Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 57 -10 maj 2007 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Lägg inte hela klimatbördan på oss konsumenter – stoppa reklamflödet till våra brevlådor
I förra SKN nr 56 kunde ni läsa om många olika aktioner vi haft på vår hemsida, som nu samlats ihop till lämpliga klimat-projekt.

Vi har alltså i vårt skafferi mängder av lösningar och kanske är den mest radikala, enklaste och effektivaste att utgå ifrån KONSUmindre-begreppet och vi har därför valt att som första utspel i satsningen på ”KONSUMENTKRAFTEN” valt att ställa kravet att bromsa upp den skenande reklamen, som syftar till att få oss att öka konsumtionen, konsuMERA. Läs mer här >>
Måste 2 miljoner träd offras årligen för att vi ska få reklambladen i våra brevlådor?
På tio år blir det 20 miljoner träd, som inte får stå kvar och absorbera koldioxid. Det är inte förenligt med arbetet för att minska klimathotet. Dessutom driver reklamen på konsumtionsökningen, som också innebär högre koldioxidutsläpp och förvärrar situationen, samtidigt som våra plånböcker töms.

Ett pressmeddelande skickas ut idag, där vi uppmanar fler konsumenter att sätta upp ”Nej-tack till reklam”-skyltar på sina brevlådor. Detta är ett sätt att låta KONSUMENTKRAFTEN verka snabbt och effektivt. Samtidigt uppvaktar vi Miljödepartementet för att trycka på lagstiftningsvägen mot detta ”klimathot”. Det räcker inte med att prata, nu gäller det för regeringen att visa handlingskraft och för oss konsumenter att med förenade krafter förändra. Läs pressmeddelandet här >>

Se bilden på samlad oadresserad reklam inkommet till ett hushåll under 2006 här, det blev 22 kg.

Se också hur vi startade denna kampanj 1989 genom Konsument-Forum (scannade sidor)
Ska du steka?
Dåligt urval av flytande margariner
Från många håll rekommenderas att steka i flytande margariner, inte minst Livsmedelsverket. Men urvalet är verkligen begränsat. Alla flytande margariner utom en innehåller härdade oljor (främst rapsolja) vilket vi uppmanar till att bojkotta/undvika av den anledningen.

Nu är vi ju inte överens alla parter, vi hävdar att det inte är bevisat att mättade fetter är farliga för hälsan och anser därför att det går bra att steka i smör (dock inte Bregott av andra skäl), raps- och olivolja, ekologiskt kokosfett (finns i hälsokostbutiker) samt det flytande margarinet Smör- och Rapsolja som är fritt från härdade oljor, men heller inte innehåller smör (se notisen nedan).
Smör- & rapsolja – utan smör!
Beklagar ARLA, men det här är inte juste märkning! Att kalla ett flytande margarin för Smör- & rapsolja är i klartext att säga att det innehåller smör. Innehåll i denna produkt: vegetablisk olja, vegetabiliskt fett (är det omestrat?), skummjölk, smörolja (inte det samma som smör) m m. Kalla den i stället Rapsolja med smörolja, så luras ni inte lika mycket.

Steker man i en blandning av smör och rapsolja, som blir jättebra, så behöver man ju inte en produkt till, som denna.
Nya bevis mot aspartam
Det kommer mera, skulle man kunna säga. Forskaren Morando Soffritti från Ramazzini-institutet som förra året varnade men avfärdades av EFSA är nu på gång med mera bevis om att aspartam förorsakar cancer hos råttor. Han har nyligen också belönats av det ansedda Mount Sinai School of Medicine i New York för sina insatser och i samband med detta presenterat sina senaste resultat.

Nu står den ena parten mot den andra (EFSA), så vad ska vi konsumenter då tro? Jo låt oss avstå från aspartam, det är en bra försiktighetsåtgärd och så minskar begäret efter sötma och alla light-dryckerna. Åtminstone är det bra för klimatet och säkert också för hälsan.

Läs Henrik Ennarts väl underbyggda artikel på SVD bloggen.
Östersjötorsken hotas
när klimatet blir varmare

Vetenskapsradion publicerar just nu nyheten om att torsken är hotad, nu igen. Tidigare var hotet utfiskning och ibland miljöpåverkan. Ingen vet precis, men larmen är många. Vi tycker att det är tillräckligt alarmerande för att engagera oss alla konsumenter i att minska hoten mot klimatet och miljön, omgående! Vi behöver inte invänta säkra forskarbesked om 20-40 år, utan gör vårt bästa genom att agera nu. Vi mobiliserar KONSUMENTKRAFTEN – nu!
Läs artikeln på SRs hemsida >>

UPPROP - Läge för KONSUMENTKRAFTEN

Kan du undvara en 100-lapp?
Använd plusgiro 638 20 78-1

Vi satsar på att spara pengar åt dig och klimatet åt oss alla. Läs mer i avsnittet "Nu är det läge för KONSUMENTKRAFTEN!"

Vi behöver din hjälp för att fortsätta som frivilligorganisation, fristående och obunden. Situationen börjar bli ohållbar efter att staten sänkt bidraget till vår organisation, men favoriserat den ”stora” med vissa folkrörelser bakom och som även försöker slå ut oss. Läs mer om namnstriden här >>

En verklig konsumentorganisation, vår gemensamma, kan inte vara beroende av staten utan måste byggas på konsumenternas stöd och engagemang.

Många aktuella och stora frågor måste vi inte vänta på att samhället ska fixa. Vi konsumenter kan göra det snabbare och vi vet tillräckligt mycket redan för att göra stora insatser – som gynnar både våra plånböcker och hälsa och vårt gemensamma klimat – bara genom att handla MERA medvetet och KONSUmindre.

Skicka oss en 100-lapp NU till att börja med. Plusgiro: 638 20 78-1

Väljer du 200 kr i stället får du både medlemskap och boken Köksskolan (värd 275 kr)

Låt oss sedan satsa
KONSUMENTKRAFTEN på att gemensamt och lokalt ”ta saken i egna händer” - för allas vårt bästa, som konsumenter! (glöm inte att uppge telnr och postnummer och din mailadress för vidare info).
Stort tack till alla er som
redan skickat ett bidrag!

I förra numret från fredagen den 4 maj publicerade vi uppropet för mer stöd från konsumenter, vilket vi upprepar även i detta nr.

Redan har många hunnit skicka in sina bidrag och de tackar vi för. Det visar att det finns en vilja att stödja en egen, fristående och obunden konsumentorganisation.

Så fortsätt att skicka era bidrag, så vi kan fortsätta. Se uppropet här ovan.
6 gram på dyr produkt
ger klirr för butiken

Provväg! Här stod det 81 gram på förpackningen, men den innehöll bara 75. Det är 6 grams avvikelse. Angiven vikt innehöll alltså förpackningen också. Det blev dyr plast i stället för skinka! Det gör verkligt pris 321:- i stället för 299:-. 22 kronors merpris är inte fy skam, men skamligt. Borde t o m ha hamnat på avdelningen Skampålen! Läs mer >>
Fel vikt igen
Just den italienska skinkan Prosciutto som kostar 299:- per kilo i olika butiker är tydligen populär att skoja med, med vikten i vart fall.

Det är ganska intressant att alla har kalkylerat så lika och hamnat på 299:-. Exakt – allt annat än vad vikten var. I stället för angivna 99 gram fick jag bara 94 gram ätbar skinka, resten var plastförpackningen.
Lita inte på angiven vikt
Angiven vikt på förpackningar skall vara exklusive förpackning. Eftersom det inte är så vanligt att livsmedelskontrollen gör stickprover på förpackningsvikter kanske vi måste skapa ett tryck genom att vara många som ofta kontrollväger!
Se exempel >>
Engagerade konsumenter något att ta vara på för handeln!
”Samvetshandel kommer stort. Man kan köpa Eko för naturens skull, Rättvisemärkt för de fattigas skull, Rosa för bröstcancerforskningens skull eller Rött för det där som Bono håller på med.”

Så skriver Carolin Dahlman, omvärldsanalytiker och frilansjournalist i ledaren i Dagens Handel. Hon är klartänkt och träffar rätt. Se t ex här: ” Det allra senaste blir att vi ska undvika att äta kött.

Vetenskapsmagasinet visade nyligen tv-program om hur klimatdyrt det var att äta grisar och kor, och hur mycket bättre det var för planeten att välja lokalt eller vegetariskt. Att köpa biff blir snart lika skamligt som det var att köpa kondomer när man var tonåring.”

Läs sammanfattningen av debattartikeln här >>
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >