 |
Massivt
genomslag
Kritiska synpunkter på lågpris fick stort genomslag
i media. Över 50 tidningar runt om i Sverige citerade Bengt
Ingerstams kritiska synpunkter och kommentarer i TT-intervju efter
publicering av utredning om prisutjämning efter EU-inträdet.
Läs några här: SVD,
Metro,
Aftonbladet |
 |
Lågpriserna
ett lågvattenmärke
Nu har utvecklingen av lågprisutvecklingen gått för
långt. Nu hotas kvalitet, nyskapande, forskning, konsumentbehoven,
hälsan, tillverkarnas existens och arbetstillfällena,
ja hela den uthålliga utvecklingen i samhället och t
o m handelskedjorna själva. De kan själva inte längre
ta sig ur denna accellererande och hotande utveckling. En effekt
av konkurrensen! Kvar står nu konsumenterna, som har det slutgiltiga
valet, att försöka vända utvecklingen - tillbaka
till mer både valuta och kvalitet för pengarna.
Läs hela artikeln Lågpris
ett lågvattenmärke här. Artikeln är publicerad
i kort
version i ICA Nyheter idag. |
 |
Äggbranschen
fuskar med
bäst-före-datum
Livsmedelsveket har vid flera tillfällen påpekat brister
i datummärkningen och i kvaliten, men nu tvingats man lägga
viten för att företagen ska förstå allvaret.
Den som i fortsättningen inte följer reglerna får
böta 50.000 kronor. Företagen som drabbats av förelägganden
är Svenska Lantägg, Kronägg, Stjärnägg
(från Skånesjuan, Gotlandsägg, Västkustägg
och KG:s ägg).
De säljer till till ICA, COOP, AXFOOD och Bergendals och de
svarar för 60-70 procent av äggförsäljningen
i Sverige. Pressen från handelsblocken på långa
datum finns naturligtvis med i bakgrunden. Längst får
man sätta bäst-före-dag till 28 dagar efter värpdagen,
men man hade stämplat fram ägg som redan hade upp till
2 veckors lagring i packerierna. I handeln får man inte sälja
ägg längre än fram till 7 dagar före bäst-före-dag.
Nu har denna nyhet också hamnat på ”Skampålen”
på vår hemsida. Läs
mer här >> |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
EMV
tar över mer och mer
Utvecklingen av EMV-varorna beräknas snart stå för
25 procent av utbudet. När det började lovade alla handelsblocken
att det bara var en marginell del av utbudet och de skulle nöja
sig med 10 procent. Men som vanligt gäller det att den som
får vill ha mer och nu ser vi utvecklingen, som vi från
konsumenthåll ser oroande på.
En utförlig analys har Thomas Svaton, vd för Svensk Dagligvaruhandel,
gjort i Svensk Handels nyhetsbrev, där han också belyser
den tredje fasen av utvecklingen, där handeln ska kunna börja
ta mer betalt och ännu mer öka vinsterna. Läs
hela artikeln på Dagens Handel. |
 |
Lågprismaten
hotar
svenska livsmedelsjobb Är vi svenska konsumenter
betjänta av att alla arbetstillfällena flyttas utomlands?
Kanske får vi i vissa fall något billigare varor, men
vad får vi i stället? Sämre djurskydd, längre
transporter, mindre att säga till om, GMO i fodret från
flera länder, arbetslösa livsmedelsarbetare som vi ska
finansiera (betala) via skatterna o s v
Arbetslösheten har fokuserats i artikel i Sydsvenskan häromdagen.
Läs
direkt där. |
 |
Varför
bojkotta just fryst torsk?
Vår uppmaning om att bojkotta fryst torsk och rekommendationer
för färsk torsk samt övrig fisk och fryst fisk har
fått kritik från visst håll. Det hade ju varit
konstigt annars! Men det är en väl genomtänkt strategi
och vi vill förklara den här. |
 |
|