 |
Sistaminutennytt:
Livsmedelsverket
sprider dimridåer
Efter veckor av debatt i pressen om de härdade/delvis härdade
fetterna och de ingående industriella transfetterna har Livsmedelsverket
vikt sig, kan det tolkas. SLV offentliggjorde i går de tabeller
de hade om fettinnehåll i olika produktgrupper, där mängden
transfett framgår. Men ack vilken besvikelse! Man har ”bakat”
ihop alla transfetter, oberoende om de är naturliga eller industriellt
framställda. Tvärt emot mängder av forskning som
kommit sedan länge.
En vanlig konsument har ingen nytta av dessa tabeller, effekten
blir bara förvirrad och förtroendet för Livsmedelsverket
sjunker ytterligare. Läs
här på SLVs hemsida >>
Livsmedelsverkets agerande, att så här öppet hålla
fettindustrin (den som härdar fett) bakom ryggen, på
bekostnad av konsumenternas intressen för sund och säker
mat och för sin egen hälsa, är upprörande.
Debatten idag har hamnat i frågan om de naturliga transfetterna
är bättre eller lika dåliga som de industriellt
framställda, alltså en mycket invecklad fråga där
olika tolkningar står mot varandra och här gömmer
sig Livsmedelsverket bakom forskarnas oenighet.
Flertalet konsumenter har nog redan bestämt sig, vi väljer
bort de härdade och delvis härdade fetterna och produkter
som innehåller dessa. Här
finns bara vår hemsida att gå efter som namnger produkterna,
både tillverkare och produkt, vilket inte kan utläsas
av Livsmedelsverkets listor.
Enklaste
vägen att slippa de farligare (?SLV?) transfetterna är
att inte köpa produkter där det står i innehållsförteckningen
”delvis härdade” eller ”härdade”
fetter.
Även om det skulle visa sig
att de naturliga transfetterna är att jämställa
med de industriella transfetterna, gör vi inte fel att
välja de naturliga, de är i vart fall inte sämre,
vi har ätit dem i hela vårt liv, via smör,
mjölk och kött.
Sunda förnuftet är vi
konsumenter begåvade med, som väl är. Vi tar
därför inte onödiga risker genom att lyda Livsmedelsverket,
i denna förvirrade fråga. |
Läs också våra tidigare Snabba KonsumentNyheter
nr 28 och 26 |
 |
Mediastorm
om transfetter
Veckan har precis gått och en ovanligt frekvent aktivitet
i media har vi upplevt, om de härdade fetterna, fullhärdade
eller delvis härdade, samt transfetter som en obehaglig fettsyra
som bildas vid härdningen av vegetabiliska oljor.
Läs om mediabevakningen här >>
Livsmedelsverket fortsätter att försöka tuta i oss
konsumenter att det inte är någon skillnad på de
naturliga transfetterna som finns i mjölk, smör och ost,
citat: ”Det finns heller inget vetenskapligt
stöd för att skilja mellan de transfett som finns i t
ex mjölkfett eller de som kan bildas vid industriell härdning
av fetter.” Läs
hela avsnittet ”Hälsoeffekter av transfett” på
Livsmedelsverkets hemsida >>
I mars 2003 gjorde vi en sammanställning om de kända vetenskapliga
rönen, de är övertygande och Livsmedelsverket får
ursäkta att vi inte tror på eller ”lyder”
deras uppfattningar.
Läs
sammanställningen här (pdf) >>
SLV tappar bara förtroende genom
att alltid blanda ihop de olika transfetterna. Är det
det gamla ”hatet” för mjölkfetter och
smöret som man inte kan omvärdera? Dags nu
Livsmedelsverket att lägga skrämselpropagandan för
smör och mjölk på hyllan och tona ner marknadsföringen
av industrifetterna (margarin och andra blandningar i diverse
produkter, t o m Nyckelhålsmärkta!). |
|
 |
Stopp
för transfetter
i hälsomärkta varor
Den 13 maj hade Svenska Dagbladet en utförlig artikel om transfetterna
och händelseutvecklingen. Vår kampanj citerades och vårt
råd för enklaste åtgärder uppgavs: undvik
alla delvis härdade och härdade fetter så löser
vi konsumenter det enklast. Man hänvisade också
till vår svarta lista över produkter med dessa fetter.
Läs
artikeln här >> |
 |
|
 |
|
 |
 |
Något
nyttigt till studenten
Ge bort något som varar och är till nytta för den
blivande studenten! Du får ett specialerbjudande här,
ge bort boken KÖKSSKOLAN och ett års medlemskap i Sveriges
Konsumenter i Samverkan – allt för endast 200 kronor
inkl porto.
Gör
så här:
Sätt in 200 kronor på PlusGiro: 638 20 78-1
till Sveriges Konsumenter i Samverkan, ange medlemsskap
och vem prenumeration är till (ange namnet och
adress till den som vi ska registrera medlemskapet på). |
 |
Vi skickar
boken och medlemsbekräftelsen till dig som betalar,
så du får överlämna gåvan.
Läs
mer om Köksskolan här >> |
|
|
 |
Sucralos
– gjort på
socker, ja men klorerat
I reklamen säger man bara att det är gjort på
vanligt socker, men inte hur man gjort om det kemiskt. I ännu
en artikel av Professor Göran Petersson varnas för
effekterna, som ännu inte är undersökta. Både
EFSA, EUs livsmedelsmyndighet, och Livsmedelsverket har följt
USAs godkännande och det är ju en upprepning av
fallet Aspartam. |
 |
Vi som konsumentorganisation är
tydligen mer oroade för effekterna än vad Livsmedelsverket
är, som sätter företagens bästa före
försiktigheten med omtanke om konsumenternas bästa. |
Vi
skrev senast i december om Sucralos och uppmanade konsumenter
att meddela oss produkter som innehåller Sucralos. Vi uppmanade
samtidigt till bojkott och har lagt ut en list över produkter
som innehåller Sucralos. Hör av dig om du hittar flera!
Läs mer här >>
Läs
artikeln om Professor Göran Petersson i Barometern >>
Läs
Göran Peterssons öppna brev (pdf) >> |
 |
Världens
största handelskedja
Wal-Mart satsar nu hårt på ekologiska livsmedel
Det rör sig bland de stora handelsblocken. Tidigare rapporterade
vi att LIDL i Tyskland tar in ekologiska varor, NETTO har börjat
göra det i Sverige. Lågpriskedjorna har upptäckt
att de inte kan stänga den ekologiska trenden ute.
Wal-Mart säger sig vilja sälja ekologiska livsmedel för
bara 10 procent högre pris än de konventionella, de kallar
det för att demokratisera marknaden. Vissa som är engagerade
i den ekologiska produktionen ser en möjlighet att snabbt öka
den ekologiska arealen och att detta blir ett rejält genombrott
och inte längre rör sig om en nischprodukt. Andra ser
med oro en utveckling mot mindre stränga regler. Man kan heller
inte bortse från att Wal-Mart vill bättra på sin
dåliga image.
Intressant läsning, direkt i New
York Times >>
Se även BBCs
hemsida >>
När ska Willys ta upp denna idé? |
|
 |
Remiss
om märkning: konkurrens, konsumentinformation
och bättre EU regler
EUs förslag till nytt märkningsdirektiv har nu
publicerats efter uppdatering den 27 april och finns tillgängligt
för kommentarer även från allmänheten.
Du kan själv svara direkt, men vi inbjuder våra läsare
av SKN att medverka via oss, genom att komma in med kommentarer
och synpunkter. Ta chansen att påverka nu!
Du hittar dokumentet
på länk här >>
Där finns instruktioner och pdf-dokumentet kan skrivas
ut. Dokumentet är på 19 sidor och på engelska.
Med spänning väntar
vi få in en massa synpunkter, helst före den 5
juni för att hinna sammanställa svaret. |
|
 |
|