Konsumenter i samverkan Till startsidan

Heta nyheter!!!................

Nu testar

UNILEVER

marknaden för GMO-produkter!

.

Unilever har börjat gmo-märka en av sina produkter, "Batchelors Beanfeast", som innehåller genmanipulerad soja och lanserar den i England. Man vill helt uppenbart testa marknaden och opinionen.

Genast protesterar Friends of the Earth och Greenpeace. Enligt dagstidningen Independent 980328 klädde demonstranter ut sig till Frankenstein och delade ut broschyrer till kunder vid Safeway, en livsmedelsbutik i London.

Unilever sade att man gjort allt folk bett dem om. Konsumenterna vill ha märkning av GMO, enligt Unilever. Men demonstranterna anser att genmanipulation har oöverskådliga effekter på lantbruket, miljön och människors hälsa. Därför bör Unilever sluta använda GMO i sina produkter.

Se mera direkt på Friends of the Earth hemsida på internet:

http://www.foe.co.uk/pubsinfo/infoteam/pressrel/1998/19980327105538.html

Från annan källa har vi fått veta att UNILEVER, som tidigare lovat att inte använda GMO-råvaror, på denna produkt inte själva står som producent utan låtit dotterbolaget Van den Bergh Foods stå som producent. Känt företag också i Sverige med bl a varumärken som Bong , Milda m fl margariner, GB Glass m m.

I Sverige har vi , Konsumenter i samverkan, fört en dialog med handelsblocken om att hålla hyllorna fria från GMO-produkter, till synes hittills framgångsrikt. Vi anser inte att märkning är tillräckligt. Se debattartikel under kampanj Genteknik, "Märkning räcker inte!".

Konsumenter i samverkan anser också att det inte enbart är en fråga om risk för hälsa och miljö, utan en betydande risk för en obehaglig koncentration av makt till några få stora multinationella företag, som inte lyssnar till sina kunder eller ens regeringarna i de olika länderna (läs mer om det i artiklar om MAI-avtalet under kampanj "Globaliseringen" som vi kommer att lägga upp snarast.


( Tillbaka | Hem |Kontakt )