 |
Bakslag för
Monsantos genmajs
Nu larmar forskare om den genmodifierade majsen MON 863 som nyligen
tilläts som livsmedel inom EU. Den borde borde omedelbart förbjudas
hävdar det ansedda franska vetenskapsrådet CRII-GEN,
som gjort den enda oberoende analysen av kemikoncernen Monsantos
testdata.
Kan det vi ser nu bli spiken i kistan för genmanipulering av
livsmedel och foder till djur?
Läs mer:
Forskare
kräver stopp för genmajs - SvD
Greenpeace har en presentation
av rapporten här (pdf på engelska)
Följ
utvecklingen på hemsidan >> |
 |
Klimatet –
ja men! Del
2
Klimatfrågan
är viktig och överskuggar allt annat. Det är därför
vi lyfter debatten om klimatet, för att den ska tas på
allvar. Men om våra folkvalda ledare och näringslivet
ledare inte går före med gott exempel och visar måttlighet,
kanske jag inte känner det så viktigt att släcka
lamporna när jag lämnar ett rum.
Läs
mer om hur engagemang skapas för att vi alla ska göra
vår insats >> |
 |
Garanterat
– lurad!
Ja nu börjar tålamodet tryta. Man kan knappt öppna
ögonen i butikerna utan att hitta en massa fel, det gäller
märkningen, innehåll, priser, jämförpriser,
och nu i prisbladen med priser för 2 eller 3 förpackningar
till ett specialpris. Bara för att göra det svårare
att räkna ut priset och lära sig vad en vara normalt kostar.
Nu blir detta premiären! Premiären för en samling
på vår websida och början på en bok, som
kommer att få namnet ”GARANTERAT – lurad!”
Läs
mer här >> |
 |
Rapporterat
direkt från Bryssel:
TACD TransAtlantiska KonsumentDialogens 8:e årliga möte
TACD, Trans Atlantic Consumer Dialogue, är en arbetsform och
samarbete mellan europeiska och amerikanska konsumentorganisationer,
för att starkare kunna agera direkt på ”regeringsnivå”
och föra en konstruktiv dialog över Atlanten.
Mötena hålls vartannat år i Bryssel och vartannat
år i Washington. Här möts många av konsumentorganisationerna
från båda sidor av Atlanten och man möter även
representanter från US administrationen och EU Kommissionen.
Från Sverige deltar endast Bengt Ingerstam från Sveriges
Konsumenter i Samverkan och Konsument-Forum.
Läs mer här >> |
 |
Ny
rapport om fett:
Nu vänder opinionen,
vi blir inte feta av fett
I allafall enligt den studie som presenterades i amerikanska läkarförbundets
tidskrift Jama i förra veckan. Undersökningen är
den största och längsta studie på olika dieter
som gjorts och pågick i ett år. 311 kvinnor med överviktsproblem
och i fertil ålder delades in i fyra grupper.
En grupp åt enligt Atkins, alltså väldigt lite
av kolhydrater och desto mer av fett och protein. En annan grupp
fick banta efter Zonemetoden med 40 procent kolhydrater, 30 procent
protein och 30 procent fett. De två resterande åt
dels enligt de amerikanska näringsrekommendationerna som
liknar de svenska, dels enligt den extremt fettsnåla och
kolhydratrika Ornishmetoden.
Gruppen som följde Atkins minskade mest i vikt av alla grupper.
Redan 2002 skrev Sveriges Konsumenter i Samverkan om detta: Läs
dokmentet här (pdf) >>
Läs mer om rapporten:
Färre
kolhydrater bästa bantningen - DN
Atkins
metod ger bästa bantningen - SvD
|
 |
Svenska
konsumenter vill ha ett förbud mot industriella transfetter
i livsmedel I förra numret
av Snabba KonsumentNyheter hade vi en enkät om transfetternas
vara eller inte vara i livsmedel. Tack alla ni som har svarat! Alla
svar vi har fått inger oss en tydlig signal att denna fråga
engagerar. Särskilt överraskade är vi över den
mängd kommentarer som strömmat in. Se
enkätresultat och läs kommenterer här >>
|
 |
|
 |
 |
|
 |
Stöd
oss!
Det är viktigt att Sverige har en frivilligorganisation
för konsumenter. Utan konsumenternas stöd kan vi
inte fortsätta.
Skicka ditt bidrag direkt till pg: 638
20 78-1
Läs mer om hur du kan stödja oss >> |
|
 |
Hälsningar
från Bryssel Bengt Ingerstam
är sveriges representant i Bryssel på TACDs årliga
möte. Här kommer hans personliga krönika.
Säger
man Bryssel så tänker man kanske inte i första hand
på Manneken Pis, gossen som natt och dag står och kissar
på torget vid rådhuset. Snarare kommer elefanten EU
upp i tankarna. Ja det är en märklig stad, med obebyggda
skräpiga tomter, granne med flotta hotell och alla EU-palatsen.
Från den tiden då jag var ordförande i AEC, Association
of European Consumers, med medlemsorganisationer från flertalet
av de dåvarande EU-länderna, känner jag Bryssel
utan och innan. På den tiden kunde det bli en resa i veckan,
i vart fall minst en i månaden.
Det var ofta möten med EU-kommissionen, olika kommittéer
och andra NGOs, men också många möten internt inom
AEC och en del arbete på kontoret här nere. Senaste åren
har det inte varit så många besök i denna fascinerande
stad, men nu är det dags igen. Läs
hela krönikan här >> |
 |
Folkhälsan
alltmer på ”tapeten”
Det har länge gått inflation i bantningsdieter och den
ena har avlöst den andra. Det har självklart varit en
guldgruva för ”kvällspressen” och även
veckopressen. Att fetman är ett allvarligt problem har nog
alla insett och att det har blivit ett kärt ämne på
löpsedlarna.
Här kommer en ny variant och det kan säkert ligga en del
bakom ”FETMAFAKTORN”. Professor Birger Svihus forskar
om näringslära vid universitetet för miljö-
och biovetenskap i Ås. Han ger i dagarna ut boken "Fedmefaktor".
Läs
här vad EXPRESSEN rapporterat >> |
 |
I
spåren av pressade priser
kommer hoten mot folkhälsa!
Jakten på billigare råvaror sker inte med hänsyn
till konsumenternas bästa eller deras hälsa utan för
att hävda sig i konkurrensen om konsumenternas pengar. Billigare
råvaror är mantrat och inte minst med alltmer utbrett
priskrig med EMV, egna märkesvaror, tas både billigare
och sämre råvaror med i den s k produktutvecklingen.
Nu varnar Prof Göran Petersson från Chalmers för
glukossirapen, som ofta får ersätta socker och på
innehållsförteckningarna kan den dölja sig under
flera olika beteckningar.
Så se upp och kolla innehållsförteckningarna noga
och läs mera här i Aftonbladets
artikel >> |
 |
BS
RAC, Regionala rådgivande kommittén för östersjöfisket
hade årskonferens i Stockholm den 28 februari med medverkan
från konsumentorganisationer Viktigt
beslut togs om hur den vilda laxen i Östersjön ska räddas
och målet för 2008 sattes att få stopp på
det illegala fisket. Läs
mer >> |
 |
Livsmedelsverket
har fått ny
konsumentanpassad hemsida
Den 2 mars presenterade Livsmedelsverket sin nydesignade hemsida,
mer anpassad till konsumentintresset. Den är mer lättnavigerad
och ska ha mera fokus på frågor som intresserar konsumenter.
Stort utrymme har ägnats i startupplagan åt transfetter
och fetter över huvud taget.
Här har vi naturligtvis en del motsatta åsikter, men
det får väl klaras av med debatt och lyhördhet
för nya forskningsrön. www.slv.se |
 |
|