Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 67 - 5 september 2007 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Naturchips
med tillsatser

Tänk om vi skulle lägga upp en svart lista för alla produkter med smakförstärkaren GLUTAMAT, som inte har i maten att göra? Vi skulle drunkna i jobb! Men nu går väl OLW för långt!
Läs mer och se bilder >>
CE-märket en
meningslös EU-symbol

Redan 2004 varnade vi på vår hemsida (läs mer här) för att tro att CE-symbolen innebar någon garanti för säkerhet. Vi krävde då både certifiering och kontroll av efterlevnaden.

Europeiska kommissionen har nu slagit till och begär att Konsumentverket ska undersöka vad som finns av kinesiska leksaker på den svenska marknaden. 44 % av alla rapporterade säkerhetsrisker gäller produkter som kommer från Kina.

Det är på tiden att man visar från EU:s sida att man menar något med konsumentskydd. Det är ju sådant som vi betalar skatt för, att myndigheterna ska sköta sina åtaganden.

I ett inslag i Aktuellt i svt torsdagen den 30 augusti diskuterades temat och länken kan fortfarande ses på länk: Hur farlig är leksaksbilen? >>

Lägg märke till att Jan Bertoft från Sveriges Konsumenter (tidigare hette man Sveriges Konsumentråd!) sa sig sträva efter en samlad konsumentrörelse. Det målet når man inte genom att ta nästan hela vårt namn (utan samverkan). Men konsumentminister Nyamko Sabuni gav ett klart svar på det, hon vill se flera konsumentorganisationer och inget monopol.
Ny attack från GM-förespråkare
Olof Olsson, professor i molekylärbiologi vid Göteborgs Universitet, har i tidningen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift, nr 4/ 2007, gjort sitt inlägg i debatten. Vi lägger nu ut detta debattinlägg under vår avdelning för debatt och kommer med ett motinlägg närmaste dagarna. Du är välkommen att ge dig in i debatten, skicka bara ditt inlägg till oss.

Vi är neutrala, har inga barn med industrin, men vi vill gärna se någon konsumentnytta i all ny teknik om vi ska ”svälja” den både bokstavligt och mentalt.

Läs artikeln Hur kan man vara emot GMO? >>
Debatt - Nya tekniker >>
Festa på fisk med gott samvete
Vi matas (!) mest med negativa rapporter om att fisken tar slut, svartfisket, rovfisket, överfisket och fiskekvoterna som EU bestämmer. Visst är det kris, men ska konsumenterna kunna medverka måste positiva nyheter överväga de dåliga. WWF har kommit med en ny fiskguide ”Fisk till middag” som ger god vägledning för gröna val. Det finns godsaker som är tillåtna, faktiskt.

Just nu kom en artikel i Sydöstran ”Nya tiders festfiskar” som just fokuserar på njutning och bra alternativ.

Den svenska gösen
Glöm för all del inte bort den svenska gösen, som är både läcker och kommer från ett säkert bestånd i flera svenska insjöar, bl a certifierad från Mälaren. Får vi bjuda på ett härligt recept här, om bara Karl Johan ville börja sticka upp i skogarna (ta trattkantareller eller vanliga kantareller om du inte hittar Karl Johan). Från vår egen receptservice >>
Nytt avsnitt under
område KLIMATET

Vi har lagt upp ett avsnitt för omvärldsbevakning utifrån KLIMAT-frågan. Där har vi tänkt att samla inslag både från våra SKN nyhetsbrev och från andra källor. Det är en service för intresserade läsare eftersom alla inte kan bevaka alla media och mängden nyhetsbrev som cirkulerar.

Löpande nyheter

Vi lägger löpande in nyheter där utan att vänta på nästa SKN men vi har konsumentperspektivet som grundtanke. Redan har vi lagt länkar till de stora medierna för all deras rapportering.

