Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 39 - 28 september 2006 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Heinz ketchup lika söt men…
Märkning är ofta förledande. Nu när debatten är aktuell om socker, passar det bra att blåsa upp
50 % mindre socker” stort på framsidan, för det är där de flesta tittar.

Budskapet är klart: NYTTIGARE. Att man ersatt det med Sukralos får man leta efter i innehålls-förteckningen på baksidan.


Det här är inte ärlig konsumentupplysning, därför hamnar detta på Chicken Race, där vi avslöjar hur man lurar oss.

Läs mer och se fler bilder här >>
Missledande information om
transfett i tidningen Vi

TRANSFETT-ÅRETS MODEORD
- Det var rubriken, och det kan stämma. Men sedan var inte allt lika glasklart. Beklagligtvis blandas som vanligt från myndighetshåll begreppen industriellt framställda transfetter och naturliga transfetter ihop.

Det verkar som man vill passa på och diskreditera smör, Bregott, mjölk och ost, där de naturliga transfetterna förekommer, så att de industriella transfetterna inte hamnar ute i kylan, ensamma.

Senaste Nytt: I New York förbereds nu ett förbud mot industriella transfetter på restauranger. Läs artikeln NYC eyes ban on restaurant trans fats på CNNs hemsida.

Lägg märke till att man pratar om "artificiel trans fat", alltså de industriella transfetterna, och tänker inte förbjuda smör!

Läs mer här >>
Minst fyra sorters bacon hos Konsum/Domus - svårt att välja?
Urvalet är inte lätt men stort. Valfriheten gör det inte lättare för konsumenterna. Enklast är valet om du inte vill ha mat med nitrit, då kan du utesluta bacon. Se notisen om nitrit i SKN 38.

Men ursprungsmärkningen är det inte mycket med. Upp till tre länders grisar kan ingå, utom i Änglamark. Tulip anger inte ens ursprungsland. DÅLIGT!

Läs mer och se bilder >>
Läs mer på vår hemsida:
www.konsumentsamverkan.se

Tidningen Hälsa presenterar den fristående svenska konsument-rörelsens grundare
Tidningen HÄLSA presenterar i nr 10/2006 – oktobernumret – i en mycket personlig artikel, under ”Porträttet”, Bengt Ingerstam, grundaren av den svenska fristående konsumentrörelsen. Med 20 år i backspegeln kan han konstatera att konsumentrollen verkligen kommit i fokus och stärkts betydligt.

Köp tidningen och läs mera och stöd den fristående konsumentrörelsen för en bättre framtid.
Läs mer här >>
Vart tog den lilla lilla kräftan vägen?
Märkligt, men i innehållsförteckningen har man visst glömt bort kräftorna! ”Att inte vara men ändå vara” skulle Shakespeare sagt om han levat idag.

Vi provar nu att anmäla detta till Livsmedelsverket, så får vi se om vi får något svar och i så fall vad.
Läs mer och se bilder >>

Fallet platsar klart på avsnittet för lurendrejeri, nämligen Chicken Race.
Kommuners inköpsregler
skapar arbetslöshet

Ett praktexempel på hur man med kommunal stelbenthet offrar lokala arbetstillfällen har visats upp i Region Siljan i Dalarna. Nu får fyra anställda gå från Siljans Chark, efter att kommunernas inköpsverksamhet stelbent höll sig till byråkratisk regel att ett leveransavtal måste omfatta 80 procent av artiklar som omfattas av anbudet, för att spara ”jobb”.

Vi har i SKN 35 tagit upp det och nu är uppsägningarna ett faktum. Beklagligt, även därför att Siljans Chark var ett av de få slakterierna, som motstod frestelsen att ta emot djur som uppfötts på GMO-foder. Läs mera detaljer i ATL >>
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >