Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 41 - 13 oktober 2006 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
EU släpper lös kaoset med
olika förpackningar

”Bra, säger livsmedelsindustrin. Nu kan konsumenterna köpa exakt så mycket som de vill av en viss vara.
– Dåligt, det bara gör det svårare att få en bra uppfattning om vad varan verkligen kostar, säger Bengt Ingerstam, ordförande i organisationen Sveriges konsumenter i samverkan.”

– Genom att minska storleken något på en förpackning utan att ändra på priset så kan tillverkarna smyga igenom en prishöjning som endast de mest observanta kunderna upptäcker genom att ha jättekoll på vad de betalar för, säger Bengt Ingerstam. (TT)

Läs mera om varför det inte gynnar oss konsumenter >>
Special SKN om GMO
en avknoppning

Nu är vi snart framme vid ett special nyhetsbrev om GMO, problemen, löftena som svikits, skandalerna och det vi letar efter med ljus och lykta, framgångarna!

Kanske inte alla är så intresserade av att fördjupa sig så mycket och därför för vi samman många notiser i en översikt denna gång.
Vi överväger att göra ett special SKN-GMO, men vill ha synpunkter om det finns intresse av att utveckla detta.

Ge oss besked, genom att maila till
skis-h(at)konsumentsamverkan.se och skriv ”OK till SKN-GMO” i ämnesraden. Svara inte via detta SKN genom ”reply”-funktionen, tack.

Här är första provet! >>
Nanopartiklar kan
bli nästa miljögift

I SKN nr 37 började vi rapportera om Nanoteknologi, uppdatera dig här >>

”Skörda fördelarna med nanoteknik och hantera deras potentiella risker”
Tal av Robert Madelin, Generaldirektör för Health and Consumer Protection, European Commission

Läs hans tal från konferensen ”Nanotchnologies - Safety for Success” (pdf) i Helsingfors den 15 september. Hans tal utgör kommissionens ståndpunkter.

Läs mer om Nanoteknik >>
Glädjen av att stå i kö
– i butik och telefon

En tankeväckande debattartikel ”Gör köandet till en fest” hämtad från Dagens Handel. Läs den här >>
Läs mer på vår hemsida:
www.konsumentsamverkan.se

Frossa i Omega 3
Det här är rena hälsokosten! Rågbröd utan socker och utan Becel på det (för att få lite växt-Omega-3: Innehåller 3 g per 100 g margarin, men 10 g Omega-6)

Brislingen, som förr fick kallas Sardiner, innan EU la sig i det, ger rikligt med marin Omega-3 - hela 2,8 g per 100 g - den mest funktionella av Omega-3 fettsyrorna, som bidrar att sänka det dåliga kolesterolet. Läs mer >>

Dessutom behöver vi äta mer skarpsill (Brisling), som har ökat oerhört i haven samtidigt som torsken minskat. Samband? Ja man tror det.
Så, ät och njut medan du förändrar världen!
Se recept >>
Segdragen kamp – kemikalieindustrin slåss för sin sak, men…
Det går åt rätt håll inom EU, de farliga kemikalierna måste fasas ut. Miljöutskottet i EU-parlamentet röstade i tisdags för att de farligaste kemikalierna ska bytas mot mindre farliga. Läs mer >>
Ny rådgivningsbyrå för
IT-konsumenterna

Konsumenternas tele- och internetbyrå, KTIB, startar nu sin verksamhet. Bakom satsningen står Post och Telestyrelsen, Konsumentverket och 14 av landets tele- och internetoperatörer.

Benämningen ”Konsumenternas..” är vilseledande, då konsumenter inte alls har något inflytande utan dessa olika rådgivningsbyråer ofta är finansierade av branscherna själva, men Konsumentverket representerat sitter i styrelserna.

Man ser det som ett uttryck för självsanering och självreglering. Låt oss se hur de fungerar. En mer utförlig artikel om denna nya ”byrå” finns att läsa i Näringsliv24.
Konsumentenheten flyttas från
Jordbruks- till Justitedepartementet

Nyamko Sabuni blir nya konsumentministern
Den nye jordbruksministern ville inte ha konsumentfrågorna då han upplevde det som en jävsituation, och visst kan man hålla med om det.
Han säger att ”nu krockar inte frågorna längre”. Nej visst och nu kan det bli mera förhandling än hänsynstagande. Läs mer >>
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >