 |
Nu
är vi igång igen
Efter ett välbehövligt sommaruppehåll under
juli är vi nu i farten igen och här kommer höstens/sensommarens
första Snabba KonsumentNyheter, SKN 33. Material finns
i överflöd men vi har valt att fokusera på
vad vår mat innehåller, vad den kostar och en
del om riskerna.
Det har larmats i media om att våra livsmedel inte innehåller
det vi trodde och charkdisken har hängts ut som ”cancerkälla”.
Jag har njutit av alternativa mackor i sommar, med fullkornsbröd
med salladsblad, majonnäs (i st f Bregott) och skivade
tomater eller mackor med Bregott (i st f Becel) med skivade
kalla kokta färskpotatisar med hackad slätbladig
persilja, flingsalt och nymald vitpeppar på. Här
finns ingen plats för fet medvurst. Inte ens rökt
skinka för 220 kr/kg.
Det finns alternativ men det är också dags för
en ”resning” bland konsumenterna. Därför
uppmanar vi er att ta mer aktiv del nu i några av dagens
avsnitt. Mer om flera initiativ i nästa nummer. Passa
på nu att sprida detta nummer till vänner och bekanta,
så det blir en stor och massiv resning bland ”offren”
för de som mest utsuger oss och utsätter oss för
riskerna. Det är ju vi som betalar. |
|
 |
"Trist
test, COOP!"
Det är
högaktuellt att vi konsumenter börjar bygga upp
ett nätverk med egna testpaneler för olika produkter.
Det finns en uppsjö av olika tester i olika tidningar
och även företagens egna test- och smakpaneler.
Det vimlar av dem. Men kan vi lita på dem? |
 |
Detta är ett exempel på en produkt, som jag nyss testade.
Det är alltså mina personliga synpunkter, men det vore
trevligt om vi hade en panel, för att få objektivitet.
COOP Vardagsrätt, Köttbullar
Pris 29:90. Vikt 400 gram, alltså kilopris 74:75, varav potatis
och morötter 50 procent (som jag inte gärna skulle betala
det priset för!) och 50 procent köttbullar med sås
och lingon (inte heller värt 74:75!). Trist plasttallrik i
svart, med två fack, var ingen höjdare. Läs
mer här >> Läs
mer om produkttester här >>
/Bengt Ingerstam,
Ordförande Sveriges Konsumenter i Samverkan |
 |
Nestlés
sockerbomb
i FIFA skepnad
I förra SKN
nr 32 uppmärksammade vi skandalen med att marknadsföra
frukostflingor med FIFA-logon och fotbollsmotiv, självklart
riktat till barn.
Nu har vi hittat produkten även hos Willys, till priset 24:90,
medan Konsum tog 29:90. Detta i sig är en intressant upptäckt
då det skiljer 5 kr på samma paket mellan två
butiker, d v s 14:28 per kg.
Det går alltså att tjäna pengar på att veta
hur priserna ligger i de olika butikerna, samtidigt som man ska
veta vad man köper. Vi behöver inte ”barnmat”
med 34,5 procent socker.
Vi sätter i höst fart igen på våra ”Konsumentvänliga
prisjämförelser KPJ” och vänder oss till
er läsare, spridda runt om i landet, för att medverka.
Börja med att meddela ditt intresse att medverka.
Vi har nu också tillskrivit Svenska Fotbollsförbundet
i frågan och ska ta upp debatten mera tydligt nu om idrottsmännens
sponsringsavtal för olämpliga och direkt skadliga produkter.
Du kan läsa mer om detta här i nyhetsbrevet. Kajsa Bergqvist
som lånat sig till marknadsföringen av Risifrutti med
sucralos har vi tidigare tagit upp i SKN
30.
Det finns en flod av mindre hälsosamma
produkter som det är dags att ifrågasätta
om idrottsmän ska skylta med. Vad sägs, reagerar
du? Skicka då in dina synpunkter till oss, så
hjälps vi åt att ta tag i denna fråga. |
|
 |
Danisco
skakat av sockerdebatten
Danisco, är
”Sockerbolaget” som haft monopol på sockermarknaden
i Sverige. Nu har man ”produktutvecklat”! Man
lanserar en ny produkt som heter Sweet & Less med tillsats
av, hör och häpna, ett artificiellt sötningsmedel
baserat på aspartam och acesulfamkalium.
Man har blandat råsocker med sötningsmedel för
att ”ge ökad sötma med mindre kalorier”.
Har man tagit intryck av sockerdebatten? |
 |
Jovisst. Men till vilket pris? Smart kan man kalla det, men det
är chockerande. Läs
mer och se bilder här >> |
 |
|
 |
 |
|
 |
Falsk
ursprungsmärkning
orsakade magsjuka
Fyra personer i Svedala blev i helgen magsjuka efter att ha ätit
lammkotletter som bjudit ut av Ica-butiken som färskt, svenskt
kött. I själva verket var det lammkotletter från
Nya Zeeland som i fryst skick skulle ha passerat bäst-före-datum
den 24 juli.
SKIS
kommentar: Det är märkligt att respekten
för oss konsumenter och vår hälsa har så
låg prioritet.
Det handlar ju om LIVSMEDEL och inte dödsmedel. Dessutom
ska man inte bryta mot lagen. Det gäller både butiken
och leverantören till butiken. |
Läs mer här >> Läs
notisen direkt i Land Lantbruk >> |
 |
Genmodifierad
mat
ingen succé inom EU
EU Kommissionen har i sin senaste undersökning, den så
kallade EUROBAROMETERN, kartlagt konsumenternas inställning
till genmodifierade livsmedel. 25 000 medborgare har tillfrågats.
En majoritet av de svarande anser att genmodifierad mat är
moraliskt oacceptabelt, riskabelt och utan nytta. Läs
ett referat från ATL här >> |
 |
Ska
idrotten vara reklampelare
för ohälsosamma produkter?
I samband med uppmärksammandet av frukostflingorna med FIFA-logon
och 34,5 procent socker i förra SKN
32 tillskrev vi också Svenska Fotbollsförbundet i
frågan och ska ta upp debatten mera tydligt nu om idrottsmännens
sponsringsavtal för olämpliga och direkt skadliga produkter.
Kajsa Bergqvist som lånat sig till marknadsföringen av
Risifrutti sötad med Sucralos har vi tidigare haft uppe i SKN
30 - klicka här.
Det finns en flod av mindre hälsosamma
produkter som det är dags att ifrågasätta
om det etiska med att idrottsmän ska göra reklam
för. Vad sägs om Red Bull? Reagerar du? Skicka då
in dina synpunkter, så hjälps vi åt att ta
tag i denna fråga. Kontakta
oss >> |
Läs brevet till Svenska Fotbollförbundet här >>
Läs
mer om Frukostflingorna och FIFA-logon >>
|
 |
Koppling
mellan charkuteriprodukter och magcancer
Ökad konsumtion av charkuteriprodukter som bacon, korv och
rökt skinka ökar risken för magsäckcancer,
visar ny forskning från Karolinska Institutet. En kartläggning
av ett stort antal studier inom området gör klart att
risken att drabbas av magsäckscancer ökar med mellan
15 och 38 procent vid en ökad konsumtion av charkuteriprodukter
med ungefär en halv portion om dagen. Magsäckscancer
står idag för nästan tio procent av det totala
antalet dödsfall i cancer.
Media har i veckan uppmärksammat denna rapport och här
finns en kortversion så du kan läsa den själv
på Karolinska
Institutets hemsida
Bland annat finns nitrit
med i diskussionen. Vi kommer nästa vecka med frågan:
Hur kan EU Kommissionen då godkänna nitrit i ekologiska
livsmedel? |
|
 |
Sucralose
ifrågasätts av
Whole Foods i USA
Whole Foods
är världens ledande butikskedja med tonvikt på
naturliga och ekologiska livsmedel med butiker främst
i USA men även i England. |
 |
Man har i sin policy klart deklarerat att Sucralos inte ingår
i deras produkter och analyserar grundligt på sin hemsida
varför man är tveksamma.
Argumentet att Sucralose är godkänt
av FDA, svenska Livsmedelsverket och EFSA inom EU väger
inte särskilt tungt i jämförelse med Whole
Foods ställningstagande, som vi konsumenter upplever
att de inte skyddar stora ekonomiska producentintressen på
konsumenternas bekostnad. |
Jag, Bengt Ingerstam, hade glädjen att besöka en av deras
affärer under ett besök i Washington 2005 och blev mäkta
imponerad. Läs
mer och se bilder här >> |
 |
|