 |
Naturchips
med tillsatser
Tänk om vi skulle lägga upp en svart lista för
alla produkter med smakförstärkaren GLUTAMAT, som inte
har i maten att göra? Vi skulle drunkna i jobb! Men nu går
väl OLW för långt!
Läs mer och se bilder >> |
 |
CE-märket
en
meningslös EU-symbol Redan
2004 varnade vi på vår hemsida (läs
mer här) för att tro att CE-symbolen innebar någon
garanti för säkerhet. Vi krävde då både
certifiering och kontroll av efterlevnaden.
Europeiska kommissionen har nu slagit till och begär att
Konsumentverket ska undersöka vad som finns av kinesiska
leksaker på den svenska marknaden. 44 % av alla rapporterade
säkerhetsrisker gäller produkter som kommer från
Kina.
Det är på tiden att man visar från EU:s sida
att man menar något med konsumentskydd. Det är ju sådant
som vi betalar skatt för, att myndigheterna ska sköta
sina åtaganden.
Lägg märke till att Jan Bertoft från Sveriges
Konsumenter (tidigare hette man Sveriges Konsumentråd!)
sa sig sträva efter en samlad konsumentrörelse. Det
målet når man inte genom att ta nästan hela vårt
namn (utan samverkan). Men konsumentminister Nyamko Sabuni gav
ett klart svar på det, hon vill se flera konsumentorganisationer
och inget monopol. |
 |
Ny
attack från GM-förespråkare
Olof Olsson, professor i molekylärbiologi vid Göteborgs
Universitet, har i tidningen Kemivärlden Biotech med Kemisk
Tidskrift, nr 4/ 2007, gjort sitt inlägg i debatten. Vi lägger
nu ut detta debattinlägg under vår avdelning för
debatt och kommer med ett motinlägg närmaste dagarna.
Du är välkommen att ge dig in i debatten, skicka bara
ditt inlägg till oss.
Vi är neutrala, har inga barn
med industrin, men vi vill gärna se någon konsumentnytta
i all ny teknik om vi ska ”svälja” den
både bokstavligt och mentalt. |
Läs artikeln
Hur kan man vara emot GMO? >> Debatt
- Nya tekniker >> |
 |
Festa
på fisk med gott samvete
Vi matas (!) mest med negativa rapporter om att fisken tar slut,
svartfisket, rovfisket, överfisket och fiskekvoterna som
EU bestämmer. Visst är det kris, men ska konsumenterna
kunna medverka måste positiva nyheter överväga
de dåliga. WWF har kommit med en ny fiskguide ”Fisk
till middag” som ger god vägledning för gröna
val. Det finns godsaker som är tillåtna, faktiskt.
Just nu kom en artikel i Sydöstran ”Nya
tiders festfiskar” som just fokuserar på njutning
och bra alternativ.
Den svenska
gösen
Glöm för all del inte bort den svenska gösen,
som är både läcker och kommer från
ett säkert bestånd i flera svenska insjöar,
bl a certifierad från Mälaren. Får vi bjuda
på ett härligt recept här, om bara Karl
Johan ville börja sticka upp i skogarna (ta trattkantareller
eller vanliga kantareller om du inte hittar Karl Johan).
Från
vår egen receptservice >> |
|
 |
Nytt
avsnitt under
område KLIMATET
Vi har lagt upp ett avsnitt för omvärldsbevakning
utifrån KLIMAT-frågan. Där har vi tänkt
att samla inslag både från våra SKN nyhetsbrev
och från andra källor. Det är en service för
intresserade läsare eftersom alla inte kan bevaka alla media
och mängden nyhetsbrev som cirkulerar.
Löpande nyheter
Vi lägger löpande in nyheter där utan att vänta
på nästa SKN men vi har konsumentperspektivet som grundtanke.
Redan har vi lagt länkar till de stora medierna för
all deras rapportering. Just
nu har vi lagt ut notiser under 5 underrubriker: Allmänna
klimatfrågor, Livsmedel, Energi och Turism, nämligen:
|
 |
|
 |
 |
Tipsa gärna några
av dina vänner om
Snabba KonsumentNyheter |
|
 |
”Tyst
hav” möttes inte av tystnad
Redan i förra SKN 66
skrev vi om Isabella Lövins bok ”Tyst hav”. Här
kommer mera.
Det är inte utfiskningen av Östersjön som är
grundproblemet, som en del vill begränsa det till, utan allas
vår avsaknad av de totala konsekvenserna av den kommersiella
misshandeln av hela livsmedelskedjan och Planeten. Bönderna
reagerar och känner sig påhoppade, likaså känner
fiskerepresentanterna missförstådda. Tystnaden från
politikerna är bedövande.
Så kommer vi då som konsumenter
och lägger oss i den så besvärliga frågan,
ja men det är vår skyldighet. Läs
mera om varför >> |
|
 |
Matpriserna
kommer
att öka dramatiskt
Larmen haglar tätt om att matpriserna kommer att rusa i höjden.
Årets vädersituation med för mycket regn på
sina håll och torkan på andra områden, en obestridlig
klimatfaktor, är inte hela sanningen. Men hoten mot klimatet
kommer paradoxalt nog att öka, beroende på flera faktorer.
Dels pratar man vitt och brett om att öka produktionen av
etanol, för att få fram ”koldioxidneutral energi
till bilarna” och detta tränger undan matproduktionen
i många länder. Kriget om arealerna trappas upp.
Dessutom har konsumenterna i de länderna där välståndet
nu ökar, börjat dricka mjölk. Kina, som största
land, har uppmanat sina konsumenter att börja dricka mjölk,
med stor framgång. Efterfrågan har redan ökat
i sådan omfattning att det råder stor brist på
mjölk i världen.
Redan har Indien
och Argentina förbjudit export av mjölk, för
att hålla denna viktiga råvara inom länderna.
Priserna på mjölk och ost kommer nu att skjuta
i höjden just på grund av ändrade konsumtionsvanor
i en värld under utveckling. |
Ska alla dricka mjölk?
Återstår sedan att ifrågasätta lämpligheten
i att få hela världen att dricka mjölk. Inte är
det för kalken och starkare ben, elefanten klarar sig utan
mjölk i vuxen ålder!
Vi kommer att bevaka media just i denna fråga och lägga
ut länkar på hemsidan under område ”Klimatet”
den mest övergripande frågan för mänskligheten. |
 |
Folsyra
– på gott och ont
Snart ska Livsmedelsverket
och dess styrelse ta beslut i frågan om att eventuellt berika
mjöl med folsyra. Brist på folsyra påverkar bevisligen
mängden nyfödda med ryggmärgsbråck.
Men nya rön visar också på att cancerrisken ökar
hos befolkning med redan höga halter av folater. Läs
mer här >> |
 |
Kantareller
till HEKTO-pris
Varför kan vi aldrig få korrekt prismärkning?
Kilo och liter ska det vara. Man kan ju undra om handelns reklammakare
inte själva ser hur fånigt det ser ut, kantareller
till hektopris men paprika till kilopris.
Det finns regler, så det är bara att läsa på.
Läs
mer och se bilder >> |
 |
Braxenpaté
nyhet att ta efter
I tider då torsken blir en bristvara och även den vilda
laxen ska skonas är det dags att tänka till ett tag.
I många sjöar ökar braxen och är mera till
problem för fiskarena (de som fiskar!) och man försöker
dra ner på stammen genom hård utfiskning och sälja
braxen som minkfoder.
Galna tanke i knapphetens tider och
fisken håller på att ta slut i haven. Braxen
är ju när-föda. Nära näring så
att säga. |
I Finland håller man på att göra nya produkter
av just braxen. Bara att ta efter! Läs notisen från
YLE Nyheter: Braxenpaté
börjar tillverkas i Nykarleby >> |
 |
Nya
inlägg på Debatt:
En tankeväckande krönika i Folkbladet av Ove Klinthäll.
"Medborgarrätt heter fortfarande pengar". Ta det
som en inbjudan till mer debatt!
Läs mer under Debatt/Det
hållbara samhället >> Skicka
gärna in egna debattartiklar till oss som vi kan publicera
på debattsidorna. |
 |
|