik på Chalmers |
 |
har gjort en vetenskaplig jämförelse och bl a kollat
innehåll av Omega-6,en fettsyra vi får för
mycket av via en del fleromättade oljor. Därför
är det inte bra med för höga halter av just
fleromättade fetter. Den höga totalandelen fleromättat
- närmare hälften - är kanske en ännu
större riskfaktor för hjärt-kärlproblem
än den relativt höga kvoten omega-6/omega-3. Intaget
av Omega-3 bör öka men helst ska det komma från
fiskfett, då växtvarianten är mindre värdefull
hälsomässigt än omega-3 från fisk
Han visar att Bregott är att föredra då det
innehåller lägre halt av fleromättade fetter
och Omega-6 är bara 10 procent medan Becel innehåller
hela 50 procent. Det är denna jämförelse som
är viktig, då Omega-6 är det fett vi ska ha
mindre av. Becels reklambudskap är alltså vilseledande
då man bara fokuserar bara på innehållet
av de mättade fetterna, som idag inte alls anses vara
problemet. Läs
hela hans rapport här i pdf.
Vi kommer nu att anmäla Unilevers marknadsföring
om ”hälsosam fettsammansättning” till
Konsumentverket för vilseledande marknadsföring
och deras nya symbol ”nu med Omega-3”. Läs
mer och se fler bilder. |
|
 |
ICA
har gått över gränsen
I ICAs i övrigt positiva satsning på hälsa, har
man definitivt gjort bort sig med ett otroligt övertramp och
i grunden felaktig och osaklig information. Man har gjort en intervju
med Eva Skoog från Unilever, (tillverkare av Becel bl a) som
fått göra ohämmad reklam för margarin och sitt
företags produkter. Marknadsföringen döljer man genom
att gör det i en intervjuform, men även detta är
oförenligt med god marknadsföringssed. Under avsnittet
Fett
i maten påstår man sig veta allt! Citat:
Fett är både nyttigt och onyttigt på samma gång
- så hur gör man? Vi vet!
Men synen på fett är både gammal, förlegad
och strider mot vetenskapliga forskningsresultat. Det är skandalöst
att hantera fakta så ansvarslöst- i synnerhet när
det gäller en så viktig fråga som fetterna och
vår hälsa. Man spelar rysk roulett med vår hälsa
för att skydda Unilever, en av ICAs stora leverantörer.
En anmälan till bl a Konsumentverket är på gång.
Folkstorm
Avslutningsvis i intervjun säger Eva Skoog om hur hon själv
äter: ”Men jag älskar godis! Och choklad!”
Det gäller att skapa trovärdighet…Men det utlöste
en folkstorm! Missa inte alla kommentarerna från allmänheten
i
ICAs forum, det är en folkstorm emot ICAs budskap. |
 |
|
 |
|
 |
Kalla
Fakta fortsätter granska den svenska livsmedelsindustrin
Kalla fakta fortsätter att granska den svenska
maten - varifrån kommer egentligen fisken och köttet
på våra svenska middagsbord?
Missa inte onsdagskvällens program i TV4 20.30, som i detta
avsnitt granskar hanteringen av grisar på svenska slakterier.
(Repris lördag ca 12:00)
Läs mer om programmet - Kalla
Fakta |
 |
Debattartikel:
Kriminalitet bakom
mycket av vår mat Tack
vare prispress och konkurrenssträvan har en kriminell utveckling
stimulerats i livsmedelskedjan, där man gör allt
för att slå ihjäl varandra bara man själv kan
tjäna storkovan, utan respekt för oss konsumenter som
ska äta och betala, men nu räcker det.
Det
är ju inte bättre kvalitet, smak, omsorg, hälsa
och valuta för pengarna vi får, vi blir bara
mer och mer |
 |
lurade
och de kvarvarande handelshusen
blir bara större och
färre men ”lönsammare”. |
Jag tror det bästa vi konsumenter nu kan göra, för
vårt eget bästa, men även för att ha kvar marina
livsmedelsresurser i framtiden och även seriösa företag,
är att vi ”mobiliserar” och låter vår
röst höras.
Och att konsumenttrycket ökar och ger effekt bakåt i
leden via handel, producenter, myndigheter och därmed kunna
genomsyra hela kedjan. Det vi köper blir producerat, det är
vi som styr.
|
 |
Det
naturliga smöret slår ut de
processade margarinerna i England
Försäljningen av smör ökar i England, medan
margarin går tillbaka. Under senaste 2 åren har margarinets
marknadsandelar sjunkit från 61 till 57 procent. Man tolkar
det som att konsumenterna blir mer och mer medvetna om den tidigare
snedvridna fettdebatten och går tillbaka till mera naturliga
livsmedel, speciellt det naturliga smöret.
Läs notisen Butter
revival batters margarine sales in UK i Dairyreporter. |
 |
|