Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 32- 30 juni 2006 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Fokus på märkning
Detta nyhetsbrev blir ovanligt långt, men också speciellt fokuserat på märkning, förutsättningen för att vi ska kunna välja rätt. Hoppas ni får läsning som räcker hela semestern! Håll också ögonen öppna nu i sommar när ni handlar.

Detta nyhetsbrev blir också basen för en större skrift om just konsumenternas viktigaste verktyg – köpkraften och märkningen. Vi samlar ihop det nu inför hösten under den nya slogan:

"Konsumenter med muskler på marknaden"
Sockerskandal i spåren
av fotbolls VM

12 europeiska konsumentorganisationer uppvaktar FIFA
Nestlé har köpt rätten att marknadsföra sina frukostflingor med användandet av FIFA-symbolen. FIFA är det internationella fotbollsförbundet. Man kallar flingorna ”officiellt licensierade frukostflingor”. Det är flingor med 35,4 procent socker! Flingorna kostar (extrapris) 29:90 per 350 g, vilket gör 85,42 kr/kg.
Rent socker kostar runt 9 kr/kg vilket betyder att man tar nästan 10 gånger så mycket för den tredjedel som är socker. Flingorna brukar kosta runt 20 kr/kg (osockrade) och kostar nu drygt 4 gånger så mycket för de andra två tredjedelarna i paketet. Det gäller att ”bygga varumärken!”

Läs mer här och pressinformationen samt brevet till FIFA >>
Konsumentministern kallade på handeln och producenterna

Diskussionerna om ursprungsmärkning har pågått länge, men inget har hänt från näringslivets sida. Konsumentminister Ann-Christin Nykvist kallade då företrädare för näringslivet och konsumentorganisationerna till en dialog den 27 juni och mötet var synnerligen välbesökt. Lokalen var proppad och folk satt längs väggarna. Ministern inledde med en översikt och kritiserade skarpt både handel och producenter för att det går så trögt och så lite har hänt. Läs mer om mötets utveckling >>
VVV - Vi Vill Veta

”Vi vill veta för att välja”
, var namnet på kampanjen vi lanserade till den Internationella Konsumentdagen 15 mars 2000. Läs uppropet här. En folder V V V togs fram och har spritts sedan dess. Ta ner den direkt här från vår hemsida.

Frågan om märkning har inte dött ut, utan snarare accelererat. Läs i annat avsnitt om konsumentministerns initiativ häromdagen då handel och producenter kallades in till Jordbruks- departementet för en ökad press på näringslivet att bli bättre, speciellt på ursprungsmärkning.

Dags nu att ta chansen att stärka den fristående och obundna konsumentorganisationen, så våra krav syns och hörs tydligare. Därför den nya slogan:

"Konsumenter med muskler på marknaden"
Kapten Royal Laxfilé
– ännu ett laxfall


Det är imponerande hur svårt det är att märka rätt. Vad som helst får inte kallas lax. COOP/Konsum verkar dessutom lyckats hitta alla avarterna. Här är ett ytterligare fall. Denna gång från Konsum i Hultsfred. Läs mer och se bilder >>
Läs mer på vår hemsida:
www.konsumentsamverkan.se

LOGISKT att märka
Ingen ifrågasätter att du ska betala för det du valt att köpa. Men det verkar inte lika logiskt för näringslivet att vi också ska få veta vad vi köper.

Alla reagerar vi ju för de upprepade torsdagserbjudandena för 39:90 och all reklam som dränker oss. Läs förresten vad reklamen kostar här. 39:90 säger inget om produkten, dess egenskaper eller hur den producerats. Bara att ”det här är ditt val inför helgen, billigt, ett tillfälle, så slipper du tänka”.

Vårt råd till både handel och producenter:
MÄRK bättre!

Dra ner 25 procent på den prisfokuserade reklamen och lägg det på en bättre märkning och upplysning om kvalitet och produktegenskaper, så kommer utvecklingen att revolutioneras och gå i en hållbar riktning.
Nu ska det märkas
Märkning har varit en viktig fråga sedan länge. Redan på Konsument-Riksdagen 1987 fastställdes ett 10-punktsprogram, varav ett var ”Mer saklig information än bara prisinformation”. Konsument-Forum, medlemsorganisation i SKIS, ställde kraven 1995 i uppropet ”Nu ska det märkas” och listade upp många krav, alltmer aktuella. Läs mera här >>
Grattis COOP i Växjö
till bottennappet

Nu har ni verkligen hittat något nytt, ”engångslax”. Med det menar vi att man bara köper den en gång, en gång räckte. Stilla havslax låter bättre än Hundlax eller Chumlax, som är de korrekta handels-beteckningarna, på latin heter den Oncorhynchus keta. Den riktiga laxen heter Salmo salar.
Läs mer här >>
Usprungsmärkning räcker inte
Visst upplever vi konsumenter det som mycket viktigt med ursprungsmärkning för främst kött, fågel, ägg beroende på de många skandalerna, men kravet för frukt och grönt är lika stort och de flesta vill veta varifrån produkterna kommer. Men det finns så mycket mera som vi kräver att det märks bättre. Datum, produktionssätt, allergener, vem som har producerat, ev användning av GMO och bestrålning m m. Vill du fördjupa dig i frågan kan du hitta massor av material på vår hemsida under kampanjen ”Märkning – ett krav för valfrihet”, samt speciellt om GMO här.
Findus fiskpinnar ursprung:
”Färskt från havet”

Ett paket blev tre. Mycket bilder och reklam, men inte mycket information om fiskens ursprung. Se runda märket som anger: ”Färskt från havet”. Det räcker inte Findus!
Läs mera här >>
Å så några
goda nyheter…

Klicka här för mer info >>
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >