Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 28 - 12 maj 2006 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Nyheten spred sig under natten:
Transfetter bort från nyckelhålsmärkta produkter!

Sedan Karin Bojs artikel i DN publicerades runt midnatt med nyheten att Livsmedelsverket nu ändrar sig om produkter som innehåller härdade/delvis härdade fetter och därmed transfetter, inte längre ska få nyckelhålsmärkas, brakade det loss.

Livsmedelsverket gjorde alltså helt om under sena eftermiddagen och TV1 körde nyheten hela natten. Nu ligger nyheten ute på både TV4 och SVT och tidningsmedia kommer troligen nu att följa upp det.
Länkar:
Ohälsosamt fett utesluter nyckelhål - SR (även inslag i Vetenskapsradion)
Transfett bort ur nyckelhålsmärkt mat - SVT
Nya regler för transfett i Nyckelhålsmärkt mat - TV Nyheter
Fakta om transfetter fick Livsmedelsverket att tänka om

DN Vetenskap har senaste tiden rapporterat vetenskapliga fakta om de härdade och delvis härdade fetterna som innehåller industriella transfetter. Den 23 april skrev Karin Bojs: Livsmedelsverket slappare än McDonalds. Den 30 april ”Transfetter värst för hjärtat” och nu den 12 maj ”Farliga fetter stoppas i nyckelhålsmärkningen”.

På DN Vetenskaps hemsida, www.dn.se/vetenskap finns också en TV-intervju med Inger Andersson, gd på Livsmedelsverket. Rapporteringen har varit saklig och odiskutabel och har tydligen påverkat den tidigare gamla ståndpunkten hos experterna på verket. I sig blir inte transfetter förbjudna att ha i ”näringsriktig mat” men i vart fall får de inte förekomma i nyckelhålsmärkningen förrän om några år (EU-byråkrati).

Men faktum framstår nu som tydlig, undvik transfetter i all mat NU. Enklast genom att bojkotta alla livsmedel som har ”härdade fetter” eller ”delvis härdade fetter” i innehållsdeklarationen, eller kolla på vår ”svarta” lista på länk >>

Läs också vår inventering av det vetenskapliga läget i ämnet (pdf), som gjordes i september 2003 och finns på vår hemsida.
Nu återstår bara att industrin rensar upp bland dessa ”praktiska” och ”billiga” men hälsofarliga fetter och hoppas att vår svarta lista snart ska vara tom.

Artiklar i Dagens Nyheter:
Transfetter värst för hjärtat - DN
Farliga fetter stoppas i nyckelhålsmärkt mat - DN
Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket intervjuas i DN Webb TV om transfetter

På DNs webb TV kan man se intervjun där Karin Bojs ställer skarpa frågor bland annat om varför SLV inte lägger ut listorna på olika produkters innehåll av transfetter på sin hemsida.

Inger Andersson berättade också att man försöker påverka EU om att få märkning till stånd, men det sa ju EUs representant på TACD-mötet i Washington för snart ett år sedan att man skulle försöka lösa genom diskussioner mellan parterna och att märkning inte var aktuell. Läs den rapporten här >>
Slöseriet med mat som slängs
på ”bäst-för-dagen”


TV4 uppmärksammade under onsdagen den 10 maj det otroliga slöseriet med mat som slängs, både i hemmen, i skolorna, på restauranger och i handeln. Dålig respekt men också brist på kunskap om vad ”bäst-för-dag” betyder.

Handeln slänger mat för cirka 20 miljarder per år!
Vi slänger mat från hemmen för 45 miljarder. Detta gör att varje löntagare måste jobba in 25 000 kronor i skattade pengar, vilket motsvarar i genomsnitt två månaders arbete - till vilken nytta?

Dessutom måste varje löntagare arbeta tre månader för att betala reklamen som få oss att köpa ännu mer som vi inte behöver. Alltså är vi upp i fem månader till ingen nytta.
Läs mer här >>

Läs TV 4s artikel samt se programmet direkt på länk här!
(Samt i annan version även i Nyheterna 19.00 den 10 maj: http://www.tv4.se/nyheter/ och där klickar du på TV och där väljer du Nyheterna och där 10:e kl 19.00.)
Detta nyhetsbrev skickar du enklast vidare genom att kopiera länken och klistra in den i ett mail.
Skicka vidare detta nyhetsbrev till alla dina vänner som har barn som vägra dricka mjölk efter "bäst före-dag"
Byt ut transfetterna
och rädda tusentals liv

Detta är kontentan av en undersökning som gjorts av forskare från Harvard and Wageningen University in the Netherlands. Rapporten är publicerad I New England Journal of Medicine (Vol. 354, pp. 1601-1613). Man konstaterar att den vetenskapliga litteraturen klart visar att transfetterna höjer det onda LDL- kolesterolet och sänker det goda HDL-kolesterolet. Vidare att konsumtion av transfetter ger en avsevärd potentiell risk men ingen uppenbar fördel.
Mängden industriella transfetter överstiger rejält också de naturliga transfetterna som finns i mjölkfett, varför det i första hand är de industriella man ska eliminera.

SKIS tycker att enklast löser man det genom att helt ta bort alla härdade och delvis härdade fetter.
Läs här hela artikeln av Stephen Daniells i nyhetsbrevet Food Navigator >>
Nu byter seriösa producenter
ut de härdade fetterna!

Cerealia, numera Lantmännen, har bekräftat att de tagit bort såväl härdade som delvis härdade och omestrade fetter ur en lång rad av sina bröd med märken som AXA, Schulstad, och Skogaholm. De brödsorter där denna förändring är genomförd är borttagna från vår lista över produkter som innehåller härdade/delvis härdade fetter >>
Diskussioner pågår också med Göteborgs Kex och förändringen pågår successivt.

Ett problem är att nytryck av förpackningar är en lång och dyr procedur. Det kan därför förekomma gamla förpackningar ännu en tid, men då gäller vad vi har publicerat i vår lista.
Vi är mycket glada efter mer än 10 års kamp för att få bort dessa industrifetter ur viktiga livsmedel och att seriösa företag lyssnar på konsumentkraven och att vi kan ha en uppriktig dialog med delar av näringslivet.
Forskare som varnat för Aspartam avfärdade av EFSA
EFSA är EUs vetenskapliga råd. Detta är en följetong, med skrämmande ingredienser.
Hade någon trott att myndigheterna skulle erkänna att de kan ha haft fel? De har ju försvarat aspartam i alla tider, vissa stora ekonomiska intressen har alltid skyddats och inte i konsumenternas intresse.

Vi har tidigare behandlat denna fråga och länge varit engagerade i debatten, läs mer här >>

Redan i december 2005 dök den nya forsknings-rapporten upp från Ramazzini Institute of Bologna och attackerades omedelbart av bransch-organisationen för artificiella sötningsmedel.
Läs mer här >>


EFSA kom med sitt yttrande i början av maj och Livsmedelsverket var snabbt ute (5 maj) och hakade på, man har ju alltid försvarat aspartam.
Läs mer här >>


Svenska Dagbladet kommenterade nyheten den 6 maj >>

Nu har SVD grävt ytterligare och presenterar en del intressanta fakta, som bara gör vår tveksamhet ännu större. Läs artikeln daterad 11 maj: ”Konsumentens bästa glöms bort”.

Intressant avslutning:
Innebär detta att aspartam är farligt? Nej, men det innebär, enligt Erik Millstone, att det finns en osäkerhet som är så stor att medlet aldrig skulle ha godkänts om man utgått ifrån vad som är bäst för konsumenten.
”Dagens Äppelbomb”
var en mediabomb

I förra SKN nr 27 hade vi en notis ”Dagens Äppelbomb – varken Smart eller Fresh”.

Vi uppgav också att vi inte då hade fått svar från ICA, som utmålats av media som enda handelsblock i Sverige som importerat dessa gasade och gamla äpplen.

Nu har svaret kommit och ICA intygar att de inte importerat några sådana äpplen utan det visar sig nu vara ett medialarm.
Läs mer här >>
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >