Pressmeddelande1998-12-03
Vad sägs om wokat med renskav
och lingonpäron?
Rotfruktssoppa med saffran
4 port | 30 min
Titta i rotfruktslådan och koka en härligt mustig soppa av
vad du hittar. Glöm inte saffran och vitlöken! Det är det
som sätter pricken över i:et. Jag tycker det är godast med
rostade brödkrutonger till, men du kan också lägga i kokt
pasta eller strimlat hamburgerkött, rökt skinka eller renkött.
Rotfrukter är oftast ett bra miljöval.
De odlas på friland och ofta lokalt. Dessutom klarar de lagring bra.
7 dl tärnad (3 stora) potatis
7 dl tärnade rotfrukter, t.ex. morot, palsternacka, kålrot
och rotselleri
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
7 dl vatten
1 kuvert (1/2 g) saffran
1 tärning grönsaksbuljong eller grönsaksspad
1 tsk salt
1 dl creme fraiche
1 dl mjölk
Brödkrutonger:
6 skivor vitt bröd
1 pressad vitlöksklyfta
ev. 1/2 dl hackad persilja
Skala och tärna potatis och rotfrukter. Grovhacka löken. Skiva
vitlöken.
Lägg allt i en gryta och häll på vattnet. Häll
på saffran. Smula över buljongtärningen. Koka upp. Lägg
på lock och låt puttra i 10 minuter. Stäng av plattan
och låt grytan stå kvar i 5 minuter.
Kör potatis, rotfrukter, lök till mos i mat-beredare eller
använd elvispen direkt i grytan.
Koka upp igen. Stäng av plattan. Smaka av med salt. Rör i
creme fraiche och mjölk när soppan inte längre kokar.
Gör brödkrutongerna:
Rosta brödet gyllenbrunt i brödrost. Dela vitlöken i
halvor. Gnid halvorna mot brödet. Skär i kuber och blanda med
hackad persilja.
Lägg en näve brödkrutonger i varje sopptallrik.
Extra bröd gärna grovt behöver de flesta
för att bli mätta.
Wokat med renskav
4 port | 20 min
Renskav är utmärkt till wokmat. Den är ju redan strimlad
och dessutom smakar köttet mycket så det räcker gott och
väl med ett paket. Låt den djupfrysta
skaven tina i kylskåp så tas kylan tillvara och lite energi
sparas. När jag wokar försöker jag välja grön-saker
med olika färger. Det blir både vackert och gott.
Woka är ett energisnålt sätt att
laga mat. Koktiden förkortas av att maten är finstrimlad.
Du wokar i en speciell wokgryta eller stor stekpanna.
1 paket (240 g) djupfryst renskav
2 små rödlökar
1 vitlöksklyfta
1/2 chilipepparfrukt eller 1-2 krm kajennpeppar
7-8 dl finstrimlad kålrot
1/4-1/3 huvud savoykål
4-5 jordärtskockor
1 stort äpple
2 msk olja
1 1/2 dl konc. äppeljuice
1/2 dl soja
2 tsk malen ingefära
2 tsk potatismjöl
Skala och skär löken i tunna klyftor. Skiva vitlöken.
Dela pepparfrukten, skär bort mellanväggar och frön, annars
blir pepparen för stark. Strimla kålroten. Skär savoykålen
i tunna strimlor, slanta jordärtskockorna. Hacka äpplet grovt.
Hetta upp 1 msk olja. Fräs kött, lök, peppar och vitlök
hastigt. Peta upp det längs kanterna, där det inte är så
varmt. Häll på resten av oljan och fräs kålrot, savoykål,
jordärtskockor några minuter. Grönsakerna ska fortfarande
vara knapriga. Tillsätt äppelbitarna.
Skaka ihop juice, soja, ingefära, potatismjöl i en redningsbägare.
Häll över grönsakerna. Peta ned köttet, löken
till mitten. Låt "såsen" bara bubbla upp medan du rör.
Kokta korngryn, pasta, matvete eller pressad potatis är gott till.
Lingonpäron
8 port | 55 min
En klassisk svensk efterrätt som blir allra godast med färska
lingon. Du kan också använda ren lingonsylt dvs en sylt som
inte är utdrygad med äpplen.
1 1/2 kg päron, gärna små gråpäron
1 liter färska lingon
6 dl vatten
7 1/2 dl strösocker
1 kanelstång
Koka lingon och vatten i 10 minuter under lock.
Sila av lingonen direkt ned i en kastrull. Koka upp saften med socker
och kanel. Skala päronen och lägg i dem efterhand. Koka päronen
försiktigt tills de är knappt mjuka, 30-40 minuter.
Låt päronen kallna i lagen.
Har du lingonsylt spär du 8 dl sylt med lika mycket vatten. Kokar
i 10 minuter och silar av. Lägg kanelstång i saften och koka
enligt ovan.
En liten klick glass eller vispad grädde är gott att ha till
lingonpäron. |