Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 69 - 4 oktober 2007 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Dags att bojkotta igen?
Rubriken fanns i Göteborgs Posten 3 oktober. De har haft en serie om fusket med maten och ”fulmärkning” som de kallat det. Fusklaxen var första artikeln, glutamat var en annan. Kolla på www.gp.se.

Vi citerar: "Senaste dagarna har vi avslöjat hur svensk livsmedelsindustri lurar oss. De bluffar om matens ursprung, de lurar oss med slagord om mycket fibrer, de ljuger om fisksorter och de fuskar genom att ta en genväg via glutamat till smaken."

I den aktuella artikeln tycker man att Livsmedelsverket borde arbeta mer i konsumenternas intresse. Det är precis det vi efterlyst senast häromdagen på möte i Konsumentpanelen på Livsmedelsverket, varför SLV alltid försvarar sådant som vi konsumenter inte tror på eller vill ha, som GMO, azofärger, glutamat, sötningsmedel som aspartam och sukralos, samtidigt som man uttalar sig tveksamt mot ekologiska produkter och ska ”undersöka om de verkligen är bättre för hälsan”. Läs mer >>
Ska laxfusket ta slut nu?
Sedan 2005 har vi uppmärksammat fusket med lax, såväl försäljningen av gammal lekmogen lax (Willys) som vilseledande märkning med ”laxfile”, ”laxsida”, ”Stillahav lax”, ”vildfångad lax” och liknande, innehållande den i stort sett fettfria chumlaxen (Oncorhynkus Keta).


Det har gett eko i pressen och i radion och vi har uppmanat konsumenter att anmäla lokalt när de ser sådant i butikshyllorna.

Nu verkar det som en förändring är på gång. Det lönar sig att påtala felaktigheterna och ibland får vi också draghjälp av media. Läs mer och se bild >>
Se film om hur
diabetes-2 kan
förhindras
Dr Mercola, en amerikansk välbekant hälsosite, visar en film om risker för diabetes-2 och hur viktigt det är att motionera och undvika kolhydrater som potatis, pasta, ris, bröd och naturligtvis socker. Det samstämmer med uppfattningen från allt fler om att minska på kolhydraterna och öka på fettintaget – alltså helt emot de etablerade kostråden. Allt fler bekräftar att det fungerar. Se denna korta film på YouTube >>
Svenskt Vattens förslag till certifieringssystem
Certifieringssystem för
återföring av växtnäring med avloppsfraktioner


Vårt korta svar blir helt enkelt ett NEJ.


Vi kan inte och önskar inte delta i ett arbete för att certifiera en ytterligare berikning av odlingsmark med ökande mängder av tungmetaller och andra oönskade föroreningar. Det skulle vara en gisslansituation emot våra medlemmars intresse av rena livsmedel från ett rent jordbruk. Läs hela vårt remissvar >>
Tipsa gärna några av dina vänner om
Snabba KonsumentNyheter

Andra numret av KONSUMENT-rapporten har nu gått ut till medlemmar och betalande prenumeranter. Innehållet är mera komplett än i detta gratis SKN.

Här får du ett smakprov >>
Vill du veta hur man får det, gå in här >>
Apropå glutamat
Aftonbladet har nu också uppmärksammat glutamat. Läs artikeln "Nervgift i maten - nej tack!"
Läs även Glutamat kan göra dig sjuk.
Stort matlarm om GLUTAMAT
EXPRESSEN har den 1 oktober 2007 slagit upp på ett dubbeluppslag larmet om glutamatens farlighet. Kända forskare är inte nådiga i sina domar, Professor Charlotte Erlanson-Albertsson säger
”Glutamat är giftigt för nervcellerna och kan i längden öka risken för alzheimers och andra demenssjukdomar. Jag förstår inte varför man inte förbjuder det.”

Läkaren och forskaren Dr Annika Dahlqvist hävdar att glutamat driver på fetmaepidemin.
”Det ökar aptiten, gör att vi tycker om just den maten och vill äta mer av den. Det är ren cynism av livsmedelsindustrin.”

Läs här vad Expressen skriver:
Giftet i din mat >>
Nervgift med många namn >>
Här är maten som kan innehålla glutamat >>
Överkänslighet, fetma, sjukdomar...>>

Använd fett på rätt sätt
Den förvirrade hälsoinformationen måste granskas. Länge har vi haft fetterna under uppsikt och beklagar att vissa delar av industrin, främst fettindustrin, fått fritt vilseleda konsumenterna med argument som att se upp för kolesterol och mättade fetter. Alla känner vi igen reklamen ”Tänk på ditt hjärta”. Den industriella manipulationen av fetter till härdade och delvis härdade fetter med transfetter är väl snart ett mindre problem än det varit. Det har varit en lång och tuff kampanj som nu har gett resultat.

Veckans Kropp & Själ i radion tog upp just fetterna och professor Birgitta Strandvik redde ut begreppen med Omega 3 och Omega 6 samt hur fel det är att varna för smör. Äntligen någon som offentligt vågar ifrågasätta myndigheter och vissa dietisters partsinlagor.

Lyssna på reprisen! söndag i P1 7.30 eller direkt via internet.

©  Copyright SKIS 2005-2007   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera här >