Konsumenter i samverkan Till startsidan

Heta nyheter!!!............... 

..

Genmodifierad raps blandades av misstag

Jönköping (TT) 980310

..

Företaget trodde att de provodlade en sorts genmodifierad raps. Det visade sig vara tre. På grund av slarv och dåliga kontroller odlades två okända genmodifierade sorter utöver den man hade tillstånd för.

Jordbruksverket ser allvarligt på det inträffade och skärper nu kontrollerna över fältförsök med genmodifierade grödor i Sverige, skriver Jönköpings-Posten.

- Så här får det inte gå till. Företag får inte göra fältförsök på sorter som de inte har tillstånd till, säger Robert Andrén på Jordbruksverkets växtodlingsenhet.

Anställda vid företaget, Svalöf Weibull, upptäckte själva att något inte stod rätt till när skördarna började analyseras i höstas. Man kontaktade då Agrevo, det företag i Canada som satt in den nya genen i Svalöf Weibulls rapssort. Det visade sig då att det var Agrevo som blandat ihop de tre rapslinjerna som samtliga gjorts resistenta mot ett ogräsmedel. Svalöf Weibull kommer nu att begära skadstånd av Agrevo.

///

Agrevo är ett dotterbolag till det tyska kemibolaget Hoechst. Ogräsmedlet är Basta (glyfosinat). För ytterligare information kontakta Peder Weibull tel 0418-66 70 00.


Sammanfattat av Martin Frid


( Tillbaka | Hem |Kontakt )