 |
Ut och
flyg med Fun Light
Egentligen
slår man ett slag för att du kan vinna en flygresa, men
priset är att du köper lite kemikalier som du kan använda
för att hemma tillsätta till kranvatten.
Det enda du köper är E330 surhetsreglerande medel, ”naturlig
fruktarom”, E202 konserveringsmedel och sötningsmedlet
sukralos (se bojkottlistan) och acesulfam K, samt en halv liter
vatten och en plastflaska som ska kastas i containern för plast.
Tänk vad ”klimatet” gråter när man ser
hur resurserna missbrukas till ingen konsumentnytta och konsumenterna
luras dricka gott kranvatten utdrygat med kemikalier, för att
Procordia Food ska tjäna pengar på dig.
Denna typ av produktutveckling borde
förbjudas om man menar allvar med insatserna för
klimatet. Varför ska jag annars släcka lampor och
hushålla med varmvatten? |
Läs
mer om klimatet >> |
 |
Ny laxbluff
- Nu är ULLMO
ute i grumliga vatten
Hur många gånger ska det behövas debatt om vilseledande
märkning av hundlax?
ULLMO som är ett etablerat företag i fiskbranschen vet
mycket väl vad som gäller. 
Studera bilden noga, stor rubrik VILDFÅNGAD, låter inbjudande
eller hur? LAXFILÈ är namnet på etiketten, störst
och tydligast, men det får det inte heta. Utan skinn, som
om det är en fördel, men en bit laxfilé är
bättre att steka med skinn än utan. Man tar bort skinnet
för att inte det ska synas när hundlaxen blir lekmogen
(rödprickigt skinn!). Se
större bild här >>
Latinska namnet Onchorynhcus keta står inom parentes i små
bokstäver. Packad i Kina dessutom. Jag åt upp en filé
och slängde den andra, så det blev dyrare än att
köpa färsk riktig lax.
Lura inte dig själv, undvik ULLMO
Laxfilé. Undvik fryst lax också av klimatskäl
även om det är riktig lax. |
Lura inte dig själv, undvik ULLMO Laxfilé. Undvik fryst
lax också av klimatskäl även om det är riktig
lax. Läs
mer om vad vi lyft upp tidigare om fusket med lax och märkningen
>> |
 |
Varning
för Fåddman
ettersalta stekfläsk
Det är dags att ge spridning åt information om produkter
som inte borde finnas på marknaden. Här är ett hemskt
exempel. Ska vi hålla igen på salt, bör inte fläsket
drypa av saltlake och knappt gå att steka. Se
bilder och läs mer här >> |
 |
Förvirrande
märkning
för allergiker
Unga Allergiker, en av medlemsorganisationerna i Sveriges Konsumenter
i Samverkan, ställer krav på förändringar i
märkning av vissa livsmedel. Kraven kommer att ställas
till Livsmedelsverket vid möte i ”konsumentpanelen”
den 31/5, där representant för Unga Allergiker sitter
med på en av de 4 platserna som SKIS har.
Vi offentliggör kraven för att ge större spridning
och för ökat stöd från konsumenthåll.
Ge oss gärna dina synpunkter i tid före mötet, per
mail till skn(at)konsumentsamverkan.se (byt ut (at) mot @).
Ett av tre krav gäller ”laktosfritt” eller ”mjölkfritt”.
Läs de tre kraven här >> |
 |
Plånboken
i P1 om direktreklamen
Radio- och konsumentprogrammet Plånboken sände 23 maj
ett intressant och detaljerat inslag om direktreklamen. Lyssna på
repriserna natt mot torsdag 00.03 eller söndag 14.03 eller
se programmet direkt via nätet >>
Vi har i våra senaste nyhetsbrev behandlat direktreklamen
nr 56 och nr
57. |
 |
INSÄNT:
Vakumförpackat kött i butikerna
Vi utvecklar ett medlemsforum där frågor som rör
oss konsumenter kan diskuteras direkt på nätet. Tillsvidare
lägger vi insända bidrag under rubriken INSÄNT.
Läs senast inkommna fråga om vakumförpackat kött
i butikerna >> |
 |
|
 |
 |
Nu
utvecklas Snabba KonsumentNyheter SKN och det kommer
att kosta 100 kr/år
(drygt 2 kr/ vecka) |
KONSUMENTKRAFTEN
är på gång!
Framgången med Snabba KonsumentNyheter, SKN, vill vi
nu bygga vidare på och utveckla med fler funktioner.
Vi behöver därför utöka organisationen
bakom utgivningen av nyhetsbrevet SKN och måste nu ta
ut 100 kr för nyhetsbrevet med de nya funktionerna och
som du kan fortsätta att få hemskickat till din
mailbox.
Från och med SKN nr 60 (i början av juni c:a) kommer
därför det ”kompletta” fullmatade SKN
endast att gå till betalande prenumeranter och till
medlemmar, samt till dem som nyligen skickat in sitt stöd
med en 100-lapp eller mer.
Du som vill fortsätta att få SKN hem i din mailbox
och i utvecklad form: Sätt
in 100 kr på plusgiro nr 638 20 78-1 och ange SKN på
talongen, samt ditt namn och e-postadress
Mera detaljer och info
om vad som kommer kan
du läsa här (se särskilt gulmarkerade fält)
Väljer
du att betala 200 kr i stället får
du ett års medlemskap (där
SKN ingår) och en gratisbok, t ex Köksskolan
med ett värde av över 200 kr, eller E-nummerguiden
som enskilt kostar 95 kr. Ange då på talongen
vilken bok du vill ha, ditt namn, adress och e-postadress. |
|
 |
Redan
2001 kopplade vi
direktreklamen till klimatfrågan
Den oadresserade reklamen i våra brevlådor var ingen
nyhet när vi presenterade inlägg om det i senaste nyhetbreven.
Redan 2001 publicerade vi en artikel om det. Läs
artikeln här >>
Observera att siffrorna för reklamen är gamla, 30 miljarder
emot 55 i dag. Därför går det åt 2 miljoner
träd nu i stället för 1 miljon för 2001. Det
går åt fanders alltså om vi inte gör en insats
för att stoppa igen våra brevlådor, så att
företagen slutar hota klimatet. Beställ
dekal här >> |
 |
Kolesterolspöket
gammalt
– dags att avliva
Kolesterol är ett ämne kroppen
bildar själv, men länge har margarinindustrin levt
högt på att skrämmas med att vi äter
oss till det och måste välja Becel proactiv för
att sänka värdena. |
Nu har två intressanta händelser gått emot detta
spöke och det förenklar för oss konsumenter. Rör
på dig mera, ät varierat och gärna mättade
naturliga fetter.
Den ena nyheten är att Docent Uffe Ravnskov, författaren
till Kolesterolmyten och en enträgen forskare som länge
ifrågasatt läkemedels- (och livsmedels-) industrins kolesterolbehandling,
belönats med Leo-priset för ”independent thinking”
vid ett symposium arrangerat av professorer bl a från Chalmers
i Göteborg och Göteborgs Universitet.
Läs programmet och föredragen samt korta insända
artiklar här
>>
Den andra nyheten är att ”Kolestrolskeptikerna vann rättegången
i London”, läs
mera på bloggen Scrolla till 28 april.
En mera utförlig rapport på engelska finns att läsa
på bloggen
MatFrisk, under datum 29 april. Läs
vad vi skrev i nyhetsbrev 42 om Becel >> |
 |
”Gröna”
delikatesser
blir allt populärare
Det framtonar tydligt i klimatdebatten att konsumtionen av
kött inte kan fortsätta att öka. Speciellt
den stora industriella uppfödningen med importerat kraftfoder
som soja gynnar varken kvaliteten på köttet eller
klimatet.
Nu försvinner den gamla ”trista” synen på
vegetarisk kost alltmer och vi lär oss att laga delikata
rätter i större omfattning. En positiv puff framåt
får nu den vegetariska matlagningskonsten när man
startar en kvalificerad yrkesutbildning i Norrtälje med
benämningen ”vegetarisk kock”.
En av våra styrelseledamöter, Anna-Lisa Stenudd,
har varit med i planeringen av denna satsning och fortsätter
medverka i utvecklingen.
Läs mer på www.utbc.nu |
|
 |
|