Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 33 - 04 augusti 2006 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Nu är vi igång igen
Efter ett välbehövligt sommaruppehåll under juli är vi nu i farten igen och här kommer höstens/sensommarens första Snabba KonsumentNyheter, SKN 33. Material finns i överflöd men vi har valt att fokusera på vad vår mat innehåller, vad den kostar och en del om riskerna.

Det har larmats i media om att våra livsmedel inte innehåller det vi trodde och charkdisken har hängts ut som ”cancerkälla”.
Jag har njutit av alternativa mackor i sommar, med fullkornsbröd med salladsblad, majonnäs (i st f Bregott) och skivade tomater eller mackor med Bregott (i st f Becel) med skivade kalla kokta färskpotatisar med hackad slätbladig persilja, flingsalt och nymald vitpeppar på. Här finns ingen plats för fet medvurst. Inte ens rökt skinka för 220 kr/kg.

Det finns alternativ men det är också dags för en ”resning” bland konsumenterna. Därför uppmanar vi er att ta mer aktiv del nu i några av dagens avsnitt. Mer om flera initiativ i nästa nummer. Passa på nu att sprida detta nummer till vänner och bekanta, så det blir en stor och massiv resning bland ”offren” för de som mest utsuger oss och utsätter oss för riskerna. Det är ju vi som betalar.
"Trist test, COOP!"
Det är högaktuellt att vi konsumenter börjar bygga upp ett nätverk med egna testpaneler för olika produkter.
Det finns en uppsjö av olika tester i olika tidningar och även företagens egna test- och smakpaneler. Det vimlar av dem. Men kan vi lita på dem?

Detta är ett exempel på en produkt, som jag nyss testade. Det är alltså mina personliga synpunkter, men det vore trevligt om vi hade en panel, för att få objektivitet.

COOP Vardagsrätt, Köttbullar
Pris 29:90. Vikt 400 gram, alltså kilopris 74:75, varav potatis och morötter 50 procent (som jag inte gärna skulle betala det priset för!) och 50 procent köttbullar med sås och lingon (inte heller värt 74:75!). Trist plasttallrik i svart, med två fack, var ingen höjdare.

Läs mer här >>
Läs mer om produkttester här >>

/Bengt Ingerstam,
Ordförande Sveriges Konsumenter i Samverkan
Nestlés sockerbomb
i FIFA skepnad

I förra SKN nr 32 uppmärksammade vi skandalen med att marknadsföra frukostflingor med FIFA-logon och fotbollsmotiv, självklart riktat till barn.
Nu har vi hittat produkten även hos Willys, till priset 24:90, medan Konsum tog 29:90. Detta i sig är en intressant upptäckt då det skiljer 5 kr på samma paket mellan två butiker, d v s 14:28 per kg.

Det går alltså att tjäna pengar på att veta hur priserna ligger i de olika butikerna, samtidigt som man ska veta vad man köper. Vi behöver inte ”barnmat” med 34,5 procent socker.

Vi sätter i höst fart igen på våra ”Konsumentvänliga prisjämförelser KPJ” och vänder oss till er läsare, spridda runt om i landet, för att medverka. Börja med att meddela ditt intresse att medverka.

Vi har nu också tillskrivit Svenska Fotbollsförbundet i frågan och ska ta upp debatten mera tydligt nu om idrottsmännens sponsringsavtal för olämpliga och direkt skadliga produkter. Du kan läsa mer om detta här i nyhetsbrevet. Kajsa Bergqvist som lånat sig till marknadsföringen av Risifrutti med sucralos har vi tidigare tagit upp i SKN 30.

Det finns en flod av mindre hälsosamma produkter som det är dags att ifrågasätta om idrottsmän ska skylta med. Vad sägs, reagerar du? Skicka då in dina synpunkter till oss, så hjälps vi åt att ta tag i denna fråga.
Danisco skakat av sockerdebatten
Danisco, är ”Sockerbolaget” som haft monopol på sockermarknaden i Sverige. Nu har man ”produktutvecklat”! Man lanserar en ny produkt som heter Sweet & Less med tillsats av, hör och häpna, ett artificiellt sötningsmedel baserat på aspartam och acesulfamkalium.

