 |
Det
blir mycket om Becel, kolesterol och härdning av
fetter i det här numret
Men så händer det ju väldigt mycket runt om
i världen. Vi rapporterar i detta nr av SKN bl a om vad
som händer i New York och att WTO också ändrat
uppfattning. Fler industrier i Sverige är också
på väg att fasa ut de industriellt processade fetterna.
Det är inte transfett vi diskuterat i många år
utan härdningsprocessen, som skapar så mycket mer
biprodukter än bara transfett.
Varför då även kolesteroldebatt
i detta nr?
Jo det var så det började, man hotade konsumenterna
med kolesterolspöket för att slå ut de animaliska
fetterna, smör främst för att skapa marknad
för margariner och andra industriella fettprodukter.
Nu är vi vid en vändpunkt och vi står på
oss med rådet:
Välj bort alla produkter med
delvis härdade eller (full)härdade fetter, med eller
utan transfetter. Då minskar vi konsumtionen av de dåliga
mättade industrifetterna och kan med gott samvete unna
oss naturliga, mättade fetter som smör, Bregott,
fet mjölk och goda ostar samt bevara jordbruket i Sverige.
Det är en insats för hälsan och för miljön
och för arbetstillfällena och för lägre
skatter. Glöm sedan inte att ju mer du äter ju mer
måste du röra på dig! |
|
 |
Alla
vill tjäna pengar
på kolesterolskräcken!
Inte
minst Unilever med sitt Becel och den nu pågående kampanjen
runt om i landet: Testa ditt kolesterol - gratis!
Nu har även Aftonbladet hakat på (se
bild här) och uppmanar folk att köpa dagens ”lösnummer”.
Gör gärna det och bli chockad av hur ohöljt man varnar
för mjölk, smör och alla andra animaliska fetter.
Det skiner igenom att man har utsatts för manipulativ lobby
från Unilever och deras kampanj just nu för Becel, genom
att skrämma folk för kolesterol. Läs
mer >> |
 |
SKIS
anmäler Becel och Unilever till Konsumentverket för vilseledande
marknadsföring
med kolesterolpåståenden
Sveriges Konsumenter i Samverkan har lämnat in en anmälan
till Konsumentverket mot den vilseledande och ovetenskapliga och
upptrappade marknadsföringskampanjen.
- Det är beklämmande att man försöker skrämma
konsumenterna med kolesterol och eventuellt samband med hjärtkärlsjukdomar
och att påstå att 55 procent av oss alla har för
höga värden. Se http://www.becel.se/index3.asp
Det är inte i första hand Becel vi ska köpa utan
äta mera fet fisk som lax, sill och makrill för att få
den nyttiga marina Omega-3 fettsyran och även lägga om
livsstil, säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges
Konsumenter i Samverkan, Sveriges enda helt fristående och
obundna konsumentorganisation.
Läs
vårt pressmeddelande >>
Läs
vår anmälan >> |
 |
ICAs
micropopcorn ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar
Redan 100 g popcorn ger 5 g artificiella transfetter, vilket är
maxdosen för ett helt dygn. ICAs bortförklaring varför
man inte drar tillbaka produkten omgående är att de är
bundna enligt kontrakt med sin fettleverantör.
Dåligt argument när det handlar om hälsorisker.
Läs artikeln Icas
micropopcorn innehåller farligt ämne i DN. |
 |
|
 |
 |
|
 |
Macka
med ägg och matjes
Njut av en näringsrik macka med smak och med bra Omega-3 i
sillen. Kolesterolmyten om äggen kan du glömma. Här
behövs inget Becel.
Se recept >>
Idén bakom mackrecepten , se SKN
nr 34 >> |
 |
New
York City på väg att
förbjuda fetter med transfett
Krafttag görs i New York för att förbättra hälsan.
För tre år sedan förbjöds rökning i restauranter
och nu vill man förbjuda användningen av oljor och fetter
som innehåller transfetter. Representant för hälsomyndigheten
säger:
-Det är en farlig onödig ingrediens.
Ingen kommer att sakna den när den är borta! Rapporterar
SVD >>
Se "Senaste nytt" i SKN
39 om CNN >> |
 |
WHO,
Världshälsoorganisationen uppmanar till global utfasning
av härdning av fett
Nu är flera inne på att fasa ut de delvis eller fullt
härdade fetterna. Enligt nyhetsbrevet Food Navigator som sprids
till hela världens livsmedelsföretag, rapporterar nu att
WHO klart tagit ställning emot dessa industriella fetter som
kan innehålla ”artificial trans fats”. Läs
mer >> |
 |
Fett
är inte farligt längre
DN:s duktiga vetenskapliga journalist Karin Bojs skrev i DN 25 juni
en artikel med tema Fett är inte farligt längre. Vi tycker
den passar in i detta ”feta” nyhetsbrev . Bl a rapporterar
hon vad det amerikanska hjärtläkarförbundet kommit
fram till för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomarna.
De listar 9 råd, inte 10 som Aftonbladet i måndags.
Dels ska vi minimera de härdade vegetabiliska fetterna (som
kan innehålla transfetter) och dessutom har man ingen gräns
för fettintaget, bortsett ifrån att hålla balansen
mellan intag och uttag. Läs
mer här >> |
 |
Carlshamns
mejeri går upp i Keiju
Carlhans Mejeri i Karlshamn, inte att förblanda med Karlshamns
Oljeindustri, hamnar nu i Keiju, specialiserat på fettsyror
och sortimentet med Omega-3 och Omega-6 ökar till 10 produkter.
Intresset för dessa fettsyror ökar starkt och allt fler
upptäcker främst Omega-3 och dess nytta.
Läs
notisen i Dagens Handel >>
|
 |
Industriellt
delvis härdade fetter
med transfett ger rundare mage
17 augusti skrev Expressen på sin avdelning GI-kontroll. Där
hänvisade man till ny forskning från Wake Forest University
i North Carolina som visar att det är skillnad på fett
och fett och att en kalori inte alltid är en kalori. Forskarna
har kommit fram till att man får en fetare mage av transfett,
än av samma mängd enkelomättat fett, fastän
antalet kalorier är detsamma. Läs
mer >> |
 |
Sprid informationen
om den heta fettdebatten!
Tipsa vänner och bekanta om
om att prenumerera på vårt nyhetsbrev som är
gratis. Det här är lätt att prata med. Kopiera
och skicka vidare länken www.konsumentsamverkan.se/nyhetsbrev2/nr40.html
i ett mail till vänner och bekanta. |
|
 |
|