 |
Souperb
Seasonal Spicy
Chicken Rice
Exotiska
och vackra ord, stor förpackning och en förförisk
bild – allt överdrifter. Även om den berömde
svenske kocken Marcus Samuelsson från Aquavit i New York ligger
bakom som ”gourmet-garant” är det bara ord och
verkligheten ger ”avsmak”. 5
tummar ner blir det!
66 gram kyckling från?, ja det står inte men är
säkert billig import, för 59 kronor, ja det var en chock.
Läs mera och se en grundligare analys av detta ”klimatvidriga”
sätt att inte ens äta sig mätt. |
 |
Tumme
ner och tumme upp
Med produktanalysen i detta nummer av Superb Seasonal Spicy
Chicken Rice introducerar vi ett värderingssystem med 1-5 tummar,
antingen upp eller ner. I denna premiäranalys blev det bottennapp
med 5 tummar ner.
Analysen görs med tanke på pris, klimatpåverkan,
innehåll av ämnen, näringsinnehåll och granskning
av informationen runt produkten. Vi förklarar också vårt
begrepp ”energipris”, alltså hur mycket vi får
betala för energin vi får från maten i fråga,
uttryckt i kr/100 kcal.
Det kommer mera, som någon tidigare lär ha sagt. |
 |
Det
här blir sista
gratisnumret av SKN
Redan i förra SKN 58 aviserade vi förändringen, att
SKN fr o m nr 60 kommer i utvecklad form och automatiskt sändas
per mail till prenumeranter som betalar 100 kr per år eller
är medlemmar eller stöder oss ekonomiskt och har e-post.
Lägg märke till hur mycket mer information man får
genom alla länkarna. På vår hemsida kommer SKN
att ligga läsbar, men utan de flesta länkarna. Är
man inte prenumerant får man alltså kolla själv
på hemsidan och nöja sig med en översikt.
Detta är en form av stöd till vår gemensamma frivilligorganisation
för konsumenter, som vi måste finansiera själva
för att bibehålla oberoendet. Vi säljer alltså
ingenting men måste kunna utveckla opinionsarbetet och konsumentkraften
på marknaden.
Så snabba dig nu om du vill läsa nästa nr 60 och
framåt. Här kan du läsa mer om ”Så
här stöder du oss” |
 |
Coop
bäst på ekologiska varor Så
blev resultatet av COOPs egen undersökning. Över hälften
av försäljningen av ekologiska produkter sker i kooperationens
butiker, medan man har en knapp fjärdedel av totalmarknaden
i Sverige.
Bra gjort. Man har arbetat målmedvetet och engagerat, sedan
länge och det lönar sig. Men se då upp med kvaliteten
och sänk inte förtroendet med att släppa ut undermåliga
produkter, som kålroten som fanns i Konsumbutiken häromdagen,
14:90 var väl dyrt för oanvändbar kålrot, trots
att den var KRAV-märkt. Läs
mer om undersökningen hämtad från tidningen
Market. |
 |
Sockerjakten
– tävling för unga under juni
Tävla om 5000:- eller 3000:-
eller 5 tredjepris på 1000:-
I
projektet SOCKERJAKTEN ingår att ungdomar själva
ska kolla sin omgivning och hitta källorna som stimulerar
till sockerkonsumtion.
Det kan vara i skafferiet hemma, hitta socker i skolmaten,
kolla sortimentet i butiker, läsa innehållsförteckningar,
samla intryck av reklam, skyltar (se bilden här som ett
exempel på hur vi ständigt påverkas och stimuleras)
, hemsidor och sådant som påverkar oss dagligen,
prisfokusering, tänka över grupptrycket, godiskonsumtionen
på lunchen eller i gänget eller till helgen (grupptrycket)
och mycket annat. Kanske t o m prata med föräldrarna
om fokuseringen på sötsaker, söta maträtter
och drycker hemma
Det kan också vara intressant att leta i media efter
artiklar som fokuserar sockerkonsumtionen och relationerna
till fetman eller övervikten eller hitta intressanta
böcker. Ett tips redan nu är Bitten Johanssons bok
”Sockerfällan”.
Läs
mer om sockerjakten här >> |
|
 |
|
 |
 |
Nu
utvecklas Snabba KonsumentNyheter SKN och det kommer
att kosta 100 kr/år
(drygt 2 kr/ vecka) |
KONSUMENTKRAFTEN
är på gång!
Framgången med Snabba KonsumentNyheter, SKN, vill vi
nu bygga vidare på och utveckla med fler funktioner.
Vi behöver därför utöka organisationen
bakom utgivningen av nyhetsbrevet SKN och måste nu ta
ut 100 kr för nyhetsbrevet med de nya funktionerna och
som du kan fortsätta att få hemskickat till din
mailbox.
Från och med nästa SKN (nr 60) kommer därför
det ”kompletta” fullmatade SKN endast att gå
till betalande prenumeranter och till medlemmar, samt till
dem som nyligen skickat in sitt stöd med en 100-lapp
eller mer.
Du som vill fortsätta att få SKN hem i din mailbox
och i utvecklad form: Sätt
in 100 kr på plusgiro nr 638 20 78-1 och ange SKN på
talongen, samt ditt namn och e-postadress
Mera detaljer och info
om vad som kommer kan
du läsa här (se särskilt gulmarkerade fält)
Väljer
du att betala 200 kr i stället får
du ett års medlemskap (där
SKN ingår) och en gratisbok, Köksskolan
med ett värde av över 200 kr, eller E-nummerguiden
som enskilt kostar 95 kr. Ange då på talongen
vilken bok du vill ha, ditt namn, adress och e-postadress. |
|
 |
Allt
blir fel – medvetet!
Varning för Norlax
Lax blir en följetong hos oss, men det kanske har sina förklaringar.
Det verkar som just lax är det mest frestande att luras oss
konsumenter med. För här är det medvetet lurendrejeri!
Norlax är namnet, har inget med norsk lax att göra.
Läs mer >> |
 |
Nordiska
politiker kräver
skärpta regler för transfetter
Danmark har redan skärpt bestämmelserna, och parlamentarikerna
vill nu att också de övriga nordiska länderna följer
i samma spår.
Det är den socialdemokratiska gruppen inom Nordiska rådet,
som kräver det och underbygger sitt krav med hälsoskäl
som är ganska väl kända och inte ifrågasätts.
Läs hela uttalandet ”Skärp
reglerna för transfett”. |
 |
Hotade
fiskbestånd under debatt Ålen är hotad.
Stopp för ålfiske gäller just nu, men de som är
beroende av det får dispens av Fiskeriverket. Se mera på
Fiskeriverkets hemsida www.fiskeriverket.se
samt artikeln i Sött
& Salt.
Samtidigt pågår debatten för fullt och hållbarhetsintressena
står emot fiskeri-intressena. Frilancejournalisten Isabella
Lövin har skrivvit en mycket initierad och tänkvärd
debattartikel, som fanns att läsa i Kristianstadbladet nyligen.
Givetvis bemöts denna artikel av fiskare som ser sin näring
hotad. Intressant att jämföra, men samtidigt konstatera
hur egenintressen finns med i den aldrig sinande fiskedebatten.
Läs de olika debattinläggen här: Rädda
ålen – sluta fiska >> Fiskestopp
är inte lösningen >> Medan
ni bråkar om vems fel det är dör ålen >>
Vi kommer igen i den här debatten. Vi träffar fiskets
representanter den 11 juni och Fiskeriverkets Konsumentgrupp den
12 juni. |
 |
Azo-färgämnen,
sötningsmedel och glutamat har inte i maten att göra
Det är alla tillsatser som industrin har tagit till sig för
att “göra maten mer aptitlig”, d v s lättare
att sälja, få den att se bättre ut, ha söt
smak utan socker och smakförstärkare så det smakar
mer.
Men vi konsumenter har inget behov av dessa, snarare tar vi onödiga
risker. Vi driver hårt opinionen emot dessa kosmetiska och
förledande tillsatser, sedan länge. Läs
mer >> |
 |
|