Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 71 - 1 november 2007 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Kommer glutamat att gå samma öde till mötes som de industriella fetterna med transfetter?

Matdebatten har en längre tid fokuserat på "transfetter" där livsmedelsproducenter har varit lyhörda för opinionen och till stor del plockat bort det från sina produkter. Azofärgerna kom i fokus nyligen efter larm från engelska livsmedelsverket som påtalade att det förelåg en risk för överaktivitet hos barn som åt godis innehållande azofärger. Debatten om glutamat har också blossat upp nu på höstkanten (läs mer på vår sida om glutamat). I den enkät vi nyligen gjorde och håller på att utvärdera har 96.9 procent svarat att det är en tillsats konsumenterna inte behöver och 96.3 procent ansåg glutamat vara "onyttig". Även här finns reaktioner från producenthåll, att man fasar ut glutamat.
Läs mer >>

Slutsnaskat i grundskolorna
Från och med 1 januari 2008 är det slutsnaskat på alla förskolor och grundskolor i Halmstads kommun, såväl för gammal som ung. Inget prassel från kolapapper ska då höras i korridorer eller lärarrum, skriver Hallandsposten.
– Skälet till av vi tog beslutet är hälsoperspektivet. Det handlar om friskvård, tandstatus, fetma, diabetes och allting som kommer in i det här, säger Ann-Charlotte Westlund (m), ordförande i nämnden. Läs hela artikeln >>

GMO ökar i hela världen,
enligt Jordbruksverket


”Marknaden för gmo i världen exploderar. Odlingen av genförändrade sojabönor, majs, bomull och raps har på bara fyra år ökat med 71 procent.”


Så inleds artikeln i ATL fredagen 26 oktober. Läs artikeln här >>

Det är inte utan att man börjar misstänka att Jordbruksverket ägnar sig åt lobbyverksamhet, när man anstränger sig att framhäva saker och ting med sådana värdeladdade ord som ”exploderar”. Det är verkligen inte den bilden vi fått i information som vi får från annat håll.

Eller vad sägs om följande uttalande:
”På fem till tio års sikt kommer sannolikt de flesta grödor som odlas i Sverige finnas som gmo. Framför allt kommer gmo att finnas i foder, bedömer Jordbruksverket.”

Läs mer om GMO på hemsidan för att få en mer balanserad bild av utvecklingen.
Ny bok om matfusket
skakar en självgod industri


Mats-Eric Nilssons bok ”Den hemlige kocken” är ingen rolig läsning, i synnerhet för livsmedelsindustrin. Men den är nyttig!

Antalet recensioner är många, här kan du läsa några:
Svenska Dagbladet Bottennapp i frysdisken
samt Matbluff avslöjas i ny bok
Dagens Nyheter: Ett manifest för den goda smaken >>
Fri Köpenskap: Upp till kamp emot matfusket >>
Den oäkta maten

Listan på bluffmakeri och tveksamma fall i matbranschen kan göras lång. Ingen tryffel i oljan Trots att Casa di Luca (Zeta) har en tryffelhund på etiketten innehåller oljan ingen tryffel. Många vaniljstänger På locket till Carte D´Or Vanilla syns mängder av vaniljstänger. Men enligt Mats-Eric Nilsson kommer den större delen av smaken från aromämnen.

Så här inleds en intressant artikel i Aftonbladet. Läs hela artikeln här >>
SKN är ett gratis nyhetsbrev med korta notiser. Läs mer på www.konsumentsamverkan.se

Fjärde numret av KONSUMENT-rapporten har nu gått ut till medlemmar och betalande prenumeranter. Innehållet är mera komplett än i detta gratis SKN.

Här får du ett smakprov på KR nr 2 >>
Vill du veta hur man får KR, gå in här >>
Slaveriet på hamburgerierna avslöjat i Uppdrag granskning!
"Jag trodde inte mina ögon eller öron när vidrigheterna rullades upp och chockades över att företag, som vill verka seriösa och sträva efter vårt förtroende, kan gå så långt över gränsen för hederlighet i sina strävanden för MAXimering av sina vinster. "

Läs hela krönikan här
eller på Bengt Ingerstams blogg >>

Det blir ståplats på SKAMPÅLEN nu och varför inte undvika dessa "det-visste-vi-inte-restauranger" i fortsättningen?

Har du missat sändningarna se inslaget direkt på nätet >>

Läs mer om programmet på SVTs hemsida "Åklagare utreder städbolaget" (OBS! Skrolla ner till rubriken ovan när du kommit in på sidan.)

Ingen ljusning för Östersjötorsken
Den 23 oktober träffades EU’s fiskeriministrar i Luxembourg för att bestämma nästa års fiskekvoter för Östersjön.

Trots att kvoterna baseras på råd från Internationella Havsforskningsrådet ICES, har ministrarna ännu en gång struntat i forskarnas råd och bestämt högre kvoter än vad bestånden tål.

ICES råd är att helt stänga fisket i östra Östersjön, men ministrarna har satt kvoten till 38 765 ton för 2008, en minskning med fem procent. För västra beståndet är kvoten 19 221 ton, en minskning med 28 procent. Läs mer på Greenpeace hemsida >>

Läs även Jordbruksminister Eskil Erlandssons uttalande Krafttag mot svartfisket i Östersjön.

Torskkvoter och dumpning
Upp till 70 procent av fiskarnas fångst slängs tillbaka ner i havet igen.

Lyssna på inslaget om dumpning >>
Lyssna på samtal med Katja Ringdahl, från Fiskeriverkets havslaboratorium i Lysekil.

Vi har som enda konsumentorganisation engagerat oss i fiskefrågor under en längre tid. Vi anser det vara en förutsättning för ett hållbart samhälle att vi har ett fungerande fiske och produktiva fiskbestånd.

Läs mer om varför vi engagerar oss för fisken >>

Vi accepterar inte att man fortsätter att kasta denna mängd döda fiskar tillbaka i haven och kräver snabba förändringar i lagstiftning och i utvecklingen av redskap.
Har du pumpa hemma för Halloween, återbruka den!
Här är recept på PUMPASOPPA.
©  Copyright SKIS 2005-2007   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera här >