Man har blandat råsocker med sötningsmedel för att ”ge ökad sötma med mindre kalorier”.

Har man tagit intryck av sockerdebatten?
Jovisst. Men till vilket pris? Smart kan man kalla det, men det är chockerande. Läs mer och se bilder här >>
Läs mer på vår hemsida:
www.konsumentsamverkan.se

Falsk ursprungsmärkning
orsakade magsjuka

Fyra personer i Svedala blev i helgen magsjuka efter att ha ätit lammkotletter som bjudit ut av Ica-butiken som färskt, svenskt kött. I själva verket var det lammkotletter från Nya Zeeland som i fryst skick skulle ha passerat bäst-före-datum den 24 juli.

SKIS kommentar: Det är märkligt att respekten för oss konsumenter och vår hälsa har så låg prioritet.
Det handlar ju om LIVSMEDEL och inte dödsmedel. Dessutom ska man inte bryta mot lagen. Det gäller både butiken och leverantören till butiken.

Läs mer här >>

Läs notisen direkt i Land Lantbruk >>
Genmodifierad mat
ingen succé inom EU

EU Kommissionen har i sin senaste undersökning, den så kallade EUROBAROMETERN, kartlagt konsumenternas inställning till genmodifierade livsmedel. 25 000 medborgare har tillfrågats. En majoritet av de svarande anser att genmodifierad mat är moraliskt oacceptabelt, riskabelt och utan nytta. Läs ett referat från ATL här >>
Ska idrotten vara reklampelare
för ohälsosamma produkter?

I samband med uppmärksammandet av frukostflingorna med FIFA-logon och 34,5 procent socker i förra SKN 32 tillskrev vi också Svenska Fotbollsförbundet i frågan och ska ta upp debatten mera tydligt nu om idrottsmännens sponsringsavtal för olämpliga och direkt skadliga produkter. Kajsa Bergqvist som lånat sig till marknadsföringen av Risifrutti sötad med Sucralos har vi tidigare haft uppe i SKN 30 - klicka här.

Det finns en flod av mindre hälsosamma produkter som det är dags att ifrågasätta om det etiska med att idrottsmän ska göra reklam för. Vad sägs om Red Bull? Reagerar du? Skicka då in dina synpunkter, så hjälps vi åt att ta tag i denna fråga. Kontakta oss >>

Läs brevet till Svenska Fotbollförbundet här >>

Läs mer om Frukostflingorna och FIFA-logon >>
Koppling mellan charkuteriprodukter och magcancer
Ökad konsumtion av charkuteriprodukter som bacon, korv och rökt skinka ökar risken för magsäckcancer, visar ny forskning från Karolinska Institutet. En kartläggning av ett stort antal studier inom området gör klart att risken att drabbas av magsäckscancer ökar med mellan 15 och 38 procent vid en ökad konsumtion av charkuteriprodukter med ungefär en halv portion om dagen. Magsäckscancer står idag för nästan tio procent av det totala antalet dödsfall i cancer.

Media har i veckan uppmärksammat denna rapport och här finns en kortversion så du kan läsa den själv på Karolinska Institutets hemsida

Bland annat finns nitrit med i diskussionen. Vi kommer nästa vecka med frågan: Hur kan EU Kommissionen då godkänna nitrit i ekologiska livsmedel?
Sucralose ifrågasätts av
Whole Foods i USA

Whole Foods är världens ledande butikskedja med tonvikt på naturliga och ekologiska livsmedel med butiker främst i USA men även i England.

Man har i sin policy klart deklarerat att Sucralos inte ingår i deras produkter och analyserar grundligt på sin hemsida varför man är tveksamma.

Argumentet att Sucralose är godkänt av FDA, svenska Livsmedelsverket och EFSA inom EU väger inte särskilt tungt i jämförelse med Whole Foods ställningstagande, som vi konsumenter upplever att de inte skyddar stora ekonomiska producentintressen på konsumenternas bekostnad.

Jag, Bengt Ingerstam, hade glädjen att besöka en av deras affärer under ett besök i Washington 2005 och blev mäkta imponerad. Läs mer och se bilder här >>
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >