Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 40 - 5 oktober 2006 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Det blir mycket om Becel, kolesterol och härdning av
fetter i det här numret

Men så händer det ju väldigt mycket runt om i världen. Vi rapporterar i detta nr av SKN bl a om vad som händer i New York och att WTO också ändrat uppfattning. Fler industrier i Sverige är också på väg att fasa ut de industriellt processade fetterna. Det är inte transfett vi diskuterat i många år utan härdningsprocessen, som skapar så mycket mer biprodukter än bara transfett.

Varför då även kolesteroldebatt i detta nr?
Jo det var så det började, man hotade konsumenterna med kolesterolspöket för att slå ut de animaliska fetterna, smör främst för att skapa marknad för margariner och andra industriella fettprodukter. Nu är vi vid en vändpunkt och vi står på oss med rådet:

Välj bort alla produkter med delvis härdade eller (full)härdade fetter, med eller utan transfetter. Då minskar vi konsumtionen av de dåliga mättade industrifetterna och kan med gott samvete unna oss naturliga, mättade fetter som smör, Bregott, fet mjölk och goda ostar samt bevara jordbruket i Sverige.

Det är en insats för hälsan och för miljön och för arbetstillfällena och för lägre skatter. Glöm sedan inte att ju mer du äter ju mer måste du röra på dig!
Alla vill tjäna pengar
på kolesterolskräcken!

Inte minst Unilever med sitt Becel och den nu pågående kampanjen runt om i landet: Testa ditt kolesterol - gratis!

Nu har även Aftonbladet hakat på (se bild här) och uppmanar folk att köpa dagens ”lösnummer”.

Gör gärna det och bli chockad av hur ohöljt man varnar för mjölk, smör och alla andra animaliska fetter. Det skiner igenom att man har utsatts för manipulativ lobby från Unilever och deras kampanj just nu för Becel, genom att skrämma folk för kolesterol.
Läs mer >>
SKIS anmäler Becel och Unilever till Konsumentverket för vilseledande marknadsföring
med kolesterolpåståenden

Sveriges Konsumenter i Samverkan har lämnat in en anmälan till Konsumentverket mot den vilseledande och ovetenskapliga och upptrappade marknadsföringskampanjen.

- Det är beklämmande att man försöker skrämma konsumenterna med kolesterol och eventuellt samband med hjärtkärlsjukdomar och att påstå att 55 procent av oss alla har för höga värden. Se http://www.becel.se/index3.asp Det är inte i första hand Becel vi ska köpa utan äta mera fet fisk som lax, sill och makrill för att få den nyttiga marina Omega-3 fettsyran och även lägga om livsstil,
säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan, Sveriges enda helt fristående och obundna konsumentorganisation.

Läs vårt pressmeddelande >>
Läs vår anmälan >>
ICAs micropopcorn ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar
Redan 100 g popcorn ger 5 g artificiella transfetter, vilket är maxdosen för ett helt dygn. ICAs bortförklaring varför man inte drar tillbaka produkten omgående är att de är bundna enligt kontrakt med sin fettleverantör.

Dåligt argument när det handlar om hälsorisker. Läs artikeln Icas micropopcorn innehåller farligt ämne i DN.
Läs mer på vår hemsida:
www.konsumentsamverkan.se

Macka med ägg och matjes
Njut av en näringsrik macka med smak och med bra Omega-3 i sillen. Kolesterolmyten om äggen kan du glömma. Här behövs inget Becel.
Se recept >>
Idén bakom mackrecepten , se SKN nr 34 >>
New York City på väg att
förbjuda fetter med transfett

Krafttag görs i New York för att förbättra hälsan. För tre år sedan förbjöds rökning i restauranter och nu vill man förbjuda användningen av oljor och fetter som innehåller transfetter. Representant för hälsomyndigheten säger:
-Det är en farlig onödig ingrediens. Ingen kommer att sakna den när den är borta! Rapporterar SVD >>
Se "Senaste nytt" i SKN 39 om CNN >>
WHO, Världshälsoorganisationen uppmanar till global utfasning av härdning av fett
Nu är flera inne på att fasa ut de delvis eller fullt härdade fetterna. Enligt nyhetsbrevet Food Navigator som sprids till hela världens livsmedelsföretag, rapporterar nu att WHO klart tagit ställning emot dessa industriella fetter som kan innehålla ”artificial trans fats”. Läs mer >>
Fett är inte farligt längre
DN:s duktiga vetenskapliga journalist Karin Bojs skrev i DN 25 juni en artikel med tema Fett är inte farligt längre. Vi tycker den passar in i detta ”feta” nyhetsbrev . Bl a rapporterar hon vad det amerikanska hjärtläkarförbundet kommit fram till för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomarna.

De listar 9 råd, inte 10 som Aftonbladet i måndags. Dels ska vi minimera de härdade vegetabiliska fetterna (som kan innehålla transfetter) och dessutom har man ingen gräns för fettintaget, bortsett ifrån att hålla balansen mellan intag och uttag. Läs mer här >>

Carlshamns mejeri går upp i Keiju
Carlhans Mejeri i Karlshamn, inte att förblanda med Karlshamns Oljeindustri, hamnar nu i Keiju, specialiserat på fettsyror och sortimentet med Omega-3 och Omega-6 ökar till 10 produkter. Intresset för dessa fettsyror ökar starkt och allt fler upptäcker främst Omega-3 och dess nytta.
Läs notisen i Dagens Handel >>

Industriellt delvis härdade fetter
med transfett ger rundare mage

17 augusti skrev Expressen på sin avdelning GI-kontroll. Där hänvisade man till ny forskning från Wake Forest University i North Carolina som visar att det är skillnad på fett och fett och att en kalori inte alltid är en kalori. Forskarna har kommit fram till att man får en fetare mage av transfett, än av samma mängd enkelomättat fett, fastän antalet kalorier är detsamma. Läs mer >>
Sprid informationen
om den heta fettdebatten!

Tipsa vänner och bekanta om om att prenumerera på vårt nyhetsbrev som är gratis. Det här är lätt att prata med. Kopiera och skicka vidare länken www.konsumentsamverkan.se/nyhetsbrev2/nr40.html
i ett mail till vänner och bekanta.
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >