 |
Nytt
avsnitt "produkttester" kommer nu på
hemsidan
Det blir både våra egna och länk till andra
tidningar eller organisationer. Ingen av oss har alla Sveriges
dags- fack- eller veckotidningar och kommer heller inte ihåg
var vi läst en viss test, just när vi skulle behöva
den. Till
produkttester >>
Tillsammans kan vi bevaka, katalogisera och länka till
alla tester i olika tidningar och tillhandahålla en
bra sammanställning. Skicka oss det du hittar! Vi börjar
här i SKN 34 med kräftorna, och t ex osthyvlar
hittar du här >> |
|
 |
Vegetabiliska
fetter, vaddå?
I Radions Ekonyheter den 8 augusti 2006 togs frågan upp om
de vegetabiliska fetterna. Se
notis på hemsidan >>
Det är ju ett samlingsnamn för fetter utvunna ur vegetabilier,
fröer eller frukter. Innehållet varierar kraftigt vad
fetternas egenskaper beträffar, t ex fleromättade, enkelomättade
och mättade fettsyror. Men också innehåll av t
ex Omega 3, som just nu marknadsföres urskiljningslöst.
Läs
mer >>
En period skulle allt vara fleromättat, tills man upptäckte
att det fanns nackdelar, då gled intresset över till
enkelomättade medan fortfarande de mättade fetterna var
tabu. Senare rön omvärderar nu dessa. Bl a i artikel
i Science.
Svara
på Enkät
Vi har länge krävt att ursprunget (sorten)
av de vegetabiliska fetterna anges på produkten
Nu gör vi en enkät bland våra läsare
och hoppas denna ska ge större tyngd bakom konsumenternas
rättmätiga krav på att få korrekt information.
Svara före den 15 augusti!
Till
enkäten >> |
|
 |
Engelska
handelskedjorna
kastar ut de härdade fetterna
Intressant att notera att handeln i England har tagit initiativet.
Här i Sverige har vi, Sveriges Konsumenter i Samverkan, fått
driva kampanjen utan uppbackning av vare sig handeln eller Livsmedelsverket.
Redan i november 2005 meddelade Marks & Spencer att man helt
plockar bort härdade fetter (delvis härdade med transfetter
eller fullhärdade). Nu i augusti 2006 meddelas att alla livsmedelskedjorna
i England tar bort dessa industriellt processade fetter i sina egna
produkter. I Sverige har många av de stora producenterna (utom
kedjornas EMV), lyssnat på vår kampanj och vår
”svarta
lista” har uppenbarligen gjort nytta. Se resultatet på
gröna
listan.
Läs
mer om härdat fett >>
Läs artiklar i Foodnavigator: Marks
& Spencer bans hydrogenated fats >> UK
supermarkets vow to kick out trans fats >> |
 |
|
 |
 |
|
 |
Sanningen
om den verkliga
bekämpningsmedelsanvändningen
- ett hårt slag mot GM-industrin
Bönderna använder nu lika stor mängd pesticider vid
GM-odling (genmodifierade grödor) som konventionell odling
rapporterar tidningen Independent, efter en offentliggjord amerikansk
forskningsrapport. Läs
mer här >> |
 |
Kräfttester
– veckans mest testade
Höstmörkret börjar lägga sig allt tidigare på
kvällarna och då smakar kräftorna som bäst.
Men vilket märke är bäst? Efter att ha lusläst
en massa tester i olika tidningar och själv provat 5 olika
paket, är det ett enda virrvarr. Alltså kokar jag om
dem, oavsett tidningarnas tester. Mitt
recept >>
Men så kom Aftonbladet, torsdagen den 10 augusti, med testernas
test, d v s med ett genomsnitt av 7 olika tidningars tester. Något
närmare sanningen kom man kanske då. Men stora skillnader
kunde noteras.
Här några länkar, men du hittar säkert flera:
Läs
också vårt test ”Kräftgång”
där vi också tog hänsyn till den skalade vikten,
som varierade! |
 |
Charkprodukter
utpekas som cancerrisk
Charkprodukter
är ofta saltade, rökta (tillsatt arom!) eller tillsatta
nitrit. Karolinska Institutet och Institutionen för miljömedicin
där gjorde en meta-analys och |
 |
fann en påtaglig ökning (15-38
procent) av risken för magsäckscancer vid en ökad
konsumtion med 30 gram per dag. Vad kan vi göra då? Jo
nu kommer ett tips om en frukostmacka med lite hälsosammare
pålägg. Läs
mer >>
Se recept >> |
 |
|