Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 73 - 22 november 2007 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25

Margarinkampanj anmäls för osaklig och vilseledande reklam
Sveriges Konsumenter i Samverkan har anmält UNILEVERs massiva kampanj ”10 sanningar om margarin” till Konsumentverket för vilseledande reklam och oseriös hantering av vetenskapliga fakta.

- I dag är det allmänt känt att mättade fetter inte är den bov i vår kost som margarinindustrin länge hävdat. Att fortsätta och hävda att margarin därför är det enda ”goda” och så öppet förtala smör och andra fetter av animalt ursprung, som man gjort i en av ”sanningarna” är både smaklöst och starkt vilseledande, säger Bengt Ingerstam, ordförande i den konsumentstyrda organisationen Sveriges Konsumenter i Samverkan.

Kampanjen är vetenskapligt osaklig och långt ifrån vederhäftig och bygger på många idag mycket diskutabla påståenden.

Läs vår anmälan >>
Läs vårt pressmeddelande >>

Fett är inte största
hotet mot hjärtat

Ja tänk vilka felaktiga slutsatser man tidigare dragit av vissa forskningsresultat. Margarinindustrin med sina lättmargariner har levt gott på denna feltolkning, medveten eller omedveten. Vi har under ”Debatten om matfetterna” flera gånger skrivit om kolesterolmyten och att kostråden var förlegade.

Nu går Unilever ut med en massiv reklamsatsning och för fram de förljugna påståendena om att margarin är rätt fett och andra vilseledande påståenden. Läs mer >>
Fet kost inte dåligt för hjärtat
Vetenskapsradion avslöjar idag det många länge har hävdat, att fettintaget inte har med hjärt- och kärlsjukdomar att göra. Det är snarare bristen av intag av fiber, frukt och grönt som inverkar och självklart motion.
Läs mer >>
Fyraåringar äter för lite fett
Det blir fler nyheter nu om att skrämselpropagandan mot fett har skapat problem. Ända ner i åldergruppen 4-åringar har för högt BMI uppmätts och mycket av barnens energiintag kom från godis, glass, kakor och söta drycker. Läs mer >>
En läsk om dagen
ger barnfetma

Från Dalademokraten fick vi tag på denna intressanta artikel om hur man med familjeterapi behandlar fetmaproblemet bland barn. Än en gång figurerar läsken och söta drycker.

Svenskarna dricker i genomsnitt 90 liter läsk, amerikanerna 180, men så är de ju fetare också. Läs artikeln direkt i Dalademokraten här >>
Godis i skolan gör barn feta
Trots all debatt och uppmärksamhet för godis och läskkonsumtionen och öveviktsproblemen bland unga, finns det fortfarande att köpa i kioskerna på 4 av 10 högstadieskolor.
Läs mer >>
Kritiserat TV-inslag i Rapport
Läs vår anmälan >>
SKN är ett gratis nyhetsbrev med korta notiser. Läs mer på www.konsumentsamverkan.se

Sjätte numret av KONSUMENTrapporten (KR) har nu gått ut till medlemmar och betalande prenumeranter. Innehållet är mera komplett än i detta gratis SKN.

Här får du ett smakprov på KR nr 2 >>
Vill du veta hur man får KR? Gå in här >>
Nytt på SKAMPÅLEN:
Godis lurar i varje hörn >>

Nytt på ChickenRace:

Skojar ICA med mig? >>
Köttindustrin som klimatbov
12 kg koldioxid för 1 kg biff, eller 7 mil per bil! Livsmedelssektorn har hamnat i skymundan för transporter av människor och prylar.

Dags att ifrågasätta importen av allt kraftfoder (soja och majs och därmed GMO-industrin) och nöja oss med vilt och extensiv djurhållning och naturligtvis mera fisk från säkra bestånd.

En tredjedel av energin vi använder slukar maten. 18 % av världens växthusgasutsläpp står livsmedelsproduktionen för, mer än vad flyg och transporter släpper ut.

Dags att börja tänka och sätta fokus på relevanta frågor. På 50 år har köttkonsumtionen 5-dubblats – hur blir det om vi får uppleva 50 år till? Ja detta är frågor som kommer att tränga sig på oss, varken vi vill eller ej.

Läs notisen på Vetandets värld >>
Läs mer på vår hemsida om Klimatet >>
Ännu ett cancerlarm för rött kött
Världscancerfonden, WCRF, uppgraderar nu risken för hög konsumtion av kött samt avråder helt från konsumtion av chark, korvar och pastejer.

Det är många bidragande orsaker som bör uppmärksammas, som rökning, grillning, nitrit och nitrat, men vi vill nog lägga till den just nu heta debatten om glutamat.

Vi ger dig länkar här till de viktigaste tidningarna och även en forskningsrapport som motsäger detta larm, så du själv kan göra ditt val. Läs mer >>

Nu är ekologiskt bevisat bättre
Ja tänk att det skulle ta 4 år och kosta 12 miljoner pund (150 miljonor kronor) att bevisa det vi vetat i minst 3 generationer? Läs mer >>

Dags för telefonkatalogerna igen
Debatten om telefonkatalogerna blossar upp igen. Det är så nästan varje år, men i år är alla lite mera vakna över det pågående slöseriet. Det är ju ett sundhetstecken.

Storm i ett vattenglas
Men ändå är debatten lite av en storm i ett vattenglas. Det rör sig om ett par kilo, medan direktreklamen skitar ner i våra brevlådor med 25-40 kg per år.

Läs mer >>
Upplevelser ger mera shopping
Visste du att du köper dyrare saker om det spelas klassisk musik i butiken? Läs mer >>
©  Copyright SKIS 2005-2007   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera här >