 |
EU
släpper lös kaoset med
olika förpackningar
”Bra, säger livsmedelsindustrin. Nu kan konsumenterna
köpa exakt så mycket som de vill av en viss vara.
– Dåligt, det bara gör det svårare att få
en bra uppfattning om vad varan verkligen kostar, säger Bengt
Ingerstam, ordförande i organisationen Sveriges konsumenter
i samverkan.”
– Genom att minska storleken något
på en förpackning utan att ändra på
priset så kan tillverkarna smyga igenom en prishöjning
som endast de mest observanta kunderna upptäcker genom
att ha jättekoll på vad de betalar för, säger
Bengt Ingerstam. (TT) |
Läs
mera om varför det inte gynnar oss konsumenter >> |
 |
Special
SKN om GMO
en avknoppning
Nu är vi snart framme vid ett special nyhetsbrev om GMO, problemen,
löftena som svikits, skandalerna och det vi letar efter med
ljus och lykta, framgångarna!
Kanske inte alla är så intresserade av att fördjupa
sig så mycket och därför för vi samman många
notiser i en översikt denna gång.
Vi överväger att göra ett special
SKN-GMO, men vill ha synpunkter om det finns intresse av att
utveckla detta.
Ge oss besked,
genom att maila till
skis-h(at)konsumentsamverkan.se och skriv ”OK
till SKN-GMO” i ämnesraden. Svara inte via
detta SKN genom ”reply”-funktionen, tack. |
Här är
första provet! >> |
 |
Nanopartiklar
kan
bli nästa miljögift
I SKN
nr 37 började vi rapportera om Nanoteknologi, uppdatera
dig här >> ”Skörda
fördelarna med nanoteknik och hantera deras potentiella risker”
Tal av Robert Madelin, Generaldirektör
för Health and Consumer Protection, European Commission
Läs hans tal från konferensen ”Nanotchnologies
- Safety for Success” (pdf) i Helsingfors den 15 september.
Hans tal utgör kommissionens ståndpunkter. Läs
mer om Nanoteknik >> |
 |
Glädjen
av att stå i kö
– i butik och telefon
En tankeväckande debattartikel ”Gör köandet
till en fest” hämtad från Dagens Handel. Läs
den här >> |
 |
|
 |
 |
|
 |
Frossa
i Omega 3
Det här är rena hälsokosten! Rågbröd utan
socker och utan Becel på det (för att få lite växt-Omega-3:
Innehåller 3 g per 100 g margarin, men 10 g Omega-6)
Brislingen, som förr fick kallas Sardiner, innan EU la sig
i det, ger rikligt med marin Omega-3 - hela 2,8 g per 100 g - den
mest funktionella av Omega-3 fettsyrorna, som bidrar att sänka
det dåliga kolesterolet. Läs
mer >>
Dessutom behöver vi äta mer skarpsill (Brisling), som
har ökat oerhört i haven samtidigt som torsken minskat.
Samband? Ja man tror det.
|
 |
Segdragen
kamp – kemikalieindustrin slåss för sin sak, men…
Det går åt rätt håll inom EU, de farliga
kemikalierna måste fasas ut. Miljöutskottet i EU-parlamentet
röstade i tisdags för att de farligaste kemikalierna ska
bytas mot mindre farliga. Läs
mer >> |
 |
Ny
rådgivningsbyrå för
IT-konsumenterna Konsumenternas
tele- och internetbyrå, KTIB, startar nu sin verksamhet.
Bakom satsningen står Post och Telestyrelsen, Konsumentverket
och 14 av landets tele- och internetoperatörer.
Benämningen ”Konsumenternas..” är vilseledande,
då konsumenter inte alls har något inflytande utan dessa
olika rådgivningsbyråer ofta är finansierade av
branscherna själva, men Konsumentverket representerat sitter
i styrelserna.
Man ser det som ett uttryck för självsanering och självreglering.
Låt oss se hur de fungerar. En
mer utförlig artikel om denna nya ”byrå”
finns att läsa i Näringsliv24. |
 |
Konsumentenheten
flyttas från
Jordbruks- till Justitedepartementet
Nyamko Sabuni blir nya konsumentministern
Den nye jordbruksministern ville inte ha konsumentfrågorna
då han upplevde det som en jävsituation, och visst kan
man hålla med om det.
Han säger att ”nu krockar
inte frågorna längre”. Nej visst och nu kan
det bli mera förhandling än hänsynstagande.
Läs
mer >> |
|
 |
|