Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 45 - 7 december 2006 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25

Nu blir New York
fritt från transfetter

Nu börjar det gå undan, de industriella transfetternas historia går mot sitt slut. New Yorks borgmästare Michael Bloomberg har drivit på och senast 1 juli 2007 måste restauranger och snabbmatskedjorna ta bort fetter som innehåller industriella transfettsyror. Bageriindustrin får lite mer tid på sig.

Inte oväntat hävdar producenter och näringslivet att det gått för fort och att de inte hinner hitta ersättningsfetter. Typiskt, men det finns gott om lösningar och många har redan gått över, som vi rapporterat tidigare.

Beslutet offentliggjordes den 4 december av den ansvarige för folkhälsan, Thomas Frieden.

Se tidigare nyhetsbrev: nr 34, nr 36, nr 39 samt nr 40

Läs mer om hela debatten om de industriella fetterna som vi drivit sedan 1995.

Länkar:

New York förbjuder transfetter - DN
New York stoppar transfett - SvD
Transfetter förbjuds i New York - Aftonbladet

Fortsatt desinformation
i debatten om fetterna

I Tidningen Vi hade man en artikel ”Transfett – årets modeord”, med intervju med fetmaexperten från Folkhälsoinstitutet Liselotte Schäfer Elinder.

Vi bemötte den synbarliga hopblandningen av industriella transfetter och naturliga. Kanske är hon felciterad? Men det måste ändå redas ut.

Förutom vårt inlägg har tre andra inlägg kommit in och nu har vi ytterligare gjort ett klarläggande och avslutar med
- Vad vi rekommenderar är ”ta helt bort konsumtionen av de farligare industrifetterna, härdade eller delvis härdade med transfetter, så har vi gott om utrymme för de naturliga animaliska fetterna. Då slår vi två flugor i en smäll, bort med de dåliga och då har vi ju också sänkt intaget av mättade fetter”.

Läs artikeln och kommentarerna >>

Testa pepparkakor
Påminnelse: Hjälp oss och er själva att testa pepparkakor! Det kan hjälpa många att inte gå på minorna och att hitta de goda pepparkakorna.

Jag gick just på en mina, Willy´s pepparkakor. De innehöll delvis härdade fetter, alltså skulle jag inte köpt dem, men jag ville fotografera locket!

Läs mer om Willy´s pepparkakor, pepparkakstestet och se bilder.
Läs mer på vår hemsida:
www.konsumentsamverkan.se

Transfetter onödigt
uppmärksammat enl SLV
Det tycker inte världen i övrigt. Livsmedelsverket har i vart fall nu gett med sig på punkten om transfetter ska få förkomma i Nyckelhålsmärkta produkter. Men det ska inte ändras förrän om några år när reglerna ska göras om. Så hanterar man risker för folkhälsan.

Vi uppmanar konsumenterna, läs på innehållsförteckningen, även om en produkt är nyckelhålsmärkt! Välj bort alla typer av härdning av vegetabiliska fetter.

Läs artikel i Göteborgsposten >>
Fortsatt desinformation
från Livsmedelsverket

Livsmedelsverket hävdar i en artikel i Aftonbladet att de mättade fetterna är farligare än transfetterna. Har man helt fått detta om bakfoten i New York när man nu vill stoppa alla syntetiska industrifetter, delvis härdade med transfetter eller fullhärdade? Eller har utvecklingen sprungit ifrån Livsmedelsverkets experter?

Nu står vi verkligen inför att bedöma vem vi ska lita på, Livsmedelsverket eller en övertygande modern forskning som verkligen ifrågasätter transfetterna och den industriella fetthanteringen.

Läs här artikeln i Aftonbladet >>

Läs ytterligare från Gunnar Lindgrens nyhetsbrev >>

Beställ Gunnar Lindgrens nyhetsbrev direkt på www.gunnarlindgren.com
Ett bra julklappstips!

Vill du ge bort boken Köksskolan i julklapp kostar den 150:- + porto (= 194:- för en bok). Men varför då inte ge bort både medlemskap i SKIS och boken (för 200:-) som julklapp till någon du vill göra glad med lite nytta.

Ta då ett vanligt inbetalningskort, betala till Plusgiro: 638 20 78-1 och ange ”Julklapp” till: namn och adress, tel och e-postadress. Ange även om vi ska skicka boken direkt eller till dig så du får lämna över den eller flera, personligen.

OBS! Pengarna måste vara oss till handa senast 15 december för att vi ska hinna skicka ut det i tid.

Läs mer om köksskolan >>
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >