 |
Nyheten
spred sig under natten:
Transfetter bort från nyckelhålsmärkta
produkter!
Sedan Karin Bojs artikel i DN publicerades runt midnatt med nyheten
att Livsmedelsverket nu ändrar sig om produkter som innehåller
härdade/delvis härdade fetter och därmed transfetter,
inte längre ska få nyckelhålsmärkas, brakade
det loss.
Livsmedelsverket gjorde alltså helt om under sena eftermiddagen
och TV1 körde nyheten hela natten. Nu ligger nyheten ute på
både TV4 och SVT och tidningsmedia kommer troligen nu att
följa upp det.
|
 |
Fakta
om transfetter fick Livsmedelsverket att tänka om
DN Vetenskap har senaste tiden rapporterat vetenskapliga fakta om
de härdade och delvis härdade fetterna som innehåller
industriella transfetter. Den 23 april skrev Karin Bojs: Livsmedelsverket
slappare än McDonalds. Den 30 april ”Transfetter värst
för hjärtat” och nu den 12 maj ”Farliga fetter
stoppas i nyckelhålsmärkningen”.
På DN Vetenskaps hemsida, www.dn.se/vetenskap
finns också en TV-intervju med Inger Andersson, gd på
Livsmedelsverket. Rapporteringen har varit saklig och odiskutabel
och har tydligen påverkat den tidigare gamla ståndpunkten
hos experterna på verket. I sig blir inte transfetter förbjudna
att ha i ”näringsriktig mat” men i vart fall får
de inte förekomma i nyckelhålsmärkningen förrän
om några år (EU-byråkrati).
Men faktum framstår nu som tydlig, undvik transfetter i all
mat NU. Enklast genom att bojkotta alla livsmedel som har ”härdade
fetter” eller ”delvis härdade fetter” i innehållsdeklarationen,
eller kolla på vår
”svarta” lista på länk >>
Läs också vår inventering
av det vetenskapliga läget i ämnet (pdf), som gjordes
i september 2003 och finns på vår hemsida.
Nu återstår bara att industrin
rensar upp bland dessa ”praktiska” och ”billiga”
men hälsofarliga fetter och hoppas att vår svarta
lista snart ska vara tom. |
Artiklar i Dagens Nyheter:
Transfetter
värst för hjärtat - DN
Farliga
fetter stoppas i nyckelhålsmärkt mat - DN |
 |
Inger
Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket intervjuas
i DN Webb TV om transfetter
På
DNs webb TV kan man se intervjun där Karin Bojs ställer
skarpa frågor bland annat om varför SLV inte lägger
ut listorna på olika produkters innehåll av transfetter
på sin hemsida.
Inger Andersson berättade också att man försöker
påverka EU om att få märkning till stånd,
men det sa ju EUs representant på TACD-mötet i Washington
för snart ett år sedan att man skulle försöka
lösa genom diskussioner mellan parterna och att märkning
inte var aktuell. Läs
den rapporten här >> |
 |
Slöseriet
med mat som slängs
på ”bäst-för-dagen”
TV4
uppmärksammade under onsdagen den 10 maj det otroliga
slöseriet med mat som slängs, både i hemmen,
i skolorna, på restauranger och i handeln. Dålig
respekt men också brist på kunskap om vad ”bäst-för-dag”
betyder. |
 |
Handeln
slänger mat för cirka 20 miljarder per år!
Vi slänger mat från hemmen för 45 miljarder.
Detta gör att varje löntagare måste jobba
in 25 000 kronor i skattade pengar,
vilket motsvarar i genomsnitt två månaders arbete
- till vilken nytta?
Dessutom måste varje löntagare arbeta tre månader
för att betala reklamen som få oss att köpa
ännu mer som vi inte behöver. Alltså är
vi upp i fem månader till ingen nytta.
Läs mer här >> |
Läs
TV 4s artikel samt se programmet direkt på länk här!
(Samt i annan version även i Nyheterna 19.00 den 10
maj: http://www.tv4.se/nyheter/
och där klickar du på TV och där väljer du
Nyheterna och där 10:e kl 19.00.) |
 |
Detta
nyhetsbrev skickar du enklast vidare genom att kopiera länken
och klistra in den i ett mail.
|
|
 |
|
 |
 |
Skicka
vidare detta nyhetsbrev till alla dina vänner som har
barn som vägra dricka mjölk efter "bäst
före-dag"
|
|
 |
Byt
ut transfetterna
och rädda tusentals liv
Detta är kontentan av en undersökning som gjorts av forskare
från Harvard and Wageningen University in the Netherlands.
Rapporten är publicerad I New England Journal of Medicine (Vol.
354, pp. 1601-1613). Man konstaterar att den vetenskapliga litteraturen
klart visar att transfetterna höjer det onda LDL- kolesterolet
och sänker det goda HDL-kolesterolet. Vidare att konsumtion
av transfetter ger en avsevärd potentiell risk men ingen uppenbar
fördel.
Mängden industriella transfetter
överstiger rejält också de naturliga transfetterna
som finns i mjölkfett, varför det i första
hand är de industriella man ska eliminera. |
|
 |
Nu
byter seriösa producenter
ut de härdade fetterna!
Cerealia, numera Lantmännen, har bekräftat att de tagit
bort såväl härdade som delvis härdade och omestrade
fetter ur en lång rad av sina bröd med märken som
AXA, Schulstad, och Skogaholm. De brödsorter där denna
förändring är genomförd är borttagna från
vår lista
över produkter som innehåller härdade/delvis härdade
fetter >>
Diskussioner pågår också med Göteborgs Kex
och förändringen pågår successivt.
Ett problem är att nytryck av förpackningar är en
lång och dyr procedur. Det kan därför förekomma
gamla förpackningar ännu en tid, men då gäller
vad vi har publicerat i vår lista.
Vi är mycket glada efter mer än
10 års kamp för att få bort dessa industrifetter
ur viktiga livsmedel och att seriösa företag lyssnar
på konsumentkraven och att vi kan ha en uppriktig dialog
med delar av näringslivet. |
|
 |
Forskare
som varnat för Aspartam avfärdade av EFSA
EFSA är EUs vetenskapliga råd. Detta är en följetong,
med skrämmande ingredienser.
Hade någon trott att myndigheterna skulle erkänna att
de kan ha haft fel? De har ju försvarat aspartam i alla tider,
vissa stora ekonomiska intressen har alltid skyddats och inte i
konsumenternas intresse.
Vi har tidigare behandlat denna fråga och länge varit
engagerade i debatten, läs
mer här >>
Redan i december 2005 dök den nya forsknings-rapporten upp
från Ramazzini Institute of Bologna och attackerades omedelbart
av bransch-organisationen för artificiella sötningsmedel.
Läs mer här >>
EFSA kom med sitt yttrande i början av maj och Livsmedelsverket
var snabbt ute (5 maj) och hakade på, man har ju alltid försvarat
aspartam.
Läs mer här >> Svenska
Dagbladet kommenterade nyheten den 6 maj >>
Nu har SVD grävt ytterligare och presenterar en del intressanta
fakta, som bara gör vår tveksamhet ännu större.
Läs artikeln daterad 11 maj: ”Konsumentens
bästa glöms bort”.
Intressant
avslutning:
Innebär detta att aspartam är farligt? Nej, men
det innebär, enligt Erik Millstone, att det finns en
osäkerhet som är så stor att medlet aldrig
skulle ha godkänts om man utgått ifrån vad
som är bäst för konsumenten. |
|
 |
”Dagens
Äppelbomb”
var en mediabomb
I förra SKN
nr 27 hade vi en notis ”Dagens Äppelbomb –
varken Smart eller Fresh”.
Vi uppgav också att vi inte då hade fått svar
från ICA, som utmålats av media som enda handelsblock
i Sverige som importerat dessa gasade och gamla äpplen.
Nu har svaret kommit och ICA intygar att
de inte importerat några sådana äpplen utan det
visar sig nu vara ett medialarm.
Läs mer här >> |
 |
|