 |
Regeringen
mutar väljarna men struntar i konsumenterna
Vi är omkring 9 miljoner konsumenter, som lydigt betalar momsen
på allt vi köper, som arbetstagare betalar vi skatt på
vårt arbete innan det blir köpkraft, som röstberättigade
medborgare röstar vi vart 4 år och nu hoppas naturligtvis
sittande regering på massor av nöjda väljare. Fokus
var på äldre, ungdomar, nya jobb och integration. Läs
mer här >>
Finansminister Pär Nuder sa i radion i går att det
blir skattelättnader på 100 kr för alla och att
han hoppades att hushållen (det vi kallar konsumenterna) nu
skulle ta på sig spenderbyxorna och hjälpa till att få
fart på näringslivet så att sysselsättningen
kan öka. Sysselsättningen var vad det handlade om i hela
debatten. Men var fanns den hållbara utvecklingen, den hållbara
konsumtionen i det hållbara samhället? Läs
mera om vart pengarna går och hur man struntar i oss konsumenter
här >> |
 |
Den
anonyma långfärdsmaten
Ja det handlar inte om picknickkorgen vid utflykter på långfärdsskridskor.
Det är allvarligare än så. Länge har vi från
konsumentorganisationerna kämpat för att få veta
varifrån maten kommer. Vi har det inskrivet som en rättighet
i FN:s dokument för konsumenträttigheter. Rätten
att veta, för att kunna göra medvetna val.
Under en nordisk konsumentkonferens 2003 ställde alla de nordiska
konsumentorganisationerna i ett gemensamt uttalande kravet:
"De nordiska konsumentorganisationerna,
som var samlade i Stockholm den 24 april för sin vårkonferens,
med temat Konkurrens i livsmedelshandeln - vem tjänar på
det? -
kräver att producenternas namn och information om ursprungsland
ska anges på alla förpackningar som marknadsförs
under handelns egna märkesvaror." Läs
hela pressmeddelandet >>
Med alla EMV, egna märkesvaror, ökar risken att tydlig
märkning om matens ursprung uteblir.
Hotet från EMV och handelns nya maktposition var också
temat för ett föredrag av Bengt Ingerstam under en nordisk
konsumentkonferens 2003, där han ifrågasatte konkurrensens
bieffekter. Läs
hela föredraget här >>
Aftonbladet lyfte nyligen frågan i en artikel: Tala
om var vår mat kommer ifrån >>
Hur länge ska vi tjata innan handel och producenter uppfattar
vad konsumenterna vill veta om maten vi betalar? Priset informerar
de ju om ganska tydligt.
Sveriges Konsumenter i
Samverkan anser att det är lika självklart att vi
får reda på vad vi väljer och varifrån
maten kommer, som att handeln anser det självklart att
vi betalar för det vi köper. |
|
 |
Säger
konsumenterna nej till lokalproducerad mjölk?
Arla Foods uppgav
att de skulle satsa på lokalproducerad mjölk till
konsumenterna i närområdena Hjo och Gotland, så
sent som i augusti 2005. För Hjo handlade det om tre
gårdar och max 5 mils avstånd. Merpriset var 1
krona/liter. Färsk lokalproducerad mjölk, mindre
än 24 timmar gammal. |

Foto: Arla Foods |
Läs
mer i ATL direkt >> Inget
gensvar från konsumenterna
Nu efter 7 månader ger Arla upp i Hjo, efterfrågan har
inte svarat upp mot förväntningarna. För Hjo Mejeri
betyder det att 5 anställda får gå. Sorgligt!
Frågan kvarstår, var det Arla som tröttnade eller
uteblev intresset från konsumenterna? Är det så
illa ställt att konsumenterna kräver mera lokalproducerad
mat, men att ingen vill betala? Betyder 1krona mer per liter för
mjölken att lokala mejerier inte kan leva kvar? Det rör
sig om 180 kronor per konsument och år, om man räknar
på en halv liters konsumtion per dag. Eller upprepar sig den
gamla slogan, ”ett öre mer för mjölken”,
som var nog för en konsumentrevolt under 50-talet?
Vi får den värld vi betalar för! |
 |
|
 |
|
 |
 |
Polar
Torsk, som inte är torsk
– nu i P1 Konsument
I Snabba
KonsumentNyheter nr 21 hade vi ett inslag om denna felmärkta
och bedrövliga produkt, billig men bara att kasta. I
dag togs ämnet upp i P1 Konsument. |
 |
Lyssna på inslaget här - Klicka på Lyssna
- På denna länk kan du också se paketet med innehållet
synligt. Lyssna också noga vad inköpschefen hos Netto
Jan Richter säger, ”köper
man ett paket på 400 g torsk för 10 kr så borde
man förstå att det bara är skräp”.
Det borde lära oss att inte lita på mat som är billig,
eller för billig. Men varför säljer man den då?
Bara för att lura oss konsumenter. Tro inte att man i handeln
skänker bort något! Lågpris är som han sa
inte det samma som kvalitet! |
 |
Läsk
istället för mjölk
i skolcafeteriorna
I en riksomfattande undersökning om vad som serveras
i landets skolcafeterior visar det sig att både läsk
och saft är betydligt vanligare än mjölk.
4 229 15-åringar har deltagit i undersökningen som gjordes
av Lunar Storm Research. På frågan "Vad finns att
köpa i cafeterian på din skola?" svarade
66 % bullar och kakor
42 % godis och choklad
42 % läsk
17 % mjölk
Konsumtionen av läsk har ökat till 73 liter per person
och år, jämfört med 41 liter 1982. Sveriges Tandläkarförbund
anser att skolorna har ett stort ansvar när det gäller
att komma till rätta med elevernas ökade konsumtion av
sött.
Läs hela notisen i ATL >> |
 |
4400
mil får fiskpinnarna resa
Aftonbladet fortsatte under mars att sätta fokus på
den tvivelaktiga hanteringen av vår anonyma mat. Få
av alla barnfamiljerna hade väl anat att bakom t ex varumärket
FINDUS, eller de Egna Märkes Varorna (EMV) från handelsblocken,
skulle dölja sig olika sorters fisk, ibland torsk, fryst, tinad,
fryst, tinad och sen rikligt panerad med skorpsmulor och sen fryst
igen, för att resa 4400 mil, för att tillhandahålla
billig mat som man lärt barnen att älska.
Många barnfamiljer är mycket noga med att ge sina barn
det bästa, man undviker tveksamma livsmedel och tillsatser
framförallt. Varför då ge barnen fiskpinnar? Kan
nog inte bero på annat än den urdåliga informationen
på paketen, samt propagandan att äta mera fisk för
det blir man intelligent av. Men hur är det med skorpsmulornas
påverkan av intelligensen och som ”fettabsorbator”?
Bra gjort Aftonbladet för att ni sprider dessa obehagliga sanningar,
även om ni råkar bli av med lite flera lösnummer!
Läs artiklarna i Aftonbladet: Fiskpinnen
reser över 4 400 mil >> ”Fisken
blir torr av att frysas om” >> |
 |
Motstridiga
tester av köttbullar
I vårt Snabba
KonsumentNyheter nr 23 refererade vi om en test av köttbullar.
Det var tidningen Stockholm City som gjort testen. Tyvärr råkade
vi gratulera ICA för att de klassats som bästa köttbullar.
Strax efter gjorde nämligen Aftonbladets ett eget test:
Hur gott är färdigrullat? (För att läsa
denna test måste du vara PLUS-medlem hos AB, men vi citerar
omdömet om ICA:s köttbullar!) Köttbullar/Ica
Pris: |
17:90 kr/350 g (51 kr/kg)
|
Kötthalt: |
73 procent (svenskt kött) |
Omdöme: |
Små och runda men ojämna i
storlek. Feta i konsistensen. Salta med den där sura
fabrikssmaken. Sämsta bullen i testet. Snudd på
bara ett plus.
++ (av fem möjliga) |
Högsta betyg fick "Gudruns" med fyra plus.
Ja det är inte lätt att välja efter tester som publiceras
i tidningarna, det framgår tydligt. Dags för egna smak-
och testpaneler! Då kan vi väga olika gruppers omdömen
så det blir lite mer genomsnittliga. Vill du vara med? Anmäl
dig då via mail och uppge viken ort du kommer från,
så söker vi bland medlemmar och efterlyser intresserade
på din ort!
Se också avsnittet
om tester på vår hemsida. |
 |
|