Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 16 - Fredag 3 februari 2006 • • Snabba KonsumentNyheter • •       
Tema: Hälsa och Livskvalitet
Här kommer ett par inlägg som berör vår livskvalitet, just nu de onödigt söta produkterna, Becel pro-activ yoghurt och de hypersöta frukostflingorna. Vi ger också tips om bra alternativ till att köpa socker i flingpaket. I stället för Becel pro-activ för 46 kronor/kg, ta vanlig yoghurt för 9 kronor och en liten promenad.

Vi kommer att ha med hälsotemat löpande. Det som redan är publicerat samlar vi på en sida på hemsidan, tills vidare på här.
Becel pro-activ på tal om hälsa

Tillväxtmotorn i dag heter växtsteroler, en biprodukt från massaindustrin, som visat sig ha kolesterolsänkande effekter. Toppen för tillväxten, för att rida ytterligare en tid på kolesterolmyten.

Det började med Becel pro-activ margarin, bröd med växtsteroler är på gång från Fazer och nu yoghurt Becel pro-activ.
Argumenten är
det gamla vanliga

– "ett måste för hälsan", för du är väl sjuk. Men var finns logiken, om man nu åberopar hälsoargument? Låg fetthalt är en sak, men är 12,5 procent sockerhalt förenligt med ett hälsopåstående i samma produkt?
Läs mer här.
EU-kommissionen
vill stärka djurskyddet


Ett stort och viktigt arbete görs nu inom EU-kommissionen. En utredning lades fram nyligen och kommissionären för hälso- och konsumentfrågor Markos Kyprianou presenterade den 23 januari förslaget, som ska löpa under 5 år inom följande områden:

- EU:s regelverk ska utvecklas
- Forskning om djurskydd och alternativ till djurförsök ska prioriteras
- Metoder för att mäta graden av djurskydd ska utvecklas
- Konsumenter och djurhållare ska kontinuerligt informeras
- EU ska arbeta internationellt för att stärka djurskyddet

Vi citerar: Vid sidan om den självklara målgruppen – djuren – spelar konsumenterna en viktig roll i handlingsplanen. Kommissionen föreslår exempelvis ett nytt märkningssystem där det ska framgå under vilka förhållanden ett djur har fötts upp. Producenter som tillämpar ett högre djurskydd än vad EU:s minimiregler kräver, ska också kunna framhålla det i sin marknadsföring.

Idag fredag 3 februari startar en debatt om EUs jordbrukspolitik på länk. Läs mer här.
Läs mer om förslaget här.
Läs mer på vår hemsida: www.konsumentsamverkan.se

Hälften vet inte om
att de har diabetes

Var tionde svensk 64-årig kvinna har diabetes, men bara hälften känner till det visar en ny svensk studie. Bland de friska har var sjunde dessutom ett förstadium till diabetes. Nu vill läkare kontrollera alla i riskzonen.

En av våra tysta och stora folksjukdomar uppmärksammas allt mer. DN hade i går (den 2/2) en artikel om just behovet att testa blodsockret mera frekvent vid läkarbesök Vi ska fortsätta och bevaka denna fråga.
Se tidigare inlägg på hemsidan i diabetesfrågan


Läs hela artikeln i DN

Kravmärket i blåsväder
Livsmedelsverket hotar att dra in Kravs tillstånd att certifiera ekoproduktion. Märkningen av varor med Kravgodkända ingredienser anses vilseledande. Debatten är inte ny. Vi varnade i vårt remissvar den 11 september 2003 för att förväxling lätt kan ske.

Här ett utdrag ur vårt remissvar:
”Vi föreslår i så fall att man anger i text att ”produkten innehåller delvis KRAV-producerad råvara”, men utan att använda KRAV-märket. Dilemmat att konsumenterna tror att produkter som KRAV-märks är kontrollerade är värt en vidare diskussion, det gäller även andra s k produktionsmetodsmärkningar.”
Läs remissvaret.

Nu har Livsmedelsverket uppmärksammat frågan och ifrågasätter bl a just detta.
Läs hela notisen från Land Lantbruk.

Vi hänvisar också till vår hemsida och det omfattande materialet om förädling av ekologiska produkter.
ICAs sockerladdade frukostflingor fortfarande kvar i butikerna!
I vårt nyhetsbrev SKN nr 6 den 18 november berömde vi ICA för att de lovade ta bort Honungspuffarna med 49 procent sockerarter.

Men fortfarande finns paketen i hyllorna. Är det ett sviket löfte eller tar det så lång tid att göra slut på gamla lager? ICA är välkomna att svara och kommentera frågan och vi ska givetvis publicera deras svar.

Som ett alternativ till dessa sockerdrypande (även COOP!) frukostflingor publicerar vi här ett recept på hemmablandade frukostflingor, med hälsa i fokus och inte för att locka barnen och öka vinsten.

Läs vår tidigare notis om flingorna
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >