Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 64 - 2 augusti 2007 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Saltade priser på salt
Aningen chockade kan vi nu sammanfatta början till marknadsöversikten av salt.

Även här slår de s k småprisprodukterna igenom, d v s produkter där man inte tittar på kg-priset. I ett fall blev det 1150 kr/kg och den svarta färgen kom från aktivt kol! Fint bordssalt fanns från 5 till 149 kr/kg, den senare i glasburk i kryddhyllan!

Det finns pengar att spara, om man bara vet och tänker på att jämföra.

Mode i utvecklingen
Det har också gått mode i utvecklingen på saltfronten. Både med inarbetade smaker och kryddor, eller bara blandning och turistpacketering. Vitlökssaltet i snygg fyrkantig burk med snöre om korken, 39:90 för 150 g, som ger 266 kr/kg. En typisk ”förädlad” produkt.

Det finns grovt och fint salt, med eller utan jod, flingsalt med eller utan smaker, havssalt, fint och grovt samt stensalt. Det finns grovt salt i kvarn, exempelvis 39:90 igen för 90 g, som gör 443 kr/kg.

Priserna skiljer också mellan butiker och vi har kartlagt tre kedjor samt några udda butiker. Ett flingsalt kostade hos Willys 29:90, på Konsum 37:90 medan samma flingsalt på taxfree Arlanda låg på 79:-. Kilopriserna var då 119:60 (COOP 151:60) samt 316:- Arlanda taxfree.

Hela denna kartläggning har vi gjort för våra medlemmar och prenumeranter av nyhetsbrevet och tillhandahåller den komplett genom direkt information via e-post. Undersökningen ingår i en större satsning på en omfattande prisundersökning där våra lokala medlemmar eller prenumeranter kan delta och få ett bättre inköpsunderlag lokalt. Bara att meddela ditt intresse.

PS glöm inte att hushålla, även med saltet, med tanke på hälsan!

Se större bilder här >>
Det regnar reklam i brevlådan
Sveriges Konsumenter i Samverkan kräver i ”klimatets namn” att direktreklamen dras ner med minst 50 %.
Alla inser vi allvaret, inte minst efter regnandet på vissa breddgrader och torkan och hettan på andra sydligare breddgrader.

Varför ska vi konsumenter då betala för reklamen vi inte bett att få, stimuleras att öka konsumtionen helt emot vad som vore receptet för att bromsa växthuseffekten.

Nu startar vi höstens arbete med att arbeta vidare på kampanjen ”Banta reklamen med minst 50 %”. Var med och sätt upp skyltar på brevlådorna.

Här är början till en uppföljning på vad som ”regnar” ner i min brevlåda (har ingen skylt av skäl att jag bevakar utvecklingen!) Läs mer här >>

Läs vad vi tidigare skrivit:

Vad kostar reklamen >>
Läs vårt pressmeddelande från maj 2007 >>
Direktreklamen >>
Ska EU lugna oss konsumenter – igen, om GMO?
Livsmedel producerat via djur som ätit GMO är idag inte märkt med gmo-ursprung. Största andelen gmo-grödor går till djurföda, så när nu inte konsumenterna accepterade gmo-livsmedel, gjorde EU en märklig manöver när man krävde obligatorisk märkning för gmo-livsmedel men inte livsmedel med animaliskt ursprung där djuren fått gmo-foder. Var detta ett sätt att tillmötesgå lobbyisterna från gmo-industrin?

Greenpeace har samlat över en miljon namn och protesterat hos EU, som nu svarar med att låta sin livsmedelsmyndighet EFSA analysera saken och vi kan redan nu gissa svaret: det är inte farligt att äta! Men snälla EU, det är inte frågan, det gäller friheten att välja. Då måste vi få veta för att kunna välja. Det skriver ju EU själv i sina konsumentpolitiska dokument och det är en demokratisk konsumenträttighet.

Läs notis i frågan i ATL här >>

EU:
Konsumenter, översikt >>
Konsumentpolitikens utveckling >>
Konsumentskydd i EU, tio principer (läs speciellt avsnitt 4) >>
Att framkalla sommarens
digitala minnen

Med digitalkameran har vi fått möjlighet att både ta bättre och även flera bilder billigt, ja varje bild kostar inget. Men när man nu vill ha dem ”på papper” kommer kostnaderna. I dagarna kom två olika tester, som vi här länkar till.

Kul att jämföra testerna, det kan skilja en del i resultatet. Hittar du fler? Tipsa oss!
ICA Kurirens test ”Satsa på billiga kopior” hittar du snart (OBS! läggs ut kommande vecka)
Radions P1 Plånboken ”Fototest” hittar du här >>

OBS! Vi utvärderar inte testerna, men ger dig möjligheten att hitta dem.

Sensommarens första SKN
Så har juli regnat bort och vi återupptar arbetet med SKN, vårt nyhetsbrev. Grillning hör ju sommaren till så vi bjuder på två avsnitt, ett skräckexempel och en höjdare - Grilla rätt!

Vi presenterar också det första avsnittet om salter och en chockerande marknadsöversikt. Den visar att även på salt går det att skinna konsumenter.

Hela undersökningen går per mail eller brev till våra medlemmar och betalande prenumeranter och ligger alltså inte ute på hemsidan. Men 100-lappen det kostar att prenumerera tjänar du snart in på att veta vad du ska handla och var.

Och så bygger vi vidare på "testavdelningen". Glöm inte att rapportera in tester du hittar i alla möjliga tidningar.
Kronfågels grill får underkänt
I tider då man ska tänka på klimat och miljö samt resurshushållning, sticker det i ögonen när man säljer urbenade kycklinglår (kallar det lårfile) i ett aluminiumtråg med räfflad botten, för att det ska se ut som en grill. Resultatet vid grillförsöket blev en katastrof. För mycket lår i ”grillen” för att det skulle steka och kryddningen ger jag inget för. Det blir ingen grilleffekt när inte värmen kommer till, tråget fungerar som en stekpanna och låren tog god tid på sig att bli kok-stekta medan marinaden blev kvar som sot i bottnen.

För denna misslyckade produkt av lår betalar man 86 kronor per kilo! Se bilden på det tråkiga resultatet här.

Köp i stället en färsk kyckling, stycka den rätt och grilla den på het grill, allra bäst blir det i vertikalgrill (som rotisseri) och låt grillningen bli ett nöje och maten till en njutning, utan att ”skapa sopor” som ska återvinnas. Ofta får man tag på färsk kyckling för runt 30:- per kg.

Ett tips som du bara måste prova >>
Vertikalgrill mest hälsosamma grillen
I den test som Testfakta publicerat nyligen visade det sig att gasolgrillarna gav högre halt PAH (Polycykliska aromatiska kolväten), som är känt för att vara ett av de värsta cancerframkallande ämnen. För en gasolgrill med lock uppmättes hela 18,3 mikrogram per kilo medan vertikalgrillen endast gav 0,83.

Som ”grilloman” gladde det mig att få bekräftat vad jag visste, att den gamla rotisserimetoden var överlägsen och med den kan man också grilla på roterande spett. Prova en kassler och krydda ordentligt, den blir underbar. Har själv en vertikalgrill sedan flera år och njuter ofta utan att störa grannarna med grilloset.

Redan för ett par år sedan skrev vi om den på hemsidan, just med tanke på riskerna med PAH vid grillning.

Efter grillning använder jag den som öppen brasa och skrämmer bort myggen. Då eldar jag t o m med kottar, fast kvistar och ved blir det mest.

I testet anmärker man på ojämn grillyta, men det är bara en fråga om teknik, man ska vända gallret några gånger, så upp blir ner och så ska man ha glöd i hela kassetten och inte bara lite i botten. Läs hela testen direkt på Testfakta >>

På bilden oven syns hur båda sidor kan användas, hel laxbit på spett och laxkotletter i grillhalster på andra sidan. Laxbiten på roterande spett är garanterat en kulinarisk höjdare.
Vi testar kräftor
Testen av årets (eller fjolårets?) kräftor är på gång men inte klar än. Men hittills är det ganska klart, koka alltid nytt spad enligt vårt recept här >>

Färska, pasteuriserade spanska kräftor var inte värda sitt pris 129 – 139 kr/kg, inte heller Kräftkungens med en massa små extra stjärtar (99:-). Så små kräftor skulle inte få säljas i Sverige, så tar man bara av huvudet går det tydligen bra. Se fler bilder här >>.

De stora kinesiska Jumbo kräftorna för 49:- var fina i köttet, lite hårda skal med fyllda klor är helt överlägsna hittills, så här gäller ”gå på priset” och koka om! Men se upp att du inte får krondill i blom utan med frön.

Mera detaljer i nästa SKN. Slurp så länge.
©  Copyright SKIS 2005-2007   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera här >