 |
Göteborgs Kex felaktigt
utmålade i media om innehåll av transfetter i
sina produkter |
Nyligen publicerades i media Livsmedelsverkets summariska och gamla
testresultat över förekomsten av transfetter. Dels visade
de inte på enskilda fabrikat, förutom för smör
och Bregott. Dels var det gamla siffror, som till stor del inte
är korrekta längre. Vad värre var innehöll listorna
även produkter med naturliga, animala transfetter, som inte
alls ska jämföras med de industriellt härdade fetterna
och deras transfetter. Vi har aldrig som konsumentorganisation krävt
att de naturliga transfetterna ska tas bort, inte heller har Danmark
krävt det, gränsvärdet där gäller bara
de industriella transfetterna.
Under en längre tid har Göteborg Kex successivt tagit
bort såväl delvis härdade (innehåller transfetter)
som härdade fetter. Gamla förpackningar kan fortfarande
förekomma, det har vi förståelse för. Läs
mer här >> |
 |
Sveriges
Konsumenter i Samverkan har i ett öppet brev till Regeringen
krävt översyn av direktiven till Livsmedelsverket
Sveriges Konsumenter i Samverkan har i ett öppet brev till
Regeringen begärt en omgående översyn av direktiven
till Livsmedelsverket eftersom man hotar både hela det svenska
jordbruket och konsumenternas hälsa.
Livsmedelsverket har genom sin hantering
av frågan om de härdade (delvis härdade och
fullhärdade industrifetterna), samt sina kostrekommendationer
och envisa påstående att inget skiljer de naturliga
transfetter som förekommer i smör och mjölk
och de farliga transfetterna, som finns i de delvis härdade
fetterna, uppenbart hotat det svenska jordbruket och konsumenternas
hälsa |
- Vi kan inte se att Livsmedelsverket
uppfyller sitt mandat att arbeta för konsumenternas bästa,
när man med alla medel uppmanar konsumenterna att både
minska sin konsumtion av mättade fetter och samtidigt tillåter
industrifetter med skadliga transfetter, t o m i nyckelhålsmärkta
produkter, säger Bengt Ingerstam, ordförande i
den svenska fristående och från politiska partier och
näringslivsintressen oberoende konsumentorganisationen Sveriges
Konsumenter i Samverkan.
Läs
det öppna brevet här >> |
 |
Vad
ger vi våra barn
att äta och dricka?
Det är skrämmande att se hur industrin satsar in sig på
våra barn, de unga och utnyttjar deras (eller föräldrarnas)
rädsla för socker. Ingen av produkterna behövs. Har
inte Coca Cola, ketchup, yoghurt med frukt det gemensamt att det
är produkter riktade till unga och stressade föräldrar,
ovetande skräpmatskonsumenter?
Nu kommer det mera! O´boy chokladdryck
från Kraft Food och Risifrutti från Procordia,
den senare med (ja jag hoppade högt när jag såg
det) Kajsa Bergqvist som förtroendeingivande garant för
att det är en bra produkt, alla med Sukralos sötningsmedel. |
Läs
mer här >> |
 |
|
 |
 |
|
 |
Enkät
om förtroendet för Livsmedelsverket
Vi vill gärna snabbt kartlägga hur förtroendet för
Livsmedelsverket har förändrats den senaste tiden
Främst är det med bakgrunden
av den omfattande mediadebatten och agerandena i frågan
härdade/delvis härdade fetter och transfetterna
såväl i animaliska fetter som i de delvis härdade
fetterna, det vi kallar industriella transfetter. |
I den uppdaterade
listan över artiklar i media i frågan finns även
Livsmedelsverkets inlägg med, så det går lätt
att följa händelseförloppet.
|
 |
Bäst-före-dag
inte lätt
Vi kommer att lägga ut mer om bäst-före-dag,
både hur det ska se ut och hur man ska tolka det. Här
ett dåligt exempel tills vidare, en vildsvinskorv som
håller till 30 juni 2030, eller? |
 |
Datum på livsmedel ska anges dag-mån-år. Köpte
korven i början av maj så troligen skulle det ha stått
30-06-06 om den hade varit korrekt märkt. |
 |
Aktionsplan
för mer
ekologisk mat ska tas fram
Regeringen har gett Ekologiskt Forum med sin bas i Kungliga Skogs-
och lantbruksakademin (KSLA) i uppdrag att ta fram en aktionsplan
för hur regeringens nya mål för ekologisk produktion
och konsumtion ska kunna uppnås.
Enligt målen ska 20 procent av jordbruksmarken vid utgången
av 2010 ha ekologiskt certifierad odling och inriktningen är
att den offentliga konsumtionen ska öka till 25 procent.
För att ta fram aktionsplanen får KSLA 1,5 miljoner av
regeringen och Kocklandslaget får 650.000 kronor för
att ta fram ett utbildningsmaterial och genomföra en utbildningssatsning
i regi av Svenska Kockars förening.
Läs pressmeddelandet i sin helhet här >>
Mer
om ekologisk produktion på regeringens hemsida >>
|
 |
Post&Telestyrelsen
har webbsida för ”konsumentinformation”
PTS har en omfattande Internet-tjänst med både
nyttig och neutral konsumentinformation inom området telefoni,
mobil och bredband.
Läs
mer här >> |
 |
|