Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 29 - 18 maj 2006 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Sistaminutennytt:
Livsmedelsverket
sprider dimridåer


Efter veckor av debatt i pressen om de härdade/delvis härdade fetterna och de ingående industriella transfetterna har Livsmedelsverket vikt sig, kan det tolkas. SLV offentliggjorde i går de tabeller de hade om fettinnehåll i olika produktgrupper, där mängden transfett framgår. Men ack vilken besvikelse! Man har ”bakat” ihop alla transfetter, oberoende om de är naturliga eller industriellt framställda. Tvärt emot mängder av forskning som kommit sedan länge.

En vanlig konsument har ingen nytta av dessa tabeller, effekten blir bara förvirrad och förtroendet för Livsmedelsverket sjunker ytterligare. Läs här på SLVs hemsida >>

Livsmedelsverkets agerande, att så här öppet hålla fettindustrin (den som härdar fett) bakom ryggen, på bekostnad av konsumenternas intressen för sund och säker mat och för sin egen hälsa, är upprörande.

Debatten idag har hamnat i frågan om de naturliga transfetterna är bättre eller lika dåliga som de industriellt framställda, alltså en mycket invecklad fråga där olika tolkningar står mot varandra och här gömmer sig Livsmedelsverket bakom forskarnas oenighet.

Flertalet konsumenter har nog redan bestämt sig, vi väljer bort de härdade och delvis härdade fetterna och produkter som innehåller dessa. Här finns bara vår hemsida att gå efter som namnger produkterna, både tillverkare och produkt, vilket inte kan utläsas av Livsmedelsverkets listor.

Enklaste vägen att slippa de farligare (?SLV?) transfetterna är att inte köpa produkter där det står i innehållsförteckningen ”delvis härdade” eller ”härdade” fetter.

Även om det skulle visa sig att de naturliga transfetterna är att jämställa med de industriella transfetterna, gör vi inte fel att välja de naturliga, de är i vart fall inte sämre, vi har ätit dem i hela vårt liv, via smör, mjölk och kött.

Sunda förnuftet är vi konsumenter begåvade med, som väl är. Vi tar därför inte onödiga risker genom att lyda Livsmedelsverket, i denna förvirrade fråga.

Läs också våra tidigare Snabba KonsumentNyheter nr 28 och 26
Mediastorm om transfetter

Veckan har precis gått och en ovanligt frekvent aktivitet i media har vi upplevt, om de härdade fetterna, fullhärdade eller delvis härdade, samt transfetter som en obehaglig fettsyra som bildas vid härdningen av vegetabiliska oljor.
Läs om mediabevakningen här >>


Livsmedelsverket fortsätter att försöka tuta i oss konsumenter att det inte är någon skillnad på de naturliga transfetterna som finns i mjölk, smör och ost, citat: ”Det finns heller inget vetenskapligt stöd för att skilja mellan de transfett som finns i t ex mjölkfett eller de som kan bildas vid industriell härdning av fetter.”

Läs hela avsnittet ”Hälsoeffekter av transfett” på Livsmedelsverkets hemsida >>

I mars 2003 gjorde vi en sammanställning om de kända vetenskapliga rönen, de är övertygande och Livsmedelsverket får ursäkta att vi inte tror på eller ”lyder” deras uppfattningar.
Läs sammanställningen här (pdf) >>

SLV tappar bara förtroende genom att alltid blanda ihop de olika transfetterna. Är det det gamla ”hatet” för mjölkfetter och smöret som man inte kan omvärdera? Dags nu

Livsmedelsverket att lägga skrämselpropagandan för smör och mjölk på hyllan och tona ner marknadsföringen av industrifetterna (margarin och andra blandningar i diverse produkter, t o m Nyckelhålsmärkta!).
Stopp för transfetter
i hälsomärkta varor


Den 13 maj hade Svenska Dagbladet en utförlig artikel om transfetterna och händelseutvecklingen. Vår kampanj citerades och vårt råd för enklaste åtgärder uppgavs: undvik alla delvis härdade och härdade fetter så löser vi konsumenter det enklast. Man hänvisade också till vår svarta lista över produkter med dessa fetter. Läs artikeln här >>
Läs mer på vår hemsida:
www.konsumentsamverkan.se

Något nyttigt till studenten
Ge bort något som varar och är till nytta för den blivande studenten! Du får ett specialerbjudande här, ge bort boken KÖKSSKOLAN och ett års medlemskap i Sveriges Konsumenter i Samverkan – allt för endast 200 kronor inkl porto.
Gör så här:
Sätt in 200 kronor på PlusGiro: 638 20 78-1 till Sveriges Konsumenter i Samverkan, ange medlemsskap och vem prenumeration är till (ange namnet och adress till den som vi ska registrera medlemskapet på).
Vi skickar boken och medlemsbekräftelsen till dig som betalar, så du får överlämna gåvan.
Läs mer om Köksskolan här >>
Sucralos – gjort på
socker, ja men klorerat

I reklamen säger man bara att det är gjort på vanligt socker, men inte hur man gjort om det kemiskt. I ännu en artikel av Professor Göran Petersson varnas för effekterna, som ännu inte är undersökta. Både EFSA, EUs livsmedelsmyndighet, och Livsmedelsverket har följt USAs godkännande och det är ju en upprepning av fallet Aspartam.
Vi som konsumentorganisation är tydligen mer oroade för effekterna än vad Livsmedelsverket är, som sätter företagens bästa före försiktigheten med omtanke om konsumenternas bästa.

Vi skrev senast i december om Sucralos och uppmanade konsumenter att meddela oss produkter som innehåller Sucralos. Vi uppmanade samtidigt till bojkott och har lagt ut en list över produkter som innehåller Sucralos. Hör av dig om du hittar flera!
Läs mer här >>

Läs artikeln om Professor Göran Petersson i Barometern >>
Läs Göran Peterssons öppna brev (pdf) >>
Världens största handelskedja
Wal-Mart satsar nu hårt på ekologiska livsmedel

Det rör sig bland de stora handelsblocken. Tidigare rapporterade vi att LIDL i Tyskland tar in ekologiska varor, NETTO har börjat göra det i Sverige. Lågpriskedjorna har upptäckt att de inte kan stänga den ekologiska trenden ute.

Wal-Mart säger sig vilja sälja ekologiska livsmedel för bara 10 procent högre pris än de konventionella, de kallar det för att demokratisera marknaden. Vissa som är engagerade i den ekologiska produktionen ser en möjlighet att snabbt öka den ekologiska arealen och att detta blir ett rejält genombrott och inte längre rör sig om en nischprodukt. Andra ser med oro en utveckling mot mindre stränga regler. Man kan heller inte bortse från att Wal-Mart vill bättra på sin dåliga image.

Intressant läsning, direkt i New York Times >>
Se även BBCs hemsida >>
När ska Willys ta upp denna idé?
Remiss om märkning:
konkurrens, konsumentinformation och bättre EU regler
EUs förslag till nytt märkningsdirektiv har nu publicerats efter uppdatering den 27 april och finns tillgängligt för kommentarer även från allmänheten.

Du kan själv svara direkt, men vi inbjuder våra läsare av SKN att medverka via oss, genom att komma in med kommentarer och synpunkter. Ta chansen att påverka nu!
Du hittar dokumentet på länk här >>
Där finns instruktioner och pdf-dokumentet kan skrivas ut. Dokumentet är på 19 sidor och på engelska.

Med spänning väntar vi få in en massa synpunkter, helst före den 5 juni för att hinna sammanställa svaret.
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >