Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 58 - 24 maj 2007 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Ut och flyg med Fun Light
Egentligen slår man ett slag för att du kan vinna en flygresa, men priset är att du köper lite kemikalier som du kan använda för att hemma tillsätta till kranvatten.

Det enda du köper är E330 surhetsreglerande medel, ”naturlig fruktarom”, E202 konserveringsmedel och sötningsmedlet sukralos (se bojkottlistan) och acesulfam K, samt en halv liter vatten och en plastflaska som ska kastas i containern för plast.

Tänk vad ”klimatet” gråter när man ser hur resurserna missbrukas till ingen konsumentnytta och konsumenterna luras dricka gott kranvatten utdrygat med kemikalier, för att Procordia Food ska tjäna pengar på dig.

Denna typ av produktutveckling borde förbjudas om man menar allvar med insatserna för klimatet. Varför ska jag annars släcka lampor och hushålla med varmvatten?

Läs mer om klimatet >>
Ny laxbluff - Nu är ULLMO
ute i grumliga vatten

Hur många gånger ska det behövas debatt om vilseledande märkning av hundlax?

ULLMO som är ett etablerat företag i fiskbranschen vet mycket väl vad som gäller.

Studera bilden noga, stor rubrik VILDFÅNGAD, låter inbjudande eller hur? LAXFILÈ är namnet på etiketten, störst och tydligast, men det får det inte heta. Utan skinn, som om det är en fördel, men en bit laxfilé är bättre att steka med skinn än utan. Man tar bort skinnet för att inte det ska synas när hundlaxen blir lekmogen (rödprickigt skinn!). Se större bild här >>

Latinska namnet Onchorynhcus keta står inom parentes i små bokstäver. Packad i Kina dessutom. Jag åt upp en filé och slängde den andra, så det blev dyrare än att köpa färsk riktig lax.

Lura inte dig själv, undvik ULLMO Laxfilé. Undvik fryst lax också av klimatskäl även om det är riktig lax.

Lura inte dig själv, undvik ULLMO Laxfilé. Undvik fryst lax också av klimatskäl även om det är riktig lax.

Läs mer om vad vi lyft upp tidigare om fusket med lax och märkningen >>
Varning för Fåddman
ettersalta stekfläsk

Det är dags att ge spridning åt information om produkter som inte borde finnas på marknaden. Här är ett hemskt exempel. Ska vi hålla igen på salt, bör inte fläsket drypa av saltlake och knappt gå att steka. Se bilder och läs mer här >>
Förvirrande märkning
för allergiker

Unga Allergiker, en av medlemsorganisationerna i Sveriges Konsumenter i Samverkan, ställer krav på förändringar i märkning av vissa livsmedel. Kraven kommer att ställas till Livsmedelsverket vid möte i ”konsumentpanelen” den 31/5, där representant för Unga Allergiker sitter med på en av de 4 platserna som SKIS har.

Vi offentliggör kraven för att ge större spridning och för ökat stöd från konsumenthåll.

Ge oss gärna dina synpunkter i tid före mötet, per mail till skn(at)konsumentsamverkan.se (byt ut (at) mot @).

Ett av tre krav gäller ”laktosfritt” eller ”mjölkfritt”.
Läs de tre kraven här >>
Plånboken i P1 om direktreklamen
Radio- och konsumentprogrammet Plånboken sände 23 maj ett intressant och detaljerat inslag om direktreklamen. Lyssna på repriserna natt mot torsdag 00.03 eller söndag 14.03 eller
se programmet direkt via nätet >>

Vi har i våra senaste nyhetsbrev behandlat direktreklamen nr 56 och nr 57.
INSÄNT:
Vakumförpackat kött i butikerna

Vi utvecklar ett medlemsforum där frågor som rör oss konsumenter kan diskuteras direkt på nätet. Tillsvidare lägger vi insända bidrag under rubriken INSÄNT.

Läs senast inkommna fråga om vakumförpackat kött i butikerna >>
Nu utvecklas Snabba KonsumentNyheter SKN och det kommer att kosta 100 kr/år
(drygt 2 kr/ vecka)

KONSUMENTKRAFTEN är på gång!
Framgången med Snabba KonsumentNyheter, SKN, vill vi nu bygga vidare på och utveckla med fler funktioner. Vi behöver därför utöka organisationen bakom utgivningen av nyhetsbrevet SKN och måste nu ta ut 100 kr för nyhetsbrevet med de nya funktionerna och som du kan fortsätta att få hemskickat till din mailbox.

Från och med SKN nr 60 (i början av juni c:a) kommer därför det ”kompletta” fullmatade SKN endast att gå till betalande prenumeranter och till medlemmar, samt till dem som nyligen skickat in sitt stöd med en 100-lapp eller mer.

Du som vill fortsätta att få SKN hem i din mailbox och i utvecklad form: Sätt in 100 kr på plusgiro nr 638 20 78-1 och ange SKN på talongen, samt ditt namn och e-postadress

Mera detaljer och info
om vad som kommer kan du läsa här (se särskilt gulmarkerade fält)

Väljer du att betala 200 kr i stället får du ett års medlemskap (där SKN ingår) och en gratisbok, t ex Köksskolan med ett värde av över 200 kr, eller E-nummerguiden som enskilt kostar 95 kr. Ange då på talongen vilken bok du vill ha, ditt namn, adress och e-postadress.
Redan 2001 kopplade vi
direktreklamen till klimatfrågan

Den oadresserade reklamen i våra brevlådor var ingen nyhet när vi presenterade inlägg om det i senaste nyhetbreven. Redan 2001 publicerade vi en artikel om det. Läs artikeln här >>

Observera att siffrorna för reklamen är gamla, 30 miljarder emot 55 i dag. Därför går det åt 2 miljoner träd nu i stället för 1 miljon för 2001. Det går åt fanders alltså om vi inte gör en insats för att stoppa igen våra brevlådor, så att företagen slutar hota klimatet. Beställ dekal här >>
Kolesterolspöket gammalt
– dags att avliva

Kolesterol är ett ämne kroppen bildar själv, men länge har margarinindustrin levt högt på att skrämmas med att vi äter oss till det och måste välja Becel proactiv för att sänka värdena.

Nu har två intressanta händelser gått emot detta spöke och det förenklar för oss konsumenter. Rör på dig mera, ät varierat och gärna mättade naturliga fetter.

Den ena nyheten är att Docent Uffe Ravnskov, författaren till Kolesterolmyten och en enträgen forskare som länge ifrågasatt läkemedels- (och livsmedels-) industrins kolesterolbehandling, belönats med Leo-priset för ”independent thinking” vid ett symposium arrangerat av professorer bl a från Chalmers i Göteborg och Göteborgs Universitet.

Läs programmet och föredragen samt korta insända artiklar här >>

Den andra nyheten är att ”Kolestrolskeptikerna vann rättegången i London”, läs mera på bloggen Scrolla till 28 april.

En mera utförlig rapport på engelska finns att läsa på bloggen MatFrisk, under datum 29 april.

Läs vad vi skrev i nyhetsbrev 42 om Becel >>
”Gröna” delikatesser
blir allt populärare

Det framtonar tydligt i klimatdebatten att konsumtionen av kött inte kan fortsätta att öka. Speciellt den stora industriella uppfödningen med importerat kraftfoder som soja gynnar varken kvaliteten på köttet eller klimatet.

Nu försvinner den gamla ”trista” synen på vegetarisk kost alltmer och vi lär oss att laga delikata rätter i större omfattning. En positiv puff framåt får nu den vegetariska matlagningskonsten när man startar en kvalificerad yrkesutbildning i Norrtälje med benämningen ”vegetarisk kock”.

En av våra styrelseledamöter, Anna-Lisa Stenudd, har varit med i planeringen av denna satsning och fortsätter medverka i utvecklingen.
Läs mer på www.utbc.nu
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera här >