Just nu har vi lagt ut notiser under 5 underrubriker: Allmänna klimatfrågor, Livsmedel, Energi och Turism, nämligen:
Grönland nytt mål för Livsmedelsproduktion, Energiutvinning samt turism! >>
”Tyst hav” möttes inte av tystnad >>
Matpriserna kommer att öka dramatiskt >>
Björn Gillberg förespråkar metanol, avråder för etanolproduktion >>
Klimatet ett hot mot oss alla, men någon tjänar alltid på det. Grönland ser grönare framtid >>
Tipsa gärna några av dina vänner om
Snabba KonsumentNyheter
”Tyst hav” möttes inte av tystnad
Redan i förra SKN 66 skrev vi om Isabella Lövins bok ”Tyst hav”. Här kommer mera.

Det är inte utfiskningen av Östersjön som är grundproblemet, som en del vill begränsa det till, utan allas vår avsaknad av de totala konsekvenserna av den kommersiella misshandeln av hela livsmedelskedjan och Planeten. Bönderna reagerar och känner sig påhoppade, likaså känner fiskerepresentanterna missförstådda. Tystnaden från politikerna är bedövande.

Så kommer vi då som konsumenter och lägger oss i den så besvärliga frågan, ja men det är vår skyldighet. Läs mera om varför >>
Matpriserna kommer
att öka dramatiskt

Larmen haglar tätt om att matpriserna kommer att rusa i höjden. Årets vädersituation med för mycket regn på sina håll och torkan på andra områden, en obestridlig klimatfaktor, är inte hela sanningen. Men hoten mot klimatet kommer paradoxalt nog att öka, beroende på flera faktorer. Dels pratar man vitt och brett om att öka produktionen av etanol, för att få fram ”koldioxidneutral energi till bilarna” och detta tränger undan matproduktionen i många länder. Kriget om arealerna trappas upp.

Dessutom har konsumenterna i de länderna där välståndet nu ökar, börjat dricka mjölk. Kina, som största land, har uppmanat sina konsumenter att börja dricka mjölk, med stor framgång. Efterfrågan har redan ökat i sådan omfattning att det råder stor brist på mjölk i världen.


Redan har Indien och Argentina förbjudit export av mjölk, för att hålla denna viktiga råvara inom länderna.

Priserna på mjölk och ost kommer nu att skjuta i höjden just på grund av ändrade konsumtionsvanor i en värld under utveckling.

Ska alla dricka mjölk?
Återstår sedan att ifrågasätta lämpligheten i att få hela världen att dricka mjölk. Inte är det för kalken och starkare ben, elefanten klarar sig utan mjölk i vuxen ålder!

Vi kommer att bevaka media just i denna fråga och lägga ut länkar på hemsidan under område ”Klimatet” den mest övergripande frågan för mänskligheten.
Folsyra – på gott och ont
Snart ska Livsmedelsverket och dess styrelse ta beslut i frågan om att eventuellt berika mjöl med folsyra. Brist på folsyra påverkar bevisligen mängden nyfödda med ryggmärgsbråck.

Men nya rön visar också på att cancerrisken ökar hos befolkning med redan höga halter av folater. Läs mer här >>
Kantareller till HEKTO-pris
Varför kan vi aldrig få korrekt prismärkning? Kilo och liter ska det vara. Man kan ju undra om handelns reklammakare inte själva ser hur fånigt det ser ut, kantareller till hektopris men paprika till kilopris.

Det finns regler, så det är bara att läsa på. Läs mer och se bilder >>
Braxenpaté nyhet att ta efter
I tider då torsken blir en bristvara och även den vilda laxen ska skonas är det dags att tänka till ett tag. I många sjöar ökar braxen och är mera till problem för fiskarena (de som fiskar!) och man försöker dra ner på stammen genom hård utfiskning och sälja braxen som minkfoder.

Galna tanke i knapphetens tider och fisken håller på att ta slut i haven. Braxen är ju när-föda. Nära näring så att säga.

I Finland håller man på att göra nya produkter av just braxen. Bara att ta efter! Läs notisen från YLE Nyheter: Braxenpaté börjar tillverkas i Nykarleby >>
Nya inlägg på Debatt:
En tankeväckande krönika i Folkbladet av Ove Klinthäll. "Medborgarrätt heter fortfarande pengar". Ta det som en inbjudan till mer debatt!
Läs mer under Debatt/Det hållbara samhället >>

Skicka gärna in egna debattartiklar till oss som vi kan publicera på debattsidorna.
©  Copyright SKIS 2005-2007   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera här >