Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 35 - 24 augusti 2006 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Konsumenter kräver bättre
märkning av vegetabiliska fetter

92 procent av alla 600 svar vi fått på enkäten, som vi gjorde under veckorna 33-34, gav klart besked: tala om vad det är för fett som döljer sig bakom beteckningen ”vegetabiliskt fett”.

Läs mer om resultatet >>
COOP har svårt att
lära sig och läsa innantill
Stillahavslax ute och simmar igen, nu som extraerbjudande för 39:90 (79:80 per kg!). Ingen uppgift om fångstzon eller ursprungsland eller produktionssätt.

Latinska namnet Oncorhynchus keta står angivet och det är chum eller hundlax, som den också kallas. Stillahavslax finns inte upptaget i vare sig Livsmedelsverkets eller Fiskeriverkets listor över gällande benämningar.

Laxen är av märket Compass, som har varit med i våra spalter tidigare, läs mer här >>

Särskilt billigt var det ju inte heller, 79:80 kr/kg. 39:90 är priset för förpackningen, det sedvanliga priset för att lura oss att tro att något är billigt.
Stjärnkock visar konsument-ministern hur skolmaten ska vara
Få saker har diskuterats så ofta, länge, återkommande och engagerat. Men fortfarande finns fog för missnöjet. Ska bra matvanor grundläggas, så hjälper inte vallöften. Man måste väcka intresset hos skolbarnen för vad god och riktig mat är. Godisförsäljningen på skolornas cafeterior, Cola-automaterna i skolorna är exempel på hur lite man fattat. Här får nog skolledningarna och de lokala och regionala politikerna samt våra ministrar ta åt sig lite av kritiken.

Att det finns problem med övervikt och fetma bland skolbarnen vet dom, diskuterar dom, men det händer inte särskilt mycket. Här är ett bra exempel! Läs artikeln i DN den 22 augusti.

Vi ska återkomma löpande i debatten om skolmaten, bl a om hur Clinton fick bort Coca-Cola-automaterna från skolorna i USA och hur James Oliver, den nakne kocken, satte eld i baken på skoladministratörerna i England.
Läs mer på vår hemsida:
www.konsumentsamverkan.se

Debattartikel:
Politiskt konststycke
i Persson-klass

Efter ett mångårigt maktinnehav har det gått upp för Göran Persson och hans partikamrater, att stor del av svenska folket saknar tänder, eller har det dåligt ställt med tuggverktyget i alla fall. Man skäms inte och vill inte erkänna att man vanvårdat svenska medborgare länge nog, men nu inför valet kommer gottepåsen fram.
Läs hela debattartikeln >>
Testerna av kräftor säger inte allt
I Expressen hade Pandalus färska turkiska fått fem stjärnor. Provade en kartong som kostade 159 kronor. Det var 30 kräftor i paketet, två stora och resten hade tveksamt godkänd storlek.
Kilopriset för rensad kräfta blev: 419:50! Läs mer här!
Hetskampanj mot KRAV
och den ekologiska odlingen

Aftonbladet hade under vecka 33 en hel serie med artiklar där man på ett mycket ovetenskapligt sätt och på gränsen till ovederhäftighet behandlade den ekologiska odlingen och KRAV och stödet från regeringen. Läs mera här och hitta länkarna till artiklarna >>
Kommunförbundet ”slaktar”
lokalt slakteri

Kommunal upphandling är ett hot emot den hållbara utvecklingen. Genom absurda krav att en leverantör, som lägger anbud på upphandlingen, ska kunna leverera 80 procent av de efterfrågade varorna, utestänger i stort sett alla lokala leverantörer.
Läs mer >>
Ekologiska livsmedel ökat kraftigt
Ökningen av försäljningen av ekologiska livsmedel var mellan 2004 och 2005 hela 40 procent och uppgår då (2005) till 4,0 miljarder motsvarande 2,6 procent av den totala försäljningen av livsmedel. Samtidigt informerar Statistiska Centralbyrån om att försäljningen av godis är högre än frukt.
Läs SCBs pressmeddelande >>
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >