 |
Smaklust
- en smakrik och lustfylld matresa genom Sverige
24-26 augusti i Stockholm
En imponerande uppvisning av den efterlängtade utvecklingen
av regional lokalproducerad mat (Sveriges Mathantverk) går
av stapeln på söder i Stockholm i helgen längs
Hornstulls Strand och i Tantolunden.
Det är gratis inträde, provsmakning mot avgift, utställningar
samt massa olika evenemang.
Mer information hittar du på www.eldrimner.com
, organisationen bakom mässan eller läs deras pressmeddelande
(pdf). |
 |
Laxfilésida
inte gjord på lax
Ännu ett exempel på hur man missbrukar ordet LAX. Vi
anser inte att det räcker att i liten stil ange ”Chumlax”.
Det ska heta ”Chumlaxfilésida”.
På baksidan gör man flera misstag, t ex ”Chumlax
är en vildfångad lax som simmar i Stillahavet, är
mindre fet och köttet är mörkare än odlad
norsk fjordlax.” Chumlax är inte lax, utan en laxliknande
art av släktet Oncorhynkus. Det är snyltning att jämföra
det med odlad norsk fjordlax, som är av släktet Salmo.
Det låter också som om det skulle vara en fördel
att den är lite mindre fet (uppgivet 3,8 g/100g), skriv i
stället att ju fetare en lax är desto mera innehåller
den hälsosamma fettsyror! Fångzonen är Stillahavet
och producerat i Kina. Så luras man och säljer på
priset.
Vi konsumenter vill inte ha det så här, var ärliga
och märk rätt och hederligt och glid inte på sanningen
så här!
Hittar du sådana här paket i din butik, gör en
anmälan till ditt lokala miljökontor på kommunen.
Se
bilder på paketet här >> |
 |
"Tyst
hav - jakten
på den sista matfisken"
Isabella Lövin, frilansjournalist och matskribent bl a
i Allt om Mat, är aktuell just nu för sitt radikala
inlägg i fiskedebatten. Hon kommer med sin bok just nu
på Ordfront förlag med titeln "Tyst hav - jakten
på den sista matfisken".
Visst kan man hålla med om att situationen är krisartad
och intressena bakom fisket och fiskeripolitiken inte haft uthålligt
fiske framför ögonen. EU är inte skuldfri heller
och de starka internationella kommersiella krafterna har gjort
sitt bästa för att kapa linan de hängt i.
Det har hittills handlat om nationella intressen, kommersiella
intressen, näringens intressen men väldigt lite om
konsumenternas behov av bra näring!
Läs
”Politikernas lek har förstört havet”
här på SVTs hemsida >>
Läs
om varför vi engagerar oss i fiskefrågorna >>
|
 |
|
 |
 |
Vi
återupptar nu gratisutgivningen av Snabba KonsumentNyheter
(SKN)
men kanske lite mindre frekvent och mindre omfattande.
Något förvånade är vi att inte fler
nappade på den lilla årsavgiften på 100:-
men övervägande delen av de som betalade valde
att teckna medlemskap direkt inklusive SKN.
Beslutet som vi nu tagit är att också skapa ett
elektroniskt informationsbrev Konsument-Rapporten
(KR), som endast går till betalande prenumeranter
och medlemmar med e-post, 2 gånger per månad.
Det kommer att vara mer komplett och visa våra undersökningar
i fullt utförande, samt en del mer service avsedd för
våra medlemmar, som t ex utbyte av lokala prisjämförelser
samt länkar till tester i andra tidningar. Mer
info här >> |
|
 |
Skojet
med lax inte roligt
Det är skillnad på Hundlax och lax. Inte bara det latinska
namnet är olika men också innehållet av främst
fett. När en lax är som mjällast och smälter
i munnen är fetthalten runt 12-13 %. Hundlax smälter
inte i munnen, men går att dekorera bordet med.
Hundlax, eller också kallad Chumlax, heter Onchorynhcus
keta medan lax heter Salmo salar.
Främst är det Stilla Havet som förser oss med hundlax
medan det vi menar med lax kommer från Östersjön
och våra älvar eller odlas främst i Norge.
Priserna på hundlax är väsentligt lägre än
”riktig” lax. Därför är det så
lönsamt att skoja med konsumenterna just med det låga
priset och den luddiga, ofta felmärkta, märkningen.
Läs
tidigare inlägg på vår hemsida >> |
 |
Låt
oss hjälpas åt att få bort
felmärkt lax ur butikshyllorna
Debatten vi fört om felmärkt hundlax, som man kallat
lax, har gett en viss effekt. Senast nu i ICA
Nyheter >>
och i Nerikes
Allehanda >>
Efter en anmälan till Miljökontoret i Örebro från
en uppmärksam konsument fick butikerna uppmaning om att rensa
bort produkterna från butikerna.
Du kan göra likadant och hänvisa till Örebrofallet,
anmäl vilseledande märkning som Stillahavslax, ”laxfile
viltfångad” eller ”Laxsida” eller annan
beteckning, även om det står finstilt att det är
”Onchorynhcus keta” på latin.
Märkligt att ”branschen” inte lär sig, eller
gör man det medvetet så länge det går utan
upptäckt. Allt
om fiske på vår hemsida >> |
 |
|