Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 47 - 14 december 2006 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Snabb reaktion från Livsmedelsverket på
New Yorks beslut


Den 4 december offentliggjorde New Yorks borgmästare att industriella fetter med transfetter ska vara borta den 1 juli 2007. Informationen nådde media den 5 december och redan den 6 december fanns kommentarer på Livsmedelsverkets hemsida, med sedvanliga hänvisningar till de naturliga fetterna som smör, mjölk mm. Intressant är att man nu t o m tar åt sig äran av att användningen i Sverige kraftigt minskat av de industriella fetterna med transfetter.

Men vi vet hur vi fått kämpa för att skapa opinion och hela tiden har vi haft verket emot oss. Men intressant är nu i alla fall att SLV tycker att det är bra att användningen sjunkit. Läs mer >>
Läs här allt som vi har lagt ut på hemsidan om fetterna >>

Stor Eurobarometer om hälsa, livsmedel och nutrition

En omfattande kartläggning av uppfattningen i 25 länder gjordes november-december 2005 och har nu publicerats november 2006. Den är på 166 sidor.

Det mest förvånande är att 85 % anser att myndigheterna borde spela en betydligt större roll för att bekämpa fetman och övervikten. Vi anser att man måste utnyttja de ideella organisationerna mera, som har ett stort förtroende bland konsumenterna. Med bakgrunden av de stora skillnaderna i vart fall i Sverige om fettkonsumtionen är det nog viktigt med opinionsbildning och debatt.

Det sker en omsvängning över världen och alltfler forskare börjar ifrågasätta kolesterolkampanjen som vi utsatts för sedan margarin började produceras och användningen av de industriella fetterna kom i bruk och som sammanfaller med den ökande fetmautvecklingen. Säkert spelar också den ökande användningen av majsflingor och sockerarter från juicer och sötade drycker en betydande roll.
Eurobarometern kan läsas här >>

Över en miljard om året spenderar ICA och COOP på oss kunder bara för oadresserad reklam – som vi betalar med 3,5 miljarder av skattade pengar

Det kan de väl få göra om någon annan betalar. Just det. Vi konsumenter betalar för deras kamp om marknaden och överväldigande överinformation av oss mot vår vilja. Ofta skyller man på att det håller priserna ner. Kanske, men vad kostar det?

Största köparen av oadresserad reklam (brevlådevägen) är ICA och deras köp belöper sig till 583 miljoner för de 10 första månaderna i år. Vi betalar det som konsumenter för hela året med 1700 skattade miljoner kronor. COOP ligger inte långt efter trots att de säljer betydligt mindre, 555 miljoner som på årsbasis blir 1645 skattade miljoner konsumentkronor.

Uppskattningsvis för hela livsmedelsbranschen ligger kampen om konsumenterna på nära 5 miljarder per år, bara för brevlådereklamen! Och tänk så mycket skog det går år, som inte längre står på rot och fångar koldioxoid!
Grundsiffrorna hämtade från Dagens Handel >>
Läs här vad all reklam totalt kostar oss i arbetsinsats >>

”Health & Consumer Voice”
från EU kommissionens


Direktoratet för Hälsa och Konsumentskydd DG SANCO ger ut ett nyhetsbrev och det senaste har just kommit ut. Man tar bl a upp i detta brev förslag till åtgärder för att reducera alkohol-relaterade skador, förslaget att förbjuda hund och kattpäls, presenterar nya kommissionären för konsumentskydd från Bulgarien samt den nya stora Eurobarometern för hälsa och livsmedel.
Ladda ner den här >>
Läs mer på vår hemsida:
www.konsumentsamverkan.se

Kemikalieindustrin skålade i champagne på Luciadagen, för REACH!
Den 13 december röstades den nya kemikalielagstiftningen REACH igenom i Europaparlamentet.

Man firade i champagne för att det nu är upp till kemikalieindustrin att blanda gift-cocktailen för oss konsumenter enligt ”eget recept”. EU-maskineriet gav upp för de starka lobbyisterna från industrin. 529 parlamentariker röstade för och 98 emot. Visst står det klart att näringslivet styr EU Parlamentet – de folkvalda! Vi har valt fel – ska inte Europaparlamentet vara folkets representanter?

Vi återkommer med mer detaljer i nästa nummer av SKN, nr 48.
Börja med att läsa EU Observers rapport här >>

VIKTIGT! Vidarebefordra detta nyhetsbrev till dina mailkontakter, så vi blir fler att följa utvecklingen på kemikalieområdet, för nu är det vi konsumenter som måste agera.
Nu kommer KRAV-märkt sill
Titta omedelbart i din butik om du hittar ABBAs nya KRAV-märkta sill!

Om den finns, köp den och prova. Om den inte finns, be då handlaren att ta hem den omgående så den kan stå på ditt julbord.

Det här är ett sätt att visa att vi konsumenter kan styra marknaden, påverka utvecklingen och stötta bra producenter och deras ansträngningar för ett hållbart fiske och en hållbar utveckling. Sill är ju dessutom en bra Omega-3 källa

Låt vår efterfrågan ersätta reklamen, som vi ju får betala dyrt, (hur mycket? Se här). Då får vi ju det vi vill ha och inte det någon vill tvinga på oss.

Läs mer om den första KRAV-märkta vildfångade fisken på Svensk Fisks hemsida >>
och julsillen på ABBAs hemsida >>
Ål, lax och lutfisk
på framtidens julbord?

Det långvariga rovfisket och överuttagen ur haven har skapat en hotsituation för framtidens julbord och hela fiskkonsumtionen.

Det talas om att ålen redan är på väg att försvinna, men det märks knappt (än) i butikerna eller på priserna. Såg i går rundrökt svensk ål för 189:-/kg. Dyrt? Ja en del tycker det och går gladeligen och köper skivad vanlig skinka för 230:-/kg (23:-/hg brukar det står).

Vi konsumenter ska inte finna oss i denna utveckling, vi vill fortsätta att äta fisk, nyttigt och gott. Men vi måste engagera oss i att driva på myndigheter, regeringar och branschen för ett hållbart fiske! Se mer under Fiske, vårt avsnitt med opinionsbildning omkring fisket, på vår hemsida.

Läs också artikel ur Supermarket: ”Ål, lutfisk och lax kan bli bristvara på julbordet” >>
Frestelsedrivna lusthus
I en krönika i Dagens Handel skriver Carolin Dahlman om hur vi konsumenter ska tas hand om. Hon belyser hur vi ska känna oss, för att handla mera. Intressant läsning för oss konsumenter om hur man gör om ”affären” dit vi går för att köpa våra prylar eller mat, för att uppfylla VÅRA behov.
Läs direkt här i Dagens Handel >>
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >