 |
Dagens
Äppelbomb – varken Smart eller Fresh
(Tips! Se TV 4 Nyheterna kl. 19.00 idag)
Hann inte vakna idag förrän någon ringde från
TV och ville ha kommentarer. I flera tidningar fanns nyheten om
SmartFresh behandlingen av importerad frukt, speciellt äpplen.
Men även annan frukt behandlas.
Motivet för behandlingen är att få äpplena
att hålla längre för att balansera överskott
i produktionen. Gasen blockerar mognadsprocessen och utvecklingen
av etylen. Att EU ska ha godkänt metoden att gasa frukten med
1-methylcyclopropene MCP är ingen garanti för att det
ger oss konsumenterna något positivt. EU godkänner ofta
med producenternas information i bakgrunden och med näringslivets
främsta för ögonen.
Vad som förvånar är att detta har kommit smygande,
det har undgått mig också, trots enorm bevakning av
media, Internet och mängd av nyhetsbrev. Hade inte hört
namnet SmartFresh ens. Men nu kunde jag söka på Internet
och fick över 3000 träffar. Vad sysslar näringslivet
med, i smyg! Nu åker denna nyhet in på vår sida
Chicken
Race >>
Vi har kontaktat ICA, som uppges vara enda handelsblock som tar
in frukt behandlad med SmartFresh, men inte fått något
svar ännu.
Helt klart är
det inget konsumentbehov som ligger bakom, varför ska
vi då utsättas för detta experiment bara för
att det finns ekonomiska intressen bakom. Varför smyger
man in sådana kemiska processer eller produkter? Vårt
förtroende för näringslivet bara minskar och
minskar. |
Läs
vår debattartikel (pdf) om just förtroendet.
Här
får ni nu ett antal länkar, så länge,
för den som vill forska vidare. Intressant är att läsa
industrins glorifiering och motiven. Bara det får mig att
härskna!
|
 |
Det
går dåligt för
ekologisk mat i Sverige
Svenska Dagbladet rapporterade den 29 april att: "Världsmarknaden
för ekologisk mat uppgår enligt KRAV till cirka 28 miljarder
dollar och den växer med cirka sju till nio procent per år.
Trots att 96 procent av Sveriges konsumenter känner till KRAV-märkningen
är andelen bara 3 procent i Sverige, medan det växer starkt
i många länder, som Danmark och USA."
Vi undrar nu, beror det på att man har marknadsfört de
ekologiska produkterna dåligt i Sverige, eller har handeln
förblindat oss konsumenter med all sin prisinformation och
fokus på lägre priser? För det kan väl inte
vara okunskap eller ointresse från konsumenternas sida?
Läs hela artikeln Ekologisk
mat inget för svensken i SvD. |
 |
Swedish
Meats anser
Eko-kött olönsamt
Slakterikoncernen Swedish Meats nytillträdde direktör
Åke Modig meddelade den 21 mars att ekologiskt inte är
lönsamt för Swedish Meats, som står för mer
än 90 procent av den ekologiska slakten och försäljningen
av ekologiska kött- och charkprodukter i Sverige. Under 2005
sålde företaget ekologiskt kött för 94 miljoner
kr. I konsumentledet beräknas värdet till ca 235 miljoner
kr. Den totala omsättningen för Swedish Meats hamnade
på 8,7 miljarder under 2005 och den ekologiska försäljningen
står för 1 procent av försäljningen.
Lite huvudräkning
ger en reflektion om var
mellanskillnaderna hamnar!
Om SM säljer för 94 miljoner, hur mycket får
då köttuppfödarna för sina ekologiskt
uppfödda djur? Hör av er, ni som står för
den ekologiska produktionen! Vi konsumenter får i alla
fall betala 235 miljoner för ert kött! |
Åke Modig fortsätter: ”Den ekologiska affären
är inte lönsam för Swedish Meats idag men företaget
har lönsamhetsproblem även på det konventionella
området. Den största enskilda faktorn för att få
lönsamhet på den ekologiska sidan är att sälja
större andel av djuret som ekologiskt. I dag säljs till
exempel bara en tredjedel av KRAV-lammet som ekologiskt.
Kommentar:
kanske inte så konstigt! Det är något som
inte stämmer i hela kedjan och att bara sluka konkurrenter
för att få monopol är också kostsamt.
Varför inte sluta med att stycka de stackars lammen i
små kotletter som säljs till skyhöga priser?
Sälj halva lamm, eller i vart fall som racks och olika
delar
(i låda) som dillkött (mums) samt som stek, det
blir billigare och många kan hantera det, om det blir
till skäliga priser. |
Dessutom borde ni inte
utmana konsumenterna med att truga på dem kött
från GMO-uppfödda djur, när ni så väl
vet att vi inte vill ha det. Det går inte att tvinga
konsumenter. Läs förresten inlägget här
i samma nyhetsbrev om vem som kommer att bestämma utvecklingen
inom EU för GMO-produkterna. Lyssna
på kunderna! |
|
 |
|
 |
 |
|
 |
Konsumenterna,
inte lagstiftningen, kommer att styra framtiden för GMO
i Europa |
En unik oenighet blottades under konferensen om GMO-grödor
i Wien i början av april. Framtiden för GMO-livsmedel
inom EU är troligen mer beroende av konsumenternas eventuella
acceptans, som är mycket låg, än av lagstiftningen
från Bryssel, rapporterade Chris Jones.
EUs miljökommissionär Stavros Dimas uttryckte följande:
”Den låga acceptansen av
GMO- livsmedel kommer inte att innebära en ökad efterfrågan
av GMO och som en konsekvens väljer bönderna att fortsätta
odla de konventionella och ekologiska grödorna i Europa”.
Läs mer här >> |
 |
Omfattande
kartläggning av
Konsumentverket om eko-maten
Konsumentverket har nyligen publicerat en mycket detaljerad och
genomlysande undersökning av hur marknaden för eko-maten
ser ut. Den sätter ljuset på många frågor
och det är på tiden. Mycket pengar har satsats av Regeringen
på att öka efterfrågan på eko-maten och då
borde man kunna se större resultat. Man har även granskat
hur butikernas eko-ambitioner ser ut. Båda
länkarna hittar du här >>
Dags att ställa
frågan, varför händer inte mer i Sverige?
Har du synpunkter? Var med och debattera, skicka oss dina
reflektioner och vi lägger ut en debatt
under ”EKOlogisktVAL" på vår hemsida. |
|
 |
Den
privata konsumtionen av ekologiskt ska öka
Regeringen har gett Konsumentverket i uppdrag att ta fram en kommunikationsstrategi
för att öka den privata konsumtionen av ekologiska livsmedel.
Konsumentverket har fått en extra miljon för detta. Det
är bra och behövs. Samtidigt har man minskat vårt
statliga stöd med 600.000 kronor, det väcker en tanke!
Det verkar som regeringen inte vill ha en fristående och obunden
konsumentorganisation. Läs
regeringens pressmeddelande >>
Målsättningen från regeringen är att den ekologiska
produktionen till år 2010 skall nå en nivå på
20 procent av arealen, en tredubbling och att den offentliga sektorn
ska stå för 25 procent av konsumtionen. ”Utgångspunkten
i kommunikationsstrategin ska vara att ge de svenska konsumenterna
information om ekologiskt märkta livsmedel samt öka kännedomen
bland svenska konsumenter om EU-logotypen för ekologiska livsmedel”.
Det ger en doft av överförmynderi, styrning ovanifrån
eller är det en ny version av biskop Brask, att ändamålen
helgar medlen. Satsningen på EU-logga är väl också
helt i linje med överhetens vilja att styra konsumenterna.
Ska KRAV ”tas ur cirkulationen?”
Sveriges Konsumenter i Samverkan har inte högt förtroende
för ett ekologiskt regelverk som nyligen tillät att nitrit
får tillsättas i livsmedlen, märkta med EU-loggan.
Varför får inte mångfalden blomma, eller ska vi
ha ett EU-monopol?
Var med och debattera, skicka oss dina synpunkter och följ
debatten på vår hemsida
under ”EKOlogisktVAL". |
 |
Framgångsrik
ekologisk
satsning på Gotland
Gotlands kommuns ekosatsning har slagit väl ut. Nu permanentas
systemet. Man har redan nått målet att 10 procent av
maten som serveras på skolor, vårdhem och sjukhus ska
vara ekologiskt odlad.
Läs
mer vad ATL rapportera här >> |
 |
Efterlysning:
– lokalt intresse
i Nässjö |
En av våra medlemmar efterlyser kontakt med intresserade konsumenter
i Nässjö, för att bilda en lokal konsumentgrupp.
Speciellt frågor som tillgång på ekologiskt odlade
livsmedel och närodlade livsmedel i butiker eller direkt från
odlarna samt undersökning av prisbilden i området.
Meddela
ditt intresse per mail till oss
så ska vi meddela vidare för en första träff.
Finns det fler som vill göra likadant på andra orter?
Meddela oss så offentliggör vi det i kommande nyhetsbrev.
|
 |
|