Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 44 - 22 november 2006 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Snabbmatskedjorna byter frityroljor och drar ner på transfetterna

En av de stora källorna till fel fett har länge varit oljorna för fritering av t ex pommes frites. Det är utan tvekan också en av orsakerna bakom fetmaepidemin världen över.

Opinionen har länge jobbat emot de industriella härdade fetterna och delvis härdade fetterna med transfetter i. Här kommer goda nyheter från några av våra svenska hamburgerkedjor, så det går framåt.

Läs artikeln Mindre transfett i snabbmaten i Aftonbladet från 31 oktober 2006. MAX fettbokslut (pdf)
Genteknik är inget konstigt,
anser Annika Åhnberg


Vi hörde Annika Åhnberg på Konsumentföreningen Stockholms seminarium den 14 november och läste senare hennes gästkrönika i Göteborgsposten 19 november. Budskapet är detsamma.

Ett utdrag: ”Försiktigheten när det gäller genteknik är överdriven. Och försiktigheten när det gäller nanoteknik är obefintlig.”

Det är ett påstående vi inte alls håller med om!

Vi som följer utvecklingen för gentekniken översvämmas dagligen av rapporter om saker som gått snett. Monsantos aktier sjunker, Bomullsodlingen i Indien är en katastrof, antal självmord bland bönderna ökar lavinartat. Än har inget varit någon succé, men Annika nämnde i sitt tal i Stockholm om lyckade försök med en genmodifierad potatis som var resistent mot bladmögel.

Men hon nämnde inget om att den är framtagen för stärkelseproduktion och inte humankonsumtion, dessutom är godkännandet på remiss just nu (se notis till höger) och kommer den ut dröjer det nog 10 år till innan det blir aktuellt.

Dessutom påstår hon att ”försiktigheten när det gäller nanoteknik är obefintlig". Frågan är central och vi bevakar den, även i vår europaorganisation ASECO (www.aseconet.org) och har även tillställt bl a EU-kommissionen vårt policydokument, som verkligen uppmanar till försiktighet. Vi håller definitivt inte på med vad hon påstår: ”leker Följa John med andra intresseorganisationer, journalister och politiker”.

(PS Annika Åhnberg var jordbruksminister ett par år under mitten av 90-talet.)
Se vårt pressmeddelande 11/3 1997.

Läs mer om Nanoteknik
Läs mer om Genteknik
Läs gästkrönika 18/11 i GP: Genteknik är inget konstigt
Oron för att fisken
ska ta slut är befogad


Frågan är bara vems oro som är viktigast?

Vi anser att det är konsumenternas framtida överlevnads som måste sättas i första rummet. Vi behöver mat för överlevnad och tar maten slut blir det en tragedi som kan liknas vid hur det gick för befolkningen på Påskön, de åt upp varandra, sen var det slut!

Produktionen på landytan bara minskar, kanske minskar också landytan p g a klimatförändringarna. I vart fall kan inte jordens ökande befolkning livnära sig på det som produceras på land.

Fiskarena (yrkeskåren) är självklart oroade i första hand för att fisken ska ta slut, men det beror ju inte på att vi konsumenter äter för mycket fisk, utan för att fisk t ex tas upp för att göra fiskmjöl som ska ges till grisar och kycklingar samt lax i odlingar, men också på de stora s k ”utkasten”, det som av byråkratiska skäl slängs tillbaka i havet i dött tillstånd.

Man har helt rätt i att vara oroliga, men då gäller det ju arbetstillfällena och inkomsterna. Den synpunkten får ändå betraktas som ett särintresse, underställt konsumenternas krav på nyttig mat!

Gemensamt har vi slutligen oron för överfisket och utrotningen av bestånden! Knappast är det konsumenternas fel! Här ligger det svåra, rovfisket, som måste lösas på politisk väg.

Läs mer i artikel från Sveriges Radio >>

Läs mer om fiske på vår hemsida >>
Läs mer på vår hemsida:
www.konsumentsamverkan.se

Bengt Ingerstams Personliga Blogg
Falköpings mellanfil åkte ut i slasken!
Dagen startade inte bra. Direkt på morgonen gick det snett. Hade köpt Falköpings mellanyoghurt med blåbär, för att fota den och lägga ut på hemsidan under Sukralos. Den var ju märkt med "Utan tillsatt socker" och var alltså sötad med sukralos.


Det var ingen höjdare, snarare ett bottennapp. Den smakade beskt, urk, oätlig, ja f-n. Den kan väl bara inte bli en succé?
För större bilder klicka här.
Läs fortsättningen och kommentera gärna i bloggen!
Sverige i topp om ändrade matvanor
Detta konstaterades efter senaste undersökningen Eurobarometern, som EU gör om EU-innevånarnas syn på kost och hälsa. 43 % av de tillfrågade svenskarna uppger att de ändrat sina kostvanor under det senaste året. Främst är det en ökning på frukt och grönt (67 %) samt mindre socker (63 %).

Läs mer på svenska här på vår EU-bevakning

eller direkt på EU-upplysningen
Var med och yttra dig över godkännandet av GMO-potatisen!
Nu får alla som vill kommentera och ha synpunkter på EFSA:s bedömning av en genetiskt modifierad potatis med beteckningen EH92-527-1. Det gäller potatisen som Annika Åhnberg refererade till i sitt tal.
Se notisen till vänster.
Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida.
Rikast på lågpris!
Man blir inte rik av att ta bra betalt! Trenden inom livsmedel är beviset för att man lättast lurar konsumenterna med lägre priser och inte genom att marknadsföra kvalitet.

Bäst lyckas man om man kan balansera konsumentbehov, kvalitet och låga priser, en ekvation som få lyckats med. IKEA är ett lysande exempel på det. Men värre är det på livsmedelssidan.

Ägarna till Wal-Mart är bland världens rikaste. Här kommer lite uppgifter från Tysklad, bl a om LiDLs ägare. Se artikeln i DN 11 oktober.
Avstå inte från fett – välj rätt
Debatten om våra matfetter är inte slut än, men motsättningarna mellan olika falanger består. Läs mer på vår hemsida: ”Debatten om matfetterna” där vi samlar olika uppfattningar och debatt.

Det är glädjande att alltfler producenter frångår de härdade och delvis härdade fetterna, sen får Livsmedelsverket tycka vad de vill och försvara dessa industriella fetter. Om marknaden inte har förtroende för dem är ju Livsmedelsverkets uppfattning i praktiken meningslös. Världen över fasar man ut de industriella fetterna, överens med konsumenterna.

Läs här en artikel i AFTONBLADET från 2005 där de bl a skriver: ”Varför använder man då inte smör på en gång, om det är den fasta konsistensen man vill åt? Smör lämpar sig sämre till industriprodukter eftersom det har kortare hållbarhet”. Bra och enkelt förklarat, vi konsumenter väljer hellre nyttiga fetter än hållbarhet!

Ska vi minska på de mättade fetterna (?) så är det enklaste att ta bort de industriella härdade fetterna med transfetter, så har vi i praktiken halverat intaget fett och får gott om ”utrymme” för de naturliga fetterna som finns i smör, grädde, mjölk och ost. Mängden bestämmer vi sedan själva, liksom hur vi ska sköta vår hälsa.
Missa inte SKIS blogg!
"Matfetterna - Falskt eller Sant?"
Vi har upprättat en blogg där diskussioner kan genomföras direkt via nätet. Vem som helst, oavsett var man bor kan gå in och läsa och skriva inlägg här: http://konsumentsamverkan.blogg.se/
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >