Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 21 - 11 mars 2006 • • Snabba KonsumentNyheter • •       
GMO-industrin kan inte hålla isär

Medveten ihopblandning av GMO och GMOfritt - GMO-industrin har ertappats i ett otal fall med att de blandat GMO-utsäde med GMO-fritt sådant. Stora skandaler har vi upplevt, som t ex Star-Link affären för några år sedan i USA.

Nu startar Greenpeace tillsammans med Gene Watch från England en hemsida med sammanställning av sådana exempel.
www.gmcontaminationregister.org

Ytterligare intressanta länkar:
GM Contamination Report: Executive Summary >>
GM Contamination report 2005 >>
Är "Polar Torsk"
torsk från Polarvatten?


På Willy´s har en kund hittat ett paket ”Polar Torsk”, se bild.
Troligen innehöll den Polartorsk (lat. Boreogadus saida). Det är vilseledande benämning att skriva det i två ord, uppfattas lätt som Torsk från Polarvattnen. Enligt kunden var det små 4 cm bitar, 1 cm breda, i fryspaketet nedan. Bilden visade dock stora vita block som ser ut som torskrygg. Paketet var producerat i Frankrike för en tysk firma och Willy´s tycker tydligen man ska sälja det, trots diskussionerna om rovfiske och svartfiske (läs mer här >>).

Titta i era butiker och signalera om ni hittar dessa paket hos Willy´s eller andra produkter av Polartorsk, i så fall namnet på paket, var det tillverkats och var det sålts, så kompletterar vi vår uppställning av genomgången av marknaden.  
Se genomgången här >>
Tack alla ni som har
svarat på GMO-enkäten!


Drygt 20 procent av er läsare har besvarat enkäten och 100 procent har sagt nej till GMO-foder i köttproduktionen. Samma gäller de övriga 3 frågorna, GMO är icke önskvärt av konsumenterna! Vi stänger enkäten 20 mars, så du som inte röstat passa på.
Till enkäten >>
Läs mer på vår hemsida: www.konsumentsamverkan.se
Handeln passiva inför GMO-foder till djur i livsmedelsproduktionen
Den 17 oktober 2005, efter Swedish Meats uttalande om att de släpper överenskommelsen om gmo-fritt i sina krav på livsmedelsproduktionen av djur, tillfrågade vi de svenska handelsblocken om hur de ställer sig.

Deras passivitet noteras av Sveriges Konsumenter i Samverkan med stort beklagande. Läs mailet till ICA, AXFOOD och COOP och svaren vi fick tillbaka.

Vi svarade Swedish Meats i torsdags på Jordbruksaktuellt direkt när nyheten kom först (vår kommentar se längst ner) - Klicka här! .
Svensk Potatis – ny organisation
Att bonden får 1:20 - 1:30 exklusive moms ser vi inget av. Men COOP tar 6:90 och Willy´s 3:90. Varför skiljer det 3 kronor mellan blocken? Läs mer >>
Varför just bojkotta fryst torsk
I SKN nr 18 hade vi en notis med samma namn "Varför bojkotta fryst torsk?" Tyvärr missade många länken så vi upprepar den här.

Vi har en längre tid kartlagt marknaden och kompletterar fortfarande upp den. Läs det material vi redan har här.

Kan du hjälpa oss och hitta fler varianter av fryst fisk, jämföra priserna, ev larma om felmärkta paket? Sänd oss i så fall ett mail, så får du mer info om hur man ska gå tillväga.
Netto satsar på ekologiska varor
Efter framgångar i Danmark kommer nu Netto-butikerna att introducera Kravmärka ägg och ost i sina 74 butiker runt om i Sverige. Intressant att se intresset även från extrem-lågpris-butikerna för att ha de ekologiska varorna i sitt sortiment.

Nyheten rapporterades av Dagens Handel den 8 mars Netto satsar på ekovaror samt på www.ekoweb.nu - Netto satsar på ekologiskt lågpris i Sverige.
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >