Pressmeddelande1998-12-03

Vad sägs om wokat med renskav och lingonpäron?


Rotfruktssoppa med saffran 
4 port | 30 min

Titta i rotfruktslådan och koka en härligt mustig soppa av vad du hittar. Glöm inte saffran och vitlöken! Det är det som sätter pricken över i:et. Jag tycker det är godast med rostade brödkrutonger till, men du kan också lägga i kokt pasta eller strimlat hamburgerkött, rökt skinka eller renkött. 

Rotfrukter är oftast ett bra miljöval. De odlas på friland och ofta lokalt. Dessutom klarar de lagring bra.

7 dl tärnad (3 stora) potatis
7 dl tärnade rotfrukter, t.ex. morot, palsternacka, kålrot och rotselleri
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
7 dl vatten
1 kuvert (1/2 g) saffran
1 tärning grönsaksbuljong eller grönsaksspad
1 tsk salt
1 dl creme fraiche
1 dl mjölk 

Brödkrutonger:
6 skivor vitt bröd
1 pressad vitlöksklyfta
ev. 1/2 dl hackad persilja 

Skala och tärna potatis och rotfrukter. Grovhacka löken. Skiva vitlöken. 

Lägg allt i en gryta och häll på vattnet. Häll på saffran. Smula över buljongtärningen. Koka upp. Lägg på lock och låt puttra i 10 minuter. Stäng av plattan och låt grytan stå kvar i 5 minuter. 

Kör potatis, rotfrukter, lök till mos i mat-beredare eller använd elvispen direkt i grytan. 

Koka upp igen. Stäng av plattan. Smaka av med salt. Rör i creme fraiche och mjölk när soppan inte längre kokar. 

Gör brödkrutongerna: 

Rosta brödet gyllenbrunt i brödrost. Dela vitlöken i halvor. Gnid halvorna mot brödet. Skär i kuber och blanda med hackad persilja. 

Lägg en näve brödkrutonger i varje sopptallrik. 

Extra bröd ­ gärna grovt ­ behöver de flesta för att bli mätta.
 


Wokat med renskav
4 port | 20 min

Renskav är utmärkt till wokmat. Den är ju redan strimlad och dessutom smakar köttet mycket så det räcker gott och väl med ett paket. Låt den djupfrysta skaven tina i kylskåp så tas kylan tillvara och lite energi sparas. När jag wokar försöker jag välja grön-saker med olika färger. Det blir både vackert och gott. 

Woka är ett energisnålt sätt att laga mat. Koktiden förkortas av att maten är finstrimlad. 

Du wokar i en speciell wokgryta eller stor stekpanna. 

1 paket (240 g) djupfryst renskav
2 små rödlökar
1 vitlöksklyfta
1/2 chilipepparfrukt eller 1-2 krm kajennpeppar
7-8 dl finstrimlad kålrot
1/4-1/3 huvud savoykål
4-5 jordärtskockor
1 stort äpple
2 msk olja
1 1/2 dl konc. äppeljuice
1/2 dl soja
2 tsk malen ingefära
2 tsk potatismjöl 

Skala och skär löken i tunna klyftor. Skiva vitlöken. Dela pepparfrukten, skär bort mellanväggar och frön, annars blir pepparen för stark. Strimla kålroten. Skär savoykålen i tunna strimlor, slanta jordärtskockorna. Hacka äpplet grovt. 

Hetta upp 1 msk olja. Fräs kött, lök, peppar och vitlök hastigt. Peta upp det längs kanterna, där det inte är så varmt. Häll på resten av oljan och fräs kålrot, savoykål, jordärtskockor några minuter. Grönsakerna ska fortfarande vara knapriga. Tillsätt äppelbitarna. 

Skaka ihop juice, soja, ingefära, potatismjöl i en redningsbägare. 

Häll över grönsakerna. Peta ned köttet, löken till mitten. Låt "såsen" bara bubbla upp medan du rör. 

Kokta korngryn, pasta, matvete eller pressad potatis är gott till.


Lingonpäron
8 port | 55 min

En klassisk svensk efterrätt som blir allra godast med färska lingon. Du kan också använda ren lingonsylt dvs en sylt som inte är utdrygad med äpplen. 

1 1/2 kg päron, gärna små gråpäron
1 liter färska lingon
6 dl vatten
7 1/2 dl strösocker
1 kanelstång 

Koka lingon och vatten i 10 minuter under lock. 

Sila av lingonen direkt ned i en kastrull. Koka upp saften med socker och kanel. Skala päronen och lägg i dem efterhand. Koka päronen försiktigt tills de är knappt mjuka, 30-40 minuter. 

Låt päronen kallna i lagen. 

Har du lingonsylt spär du 8 dl sylt med lika mycket vatten. Kokar i 10 minuter och silar av. Lägg kanelstång i saften och koka enligt ovan. 

En liten klick glass eller vispad grädde är gott att ha till lingonpäron.

Recept       Pressmeddelandet       Hem