 |
Saltade
priser på salt
Aningen chockade kan vi nu sammanfatta början till marknadsöversikten
av salt.
Även här slår de s k småprisprodukterna igenom,
d v s produkter där man inte tittar på kg-priset. I ett
fall blev det 1150 kr/kg och den svarta färgen kom från
aktivt kol! Fint bordssalt fanns från 5 till 149 kr/kg, den
senare i glasburk i kryddhyllan!
Det finns pengar att spara, om man bara vet och tänker på
att jämföra.
Mode i utvecklingen
Det har också gått mode i utvecklingen på saltfronten.
Både med inarbetade smaker och kryddor, eller bara blandning
och turistpacketering. Vitlökssaltet i snygg fyrkantig burk
med snöre om korken, 39:90 för 150 g, som ger 266 kr/kg.
En typisk ”förädlad” produkt.
Det
finns grovt och fint salt, med eller utan jod, flingsalt med eller
utan smaker, havssalt, fint och grovt samt stensalt. Det finns grovt
salt i kvarn, exempelvis 39:90 igen för 90 g, som gör
443 kr/kg.
Priserna skiljer också mellan butiker och vi har kartlagt
tre kedjor samt några udda butiker. Ett flingsalt kostade
hos Willys 29:90, på Konsum 37:90 medan samma flingsalt på
taxfree Arlanda låg på 79:-. Kilopriserna var då
119:60 (COOP 151:60) samt 316:- Arlanda taxfree.
Hela denna kartläggning har vi gjort för våra medlemmar
och prenumeranter av nyhetsbrevet och tillhandahåller den
komplett genom direkt information via e-post. Undersökningen
ingår i en större satsning på en omfattande prisundersökning
där våra lokala medlemmar eller prenumeranter kan delta
och få ett bättre inköpsunderlag lokalt. Bara att
meddela ditt intresse.
PS glöm inte att hushålla, även med saltet, med
tanke på hälsan!
Se större bilder här >> |
 |
Det
regnar reklam i brevlådan
Sveriges Konsumenter i Samverkan
kräver i ”klimatets namn” att direktreklamen dras
ner med minst 50 %.
Alla inser vi allvaret, inte minst efter regnandet på vissa
breddgrader och torkan och hettan på andra sydligare breddgrader.
Varför ska vi konsumenter då betala för reklamen
vi inte bett att få, stimuleras att öka konsumtionen
helt emot vad som vore receptet för att bromsa växthuseffekten.
Nu startar vi höstens arbete med att arbeta vidare på
kampanjen ”Banta reklamen med minst 50 %”. Var med och
sätt upp skyltar på brevlådorna.
Här är början till en uppföljning på vad
som ”regnar” ner i min brevlåda (har ingen skylt
av skäl att jag bevakar utvecklingen!) Läs
mer här >>
Läs vad vi tidigare skrivit:
Vad
kostar reklamen >>
Läs
vårt pressmeddelande från maj 2007 >>
Direktreklamen >> |
 |
Ska
EU lugna oss konsumenter – igen, om GMO?
Livsmedel producerat via djur som ätit GMO är idag inte
märkt med gmo-ursprung. Största andelen gmo-grödor
går till djurföda, så när nu inte konsumenterna
accepterade gmo-livsmedel, gjorde EU en märklig manöver
när man krävde obligatorisk märkning för gmo-livsmedel
men inte livsmedel med animaliskt ursprung där djuren fått
gmo-foder. Var detta ett sätt att tillmötesgå lobbyisterna
från gmo-industrin?
Greenpeace har samlat över en miljon namn och protesterat hos
EU, som nu svarar med att låta sin livsmedelsmyndighet EFSA
analysera saken och vi kan redan nu gissa svaret: det är inte
farligt att äta! Men snälla EU, det är inte frågan,
det gäller friheten att välja. Då måste vi
få veta för att kunna välja. Det skriver ju EU själv
i sina konsumentpolitiska dokument och det är en demokratisk
konsumenträttighet. Läs
notis i frågan i ATL här >>
EU: Konsumenter,
översikt >> Konsumentpolitikens
utveckling >> Konsumentskydd
i EU, tio principer (läs speciellt avsnitt 4) >> |
 |
Att
framkalla sommarens
digitala minnen
Med digitalkameran har vi fått möjlighet att både
ta bättre och även flera bilder billigt, ja varje bild
kostar inget. Men när man nu vill ha dem ”på papper”
kommer kostnaderna. I dagarna kom två olika tester, som vi
här länkar till.
Kul att jämföra testerna, det kan skilja en del i resultatet.
Hittar du fler? Tipsa oss!
ICA
Kurirens test ”Satsa på billiga kopior” hittar
du snart (OBS! läggs ut kommande vecka) Radions
P1 Plånboken ”Fototest” hittar du här >>
OBS! Vi utvärderar inte testerna, men ger dig möjligheten
att hitta dem.
|
 |
|
 |
 |
Sensommarens
första SKN
Så har juli regnat bort och vi återupptar arbetet
med SKN, vårt nyhetsbrev. Grillning hör ju sommaren
till så vi bjuder på två avsnitt, ett skräckexempel
och en höjdare - Grilla rätt!
Vi presenterar också det första avsnittet om salter
och en chockerande marknadsöversikt. Den visar att även
på salt går det att skinna konsumenter.
Hela undersökningen går per mail eller brev till
våra medlemmar och betalande prenumeranter och ligger
alltså inte ute på hemsidan. Men 100-lappen det
kostar att prenumerera tjänar du snart in på att
veta vad du ska handla och var.
Och så bygger vi vidare på "testavdelningen".
Glöm inte att rapportera in tester du hittar i alla möjliga
tidningar. |
|
 |
Kronfågels
grill får underkänt
I tider då man ska tänka på klimat och miljö
samt resurshushållning, sticker det i ögonen när
man säljer urbenade kycklinglår (kallar det lårfile)
i ett aluminiumtråg med räfflad botten, för att
det ska se ut som en grill. Resultatet vid grillförsöket
blev en katastrof. För mycket lår i ”grillen”
för att det skulle steka och kryddningen ger jag inget för.
Det blir ingen grilleffekt när inte värmen kommer till,
tråget fungerar som en stekpanna och låren tog god tid
på sig att bli kok-stekta medan marinaden blev kvar som sot
i bottnen.
För denna misslyckade produkt av lår betalar man 86 kronor
per kilo! Se
bilden på det tråkiga resultatet här.
Köp i stället en färsk kyckling, stycka den rätt
och grilla den på het grill, allra bäst blir det i vertikalgrill
(som rotisseri) och låt grillningen bli ett nöje och
maten till en njutning, utan att ”skapa sopor” som ska
återvinnas. Ofta får man tag på färsk kyckling
för runt 30:- per kg. Ett
tips som du bara måste prova >> |
 |
Vertikalgrill
mest hälsosamma grillen
I den test som Testfakta publicerat nyligen visade det sig att gasolgrillarna
gav högre halt PAH (Polycykliska aromatiska kolväten),
som är känt för att vara ett av de värsta cancerframkallande
ämnen. För en gasolgrill med lock uppmättes hela
18,3 mikrogram per kilo medan vertikalgrillen endast gav 0,83.
Som ”grilloman” gladde det mig att få bekräftat
vad jag visste, att den gamla rotisserimetoden var överlägsen
och med den kan man också grilla på roterande spett.
Prova en kassler och krydda ordentligt, den blir underbar. Har själv
en vertikalgrill sedan flera år och njuter ofta utan att störa
grannarna med grilloset.
Redan för ett par år sedan
skrev vi om den på hemsidan, just med tanke på riskerna
med PAH vid grillning.
Efter grillning använder jag den som öppen brasa och skrämmer
bort myggen. Då eldar jag t o m med kottar, fast kvistar och
ved blir det mest.
I testet anmärker man på ojämn grillyta, men det
är bara en fråga om teknik, man ska vända gallret
några gånger, så upp blir ner och så ska
man ha glöd i hela kassetten och inte bara lite i botten. Läs
hela testen direkt på Testfakta
>>
På bilden oven syns hur båda sidor kan användas,
hel laxbit på spett och laxkotletter i grillhalster på
andra sidan. Laxbiten på roterande spett är garanterat
en kulinarisk höjdare. |
 |
Vi
testar kräftor
Testen av årets (eller fjolårets?) kräftor är
på gång men inte klar än. Men hittills är
det ganska klart, koka alltid nytt
spad enligt vårt recept här >>
Färska,
pasteuriserade spanska kräftor var inte värda sitt pris
129 – 139 kr/kg, inte heller Kräftkungens med en massa
små extra stjärtar (99:-). Så små kräftor
skulle inte få säljas i Sverige, så tar man bara
av huvudet går det tydligen bra. Se fler bilder här >>.
De stora kinesiska Jumbo kräftorna för 49:- var fina i
köttet, lite hårda skal med fyllda klor är helt
överlägsna hittills, så här gäller ”gå
på priset” och koka om! Men se upp att du inte får
krondill i blom utan med frön.
Mera detaljer i nästa SKN. Slurp så länge. |
 |
|