Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 48 - 20 december 2006 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25

Hur vi vill ha Framtidens Mat
Just nu stormar det runt SUKRALOS, sötningsmedlet som bara har fördelar enligt industrin (läs: www.sucralose.se/facts.html) och vissa myndigheter (läs: www.slv.se).

Två forskare var kritiska emot sötningsmedlet i programmet ”SOCKERKRIGET” i SVT1.

Läs också om sukralos på vår hemsida >>

I dagarna kommer vi att starta en serie om GLUTAMAT. Vi har länge drivit frågan om de härdade fetterna och transfetterna, de är nu på väg ut. Andra frågor som vi opinionsbildat om är gentekniken, bestrålningen av livsmedel, gödsling med avloppsslam på åkermark m m. Gemensamt för allt detta är att det inte tillför några fördelar för oss konsumenter. Vi får däremot ta riskerna och betala både varorna och vården.

Tillbakablick
Låt oss därför göra en tillbakablick. Det klassiska exemplet på hur forskningen och industrin alltför snabbt introducerar nyheter: Det radioaktiva vattnet.

Vi börjar med att kräva ”Historic evidence” i utvärderingen och nöjer oss inte mer med enbart ”scientific evidence”. Se också i projektet ”123abc.nu” där vi säger:

Materialet kommer att vara byggt på konsensus och på konsumenternas värderingar och rensas från särintressenas lobby. Tillämpningen av vetenskapliga fakta kommer att bygga på att forskarna är överens, i annat fall tar vi, konsumenterna, besluten utifrån våra värderingar och historiska fakta. Vi får ju ändå ta de ekonomiska och hälsomässiga konsekvenserna”.

Följ opinionsarbetet omkring ”Framtidens Mat” via Snabba KonsumentNyheter och tipsa dina vänner.

Kopiera länken här och skicka vidare: http://www.konsumentsamverkan.se/nyhetsbrev2/nr48.html

Börja med en egen lokal diskussionsgrupp om Framtidens Mat
För att en diskussionsgrupp ska fungera måste det finnas någon i gruppen som har tillgång till dator och Internet och som då kan delge övriga i gruppen den snabba information som vi ger och har gett ut. Prova t ex i trapphuset, i bekantskapskretsen eller bland dagisföräldrarna, ja fantasin har inga gränser.

Läs mer om hur det kan gå till att starta en diskussionsgrupp just där du bor >>

Nu bekräftas att den europeiska industrin också fasar ut de härdade fetterna
“Fler och fler av våra kunder begär att få veta om ev transfett-innehåll i sina produkter och ber om hjälp för att hitta en väg bort ifrån dem, där det låter sig göras” säger Rob Griffiths, ansvarig för Lipids Laboratory of Reading Scientific Services Ltd (RSSL). Läs hela notisen från Food Navigator >>

REACH
Pga av dataproblem kommer vi att publicera det utlovade REACH-dokumentet i nästa nummer av SKN.
Läs mer på vår hemsida:
www.konsumentsamverkan.se

Stor framgång för GMO-motståndet vid EU-omröstning
Vid miljöministrarnas möte i Bryssel den 18 december blev omröstningen en stor seger för GMO-motståndarna och ett kraftigt bakslag för GMO-intressenterna och WTO.

Frågan gällde om man skulle tillåta enskilda länder att ha egna regler och kunna stoppa import och odling av vissa GMO-grödor och skydda sina egna medborgare från att bli påtvingade dessa oönskade grödor och livsmedel.

Nu kan varken Europeiska Kommissionen eller Världshandelsorganisationen WTO tvinga oss konsumenter att äta genmodifierad mat. Kommissionen måste nu ta mer hänsyn till medborgarna/konsumenterna än till industriintressena, som de tidigare mest lyssnade på.

Enigheten var i stort sett total, av 25 länder var det 21 som röstade för den nationella friheten, medan England, Holland, Tjeckiska republiken och - hör och häpna – Sverige röstade emot.

Fy skäms Sverige skrev Greenpeace i sitt pressmeddelanade.
Läs pressmeddelandet från Greenpeace.

Läs pressmeddelande från Friends of the Earth >>
Tunna skivor och tjocka påståenden
Pärsons (tunna skivor) koras härmed till ”Överdrifternas mästare”.


Läs motiveringen här >>
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >