Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 59 - 31 maj 2007 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Souperb Seasonal Spicy
Chicken Rice
Exotiska och vackra ord, stor förpackning och en förförisk bild – allt överdrifter.

Även om den berömde svenske kocken Marcus Samuelsson från Aquavit i New York ligger bakom som ”gourmet-garant” är det bara ord och verkligheten ger ”avsmak”.

5 tummar ner blir det!
66 gram kyckling från?, ja det står inte men är säkert billig import, för 59 kronor, ja det var en chock.

Läs mera och se en grundligare analys
av detta ”klimatvidriga” sätt att inte ens äta sig mätt.
Tumme ner och tumme upp
Med produktanalysen i detta nummer av Superb Seasonal Spicy Chicken Rice introducerar vi ett värderingssystem med 1-5 tummar, antingen upp eller ner. I denna premiäranalys blev det bottennapp med 5 tummar ner.

Analysen görs med tanke på pris, klimatpåverkan, innehåll av ämnen, näringsinnehåll och granskning av informationen runt produkten. Vi förklarar också vårt begrepp ”energipris”, alltså hur mycket vi får betala för energin vi får från maten i fråga, uttryckt i kr/100 kcal.

Det kommer mera, som någon tidigare lär ha sagt.
Det här blir sista
gratisnumret av SKN

Redan i förra SKN 58 aviserade vi förändringen, att SKN fr o m nr 60 kommer i utvecklad form och automatiskt sändas per mail till prenumeranter som betalar 100 kr per år eller är medlemmar eller stöder oss ekonomiskt och har e-post.

Lägg märke till hur mycket mer information man får genom alla länkarna. På vår hemsida kommer SKN att ligga läsbar, men utan de flesta länkarna. Är man inte prenumerant får man alltså kolla själv på hemsidan och nöja sig med en översikt.

Detta är en form av stöd till vår gemensamma frivilligorganisation för konsumenter, som vi måste finansiera själva för att bibehålla oberoendet. Vi säljer alltså ingenting men måste kunna utveckla opinionsarbetet och konsumentkraften på marknaden.

Så snabba dig nu om du vill läsa nästa nr 60 och framåt. Här kan du läsa mer om ”Så här stöder du oss
Coop bäst på ekologiska varor
Så blev resultatet av COOPs egen undersökning. Över hälften av försäljningen av ekologiska produkter sker i kooperationens butiker, medan man har en knapp fjärdedel av totalmarknaden i Sverige.

Bra gjort. Man har arbetat målmedvetet och engagerat, sedan länge och det lönar sig. Men se då upp med kvaliteten och sänk inte förtroendet med att släppa ut undermåliga produkter, som kålroten som fanns i Konsumbutiken häromdagen, 14:90 var väl dyrt för oanvändbar kålrot, trots att den var KRAV-märkt.

Läs mer om undersökningen hämtad från tidningen Market.
Sockerjakten
– tävling för unga under juni

Tävla om 5000:- eller 3000:- eller 5 tredjepris på 1000:-

I projektet SOCKERJAKTEN ingår att ungdomar själva ska kolla sin omgivning och hitta källorna som stimulerar till sockerkonsumtion.

Det kan vara i skafferiet hemma, hitta socker i skolmaten, kolla sortimentet i butiker, läsa innehållsförteckningar, samla intryck av reklam, skyltar (se bilden här som ett exempel på hur vi ständigt påverkas och stimuleras) , hemsidor och sådant som påverkar oss dagligen, prisfokusering, tänka över grupptrycket, godiskonsumtionen på lunchen eller i gänget eller till helgen (grupptrycket) och mycket annat. Kanske t o m prata med föräldrarna om fokuseringen på sötsaker, söta maträtter och drycker hemma

Det kan också vara intressant att leta i media efter artiklar som fokuserar sockerkonsumtionen och relationerna till fetman eller övervikten eller hitta intressanta böcker. Ett tips redan nu är Bitten Johanssons bok ”Sockerfällan”.

Läs mer om sockerjakten här >>
Nu utvecklas Snabba KonsumentNyheter SKN och det kommer att kosta 100 kr/år
(drygt 2 kr/ vecka)

KONSUMENTKRAFTEN är på gång!
Framgången med Snabba KonsumentNyheter, SKN, vill vi nu bygga vidare på och utveckla med fler funktioner. Vi behöver därför utöka organisationen bakom utgivningen av nyhetsbrevet SKN och måste nu ta ut 100 kr för nyhetsbrevet med de nya funktionerna och som du kan fortsätta att få hemskickat till din mailbox.

Från och med nästa SKN (nr 60) kommer därför det ”kompletta” fullmatade SKN endast att gå till betalande prenumeranter och till medlemmar, samt till dem som nyligen skickat in sitt stöd med en 100-lapp eller mer.

Du som vill fortsätta att få SKN hem i din mailbox och i utvecklad form: Sätt in 100 kr på plusgiro nr 638 20 78-1 och ange SKN på talongen, samt ditt namn och e-postadress

Mera detaljer och info
om vad som kommer kan du läsa här (se särskilt gulmarkerade fält)

Väljer du att betala 200 kr i stället får du ett års medlemskap (där SKN ingår) och en gratisbok, Köksskolan med ett värde av över 200 kr, eller E-nummerguiden som enskilt kostar 95 kr. Ange då på talongen vilken bok du vill ha, ditt namn, adress och e-postadress.
Allt blir fel – medvetet!
Varning för Norlax

Lax blir en följetong hos oss, men det kanske har sina förklaringar.

Det verkar som just lax är det mest frestande att luras oss konsumenter med. För här är det medvetet lurendrejeri!

Norlax är namnet, har inget med norsk lax att göra.

Läs mer >>
Nordiska politiker kräver
skärpta regler för transfetter

Danmark har redan skärpt bestämmelserna, och parlamentarikerna vill nu att också de övriga nordiska länderna följer i samma spår.

Det är den socialdemokratiska gruppen inom Nordiska rådet, som kräver det och underbygger sitt krav med hälsoskäl som är ganska väl kända och inte ifrågasätts.

Läs hela uttalandet ”Skärp reglerna för transfett”.
Hotade fiskbestånd under debatt
Ålen är hotad. Stopp för ålfiske gäller just nu, men de som är beroende av det får dispens av Fiskeriverket. Se mera på Fiskeriverkets hemsida www.fiskeriverket.se samt artikeln i Sött & Salt.

Samtidigt pågår debatten för fullt och hållbarhetsintressena står emot fiskeri-intressena. Frilancejournalisten Isabella Lövin har skrivvit en mycket initierad och tänkvärd debattartikel, som fanns att läsa i Kristianstadbladet nyligen.

Givetvis bemöts denna artikel av fiskare som ser sin näring hotad. Intressant att jämföra, men samtidigt konstatera hur egenintressen finns med i den aldrig sinande fiskedebatten.

Läs de olika debattinläggen här:

Rädda ålen – sluta fiska >>
Fiskestopp är inte lösningen >>
Medan ni bråkar om vems fel det är dör ålen >>

Vi kommer igen i den här debatten. Vi träffar fiskets representanter den 11 juni och Fiskeriverkets Konsumentgrupp den 12 juni.
Azo-färgämnen, sötningsmedel och glutamat har inte i maten att göra
Det är alla tillsatser som industrin har tagit till sig för att “göra maten mer aptitlig”, d v s lättare att sälja, få den att se bättre ut, ha söt smak utan socker och smakförstärkare så det smakar mer.

Men vi konsumenter har inget behov av dessa, snarare tar vi onödiga risker. Vi driver hårt opinionen emot dessa kosmetiska och förledande tillsatser, sedan länge. Läs mer >>
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera här >