Sveriges Konsumenter
i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 54 - 27 mars 2007 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Man göder djuren inför slakten – med majs, soja, potatis och spannmål – vad äter vi själva?

Den tekniken är ingen hemlighet, den är väl utprovad inom lantbruket, sedan århundraden. Ändå förvånas vi när vi nu oroas av den våldsamma fetmaepidemin som drar fram över världen. Är det så svårt att dra parallellen med hur vi göder våra barn och oss själva?

Julgrisen fick potatis förr i världen för att bli rund och god innan slakten. Varför smakar majskycklingen lite extra? Jo den är fetare och göds upp på majs.

Gässen tvångsmatas med majsgröt för att få stor lever, på franska Foie gras.
Läs mer >>

Påstådd folkstorm mot GB-glassen Girlie blev motsatt folkstorm mot Sveriges Konsumenter

Sveriges Konsumenter är alltså tidigare Sveriges Konsumentråd under nytt namn, som skapar alltmer förvirring. Nu senast efter den s.k. ”väckarklockan” om GBs nya rosa glass, som man betecknar som ”köns-schablonisering” och därmed fick en massa mediauppmärksamhet. Mest var det upprepningar av ett TT-meddelande men ingen kritisk granskning, med t ex ett citat av Sveriges Konsumenters generalsekreterare, som känt sig manad att ge uttryck för vad han ansåg att svenska folket skulle tro: ”tvivlar på att konsumenterna vill ha en produkt som Girlie”.

Nu verkar det som tyckandet för de svenska konsumenternas räkning blev för mycket för, ja just konsumenterna. Läs mer om reaktionerna här >>

Gratulerar Livsmedelsverket!
till den fantastiska framgången
i kampen mot transfetterna


Vid upprepade tillfällen har vi både hört och läst att ni lyckats i era ansträngningar att få livsmedelsindustrin att på frivillig väg gå ifrån de delvis härdade fetterna och därmed lyckats minska konsumtionen i Sverige av just de industriella transfetterna till under 2 %.

Ni har säkert undersökningar som exakt verifierar denna siffra, trots att ni själva alltid sagt att ni inte kan skilja på de industriella och naturliga transfetterna i era tester. Det framkom ju också tydligt av tabeller ni la ut för inte så länge sedan på er gamla hemsida. Ni måste ha gjort detta skickligt med tyst diplomati, samtidigt som ni alltid utåt förringat betydelsen av dem och menat att de mättade fetterna är ett större problem. Hur kommer ni att agera nu när nyare forskning omvärderar de mättade och animaliska fetterna?

Än finns det många som fortfarande envisas med de härdade fetterna i sina livsmedel, se vår svarta lista här >>

Så vi kanske inte ska lägga kampanjen på hyllan? Än!
EU gjorde en helomvändning och låter Danmark behålla sitt förbud mot transfetterna

Danmark införde ensidigt för ett antal år sedan ett gränsvärde på 2 % för de industriella transfetterna. EU-kommissionen tolkade det som ett handelshinder och hotade dra Danmark inför EU-domstolen. Helt överraskande har man nu accepterat att Danmark får behålla sitt förbud. (Säkert ett resultat av TACD-resolutionen vi lämnade i Bryssel till EU-kommissionen den 13 mars).

Livsmedelsverket kontrade i samband med Miljöpartiets motion i riksdagen om ett likadant förbud i Sverige och påstod, citat från SLVs hemsida: ”I Sverige finns inga gränsvärden för transfett. På uppmaning från Livsmedelsverket har den svenska livsmedelsindustrin arbetat målmedvetet för att sänka mängden transfett i livsmedel och säger sig ha nått samma låga nivåer som i Danmark i så gott som alla livsmedel.”

Denna manöver var avsedd att förhindra en svensk lagstiftning, men nu kommer andra signaler. Läs mer >>
Stöd oss!
Det är viktigt att Sverige har en frivilligorganisation för konsumenter. Utan konsumenternas stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete.

Skicka ditt bidrag direkt till pg: 638 20 78-1
Läs mer om hur du kan stödja oss >>
Myten om de farliga
fetterna ifrågasätts

På onsdag 28 mars i TV2 21.30 är det säsongsstart för Vetenskapsmagasinet. Del 1 av 10 har temat ”Gillar du fet mat?” Fettet är inte så dåligt. Vi verkar till och med kunna sätta i oss mer av det mättade fettet från smör, ost och bacon, utan att lida. Så låt er väl smaka.

Man ifrågasätter Livsmedelsverkets alltmer ifrågasatta fettskrämselpolicy, låter hoppfullt.
Läs mer om programmet >>
Kolesterolspöket granskas
och avslöjas

“Dietary Fats and Cholesterol - facts and myths” är temat för en annorlunda konferens som kommer att hållas i Göteborg den 24 april. Arrangörer är forskare från Göteborgs Universitet och Chalmers.

Årets Leoprize kommer att utdelas och årets pristagare är Docent Uffe Ravnskov, Lund, internationellt välkänd för sin fristående forskning om kolesterolet och författare till boken The Cholesterol Myth. Konferensen är öppen för allmänheten. Närmare information hittar du här.

Här finns en kortfattad sammanfattning på svenska (pdf) av hans anförande samt program och föreläsningar >>
Felaktiga kostråd bakom
fetman och diabetesboomen

5 år har gått sedan vi tillskrev förre folkhälsoministern Morgan Johansson och presenterade dokumentet om den redan då kända nya forskningen om hur den fettsnåla kosten är ett hot mot folkhälsan.

Vi fick ett artigt brev som svar och att de hade översänt vårt material till Livsmedelsverket för synpunkter. Sedan gick det alltså 5 år och vår nya folkhälsominister Maria Larsson kallade nyligen till hearing i Rosenbad om folkhälsan, så nu börjar det röra på sig igen.

Under dessa fem år har fler forskare och läkare tagit bladet från munnen och vågat utmana den gamla läran om ”hur man göder folk”, genom att skrämmas med kolesterolspöket och uppmana folk att äta mera bröd. Brevet till förra folkhälsoministern finns här >>

Läs också dokumentet Kan felaktiga kostråd ligga bakom den snabba ökningen av diabetes?

Billig lax i skylten
Det är svårt att låta bli att fundera vilken typ av datasystem som användes för att kalkylera priserna på vår mat.

Jag trodde länge att man i handeln räknar fram priserna efter vad man betalar producenten, med ett förutbestämt påslag + moms. Men det har jag för länge sedan förstått att det är andra faktorer som avgör var priset hamnar. Läs mer >>

Kolla alltid vikten
på uppskuret pålägg

Fusket med felaktig vikt i ”portföljpackade” uppskurna pålägg verkar bara öka. Vi har kollat det en tid och nu går vi ut med det. I detta aktuella exempel blir faktiskt merpriset 21:16 per kg. Läs mer >>
©  Copyright 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >