Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 38 - 19 september 2006 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Dags att omvärdera myterna
Högre löner och lägre priser
– det funkade inte.
Högre löner och flera jobb
– det sprack det med.
Lägre priser och högre kvalitet
– det är en utopi.
Lägre priser ger flera inhemska jobb
– det har LiDL motbevisat.
Lägre priser och högre vinster
– det har inte LiDL och Netto klarat.
Ja myterna har varit många. Det är dags att avslöja en del politiska och kommersiella påståenden, som bara är till för att vilseleda. Läs mer här >>
Nestlé frestar med socker

Nu kommer ytterligare en Nestlé-produkt som vänder sig till barn, med 34,2 procent socker i flingorna och med tävling riktad till barn. De heter CINI MINIS och kostade 29:90 i butiken där vi hittade dem. Innehåller 375 gram socker i paketet. Det blir 80 kr per kilo. Dyrt för socker.
Läs mer och se fler bilder här >>
Nu startar vi SOCKERJAKTEN
Det har väl inte undergått någon att fetma och övervikt är vår tids stora hälsofråga. Att socker spelar en stor roll är nog de flesta överens om. Socker är en billig råvara och ger mycket kalorier (energi). Den färdiglagade industrimaten och godis, läsk, kakor och ibland bröd är stora källor till socker.

Vi startar nu projektet ”SOCKERJAKTEN”
med medverkan av barn och ungdom. Meningen är att dessa ska kolla i sin omgivning, hemma, på dagis, i skolan, i butiker m m och lista upp var de hittar extra söta/sockrade produkter. Viss handledning kommer vi att hålla med, men tar gärna också emot tips och idéer från er prenumeranter.

Har du barn hemma som kan vara med i detta projekt? Dels kan de medverka själva och dels kan de ta med frågan till skolan och göra det i sin klass.

Börja med att maila oss om du har barn eller ungdom hemma med intresse att delta, så skickar vi mera detaljer.

Maila till skis-s(at)konsumentsamverkan.se (byt ut (at) mot @)
Läs mer på vår hemsida:
www.konsumentsamverkan.se

Macka med ”mackrill”
I serien alternativ till chark kommer här ett ytterligare förslag, som dessutom ger dig en bra dos av Omega3. Vi samlar dessa tips i avsnittet Recept.

GMO-inblandning i fodret till djuren är fortfarande en osäkerhet och därför ligger bojkotten ute om kött och chark från vissa producenter.
Läs mera om bojkotten >>
Engelsk konsumentorganisation dömer ut handeln som största hotet mot klimatförändringarna
Engelsk konsumentorganisation dömer ut handeln som största hotet mot klimatförändringarna
Den stora engelska matkedjan TESCO får mest kritik i undersökningen som gjorts av NCC, National Consumer Council.

Det är rätt tuffa ord från NCCs ordförande Larry Whitty, att klassa handelns brister som största orsaken till klimatförändringar. TESCO bedömdes som bland de sämsta. I annat avsnitt i detta nyhetsbrev figurerar TESCO också för sitt hot emot de Thailändska företagen och butikerna.

Läs mer och se länkar >>
Livskedjorna möter nu motstånd
De stora internationella livsmedelskedjorna har ”ockuperat” världens marknader med lågpris som vapen. Störst av dem är WalMart. Andra är Carrefour, Aldi, Tesco, Ahold (äger delvis ICA), LiDL, Delhaze, med flera.

Det är ett globalt korståg där endast lågpris räknas tillsammans med inköpsvolymer. EMV, Egna Märkes Varor är en del i spelet. Nu kommer en reaktion från Thailand, där man ser hur TESCO sopar undan alla lokala butiker och företag och regeringen är orolig. Det borde vår f d regering också ha varit. I stället skröt man över att konkurrensen ökat och matpriserna sjunkit (tillsamman med kvaliten och missade arbetstillfällen!)
Läs notisen om Thailands reaktion >>
Nitrit förknippas med lung cancer
Enligt nyligen publicerad forskningsrapport löper den som ofta äter chark med nitrittillsats 71 % större risk att få symptom på lungcancer, än den som aldrig äter dessa produkter.
Läs hela rapporten om forskningen >>

Intressant att notera att EU tillåter nitrit i ekologiska varor, medan KRAV inte gör det.
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >