Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 34 - 11 augusti 2006 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Nytt avsnitt "produkttester" kommer nu på hemsidan
Det blir både våra egna och länk till andra tidningar eller organisationer. Ingen av oss har alla Sveriges dags- fack- eller veckotidningar och kommer heller inte ihåg var vi läst en viss test, just när vi skulle behöva den. Till produkttester >>

Tillsammans kan vi bevaka, katalogisera och länka till alla tester i olika tidningar och tillhandahålla en bra sammanställning. Skicka oss det du hittar! Vi börjar här i SKN 34 med kräftorna, och t ex osthyvlar hittar du här >>
Vegetabiliska fetter, vaddå?
I Radions Ekonyheter den 8 augusti 2006 togs frågan upp om de vegetabiliska fetterna. Se notis på hemsidan >>

Det är ju ett samlingsnamn för fetter utvunna ur vegetabilier, fröer eller frukter. Innehållet varierar kraftigt vad fetternas egenskaper beträffar, t ex fleromättade, enkelomättade och mättade fettsyror. Men också innehåll av t ex Omega 3, som just nu marknadsföres urskiljningslöst. Läs mer >>

En period skulle allt vara fleromättat, tills man upptäckte att det fanns nackdelar, då gled intresset över till enkelomättade medan fortfarande de mättade fetterna var tabu. Senare rön omvärderar nu dessa. Bl a i artikel i Science.
Svara på Enkät
Vi har länge krävt att ursprunget (sorten)
av de vegetabiliska fetterna anges på produkten

Nu gör vi en enkät bland våra läsare och hoppas denna ska ge större tyngd bakom konsumenternas rättmätiga krav på att få korrekt information. Svara före den 15 augusti!
Till enkäten >>
Engelska handelskedjorna
kastar ut de härdade fetterna

Intressant att notera att handeln i England har tagit initiativet. Här i Sverige har vi, Sveriges Konsumenter i Samverkan, fått driva kampanjen utan uppbackning av vare sig handeln eller Livsmedelsverket.

Redan i november 2005 meddelade Marks & Spencer att man helt plockar bort härdade fetter (delvis härdade med transfetter eller fullhärdade). Nu i augusti 2006 meddelas att alla livsmedelskedjorna i England tar bort dessa industriellt processade fetter i sina egna produkter. I Sverige har många av de stora producenterna (utom kedjornas EMV), lyssnat på vår kampanj och vår ”svarta lista” har uppenbarligen gjort nytta. Se resultatet på gröna listan.

Läs mer om härdat fett >>
Läs artiklar i Foodnavigator:
Marks & Spencer bans hydrogenated fats >>
UK supermarkets vow to kick out trans fats >>
Läs mer på vår hemsida:
www.konsumentsamverkan.se

Sanningen om den verkliga
bekämpningsmedelsanvändningen
- ett hårt slag mot GM-industrin

Bönderna använder nu lika stor mängd pesticider vid GM-odling (genmodifierade grödor) som konventionell odling rapporterar tidningen Independent, efter en offentliggjord amerikansk forskningsrapport. Läs mer här >>
Kräfttester – veckans mest testade
Höstmörkret börjar lägga sig allt tidigare på kvällarna och då smakar kräftorna som bäst.

Men vilket märke är bäst? Efter att ha lusläst en massa tester i olika tidningar och själv provat 5 olika paket, är det ett enda virrvarr. Alltså kokar jag om dem, oavsett tidningarnas tester. Mitt recept >>

Men så kom Aftonbladet, torsdagen den 10 augusti, med testernas test, d v s med ett genomsnitt av 7 olika tidningars tester. Något närmare sanningen kom man kanske då. Men stora skillnader kunde noteras.

Här några länkar, men du hittar säkert flera:
- Jumbo 1:a på kräfttoppen - Aftonbladet
- Årets provsmakning - kräfta för kräfta - Expressen
- Kräfttest: Billigast bäst - GP
- STORT KRÄFTTEST - Tasteline

Läs också vårt test ”Kräftgång” där vi också tog hänsyn till den skalade vikten, som varierade!
Charkprodukter
utpekas som cancerrisk

Charkprodukter är ofta saltade, rökta (tillsatt arom!) eller tillsatta nitrit. Karolinska Institutet och Institutionen för miljömedicin där gjorde en meta-analys och
fann en påtaglig ökning (15-38 procent) av risken för magsäckscancer vid en ökad konsumtion med 30 gram per dag. Vad kan vi göra då? Jo nu kommer ett tips om en frukostmacka med lite hälsosammare pålägg. Läs mer >>
Se recept >>
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >