Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 22 - 14 mars 2006 • • Snabba KonsumentNyheter • •       
Att bojkotta
köttmonopolet är inte lätt


Swedish Meats och SCAN har en nästintill monopolartad position på marknaden och det är inte lätt att undvika deras produkter. Men vi anser ändå att vår bojkottaktion är viktig. Tyvärr begränsar det konsumenternas val, men det är ju faktiskt Swedish Meats som tagit valfriheten ifrån oss, de blandar in GMO-fodret utan att märka det på produkterna – det accepterar inte vi konsumenter oavsett om man från industrin lobbat EU att inte utöka märkningen till även detta.
Men det finns alternativ!
KRAV-märkt kött och charkprodukter, SIGILL-märkt likaså. Mjölk och ostprodukter är OK - det går jättebra med ost på mackan i stället för skinka! Ät mera kyckling, men den ska vara svensk!
Lammkött, tofu och bönor är också OK.

  Svensk Fågel håller fortfarande rent från GMO-foder, välj alltså svensk kyckling och chark med svensk kyckling. Lammkött är ett annat alternativ. Vegetarianerna vet hur man undviker kött, de tar till exempel tofu i stället. Bönor är också ett bra alternativ till köttproteinet.

Leta rätt på en gårdsbutik, där kan du säkert få garanterat GMO-foderfria produkter. Börja leta här! Vi ska skicka ut frågan, inventera Sverige, och öka på listan undan för undan.

Hittar du inget alternativ? Köp import, då vet du att det kan ha använts GMO-foder. Det finns ju inget argument längre för svenskt kött o chark! Eller hur Åke Rutegård, vd på Kött och Charkföretagen? (http://www.kcf.se/)

Läs mer här >>
Skydda åkermarken
runt storstäderna


En segdragen debatt som poppar upp då och då är spridningen av avloppsslam. Vi har under åren medverkat till slamstopp i två omgångar. Nu är frågan snart uppe igen, för problemet växer med att ”bli av med skiten”.

Nu gäller det att politikerna fattar långsiktiga beslut, med minst 100-årsperspektiv och inte kortsiktiga lösningar, som så ofta tidigare. Vi har därför tillskrivit Naturvårdsverket om hur viktigt det är att skydda framtida odlingsmark, speciellt runt storstäderna, nära konsumenterna. Läs brevet >>
Läs mer på vår hemsida: www.konsumentsamverkan.se
Macka med margarin
– en ren kemisk sörja

Aftonbladets Karin Ahlborg vågade utmana margarinintressena – BRA!

Länge har debatten pågått och de modiga debattörerna som vågat sticka ut hakan, inte minst Gunnar Lindgren, har fått ta emot många råsopar för sin frimodighet.

Läs artikeln Macka med margarin – en ren kemisk sörja - i Aftonbladet.
Läs mer om fettdebatten på vår hemsida >>
Internationella Konsumentdagen
Den 15 mars varje år manifesteras den internationella konsumentdagen. Temat i år är energi åt alla, med fokus på hela världen, dels den fattiga delen som har rätt till nödvändig energi och dels den utvecklade världen, som måste få uthålliga framtida alternativ. Läs mer direkt på Consumer Internationals hemsida.

Sveriges Konsumenter i Samverkan kommer att använda dagen för att starta upp en aktion för uthållighet, både vad gäller konsumtion men också efterlysa hållbara och långsiktiga beslut av våra politiker. 100-års-perspektivet är ett minimum, kort i ett uthållighetsperspektiv, men långt för en del politiker som bara ser till ”lämpliga” beslut under sin mandatperiod.

Läs mer på hemsidan >>

Läs vårt pressmeddelande >>

Varning för falska mail
från påstådda banker

Just nu cirkulerar olika falska mail som vill locka av dig numrena till dina bankkonton.

Rubriken är ofta "Attention! Several VISA Credit Card bases have been LOST!" GÅ INTE PÅ DET! Exempel på avsändare kan vara: "VISA Service" VisaCard@visa.com

Lurigt för det är lätt att tro att det är VISA, men texten är inte så seriös och man borde genomskåda avsikterna. Klicka här så kan du läsa den. Länken har klippt av. Se ett exempel >>
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >