Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 23 - 29 mars 2006 • • Snabba KonsumentNyheter • •       
Informerade konsumenter
säger 100 procent NEJ
till GMO i både livsmedel och i foder till djuren


I Snabba KonsumentNyheter nr 19 utlyste vi en opinionsundersökning bland prenumeranterna. Det var den första i sitt slag. Även om vi ännu inte är uppe i 1000 svar, är tendensen mycket klar. 42 procent svarade första och andra dagen. Nu den 22 mars när vi gjorde avstämningen blev resultatet så här:
- 97,6 procent förstår att det är kemi- och GMO-företagen som gynnas av GMO-utvecklingen
- 100 procent anser att det inte finns några fördelar av utvecklingen av GMO-livsmedel för konsumenterna
- 100 procent av konsumenterna är emot användningen av GMO i livsmedel eller i foder
- 100 procent säger NEJ till patent på gener

Det är en i stort sett massivt NEJ till Genmodifierade livsmedel och patent på gener. Mera detaljer här >>

Ännu ett bevis för lågprispressens effekter – vattukorven!

Svenska Dagbladet avslöjade den 13 mars hur det ligger till med vår svenska falukorv. Läs artikeln här >>

Lågprisjakten har gett oss s k falukorv med en tredjedel vatten. Lågprismärkena är som väntat sämst. SCAN har i sin Lantfalu (OBS! Ej Deli) på förpackningarna angett ett natriumfosfat som inte är tillåtet enligt det särartsskydd som falukorven har.

Scan säger att det beror på att man av misstag använt gamla förpackningar. Löjligt! (Detta åker nu in på SKAMPÅLEN för dålig bortförklaring)

I annan artikel belyser man hur just jakten på lågpris pressar in mera vatten på köttets bekostnad. Läs artikeln här >>

Intressant att notera hur politikerna vaknade efter SVD:s artiklar, konsumentministern begärde utredning och alla politiska partier kräver genast bättre märkning. Läs artikeln här >>

Vi lägger dessa länkar på avsnittet VATTUKORVEN under ”Chicken Race” på vår hemsida och lovar fortsätta bevaka vad som kommer att hända.

Tips: vill du undvika att få vatten i stekpannan, koka korven i vatten direkt!

Ta en titt också på avsnittet om produkttester, som vi nu ska bygga vidare på, under ”Ögat på marknaden” och produkttester.

Dags att påminna också om en äldre debattartikel från 2005:
Vårt förtroende för handel och producenter ligger helt i deras egna händer! (pdf)

Läs mer på vår hemsida: www.konsumentsamverkan.se
Hårresande lathet av miljöåklagare,
lät ärende bli för gammalt
En miljöåklagare, Magnus Clase i Skara, lägger ner förundersökningen efter att länsstyrelsen polisanmält Recycling Husgärdet AB för att företaget lagrat 50 000 ton slamblandad jord på gården i Axvall utanför Skara.
-
Jag har inte hunnit med att utreda om det förekommit någon brottslighet och anmälan har blivit liggande för länge, säger Magnus Clase.

Land Lantbruk rapporterar om detta i sin webversion. Läs hela nyheten här >>

En upprörande historia som vi hänvisar till SKAMPÅLEN.
Vatten som tillsats i våra livsmedel
Falukorven, eller Vattukorven, som vi döpt den till, är inte den enda produkten som är ”offer för bevattning”. Skinka är ju en gammal klassiker och frysprodukter glaseras ju ofta, även berikas med vatten genom fosfattillsats, som underlättar vattenupptaget. I Svenska Dagbladets nyligen presenterade serie är detta ”fenomen” förtjänstfullt kartlagt och har tydligen både väckt våra politiker och upprört dem. Det gäller ju att vakna före valet! Läs artikeln här >>

Hur vet jag om korven är fylld med kranvatten?” är en annan intressant artikel.

En bra genomgång av hur man effektivt använder vatten som billig råvara för att pumpa upp produkter, främst chark kan du läsa här >>
Stockholms City testar köttbullar
Allt fler tidningar ägnar sig åt att testa produkter för att ge dig något intressant. Nu har Stockholm CITY gjort det, på köttbullar. Läs hela deras test här >>

Grattis ICA till första plats, t o m med UBG. 10 personer fick blindtesta, en lite väl smal smakpanel tycker vi.

Några korta omdömen:
ICA med 73 procent kött – köttbullarnas köttbulle
COOP med 71 procent kött – märklig konsistens som för tankarna till senor
WILLYs med 70 procent kött – halvtrist vardagsmat
Läs mer här >>

Vi ska nu samla upp alla tester vi hittar och lägga länkar till dem på hemsidan under avsnittet ”Produkttester”.
Extrem lågprispress från handeln skapar Vattukorv
I serien av artiklar om falukorven som Svenska Dagbladet bjudit på i mars intervjuas en expert från SIK – Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB, som bl a utbildar företag i produktionsteknik. Svein Berg säger rent ut ”Företagen pressas så vansinnigt och detaljhandeln sätter upp producenterna mot varandra”. Läs artikeln här >>
Genomskinligt spel om foderpriser
Foderpriserna sjönk med 1,9 procent under 2005 och då var det GMO-fritt. Beslutet att överge GMO-fritt är en manöver från intressenter i GMO-industrin och saknar all logik och hänsyn till konsumenterna och rätten att kunna välja. Läs mera här >>
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >