Pressmeddelande 1998-12-03

Vad sägs om wokat med renskav och lingonpäron?

Att pröva nya, fräscha recept på härlig mat eller att bara njuta av älsklingsrätterna är en lisa för både kropp och själ. Nu finns det en kokbok med recept på hur man lagar god mat, som är både skonsam mot miljön, bra för hälsan och snäll mot plånboken. En matbok full av idéer för den matglade och miljöintresserade kocken.

Wokat med renskav
4 port | 20 min

Renskav är utmärkt till wokmat. Den är ju redan strimlad och dessutom smakar köttet mycket så det räcker gott och väl med ett paket. (Fotograf: Nisse Peterson). 

Bilder och recept för fri publicering finns nedan! 

 

- Det är både lätt, roligt och gott att laga mat som är skonsam mot miljön. I den här boken, som är resultatet av ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Konsumentverket och Livsmedelsverket, tar vi upp många olika miljöaspekter på matlagningen, så att var och en kan välja det som känns bäst, säger Ylva Reinhard på Naturvårdsverket, en av personerna bakom boken. 

Boken är tänkt som en inspirationskälla för den som vill äta och laga mer miljöanpassat. Det som vi äter får konsekvenser i naturen mycket mer än vi tror. Maten står för omkring en tredjedel av hushållens miljöpåverkan, i form av olika utsläpp och förbrukning av resurser. Dessutom går omkring 15-20 procent av all energi som vi använder åt till att producera, förädla och laga maten.

Genom att t ex laga maten mera energisnålt, välja ekologiskt och närodlade grönsaker, äta säsongsanpassat och ersätta en del av köttet med bönor och grönsaker, bidrar vi till en bättre miljö. Recepten är indelade efter årstiderna. Framför allt är det vardagsmat som presenteras, men även mat till fest finns med. Det finns ett avsnitt om hur man tar tillvara trädgårdens och naturens överflöd, och hur man kan odla kryddor på fönsterbrädan. Avsnittet "Bonusmat" ger tips om hur man tar tillvara rester och lagar nya, spännande rätter. Faktaavsnittet beskriver sambandet mat och miljö. Här finns även uppgifter om när svenska frilandsodlade grönsaker finns i butikerna, och vad vi behöver äta för att må bra. 

Matskribenten Lotta Brinck, svarar för recepten och intervjuerna i boken: 

- Man behöver inte vara miljöforskare, utbildad kock eller ha massor med tid för att äta miljövänligt. Råvarorna har jag köpt i min vanliga butik och maten får godkänt av mina tre barn. Varför inte pröva att göra någon wokad rätt med rotfrukter, äpple och lite kött eller korv. Det är snabb mat som är härligt kryddstark och mustig i smaken. 

"Mat med känsla för miljö" ges ut på Naturvårdsverkets Förlag och kostar 198:-. Boken finns även att köpa hos Konsumentverket och Livsmedelsverket.
 

Bilder och recept för fri publicering finns nedan. Matbilderna är tagna av Nisse Peterson. 

När du vill äta mera miljöanpassat kan du tänka på att

· äta frukt och grönsaker efter vad som finns för årstiden 

· äta mer ekologiskt och närodlat 

· äta lite mindre kött till förmån för mer grönsaker, framförallt ärter, bönor och rotfrukter 

· äta kött från djur som betat på naturbetesmarker, t ex lamm och nöt 

· ta tillvara maten på ett bättre sätt så att du slipper slänga 

· laga mer energisnålt 

· ta tillvara det trädgården och naturen ger 
 

För ytterligare information, kontakta:

Lotta Brinck, matskribent, tel 08-650 41 86 

Kerstin Heikenfeldt, redaktör, 08-698 1509, 
Kerstin.Heikenfeldt@environ.se

Ylva Reinhard, faktatexter, 08-698 1178, 
Ylva.Reinhard@environ.se

Maria Gardfjell, Konsumentverket, 08-429 05 80, 
Maria.Gardfjell@kov.se

Heléne Enghardt Barbieri, Livsmedelsverket, 018-17 55 00, 
helene.enghardt@slv.se

Bilder och recept hittar du här

Receptindex       Hem