Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 55 - 19 april 2007 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Välkommen till sambord
Att inte kunna äta en god middag på restaurang bara för att man är ensam kommer snart vara ett minne blott.

Föreningen Låt Måltiden Blomma kommer I samarbete med oss, Sveriges Konsumenter i Samverkan att driva satsningen Sambord och redan nu är ett flertal ledande restauranger med.


Läs mer här >>

Läs mer om samverkan för singlar >>
Det är du som
bestämmer vad du äter

men det påverkar också hur du mår
När det gäller val av fetter går uppfattningarna kraftigt isär. Genomgående för Livsmedelsverkets rekommendationer är att minska konsumtionen av fett, speciellt de mättade fetterna.

För industriella transfetter, som förekommer i de industriella delvis härdade fetterna, anser man inte att märkning är nödvändig, då konsumtionen av såväl delvis härdade som fullhärdade fetter kraftigt sjunkit senaste tiden och därmed anser man att vi inte behöver oroa oss längre. Man varnar indirekt däremot för de naturliga transfetterna som finns i mjölkfetter, därmed också i smör, Bregott, ost, eftersom man betraktar dem som mättade fetter och erkänner inte att det finns skillnader mellan de naturliga och industriella transfetterna.

Vad vi anser framgår av det material vi lagt ut på hemsidan sedan slutet av 1900-talet. Läs mer här >>
Våra råd vid val av fett >>
PLUS i SVT1 med fokus på sötningsmedlen
Programmet PLUS som sändes 16/4 hade ett längre inslag om de artificiella sötningsmedlen. Se reprisen på lördag 21/4 8.35 i TV1 eller på SVTs hemsida.
Läs också vår notis på hemsidan den 6 april om Att trolla med vatten, samt avsnittet ”Debatten om socker
Läs mer om sukralos >>

Försäljningen av Råd & Rön till Sveriges Konsumentråd kritiseras av Riksrevisionen
Riksrevisionen riktar skarp kritik mot Konsumentverket för hur försäljningen av Råd & Rön till Sveriges Konsumentråd har gått till. Man anser att försäljningen inte skötts tillräckligt affärsmässigt och att man borde ha inhämtat ett regeringsbeslut före avyttringen.
Kritiken gäller även att Konsumentverket inte undersökt om andra alternativ fanns och inte heller gjort någon analys av värdet på ”Råd & Rön”.

För några år sedan fördes diskussioner mellan ett antal konsumentinriktade organisationer, bl a med oss, om att försöka göra tidningen till ett organ för ideella frivilligorganisationer med opinionsskapande uppgift. Dessa diskussioner upphörde sedan och man kan bara ana att det fanns intressen av att gynna och förstärka en av konsumentorganisationerna, i god tid före valet.

Att denna affär skedde utan förra konsumentministerns medverkan eller medvetande, låter bara alltför fantasiartat, i synnerhet då ministern offentligt yttrat sig över ”affären” och övriga insatser för att förstärka ”konsumentrörelsen”, d v s en av konsumentorganisationerna. Om denna inblandning och styrning av konsumentorganisationerna har vi haft synpunkter i ett tidigare debattinlägg i SKN nummer 51, "Ska regeringar styra konsumentorganisationer?".

Fler länkar >>

"Lika gott som hemlagat"
Kul att ICA erkänner att hemlagat är godast, men det är inte kul att de i sina holländska pannkakor använder omestrad palmolja. Det är långt ifrån närproducerat och inte ett fett vi ska välja om vi tänker på klimatet eller regnskogarna och deras orangutanger. Smält hederligt svenskt smör duger bra och hemlagat är busenkelt, ja bättre än att dra hem pannkakor från ICA i plastförpackning och som åkt så långt!

Är det någon som saknar recept, se här.
Se större bilder här >>
Ditt stöd är viktigt NU!
Det är viktigt att Sverige har en frivilligorganisation för konsumenter. Utan konsumenternas stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete.

Skicka ditt bidrag direkt till pg: 638 20 78-1
Läs mer om hur du kan stödja oss >>
Djungeln av "tillsatser"
Finns det någon produkt som är mer tacksam eller olämplig för att gömma en massa medvetna, omedvetna, uträknade, skrupulösa tillsatser än vår mat? Det är inte bara frågan om godkända, även oönskade tillsatser och färgämnen eller aromer. Det gäller även rester av bekämpningsmedel, föroreningar i processen eller "kvarglömda" processhjälpmedel. Ja t o m kan det vara medvetna inblandningar av rent hälsovådliga substanser.

Exempel finns på Skampålen. Vissa produkter hittar du under Bojkott på vår hemsida, men även under Chicken Race där syftet mera är att lura oss för egen vinning.

Vi startar nu ett samlat grepp om alla dessa hot eller möjligheter - via maten. Det handlar inte om en massa larm, utan det blir en kartläggning för ökad vaksamhet. Vi samlar allt under ämnesområdet "Tillsatser i vår mat", där det redan finns en hel del.

Läs en läskig artikel i Sydsvenskan: Kinesisk mat kan vara rena giftet.
Lita inte på innehållsdeklarationen på juicepaketet
Göteborgsposten har publicerat en test av av 13 vanliga apelsinjuicer. I fem av apelsinjuicerna var det mellan 20 och 80 procents skillnad mellan verklig och redovisad c-vitaminhalt.

Detta är en av många tester som olika tidningar publicerar. Du som inte har tillgång till alla tidningar alltid, kanske kan vara betjänt av att vi samlar ihop länkar till så många som möjligt och hjälper er att hitta när ni vill eller behöver hitta.

Hjälp då till och rapportera in de tester ni ser i dagstidningar eller veckopress, helst med länk till dokumentet på respektive tidnings hemsida.

Läs mer om testet av juicepaketen här >>
Vem har fjärrkontrollen till din TV?
Har du intresse för frågor om utvecklingen inom den nya digitala tekniken? Vill du vara med och bevaka frågan ur konsumentsynpunkt? Ta då kontakt med oss. Vi ska bygga upp en intresse- och kompetensgrupp runt dessa frågor, ange "Digitalgruppen" i ämnesraden och svara direkt till detta nyhetsbrev.

Läs mer >>
Bojkott blir buykott
Det var rubriken i en artikel i Göteborgsposten den 4 februari. Man visade på trenderna närproducerat, KRAV-odlat, Rättvisemärkt, Ekologiskt som kommer starkt och är ett uttryck för att konsumenterna tar den snabba vägen nu för ökat konsumentinflytande och att påverka marknaden.

”Marknaden har blivit en politisk arena”, säger Michele Micheletti, professor i statsvetenskap i Karlstad.

Men har inte alltid marknaden varit en politisk arena, styrd av näringslivet och lagstiftarna i samarbete?

Vad som nu alltmer händer beskriver Michele Micheletti så här: Buykottarna är ofta även politiskt aktiva.
- Men de tycker inte att den traditionella politiken når fram till de här frågorna utan ser shopping som ett sätt att arbeta politiskt. De kopplar ihop föreningsliv, konsumtion och livsstil, säger Micheletti.

Ja visst, bojkott står för maktutövning medan buykott står för konsumentinflytande, något som vi i Sveriges Konsumenter i Samverkan värnar om och har som ledstjärna. Vi har i vår logga byggt in: Med konsumenterna vid rodret ändrar vi kurs mot ett hållbart samhälle. Läs hela artikeln: Bojkotternas tid är förbi, nu är det buykott som gäller >>
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >