Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 25 - 19 april 2006 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Regeringen mutar väljarna men struntar i konsumenterna

Vi är omkring 9 miljoner konsumenter, som lydigt betalar momsen på allt vi köper, som arbetstagare betalar vi skatt på vårt arbete innan det blir köpkraft, som röstberättigade medborgare röstar vi vart 4 år och nu hoppas naturligtvis sittande regering på massor av nöjda väljare. Fokus var på äldre, ungdomar, nya jobb och integration. Läs mer här >>

Finansminister Pär Nuder sa i radion i går att det blir skattelättnader på 100 kr för alla och att han hoppades att hushållen (det vi kallar konsumenterna) nu skulle ta på sig spenderbyxorna och hjälpa till att få fart på näringslivet så att sysselsättningen kan öka. Sysselsättningen var vad det handlade om i hela debatten. Men var fanns den hållbara utvecklingen, den hållbara konsumtionen i det hållbara samhället?

Läs mera om vart pengarna går och hur man struntar i oss konsumenter här >>
Den anonyma långfärdsmaten

Ja det handlar inte om picknickkorgen vid utflykter på långfärdsskridskor. Det är allvarligare än så. Länge har vi från konsumentorganisationerna kämpat för att få veta varifrån maten kommer. Vi har det inskrivet som en rättighet i FN:s dokument för konsumenträttigheter. Rätten att veta, för att kunna göra medvetna val.

Under en nordisk konsumentkonferens 2003 ställde alla de nordiska konsumentorganisationerna i ett gemensamt uttalande kravet:

"De nordiska konsumentorganisationerna, som var samlade i Stockholm den 24 april för sin vårkonferens, med temat Konkurrens i livsmedelshandeln - vem tjänar på det? -
kräver att producenternas namn och information om ursprungsland ska anges på alla förpackningar som marknadsförs under handelns egna märkesvaror."


Läs hela pressmeddelandet >>

Med alla EMV, egna märkesvaror, ökar risken att tydlig märkning om matens ursprung uteblir.

Hotet från EMV och handelns nya maktposition var också temat för ett föredrag av Bengt Ingerstam under en nordisk konsumentkonferens 2003, där han ifrågasatte konkurrensens bieffekter. Läs hela föredraget här >>

Aftonbladet lyfte nyligen frågan i en artikel: Tala om var vår mat kommer ifrån >>

Hur länge ska vi tjata innan handel och producenter uppfattar vad konsumenterna vill veta om maten vi betalar? Priset informerar de ju om ganska tydligt.

Sveriges Konsumenter i Samverkan anser att det är lika självklart att vi får reda på vad vi väljer och varifrån maten kommer, som att handeln anser det självklart att vi betalar för det vi köper.
Säger konsumenterna nej till lokalproducerad mjölk?

Arla Foods uppgav att de skulle satsa på lokalproducerad mjölk till konsumenterna i närområdena Hjo och Gotland, så sent som i augusti 2005. För Hjo handlade det om tre gårdar och max 5 mils avstånd. Merpriset var 1 krona/liter. Färsk lokalproducerad mjölk, mindre än 24 timmar gammal.
Foto: Arla Foods
Läs mer i ATL direkt >>

Inget gensvar från konsumenterna
Nu efter 7 månader ger Arla upp i Hjo, efterfrågan har inte svarat upp mot förväntningarna. För Hjo Mejeri betyder det att 5 anställda får gå. Sorgligt!

Frågan kvarstår, var det Arla som tröttnade eller uteblev intresset från konsumenterna? Är det så illa ställt att konsumenterna kräver mera lokalproducerad mat, men att ingen vill betala? Betyder 1krona mer per liter för mjölken att lokala mejerier inte kan leva kvar? Det rör sig om 180 kronor per konsument och år, om man räknar på en halv liters konsumtion per dag. Eller upprepar sig den gamla slogan, ”ett öre mer för mjölken”, som var nog för en konsumentrevolt under 50-talet?

Vi får den värld vi betalar för!
Läs mer på vår hemsida:
www.konsumentsamverkan.se

Polar Torsk, som inte är torsk
– nu i P1 Konsument

I Snabba KonsumentNyheter nr 21 hade vi ett inslag om denna felmärkta och bedrövliga produkt, billig men bara att kasta. I dag togs ämnet upp i P1 Konsument.

Lyssna på inslaget här -
Klicka på Lyssna - På denna länk kan du också se paketet med innehållet synligt. Lyssna också noga vad inköpschefen hos Netto Jan Richter säger, ”köper man ett paket på 400 g torsk för 10 kr så borde man förstå att det bara är skräp”.

Det borde lära oss att inte lita på mat som är billig, eller för billig. Men varför säljer man den då? Bara för att lura oss konsumenter. Tro inte att man i handeln skänker bort något! Lågpris är som han sa inte det samma som kvalitet!
Läsk istället för mjölk
i skolcafeteriorna
I en riksomfattande undersökning om vad som serveras i landets skolcafeterior visar det sig att både läsk och saft är betydligt vanligare än mjölk.

4 229 15-åringar har deltagit i undersökningen som gjordes av Lunar Storm Research. På frågan "Vad finns att köpa i cafeterian på din skola?" svarade
66 % bullar och kakor
42 % godis och choklad
42 % läsk
17 % mjölk

Konsumtionen av läsk har ökat till 73 liter per person och år, jämfört med 41 liter 1982. Sveriges Tandläkarförbund anser att skolorna har ett stort ansvar när det gäller att komma till rätta med elevernas ökade konsumtion av sött.
Läs hela notisen i ATL >>
4400 mil får fiskpinnarna resa
Aftonbladet fortsatte under mars att sätta fokus på den tvivelaktiga hanteringen av vår anonyma mat. Få av alla barnfamiljerna hade väl anat att bakom t ex varumärket FINDUS, eller de Egna Märkes Varorna (EMV) från handelsblocken, skulle dölja sig olika sorters fisk, ibland torsk, fryst, tinad, fryst, tinad och sen rikligt panerad med skorpsmulor och sen fryst igen, för att resa 4400 mil, för att tillhandahålla billig mat som man lärt barnen att älska.

Många barnfamiljer är mycket noga med att ge sina barn det bästa, man undviker tveksamma livsmedel och tillsatser framförallt. Varför då ge barnen fiskpinnar? Kan nog inte bero på annat än den urdåliga informationen på paketen, samt propagandan att äta mera fisk för det blir man intelligent av. Men hur är det med skorpsmulornas påverkan av intelligensen och som ”fettabsorbator”?

Bra gjort Aftonbladet för att ni sprider dessa obehagliga sanningar, även om ni råkar bli av med lite flera lösnummer!

Läs artiklarna i Aftonbladet:
Fiskpinnen reser över 4 400 mil >>
”Fisken blir torr av att frysas om” >>
Motstridiga tester av köttbullar
I vårt Snabba KonsumentNyheter nr 23 refererade vi om en test av köttbullar. Det var tidningen Stockholm City som gjort testen. Tyvärr råkade vi gratulera ICA för att de klassats som bästa köttbullar.

Strax efter gjorde nämligen Aftonbladets ett eget test: Hur gott är färdigrullat? (För att läsa denna test måste du vara PLUS-medlem hos AB, men vi citerar omdömet om ICA:s köttbullar!)

Köttbullar/Ica
Pris: 17:90 kr/350 g (51 kr/kg)
Kötthalt: 73 procent (svenskt kött)
Omdöme: Små och runda men ojämna i storlek. Feta i konsistensen. Salta med den där sura fabrikssmaken. Sämsta bullen i testet. Snudd på bara ett plus.
++ (av fem möjliga)
Högsta betyg fick "Gudruns" med fyra plus.

Ja det är inte lätt att välja efter tester som publiceras i tidningarna, det framgår tydligt. Dags för egna smak- och testpaneler! Då kan vi väga olika gruppers omdömen så det blir lite mer genomsnittliga. Vill du vara med? Anmäl dig då via mail och uppge viken ort du kommer från, så söker vi bland medlemmar och efterlyser intresserade på din ort!

Se också avsnittet om tester på vår hemsida.
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >