Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 66 - 23 augusti 2007 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Smaklust - en smakrik och lustfylld matresa genom Sverige
24-26 augusti i Stockholm

En imponerande uppvisning av den efterlängtade utvecklingen av regional lokalproducerad mat (Sveriges Mathantverk) går av stapeln på söder i Stockholm i helgen längs Hornstulls Strand och i Tantolunden.

Det är gratis inträde, provsmakning mot avgift, utställningar samt massa olika evenemang.

Mer information hittar du på www.eldrimner.com , organisationen bakom mässan eller läs deras pressmeddelande (pdf).
Laxfilésida inte gjord på lax

Ännu ett exempel på hur man missbrukar ordet LAX. Vi anser inte att det räcker att i liten stil ange ”Chumlax”. Det ska heta ”Chumlaxfilésida”.

På baksidan gör man flera misstag, t ex ”Chumlax är en vildfångad lax som simmar i Stillahavet, är mindre fet och köttet är mörkare än odlad norsk fjordlax.” Chumlax är inte lax, utan en laxliknande art av släktet Oncorhynkus. Det är snyltning att jämföra det med odlad norsk fjordlax, som är av släktet Salmo.

Det låter också som om det skulle vara en fördel att den är lite mindre fet (uppgivet 3,8 g/100g), skriv i stället att ju fetare en lax är desto mera innehåller den hälsosamma fettsyror! Fångzonen är Stillahavet och producerat i Kina. Så luras man och säljer på priset.

Vi konsumenter vill inte ha det så här, var ärliga och märk rätt och hederligt och glid inte på sanningen så här!

Hittar du sådana här paket i din butik, gör en anmälan till ditt lokala miljökontor på kommunen.

Se bilder på paketet här >>
"Tyst hav - jakten
på den sista matfisken"

Isabella Lövin, frilansjournalist och matskribent bl a i Allt om Mat, är aktuell just nu för sitt radikala inlägg i fiskedebatten. Hon kommer med sin bok just nu på Ordfront förlag med titeln "Tyst hav - jakten på den sista matfisken".

Visst kan man hålla med om att situationen är krisartad och intressena bakom fisket och fiskeripolitiken inte haft uthålligt fiske framför ögonen. EU är inte skuldfri heller och de starka internationella kommersiella krafterna har gjort sitt bästa för att kapa linan de hängt i.

Det har hittills handlat om nationella intressen, kommersiella intressen, näringens intressen men väldigt lite om konsumenternas behov av bra näring!

Läs ”Politikernas lek har förstört havet” här på SVTs hemsida >>
Läs om varför vi engagerar oss i fiskefrågorna >>

Vi återupptar nu gratisutgivningen av Snabba KonsumentNyheter (SKN)

men kanske lite mindre frekvent och mindre omfattande.

Något förvånade är vi att inte fler nappade på den lilla årsavgiften på 100:- men övervägande delen av de som betalade valde att teckna medlemskap direkt inklusive SKN.

Beslutet som vi nu tagit är att också skapa ett elektroniskt informationsbrev Konsument-Rapporten (KR), som endast går till betalande prenumeranter och medlemmar med e-post, 2 gånger per månad.

Det kommer att vara mer komplett och visa våra undersökningar i fullt utförande, samt en del mer service avsedd för våra medlemmar, som t ex utbyte av lokala prisjämförelser samt länkar till tester i andra tidningar. Mer info här >>
Skojet med lax inte roligt
Det är skillnad på Hundlax och lax. Inte bara det latinska namnet är olika men också innehållet av främst fett. När en lax är som mjällast och smälter i munnen är fetthalten runt 12-13 %. Hundlax smälter inte i munnen, men går att dekorera bordet med.
Hundlax, eller också kallad Chumlax, heter Onchorynhcus keta medan lax heter Salmo salar.

Främst är det Stilla Havet som förser oss med hundlax medan det vi menar med lax kommer från Östersjön och våra älvar eller odlas främst i Norge.

Priserna på hundlax är väsentligt lägre än ”riktig” lax. Därför är det så lönsamt att skoja med konsumenterna just med det låga priset och den luddiga, ofta felmärkta, märkningen.

Läs tidigare inlägg på vår hemsida >>
Låt oss hjälpas åt att få bort
felmärkt lax ur butikshyllorna

Debatten vi fört om felmärkt hundlax, som man kallat lax, har gett en viss effekt. Senast nu i ICA Nyheter >>
och i Nerikes Allehanda >>

Efter en anmälan till Miljökontoret i Örebro från en uppmärksam konsument fick butikerna uppmaning om att rensa bort produkterna från butikerna.

Du kan göra likadant och hänvisa till Örebrofallet, anmäl vilseledande märkning som Stillahavslax, ”laxfile viltfångad” eller ”Laxsida” eller annan beteckning, även om det står finstilt att det är ”Onchorynhcus keta” på latin.

Märkligt att ”branschen” inte lär sig, eller gör man det medvetet så länge det går utan upptäckt.

Allt om fiske på vår hemsida >>
©  Copyright SKIS 2005-2007   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera här >